Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

H Ρωσία Αναζητά την οικονομική αυτοδυναμία

Σχόλιο: Οι φόβοι που εκφράζει ο αρθρογράφος στη εφημερίδα ναυαρχίδα του καπιταλισμού είναι οι φόβοι των δυτικών καπιταλιστών που βλέπουν τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης να κολλάει και όχι φυσικά δικοί μας. Εμείς θέλουμε, ευχόμαστε και ελπίζουμε η Ρωσία και άλλες χώρες στην περιφέρεια να αποκοπούν από την νεοφιλελεύθερη καπιταλιστική παγκοσμιοποίηση και την Ελλάδα να αποχωρεί άμεσα από ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ. εγκληματικά μπλοκς και να εντάσσεται σαν ίσος προς ίσο σε ένα εναλλακτικό οικονομικό και στρατιωτικό μπλοκ χωρών όπως αυτό της Ευρασιατικής Ένωσης. Άλλη λύση δεν υπάρχει.

Παρότι εκ πρώτης όψεως αντιφατικό γεγονός είναι ότι οι ανησυχίες των καπιταλιστών είναι και ανησυχίες διάφορων δήθεν αριστερών, δήθεν προοδευτικών, μαρξιστικών γκρουπουσκουλων όπως πχ της «ΜΚΟ» των «Σύρων και Λίβυων προσφύγων» = «μουτζαχεντιν-της-Αλ-Καίντα» του ΣΕΚ (συνιστώσας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) που βλέπουν την παγκοσμιοποίηση όπως έβλεπαν και την αποικιοκρατία παλαιότερα σαν θετικό γεγονός στην διαδικασία της κοινωνικής εξέλιξης. Δυστυχώς για αυτούς η «ζώσα κοινωνική εξέλιξη» είναι αμείλικτη και τους έχει κρατήσει θέση στον σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας.

Πηγή: The Financial Times (April 22, 2014 5:39 pm),

Από την Kathrin Hille in Moscow

http://www.ft.com/intl/cms/s/0/ee5d9120-ca2f-11e3-bb92-00144feabdc0.html#axzz2zhtblzrl


Russia looks for economic self-reliance


Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είπε στους βουλευτές ότι αντιμετωπίζοντας την απειλή περισσότερων κυρώσεων η οικονομία της χώρας πρέπει να
μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές και να δυναμώσει από τα μέσα.


Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεση για το έργο της κυβέρνησης, είπε ότι η κρίση στην Ουκρανία δεν ήταν μόνο μια πρόκληση, αλλά και έδωσε την ευκαιρία για τη δημιουργία μιας εθνικής οικονομίας που θα βασίζεται στην εγχώρια παραγωγή.


Ο κ. Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα παραμένει ανοικτή για εμπορικές συναλλαγές με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά ότι, αν οι χώρες της Δύσης ενισχύσουν τις κυρώσεις τους κατά της Ρωσίας, τότε δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να βασιστεί στους δικούς της πόρους προσθέτοντας ότι «στο τέλος θα κερδίσουμε».


Ο πρωθυπουργός δεν είναι ο πρώτος Ρώσος πολιτικός που επικαλείται την από καιρό ξεχασμένη έννοια του αυτάρκειας. Μετά τα όσα συνέβησαν μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης αναφορικά με την προσάρτηση της Κριμαίας πριν από έξι εβδομάδες και τις συνακόλουθες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν έχει εξετάσει ενεργά τρόπους για να μειώσει την εξάρτησή της από ξένα κεφάλαια, προϊόντα, αγορές και τεχνολογία .


Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι, ενώ οι φόβοι αυξημένων κινδύνων πράγματι  περιορίζουν βραχυπρόθεσμα τον ρόλο των ξένων δανειστών και επενδυτών, η Μόσχα θα δυσκολευτεί να στηρίξει μια ήδη στάσιμη οικονομία μειώνοντας τη διεθνή ολοκλήρωση.


«Είναι λογικό για τη Ρωσία να προσπαθήσει και να ενισχύσει την εγχώρια οικονομία, αλλά θα ήταν καταστροφή αν αυτό οδηγήσει σε απομονωτισμό,» δήλωσε ο Chris Weafer, συνεργάτης στη MacroAdvisory, εταιρεία συμβούλων με έδρα τη Μόσχα. «Μόλις είχαμε αρχίσει να βλέπουμε τη Ρωσία να κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και να αρχίζει να παγκοσμιοποιεί την οικονομία της, και τώρα, μπαμ, έρχεται αυτή την κρίση, η οποία θα μπορούσε να καταστρέψει τα πάντα.» (σ.σ. είναι προφανές ότι δεν συμμεριζόμαστε τους φόβους του υπαλληλίσκου της παγκοσμιοποίησης. Αυτό ακριβώς θέλουμε και εμείς. Να καταστρέψουμε την διαδικασία της παγκοσμιοποίησης.)


(…)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ