Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Η Σομαλία εκχωρεί στην Τουρκία τον έλεγχο των χωρικών της υδάτων και την προστασία της ΑΟΖ της

Γράφει ο ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ Αντιστράτηγος ε.α

Κατόπιν συμφωνίας που υπέγραψε η Σομαλία εκχωρεί στην Τουρκία τον έλεγχο των χωρικών της υδάτων και την προστασία της Αποκλειστικής της Οικονομικής Ζώνης, σε μια περιοχή του πλανήτη με τεράστια γεωστρατηγική σημασία. Η Σομαλία βρίσκεται στο κομβικό σημείο της ναυτιλιακής διαδρομής από το Σουέζ, προς τον Κόλπο του Άντεν και τον Ινδικό Ωκεανό. Η θαλάσσια αυτή δίοδος είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία καθόσον οι εμπορικές συναλλαγές από την Ευρώπη, την Κίνα, την Ιαπωνία και την Ινδία περνούν από το σημείο αυτό.

Παράλληλα η Τουρκία αναλαμβάνει την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του ναυτικού της Σομαλίας. Στη συμφωνία υπάρχει εμπορική και οικονομική παράμετρος, με την Τουρκία να έχει μερίδιο εσόδων από την ανάληψη της στήριξης για την εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων δηλαδή αλιείας και ενεργειακών κοιτασμάτων.

Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάζουν καθόσον η Άγκυρα εδώ και χρόνια έχει παρουσιάσει και

αναπτύξει τα σχέδιά της για την εν λόγω περιοχή και την Αφρική γενικότερα.

  Η Τουρκία έχει αποκλειστική δική της στρατιωτική βάση από το 2017 στην παραθαλάσσια πόλη Μογκαντίσου της Σομαλίας. Η βάση κόστισε 50 εκατ. δολάρια και είναι οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις της Τουρκίας εκτός του εδάφους της. Το 2011 ο Ερντογάν επισκέφθηκε τη χώρα αυτή και στη συνέχεια προσέφερε πολύ μεγάλη στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια. Η Τουρκία επέλεξε να στηρίξει μια χώρα που από το 1991 είναι σε χαοτική κατάσταση από εμφύλιες συγκρούσεις, πείνα και τρομοκρατικές ενέργειες, διαθέτει όμως το τεράστιο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα που προαναφέρθηκε. Σήμερα στη Σομαλία το νοσοκομείο στην Μογκαντίσου που χρηματοδοτήθηκε από την τουρκική υπηρεσία διεθνούς συνεργασίας και ανάπτυξης φέρει το όνομα Ταγίπ Ερντογάν και στην πόλη βλέπει κανείς περισσότερες τουρκικές σημαίες από αυτές της Σομαλίας.

Βορειότερα της Σομαλίας πάνω στην θαλάσσια οδό από το Σουέζ, προς τον Κόλπο του Άντεν βρίσκεται το νησί Σουακίν του Σουδάν, προπύργιο της περιοχής, την περίοδο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, στην κατοχή της οποίας περιήλθε το 16ο αιώνα. Το 2017 μετά από επίσκεψη του Ερντογάν στο Σουδάν και τη συμφωνία που υπογράφηκε, το Σουακίν πέρασε στην κατοχή της Τουρκίας, προκειμένου να το ανοικοδομήσει για λόγους προσκυνηματικού τουρισμού. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι αυτή η ανασυγκρότηση του νησιού θα συνέβαλε στην ιστορική κληρονομιά, προσθέτοντας ότι όσοι επιθυμούν να μεταβούν στη Μέκκα, από την Τουρκία, θα επισκεπτόταν το νησί, πριν περάσουν απέναντι στη Τζέντα με πλοίο.

Θα ήταν σκόπιμο λοιπόν όλα αυτά να μας αφυπνίσουν και να αντιληφθούμε ότι οι μεγαλεπήβολοι στόχοι να καταστεί η Τουρκία μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη αφορούν και τη χώρα μας. Οι αναφορές του Τούρκου προέδρου στα σύνορα της καρδιάς του, στην αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης, στα ιδεολογήματα περί γαλάζιας πατρίδας, κ.λπ εκφράζουν τα νεοθωμανικά του οράματα, που σχετίζονται με τον σφετερισμό ελληνικών θαλάσσιων ζωνών από την Τουρκία.

Στο χάρτη με πράσινο ανοιχτό χρώμα ο Σουνιτικός μουσουλμανικός κόσμος και με σκούρο πράσινο οι Σιίτες. Με κόκκινες βούλες η τουρκική βάση στη Σομαλία και το νησί Σουακίν στο Σουδάν.

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »