Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Πράκτορες και προδότες Παντού

Ξεκίνησε η δεύτερη αποδέσμευση των «Ξεχασμένων Εγγράφων» της αποικιοκρατίας από το Κρατικό Αρχείο του Λονδίνου. Τα έγγραφα αυτά, αν και βγήκαν στην επιφάνεια και διασώθηκαν λόγω της δίκης που ξεκίνησαν (και συνεχίζεται στο Λονδίνο) ζώντες Κενυάτες πρώην Μάου Μάου εναντίον της βρετανικής κυβέρνησης, ζητώντας αποζημιώσεις για τα βασανιστήρια που υπέστησαν επί αποικιοκρατίας, δεν περιλαμβάνουν στη δεύτερη αυτή αποδέσμευση ούτε ένα έγγραφο για την Κένυα. Σημειώνεται, όμως, ότι οι δικηγόροι των εναγόντων είχαν προ καιρού πλήρη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που αναφέρονται στην υπόθεσή τους. Για την Κύπρο, όμως, αποδεσμεύθηκε συγκριτικά μεγάλος αριθμός φακέλων, που καλύπτει τις χρονολογίες μεταξύ 1935 - 1960 και η αποδέσμευση θα συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα του 2013. Φανούλα Αργυρού Ερευνήτρια-Δημοσιογράφος, Λονδίνο

Από τα «Ξεχασμένα Έγγραφα» της βρετανικής αποικιοκρατίας μαθαίνουμε ότι οι Εθνάρχες Καραμανλής και Μακάριος είχαν ξεπουλήσει την Ένωση και είχαν προδώσει τον Γρίβα και τα παλικάρια της ΕΟΚΑ από το 1958.

Σε τηλεγράφημά του κυβερνήτη Σερ Χιου Φουτ, της 19ης Σεπτεμβρίου 1958, αναφέρεται ότι ο Μακάριος που συναντήθηκε στην Αθήνα με τη βουλευτή Μπάρπαρα Κασλ των Εργατικών, είπε πως «θα υποστήριζε μιαν ανεξάρτητη Κύπρο και μπορούσε να προβεί σε δημόσια δήλωση πολύ σύντομα αποκηρύσσοντας την Ένωση». Στο ίδιο τηλεγράφημά αναφέρεται: « ο Καραμανλής ήταν κατενθουσιασμένος .Αν ο Μακάριος προέβαινε σε τέτοια αποκήρυξη της Ενώσεως και υπέρ ανεξαρτησίας για την Κύπρο, η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοίνωνε αμέσως την υποστήριξή της για τη δήλωση».


http://deltio11.blogspot.gr/2012/08/blog-post_3925.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ