Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Η Γερμανία σταματά την έρευνα για την μεταφορά παράνομων Ευρωπαϊκών όπλων από τις ΗΠΑ στη Συρία!

Η αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία.
Η Γερμανία έκλεισε τελικά μια προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις αποκαλύψεις ότι όπλα που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ από τα Βαλκάνια και κατέληξαν σε τζιχαντιστές στη Συρία, πέρασαν από τη Γερμανία, μεταδίδει το Balkan Insight.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν το Σεπτέμβριο από το Balkan Investigative Reporting Network (BIRN), το Πρότζεκτ για το Οργανωμένο Έγκλημα και την Αναφορά Διαφθοράς και την Γερμανική Süddeutsche Zeitung.

Η εισαγγελική αρχή της Γερμανικής πόλης Kaiserslautern ανακοίνωσε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου ότι, αν και δεν αποκλείει ότι τα όπλα που κατευθύνονται προς τη Συρία είχαν περάσει από την αμερικανική αεροπορική βάση Ράμσταϊν στη Γερμανία, δεν αποκαλύφθηκαν «ενδείξεις μεταφοράς συγκεκριμένων όπλων» μέσω του Ράμσταϊν, αποκλείοντας την έναρξη ποινικής έρευνας.

Είπε ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι για
να διαπιστωθεί εάν ο αμερικανικός στρατός απέτυχε να δηλώσει σωστά την κίνηση όπλων από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη μέσω της βάσης που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από το Kaiserslautern.


Οι γερμανικοί νόμοι υπαγορεύουν ότι οι άδειες μεταφοράς όπλων πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικά τελικού χρήστη που αναφέρουν τον τελικό προορισμό της αποστολής και ποιός θα χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό.


Το BIRN αποκάλυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο πώς το Πεντάγωνο χρησιμοποίησε παραπλανητικό πιστοποιητικό τελικού χρήστη για τα όπλα που προορίζονται για τη Συρία, δηλώνοντας ότι ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και μη κάνοντας καμία αναφορά στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Εντούτοις, επέτρεψε τη μεταφορά των αγαθών σε απροσδιόριστες “εταιρικές δυνάμεις”.


Αυτή η διατύπωση αντιστοιχεί σε μια σειρά εγγράφων που διέρρευσαν ηλεκτρονικά τον Ιούνιο του 2017. Περιλαμβάνουν παράδοση για την Αποστολή Ειδικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Πενταγώνου, SOCOM, η οποία είναι υπεύθυνη για την αγορά όπλων για Σύριους αντάρτες, τα οποία προορίζονταν αρχικά για την αποθήκη πυρομαχικών των ΗΠΑ στο Miesau, που εξυπηρετεί την βάση Ράμσταϊν, αλλά που μεταφέρθηκαν στο Μπαγκράμ του Αφγανιστάν στις αρχές Ιανουαρίου μετά από «αλλαγές της τελευταίας στιγμής στις περιστάσεις του προγράμματος».


Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της SOCOM που διέρρευσε και αποκτήθηκε από το BIRN, επίσημα έγγραφα προμηθειών των ΗΠΑ και η μαρτυρία ενός γνώστη επιβεβαίωσαν ότι το Πεντάγωνο αναγκάστηκε να επαναπροσανατολίσει τη γραμμή προμήθειας όπλων στη Συρία μετά την ανησυχία αξιωματούχων του Βερολίνου για την αύξηση των όπλων που μεταφέρονται μέσω αμερικανικών βάσεων στη Γερμανία.




Η έρευνα εξέθεσε τον τρόπο με τον οποίο η SOCOM διέταξε τους εργολάβους της να σταματήσουν τη μεταφορά φορτηγών με όπλα από τα Βαλκάνια μέσω της Γερμανίας το Δεκέμβριο του 2016, μετά από τις ανησυχίες. Ορισμένα όπλα που συνδέονται με τη Συρία και ήταν να παραδοθούν στη Γερμανία έχουν από τότε δρομολογηθεί από την Κροατία και τη Βουλγαρία, σύμφωνα με επίσημα αρχεία προμηθειών που έλαβε η BIRN.


Τον Δεκέμβριο του 2015 δημοσιεύθηκαν φωτογραφίες στον Σερβικό Τύπο, αποκαλύπτοντας ότι αρκετά αεροσκάφη C-17 των ΗΠΑ είχαν παραδώσει Σερβικά όπλα στην αεροπορική βάση Ράμσταϊν.


Η έκθεση υποστηρίχθηκε από έναν από τους σημαντικότερους εργολάβους της SOCOM στο συμβόλαιό της για τη Συρία, την Global Ordnance, η οποία μοιράστηκε την ιστορία στο Facebook προσθέτοντας: “Η Glad Global Ordnance θα μπορούσε να συμβάλει στην υποστήριξη του στρατού μας!”.


Μια υπόθεση δικαστηρίου το 2013 στην Καλιφόρνια μεταξύ εργολάβων και υποεργολάβων της SOCOM αποκάλυψε επίσης πώς Βουλγαρικά όπλα έπρεπε να παραδοθούν με φορτηγό στο Ράμσταϊν πριν από το ταξίδι τους προς έναν ανώνυμο προορισμό.


Μια έρευνα του Buzzfeed συνέδεσε την παράδοση με την εκστρατεία της CIA για να οπλίσει τους αντάρτες κατά του Άσαντ την εποχή εκείνη.


Μια σύμβαση που εκδόθηκε το περασμένο καλοκαίρι για 500 εκατομμύρια δολάρια για όπλα του Ανατολικού Μπλοκ για μαχητές εναντίον της ISIS στη Συρία και το Ιράκ, παρέχει επίσης το γείτονα του Ράμσταϊν, την αποθήκη όπλων Miesau, ως σημείο παράδοσης.




Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο, η ομάδα Conflict Armament Research, η οποία διεξάγει ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ για την παρακολούθηση των όπλων σε εμπόλεμες ζώνες, διαπίστωσε ότι Βουλγάρικες ρουκέτες που παραδόθηκαν στο Ράμσταϊν για χρήση από τον αμερικανικό στρατό μπορεί να κατέληξαν στην ISIS στο Ιράκ.


Τον Αύγουστο του 2017 η Βουλγάρα δημοσιογράφος Dilyana Gaytandzhieva είχε αποκαλύψει ότι η CIA και άλλες υπηρεσίες έστελναν Βουλγάρικα όπλα στην ISIS μέσω ”αόρατων” διπλωματικών πτήσεων από το Αζερμπαϊτζάν.


Αν και τα συμπεράσματα αυτής της υπόθεσης δεν ήταν οριστικά, η έκθεση υπογράμμισε τα ευρήματα του BIRN ότι όπλα εκτρέπονται συστηματικά από τις ΗΠΑ σε Σύριους αντάρτες χωρίς άδεια από τις χώρες εξαγωγής στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.


Η SOCOM δήλωσε προηγουμένως ότι αυτή τη στιγμή δεν αποθηκεύει ή διαμετακομίζει εξοπλισμό που προορίζεται για τη Συρία μέσω γερμανικών βάσεων και είχε “κατευθύνει συγκεκριμένα τους συμβεβλημένους προμηθευτές” να μην το πράξουν.


Ωστόσο, έχει επανειλημμένα αρνηθεί να επιβεβαιώσει εάν είχε μεταφέρει όπλα μέσω της Γερμανίας στη Συρία πριν από το 2017, εξηγώντας ότι δεν είχε χρησιμοποιήσει “εργολαβικές πτήσεις” από αμερικανικές βάσεις για να το πράξει, ερώτηση που δεν έκαναν δημοσιογράφοι.


Ένας εργολάβος του Πενταγώνου, ο οποίος μίλησε υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, είπε στο BIRN και το OCCRP ότι οι παραδόσεις όπλων έγιναν στο Ράμσταϊν και σε άλλες αμερικανικές βάσεις για περαιτέρω ταξίδια στη Συρία.

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ