Τα Βαλκάνια κατά του Οθωμανού τυρράνου |
Από τα πρώτα χρόνια του 20ού αιώνα, η παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Οι βαλκανικοί λαοί που για αιώνες στέναζαν κάτω από τον τουρκικό ζυγό, αποφάσισαν να παλέψουν για την ανεξαρτησία τους κι άρχισαν ένα υπέροχο αγώνα κατά του κατακτητού. Έτσι, στις 4 Οκτωβρίου 1912, ξεκίνησε ο Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, ενωμένες κατά της Τουρκίας.
Κατά την περίοδο εκείνη ο ανταγωνισμός των μεγάλων Δυνάμεων και της Ρωσίας στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης ήταν μεγάλος. Η Βουλγαρία και η Σερβία υπολόγισαν πώς οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για κοινή δράση κατά της Τουρκίας και στις 19 Φεβρουαρίου 1912 υπέγραψαν μυστική Συνθήκη Συμμαχίας. Αργότερα προσετέθη και το Μαυροβούνιο. Μ’ αυτή τη μυστική συμφωνία ζωτικά ελληνικά εδάφη θα περιέρχονταν στους συμμαχήσαντες.
Η αγγλική διπλωματία που πληροφορήθηκε τα ανωτέρω, ενημέρωσε τον Βασιλέα Γεώργιο. Όχι, βέβαια, από αγάπη για
Βλέπετε ότι οι υποτιθέμενοι «φίλοι και σύμμαχοί» μας καλλιεργούσαν τότε- όπως το κάνουν και σήμερα –την ηττοπάθεια με τους μυστικούς τους πράκτορες, ώστε να μην αντιδρά ο λαός στις αποφάσεις τους. Τα αποτελέσματα της τρομοκρατίας επιβεβαιώνονται και σήμερα με τις συχνές παραβιάσεις του εναερίου χώρου, ενώ οι Σύριοι με την πρόσφατη κατάρριψη του τουρκικού αεροσκάφους έλυσαν το πρόβλημα μια κι έξω! Φταίνε οι Τούρκοι των οποίων τα αντιτορπιλικά αρμενίζουν μέχρι το Σούνιο ,ή εξωθούνται από την αδράνειά μας; Ή, μήπως, αποθρασύνονται από δηλώσεις υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος (σκοπίμως δεν αναφέρομαι σε Έλληνα υπουργό Εξωτερικών) που είπε: «Για να κοιμόμαστε ήσυχοι τα βράδια, ας δώσουμε λίγες εκτάσεις στην Τουρκία»!....
Ε.Βενιζέλος |
το Θωρηκτό Αβέρωφ |
Βασιλεύς Κωνσταντίνος |
Την 1η Μαρτίου 1913 ο Βενιζέλος ακύρωσε διαταγή του Κωνσταντίνου και τα στρατεύματα που ήταν καθ’ οδόν για την απελευθέρωση της Β. Ηπείρου έκαναν μεταβολή , χαρίζοντας ελληνικά εδάφη στην Αλβανία η οποία είχε επιτύχει την αυτονομία της τον Νοέμβριο του 1912. (Το αλβανικό κράτος αναγνωρίστηκε επίσημα τον Μάιο του 1913).
ΟΜΩΣ ΚΡΑΤΗΘΕΙΤΕ!!!
Δεν θ’ αναφερθώ στον ξεσηκωμό των Βορειοηπειρωτών και στις στρατιωτικές αντάρτικες ομάδες με την συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών Αξιωματικών. Στις 17 Φεβρουαρίου 1914 η Β. Ήπειρος κηρύχθηκε αυτόνομη, με Πρόεδρο τον Γεώργιο Ζωγράφο (πρώην Γενικό Διευθυντή Ηπείρου). O Βενιζέλος όλους αυτούς τους κήρυξε παράνομους και διέταξε Κυβέρνηση και Στρατό να εκκενώσουν την Β. Ήπειρο ΑΜΕΣΩΣ! Εξεβίασε και τον Βασιλέα με παραίτηση, αν δεν υπέγραφε το διάταγμα για την εκκένωση. Χαριστική βολή απετέλεσε η εντολή προς τον έμπιστό του στρατηγό Παπούλα να σπεύσει και να πνίξει στο αίμα κάθε επαναστατική κίνηση! Μ’ άλλα λόγια ο Βενιζέλος όχι μόνον δεν προστάτευσε την ανεξαρτησία των Βορειοηπειρωτών, αλλά χρησιμοποίησε και βία προκειμένου να τους παραδώσει ως δούλους στους Αλβανούς!
Ο Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος άρχισε τη νύχτα της 15ης προς την 16η Ιουνίου 1913 (π.η.) στη Γευγελή. Οι Βούλγαροι χτύπησαν το σημείο επαφής των ελληνοσερβικών δυνάμεων. Στις θέσεις των δύο ταγμάτων που είχε επιτρέψει ο Διάδοχος Κωνσταντίνος να εισέλθουν στη Θεσσαλονίκη για ν’ «αναπαυτούν» οι Βούλγαροι, εισήλθε κρυφά, σε μικρές ομάδες, ολόκληρη Μεραρχία! Διεξήχθησαν σφοδρές οδομαχίες και τελικά οι Βούλγαροι παραδόθηκαν. Στη συνέχεια ο στρατός μας κινήθηκε προς το Κιλκίς και προς το Λαχανά και τίποτα δεν ήταν σε θέση να επιβραδύνει την ορμητικότητά του! Στις μάχες Δοϊράνης, Σιδηροκάστρου, Σερρών, Στρωμνίτσης, Άνω και Κάτω Τζουμαγιάς, Κρέσνας κ. ά, ο Βουλγαρικός στρατός συνετρίβη.
Βόρεια Ήπειρος |
3.Πριν λίγο ανέλυσα τον τρόπο με τον οποίο δώρισε την Β. Ήπειρο με τους κατοίκους και τα υπάρχοντά τους στην Αλβανία.
Εκλογές 1920, γελοιογραφία της εποχής |
8.Την 1η Νοεμβρίου 1920 (π.η.) που η Ελλάδα ψηνόταν στο καμίνι του πολέμου, ο Βενιζέλος προκήρυξε Εκλογές. Παρόμοιο παράδειγμα Εκλογών στην καρδιά του πολέμου, δεν έγινε ποτέ και πουθενά! Γιατί επέλεξε εκείνη τη στιγμή; Aσφαλώς για να τις χάσει, ώστε να βγάλουν άλλοι τα δικά του κάστανα από τη θράκα! (Τελικά δεν εξελέγη ούτε βουλευτής!).
το είδα
Σχόλιο από "Οι Μάσκες Πέφτουν" :
Ο κ. Θωμάς Θεολόγης αναφέρει :
"τον δε Γρηγόριο τον Ε΄ προβίβασαν σε Άγιο και Εθνάρχη, παραβλέποντας το γεγονός ότι αυτός αφόρισε τους Φιλικούς και την Επανάσταση και με το λιβελλογράφημά του «ΠΑΤΡΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ» ισχυρίστηκε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν «τροφός και ευεργέτις μας». "
Αυτή είναι μια άλλη εκδοχή περί του αφορισμού από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄(πηγή)
Η ιστορία μας μιλάει για την οξύτητα, με την οποία ο Σουλτάν Μαχμούτ Β΄ αντέδρασε στην Επανάσταση.
α) Έπαυσε δύο μεγάλους Βεζίρηδες σε διάστημα ολίγων ημερών με μόνο αιτιολογικό την επιεική τους στάση έναντι των Ρωμιών. Το γεγονός είναι πολύ ενδεικτικό.
β) Κάλεσε τον Σεϊχουλισλάμη, δηλ. τον υπέρτατο θρησκευτικό αρχηγό όλου του Ισλάμ, και τον διέταξε να εκδώσει φετβά, δηλ. διακήρυξη, με την οποία να καλεί τους Μουσουλμάνους να εξαφανίσουν κάθε ίχνος χριστιανών από την Αυτοκρατορία ολόκληρη, που έτσι θα γινόταν αμιγώς ισλαμική. Ο Σεϊχουλισλάμης όμως ήταν άνθρωπος δίκαιος και εύσπλαχνος. Και γι’ αυτό ζήτησε διορία να το σκεφτεί.
Ο Πατριάρχης Γρηγόριος το πληροφορήθηκε. Και συνοδευόμενος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Πολύκαρπο, που προς τιμήν του βλέπουμε την υπογραφή του σε όλα τα αφοριστικά εκείνα, τους μεγάλους δραγουμάνους Κωνσταντίνο και Νικόλαο Μουρούζηδες, και τον αυθέντη Καλλιμάχη, επισκέφτηκε τον Σεϊχουλισλάμη. Και τον έπεισε να αρνηθεί να εκδώσει τον φετβά, αναλαμβάνοντας και αυτός κάποια υποχρέωση έναντι του εύσπλαχνου και φιλανθρώπου εκείνου μουσουλμάνου, που πίστευε με όλη του την καρδιά, ότι - όπως γράφει το Κοράνι- «μια ώρα δικαιοσύνης είναι πολυτιμότερη ενώπιον του Θεού από εξήντα χρόνια προσευχής».
Ο Σεϊχουλισλάμης αρνήθηκε να εκδώσει τον φετβά. Και ο σουλτάνος έγινε θηρίο εναντίον του: τον καθαίρεσε και τον κρέμασε.
Ταυτόχρονα άρχισαν οι κατ’ εντολή του Σουλτάνου εκτελέσεις των επιφανών Ρωμιών με έναρξη από τους Μουρούζηδες και Μητροπολίτες, που εθεωρούντο σαν τα πιο απαραβίαστα πρόσωπα.
Διορίστηκε άλλος Σεϊχουλισλάμης, ο Φεΐζ. Αυτός εξέδωσε χωρίς πολλούς δισταγμούς και συζητήσεις τον φετβά που όριζε ότι ιερό χρέος των μουσουλμάνων ήταν να μη μείνει στην οθωμανική αυτοκρατορία ζωντανός ούτε ένας Χριστιανός.
Ο Πατριάρχης Γρηγόριος έβγαζε ψεύτικα αφοριστικά -στάχτη στα μάτια του Σουλτάνου- για τον ίδιο λόγο.
Ο ίδιος ο Αλέξανδρος Υψηλάντης παρότι ήταν ευσεβέστατος δεν τα έλαβε καθόλου υπ’ όψιν του. Δεν ταράχτηκε. Ούτε κάκιωσε εναντίων του Πατριάρχη. Τον συμπόνεσε. Ορίστε τι έγραφε στους Σουλιώτες: «Ο Πατριάρχης βιαζόμενος υπό της Πόρτας σάς στέλνει αφοριστικά και εξάρχους παρακινώντας σας να ενωθήτε με την Πόρταν. Εσείς όμως να τα θεωρείτε αυτά ως άκυρα, καθότι γίνονται με βίαν και δυναστείαν και άνευ της θελήσεως του Πατριάρχου».
Αλλά και αργότερα, όταν το στράτευμά του είχε πλέον διαλυθεί, ο Αλ. Υψηλάντης όχι μόνο δεν απέδωσε την καταστροφή του στον αφορισμό αλλά με ημερήσιά του διαταγή 8.6.21 απεκύρηξε τους στρατιώτες του, που δεν επέμειναν στον αγώνα, να εκδικηθούν «το ιερόν αίμα των κατασφαγέντων απανθρώπως κορυφαίων «υπουργών» της θρησκείας: πατριαρχών (Γρηγορίου Ε΄ και Κυρίλλου ΣΤ΄), αρχιερέων και μυρίων άλλων αθώων αδελφών» (Σπ. Τρικούπη, Ιστορία της Ελλην. Επαναστάσεως, τόμος Α΄, σελ.128).
..εις τον διασυρμό του Πατριάρχη Ε΄ όπως αναφέρεται από τις ειδικές ιστορικές μονογραφίες του Τάκη Κανδηλώρου, του Α. Παπαδόπουλου και άλλων:
Πριν το απαγχονισμό «Συν αυτοίς (των Τούρκων) δ' εμυκτήριζον το θύμα και πλείστοι εβραίοι, οίτινες, ενώ άλλοτε προς εμπαιγμόν του Χριστιανικού Πάσχα εφόρουν τα ρυπαρώτερα και ειδεχθέστερα ενδύματα, ήδη προσήλθον ως εν πανηγύρει μετ’ αδαμάντων και λαχουρίων…»… μετά τον απαγχονισμό (10 Απριλίου του 1821) «Ουδενός υστερούντες και οι εβραίοι της συνοικίας Μπαλατά, ρακένδυτοι και επίσημοι, πανοικεί συνωστίζονται, ίνα διατόροις κραυγαίς και φύάροις λοιδωρίαις εκδηλώσωσι το προς τον Πατριάρχην φυλετικόν των μίσος».
«Επέπρωτο δε ίνα αφεθή εις τους Εβραίους η βδελυρωτέρα σελίς του μαρτυρίου. Η Πύλη προθύμως παρεχώρησε το σκήνωμα εις εικοσάδα μαινομένων Εβραίων …»
«οι δε Εβραίοι δέσαντες τους πόδας του λειψάνου έσυραν αυτό εις τας οδούς, υβρίζοντες και πτύοντες τον νεκρόν»
«Η Πύλη εκτός του απαγχονισμού ήθελε να σπιλώση το σκήνωμα του Πατριάρχου, προς αποφυγήν όμως διαμαρτυριών της ομοδόξου Ρωσίας, πρόθυμα παρεχώρησε τούτο εις τους Εβραίους»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου