Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΕΠΣΕ: Μήνυση κατά πρώην και νυν Υπουργών-Υφυποργών Παιδεία και Εισαγγελέων Πρωτοδικών

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax:2106018760


email: office@greekhelsinki.gr ιστοσελίδα: http://cm.greekhelsinki.gr/ 

Κύριο Ιωάννη-Σπυρίδωνα Τέντε

Εισαγγελέα Αρείου Πάγου 

Μήνυση κατά πρώην και νυν Υπουργών-Υφυποργών Παιδεία και Εισαγγελέων Πρωτοδικών

7 Ιανουαρίου 2013

Κύριε Εισαγγελέα

Στις 22 Φεβρουαρίου 2011, με άμεση επείγουσα έγγραφηπαραγγελία του, οΑντιεισαγγελέας ΑρείουΠάγου Φώτιος Μακρής διαβίβασε την από 16-2-2011 αναφορά μας και ζήτησε απότους Εισαγγελείς Πρωτοδικών «να επιμεληθούν για την πάταξη τουφαινομένου του αποκλεισμού των Ρομά από τη
δημόσια εκπαίδευση προκειμένου ναεξαλειφθεί η φοβική για τα παιδιά των Ρομά αντίληψη και να διασφαλισθεί ηανεμπόδιστη και η χωρίς αποκλεισμό ή διακρίσεις ισότιμη ένταξή τους σ’ όλες τιςδομές του Κράτους».Τους υπενθύμισε επίσης την προηγούμενη σχετικήπαραγγελία του. [Τα τέσσερα έγγραφαείναι συνημμένα ως σχετικά 1-4 στη συνημμένο έγγραφο Α].

Δύο χρόνια αργότερα κανένας εισαγγελέας δεν έκανεοποιαδήποτε ενέργεια ώστε να παταχθεί ο αποκλεισμός των Ρομά ή ο διαχωρισμόςτους σε σχολεία-γκέτο στις περιοχές που αναφέρονταν στις αναφορέα μας που προκάλεσαντις δύο εισαγγελικές παραγγελίες. Αρκετές εισαγγελικές αρχές σχημάτισανδικογραφίες στα πλαίσια των οποίων κληθήκαμε να καταθέσουμε. Οι περισσότερεςαπό αυτές τις εισαγγελίες που ευαισθητοποιήθηκαν δεν είχαν καν παρόμοιοπρόβλημα στην περιοχή τους αλλά θεώρησαν υποχρέωσή τους να καταγραφεί ηκατάσταση. Αντίθετα, οι εισαγγελίες στις περισσότερες περιοχές όπου αναφέροντανπροβλήματα δεν γνωρίζουμε να σχημάτισαν δικογραφίες, ενώ τίποτα δεν προέκυψεστις περιοχές όπου υπήρχαν προβλήματα και σχηματίστηκαν δικογραφίες. Θα αναφέρουμε στη συνέχεια στοιχεία για τις περιοχές με τα τέσσερα σχολεία-γκέτοτου Ασπροπύργου, των Σοφάδων, της Κομοτηνής και της Καστέλας Ψαχνών.

Κατά συνέπεια,με την παρούσα αιτούμεθα την άσκηση ποινικής δίωξης κατά όλων των εισαγγελέωνστις περιφέρειες των οποίων αναφέρθηκαν προβλήματα, ζητήσατε να επιμεληθούν γιατην πάταξη του φαινομένου και δεν το έκαναν είτε γιατί δεν έκαναν τίποτε, είτεγιατί παρά τα στοιχεία που τους παρασχέθηκαν αρχειοθέτησαν ή «ξέχασαν» σταγραφεία τους τις δικογραφίες. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι εισαγγελείςΚαρδίτσας, Ροδόπης και Χαλκίδας, ενώ με χωριστό έγγραφο, λόγω πρόσφατηςαπόφασης του ΕΔΔΑ που θα αναφέρουμε στη συνέχεα, σας ζητήσαμε ήδη την άσκησηδίωξης κατά των εισαγγελικών λειτουργών της Αθήνας.

Παράλληλα, την κύρια ευθύνη για το εκτεταμένο πρόβληματου αποκλεισμού των Ρομά ή του διαχωρισμού τους σε σχολεία-γκέτο φέρουν οιαρμόδιοι Υπουργοί και ΥφυπουργοίΠαιδείαςκατά την έναρξη των σχολικών ετών 2009-2010, 2010-2011, 2011-2012 (Άννα Διαμαντοπούλου και Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου) 2012-2013 (Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου) οι οποίοι σεδηλώσεις τους και έγγραφά τους (ακόμα και προς τη Βουλή των Ελλήνων διαβεβαίωναν πως όχι μόνο ο αποκλεισμός αλλά και «ο διαχωρισμός των παιδιών Ρομά από τουςλοιπούς μαθητές αντίκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα, το οποίο απαγορεύει τιςδιακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στην εκπαίδευση».[Απάντηση Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου σεκοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Μαρίας Γιαννακάκη και Μαρίας Ρεπόυση –συνημμένο έγγραφο Β]. Για το λόγο αυτό με την παρούσα καταμηνύουμε τουςτέσσερις αυτούς (υφ)υπουργούς και αιτούμεθα τη διαβίβαση της μήνυσής μας στηΒουλή λόγω αρμοδιότητας για το συνολικό αποκλεισμό ή διαχωρισμό των Ρομά πουαναφέρεται στα μέχρι τώρα υπομνήματά μας και ειδικότερα για τα τέσσερα σχολεία-γκέτοτου Ασπροπύργου, των Σοφάδων, της Κομοτηνής και της Καστέλας Ψαχνών. Στη μήνυσηαυτή αιτούμεθα να επισυναφθούν οι τέσσερις δικογραφίες που σχηματίσθηκαν απότις κατά τόπους εισαγγελίες. Προφανώς, είμαστε στη διάθεση των αρμόδιων αρχώνγια την παροχή ή την αξιολόγηση κάθε πρόσθετου στοιχείου.


Α. Σχολικός διαχωρισμός παιδιών Ρομά στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

http://12dim-komot.rod.sch.gr/sxxoleio.html

Στο συνημμένο έγγραφο Α αναφέρονται τα αναλυτικά στοιχείαπου καταθέσαμε στις 13 Ιουνίου 2012 στα πλαίσια δικογραφίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης με ΑΒΜ Γ12/312 & 312α (έκτοτε πήρε και ΕΓ 3-12/542). Αντί να παρέμβει για να πατάξει τον αντισυνταγματικό διαχωρισμό των παιδιών Ρομά στο σχολείο-γκέτο, πληροφορηθήκαμε πρόσφατα πως η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης προχώρησε σε αρχειοθέτησητης έγκλησης κατ’ άρθρο 43, ενέργεια που δεν έγινε δεκτή από την Εισαγγελία Εφετών Θράκης. Δεδομένου ότιμας αρνήθηκαν την πρόσβαση στη δικογραφία δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες πλην τουότι κληθήκαμε από την 6η ΠταισματοδίκηΑθηνών να καταθέσουμε τα αιτηθέντα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης συγκεκριμένα περιστατικά πουσυνιστούν αξιόποινη συμπεριφορά, από ποια πρόσωπα τελέστηκαν και ποιο ήταν τοχρονικό διάστημα τέλεσης. Θεωρούμε προσχηματική την ενέργεια αυτή που δείχνειπως η εισαγγελία παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι λειτουργεί παράνομα ένασχολείο-γκέτο στην περιφέρειά της με προφανή συνευθύνη Δήμου Κομοτηνής και Υπουργείου Παιδείας για το οποίο όφειλε να έχει ήδη ασκήσει ποινική δίωξη: αφού δεν τοέκανε αλλά αντίθετα θέλησε να αρχειοθετήσει τη δικογραφία, αιτούμεθα την άσκηση ποινικής δίωξης για κατάχρηση εξουσίας κατά τουαρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού. Αν πάντως ανατεθεί σε άλλοεισαγγελικό λειτουργό η δικογραφία, προτείνεται να κληθεί ως μάρτυρας ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής ΡοδόπηςΓεώργιος Πεταλωτής ο οποίος μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ έγραψε στο Facebook «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριοκαταδίκασε τη χώρα μας για άλλη μια φορά, επειδή τα παιδιά Ρομά δεν εντάσσονταιμέσα στο κανονικό σύστημα εκπαίδευσης και οδηγούνται σε σχολεία-γκέτο. Πού ναήξερε ότι πολύ μεγάλο ποσοστό δεν πηγαίνει ούτε καν σε τέτοια σχολεία.» Απαντώντας δε σε ερώτησή μας γιατο12ο ΔΣ Κομοτηνήςέγραψε «το θέμα του 12ου ΔΣ Κομοτηνής … το ανοίγω χρόνια τώρα.»[Συνημμένο έγγραφο Η] Είμαστεβέβαιοι πως θα εξηγήσει τις προσπάθειές του ακόμα και όταν ήταν υπουργός μεταξύ2009-2012 και γιατί δεν τελεσφόρησαν. Επίσης προτείνεται να κληθεί ως μάρτυραςη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ Θάλεια Δραγώνα η οποία με τη διπλήιδιότητά της της Ειδικής ΓραμματέαΔιαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείαςμεταξύ 2009-2010 καιτης συνυπεύθυνης των «Προγραμμάτωνεκπαίδευσης των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη» από το1997 θα μπορέσει πώς δημιουργήθηκετο παράνομοι σχολείο-γκέτο 12οΔΣ Κομοτηνής και πώς δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατή η κατάργησή του.


Β. Σχολικόςδιαχωρισμός παιδιών Ρομά στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου 

Στις 11 Δεκεμβρίου 2012, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) εξέδωσε τηναπόφασή του στην προσφυγή Σαμπάνη καιλοιποί κατά Ελλάδας. Την απόφαση αυτή στα γαλλικά καθώς και το σχετικόδελτίο τύπου στα αγγλικά επισυνάπτουμε στην παρούσα. [Συνημμένο έγγραφο Γ] Το ΝομικόΣυμβούλιο του Κράτους αναμένεται να δημοσιοποιήσει την επίσημη μετάφρασήτης τον Ιανουάριο 2013 στην ιστοσελίδα του http://www.nsk.gov.gr/webnsk/search_edad.jsp την απόφαση αυτή, το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του Άρθρου 14(απαγόρευση διακρίσεων) της ΕΣΔΑ σε συνδυασμό με το Άρθρο 2 του ΠρώτουΠρωτοκόλλου (δικαίωμα στην εκπαίδευση). Πρόκειται για την πρώτη απόφαση στηνιστορία του ΕΔΔΑ που η Ελλάδα καταδικάζεται ρητά για μη εκτέλεση προηγούμενηςαπόφασης του Ιουνίου 2008 για το ίδιο θέμα (προσφυγή Σαμπάνης και λοιποί κατά Ελλάδας), δηλαδή τη διάκριση σε βάρος τωνπαιδιών Ρομά του 12ουΔημοτικού Σχολείου Ασπροπύργου που ήταν το 2008-2010 –και παραμένει μέχρισήμερα- σχολείο-γκέτο μόνο για παιδιά Ρομά. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι(ΕΠΣΕ) ήταν ονόμιμος εκπρόσωπος των προσφευγόντων και στις δύο περιπτώσεις. Το ΕΔΔΑ κατέστησε σαφές πως η πολιτείαοφείλει να ενσωματώσει τα παιδιά Ρομά σε κανονικά σχολεία για την άρση τηςδιάκρισης, κάτι που οφείλει να κάνει και για κάθε άλλο σχολείο-γκέτο. Με χωριστό έγγραφο που πρωτοκολλήθηκε από την υπηρεσία σας με αριθμόπρωτοκόλλου 8557/21-12-2012 σας ενημερώσαμε ήδη και ζητήσαμε την άσκησηποινικής δίωξης κατά των εισαγγελικών λειτουργών που χειρίστηκαν τη δικογραφίαμεΑΒΜ Γ2010/285 της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.


Γ. Σχολικόςδιαχωρισμός παιδιών Ρομά στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Σοφάδων

Τους επόμενους μήνες αναμένεται το ΕΔΔΑ να εκδώσει την απόφασή του στην προσφυγήΛαβίδα και λοιποί κατά Ελλάδας που έχει υποβληθεί μέσω του ΕΠΣΕ. [Συνημμένο έγγραφο Δ] Η προσφυγή αφορά το σχολικό διαχωρισμότων παιδιών Ρομά Σοφάδων στο 4οΔΣ Σοφάδων σχολείο-γκέτο. Για το θέμα αυτό έχει ήδη αποφανθεί η Επίτροπος Reding, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στον ευρωβουλευτήτων Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελοστις 2 Απριλίου 2012 [Συνημμένο έγγραφο Ε]:


«Η Επιτροπή συμμερίζεται την άποψη του Αξιότιμου Μέλους ότι τα μέτρα πουλήφθηκαν σ’ αυτήν την περίπτωση δεν βοηθάνε αρκετά στην αποτελεσματικήκατάργηση του διαχωρισμού, παρότι καταδεικνύουν πρόθεση αντιμετώπισης τουζητήματος. Η Επιτροπή, στην ανακοίνωση της του Απριλίου 2011 , ζήτησε από τακράτη μέλη να καταπολεμήσουν τις διακρίσεις και τον διαχωρισμό στην εκπαίδευση,να παράσχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, και να διασφαλίσουν τηνολοκλήρωση της παρακολούθησης πρωτοβάθμιας, τουλάχιστον, εκπαίδευσης για όλα ταπαιδιά Ρομά. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή υπενθυμίζει πως τα κράτη μέλη είναιυπεύθυνα για την οργάνωση και το περιεχόμενο των εκπαιδευτικών τουςσυστημάτων.» 

Αναλυτικότερες πληροφορίες γιατην υπόθεση και για το γενικευμένο αποκλεισμό ή διαχωρισμό των Ρομά περιέχονταιστα άρθρα μου για το The Books Journal τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο2012. [Συνημμένο έγγραφο Ζ]. Για τηνυπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία από την ΕισαγγελίαΠρωτοδικών Καρδίτσας με ΑΒΜ Α2012/807 στα πλαίσια της οποίας καταθέσαμε αναλυτικά στοιχείς στις 9 Αυγούστου 2012.Η δικογραφία προφανώς «ξεχάστηκε» και η γκετοποίηση συνεχίστηκε και το2012-2013. Γι αυτό αιτούμεθα την άσκηση ποινικής δίωξης για κατάχρηση εξουσίας κατά τουαρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού.


Δ. Σχολικόςδιαχωρισμός παιδιών Ρομά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστέλας Ψαχνών

http://2dim-kastell.eyv.sch.gr/

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστέλλας ιδρύθηκε το σχολικό έτος 1991-1992και λειτουργεί ως μονοθέσιο μέχρι και σήμερα μόνο για τους μαθητές Ρομά. Ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας συζήτησαν στις 16 Φεβρουαρίου2011 τις συνενώσεις που θα πρότειναν στο ΥπουργείοΠαιδείας και λόγω των αντιδράσεων του ΣυλλόγουΓονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καστέλλας ματαιώθηκε η συνένωση των δύο σχολείων που θα ήρε την παράνομη και διακριτικήπεριθωριοποίηση των Ρομά σε χωριστό σχολείο παρά του ότι γνώριζαν πως οδιαχωρισμός ήταν παράνομος. Την απόφαση επικύρωσε το Υπουργείο Παιδείας όπως φαίνεται από την απουσία παρόμοιας συνένωσηςστον πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα στις 13 Μαρτίου 2011 όπου αναφέρονταιόλες οι άλλες συνενώσεις που προτάθηκαν. Παλαιότερα «στις 21 Ιανουαρίου 2008 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο 1ο Δημοτικόσχολείο Καστέλλας με κεντρικό θέμα την ενσωμάτωση τσιγγανόπαιδων που είναιεγγεγραμμένα στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καστέλλας το οποίο έχει ιδρυθεί καιλειτουργεί στα πλαίσια του καταυλισμού». Πρόκειται για ομολογία δημιουργίαςπαράνομου σχολείου στα πλαίσια του καταυλισμού λόγω άρνησης του Συλλόγου Γονέωντου 1ου Δημοτικού Σχολείου να δεχθούν τα παιδιά Ρομά στο 1οΔΣ, ενώ είναι αξιοσημείωτο πως η προσπάθεια απέτυχε. Σε ότι αφορά το 2οΔΣ δε λειτουργεί μέχρι σήμερα υποτυπωδώς ως μονοθέσιο χωρίς καμιά ποιότηταεκπαίδευσης, όπως συμβαίνει σε κάθε σχολείο-γκέτο για παιδιά Ρομά. Στις 28Μαρτίου 2011, κατατέθηκαν όλα αυτά στα πλαίσια δικογραφίας με ΑΒΜ Α11/826 που σχηματίστηκε αυτεπάγγελτα από την ΕισαγγελίαΠρωτοδικών Χαλκίδας, η οποία στη συνέχεια την «ξέχασε» με αποτέλεσμα νασυνεχίζεται η λειτουργία του γεκτοποιημένου σχολείου. Γι αυτό αιτούμεθα την άσκηση ποινικής δίωξης γιακατάχρηση εξουσίας κατά του αρμόδιου εισαγγελικού λειτουργού. 

Με τιμή

Ο μηνυτής  

Παναγιώτης Δημητράς

Εκπρόσωπος ΕΠΣΕ



ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: 

Διαβιβάστηκε στη βουλή στις 11 Οκτωβρίου 2013 

https://el-gr.facebook.com/notes/panayote-dimitras/μήνυση-κατά-πρώην-και-νυν-υπουργών-υφυποργών-παιδείας-και-εισαγγελέων-πρωτοδικών/751735224852190
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »