Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Βαλκανιομάχων Κυπρίων απόγονοι

Φθινόπωρο 1912 : 2000 σκληροτράχηλοι Κύπριοι
απαντούν στο κάλεσμα της πατρίδας
Του Λάζαρου Μαύρου

Μια συγκινητική στιγμή χθες στο Ράδιο Πρώτο λίγο μετά τις οκτώ το πρωί. Μόλις είχε ολοκληρωθεί δίωρο ραδιοφωνικό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια απ’ την έναρξη των Βαλκανικών Απελευθερωτικών Πολέμων του 1912 -13 και η συνέντευξη με τον καθηγητή ιστορίας στο Παν/μιο Κύπρου, κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, ερευνητή και συγγραφέα της συμμετοχής των Κυπρίων Εθελοντών στους αγώνες του έθνους. Ένας υπερήφανος εγγονός Βαλκανιομάχου, ο κ. Χαρίλαος Ναφαΐδης, απ’ τον Αστρομερίτη, κατέφθασε στον σταθμό κομίζοντας δύο ιερά εθνικά κειμήλια του αείμνηστου παππού του, πατέρα της μητρός του:

Ενα ξεθωριασμένο στρατιωτικό πηλήκιο, με το ρούχινο στέμμα, τότε εθνόσημο του Ελληνικού Στρατού, που ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Στρατιωτικών Ελευθέριος Βενιζέλος είχε απονείμει τότε ιδιοχείρως στους Κύπριους Εθελοντές. Και μια μαυρόασπρη ομαδική φωτογραφία πολεμιστών, Πάσχα του 1913, στην απελευθερωθείσα από 11ης Νοεμβρίου 1912 Καστοριά. Για την έκθεση ιστορικών τεκμηρίων και κειμηλίων «Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η Κύπρος», που θ’ ανοίξει στις 19 Οκτωβρίου στο Βυζαντινό Μουσείο της Αρχιεπισκοπής.

Μαζί με εκατοντάδες άλλους Κυπρίους, είχε σπεύσει διά
θαλάσσης, 18χρονος εθελοντής το 1912, ο παππούς Αργυρός Πετρή Μασούρας με το παρατσούκλι Κούζος. Και πολέμησε με το Τάγμα Ευζώνων του ηρωικού Ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου. Και εναντίον των Τούρκων στην Ήπειρο και εναντίον των Βουλγάρων στη Μακεδονία. Ο Βελισσαρίου θυσιάστηκε μαχόμενος κατά των Βουλγάρων 12 Ιουλίου 1913 στη μάχη της Κρέσνας. Ο παππούς ο Κούζος, ο Βαλκανιομάχος, ήταν απόγονος δυό αδελφών απ’ τον Αστρομερίτη, Ζήνωνος και Μιχαήλ, που είχαν πάει εθελοντές στη Ρούμελη και στον Μοριά, Αγωνιστές στην Εθνεγερσία του 1821.

Μετά τον νικηφόρο 2ο Βαλκανικό, επέστρεψε στην Κύπρο κι επί δύο χρόνια εργαζόμενος στα χωράφια δεν είχε λεφτά ν’ αγοράσει ρούχα, γι’ αυτό φορούσε ακόμα τη στρατιωτική του στολή. Τη δεκαετία του ’60, θυμάται ο εγγονός του, πήγαινε στον Αστρομερίτη για να τον φέρει μ’ αυτοκίνητο στις παρελάσεις των παλαιών πολεμιστών στη Λευκωσία, ο επίσης εθελοντής πολεμιστής των Βαλκανικών Πολέμων και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, σε Τάγμα Ευζώνων, Ευστάθιος Χατζηδημητρίου, αείμνηστος πατέρας του διατελέσαντος και βουλευτή της ΕΔΕΚ Τάκη Χατζηδημητρίου. Κι όταν το 1972, λίγο πριν πεθάνει, τον ρωτούσε, καθώς τον βοηθούσε στο ξύρισμα ο εγγονός του, γιατί είχε αποφασίσει πάμπτωχος στα 18 του να πάει εθελοντής στους Βαλκανικούς Πολέμους, ο 78χρονος Αργυρός Πετρή Μασούρας - Κούζος απάντησε όπως θ’ απαντούσαν όλοι οι Έλληνες Κύπριοι Εθελοντές Πολεμιστές, πεσόντες κι επιζήσαντες, όλων των αγώνων του έθνους: «Για την Ένωσιν, γιε μου. Για την Ένωσιν».


 Ο μετέπειτα αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Β' (από το 1947 μέχρι το 1950)
εθελοντής στον ελληνικό στρατό κατά τους Βαλκανικούς πολέμους.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Και πού να ξέρουν, όσοι από τους ΑΚΕΛιστές μας ξέρουν τον Ύμνο των Εθελοντών του κόμματός τους «για της Ελλάδας μας τη λευτεριά» του 1943, που έγραψε τότε τους στίχους ο Τεύκρος Ανθίας, ότι η μουσική του ήταν από ελληνικό εμβατήριο των πολεμιστών των Βαλκανικών Πολέμων 1912-13, που διέσωσε σε ντοκιμαντέρ της για τον Ελευθέριο Βενιζέλο το 1966 η Λίλα Κουρκουλάκου και το διένειμε στους αναγνώστες της πέρσι η εφημερίδα «Τα Νέα» των Αθηνών;


Σημερινή

το είδα

1 σχόλιο:

  1. H ΔΟΥΛΗ Κύπρος, συμπαραστάθηκε κι αυτή, και συμμετέσχε σ’ όλους τους αγώνες του Έθνους. Συμπορεύτηκε σ’ όλο το μήκος της εθνικής πορείας της Μητέρας πατρίδας μας, γιατί θεωρούσε πως κοινή είναι η μοίρα του Έθνους - Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε ότι συνέβη πάντοτε και το αντίθετο-, να συμπορευθεί δηλαδή και να συμπαρασταθεί το ΕΘΝΟΣ στις δυσκολίες και τις ανάγκες της Κύπρου. "Δούλος και τότε ο Κυπριακός λαός, αλλά καιόμενος από τον έρωτα προς την Ελευθερίαν, ως η λοιπή Φυλή, προσέφερεν επί του αυτού βωμού τα τιμιώτερά του θύματα, Αρχιερείς, ανωτέρους κληρικούς, προύχοντας ,επιφανείς ή αφανείς μάρτυρας της Ελληνικής Ιδέας. «Γνώριμα είναι εις τα τέκνα της Κυπριακής γης τα θλιβερώς ένδοξα Θεσσαλικά πεδία, τα αιματοβαφή Ηπειρωτικά βουνά, ο δοξοβάδιστος δρόμος προς την νύμφην του Θερμαϊκού, τα πλήρη εθνικών αναμνήσεων πεδία του Μαιάνδρου και Καΰστρου, τα πράσινα βάθη των Ελληνικών θαλασσών. Δεν είναι ολίγοι οι ήρωες του, όσων τα οστά λευκαίνονται ήδη εις κάθε γωνίαν Ελληνικήν, όπου εσύρθη εκδικητικός ο ρους των αηττήτων διαδόχων των αθανάτων Ακριτών κατά τους τελευταίους τούτους χρόνους».
    Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στα τμήματα του Έθνους που κινδυνεύουν, έστω αν αυτά ανήκουν στην επικράτειά της ή όχι. Κοινά είναι τα προβλήματα, κοινή και η μοίρα όλου του Ελληνισμού. Αν δεν αναχαιτισθούν τα μακρόπνοα καταχθόνια σχέδια των Τούρκων με την κατακλυσμιαία εισροή Νεο-Οθωμανών εποίκων-εισβολέων που καταπατούν και σφετερίζονται τα χώματα της Κύπρου, και αν δεν ανακοπή η μεθοδευμένη και ύπουλη εξαγορά εδαφών της Θράκης, θα οδηγήσουν νομοτελειακά στη συρρίκνωση του ελληνισμού και σε σταδιακό εθνικό ξεκαθάρισμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ