Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Η Σερβία θα συζητήσει αγωγές εναντίον χωρών του ΝΑΤΟ για τον βομβαρδισμό του 1999

© RIA Novosti / Alexey Vitvitsky
Το κτίριο του πρώην Υπουργείου Άμυνας που καταστράφηκε από τον βομβαρδισμό του NATO το 1999 στο Βελιγράδι. Φωτογραφία αρχείου

Βελιγράδι, 18 Ιουνίου – RIA Novosti.

Η Διάσκεψη για τα επακόλουθα του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στη Σερβία το 1999 έχει ως στόχο να προετοιμάσει τα υλικά για την υποβολή αγωγής κατά των χωρών της Βορείου Ατλαντικής Συμμαχίας, ανέφερε στο RIA Novosti ένας από τους διοργανωτές, ο δικηγόρος Σρντιάν Αλέξιτς.

Το Διεθνές Συνέδριο "οι συνέπειες του βομβαρδισμού της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας με απεμπλουτισμένο ουράνιο το 1999" εγκαινιάστηκε τη Δευτέρα στη Νις στη Νότια Σερβία και θα συνεχιστεί την Τρίτη.
"Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ήταν επιτυχής. Έχουμε τρεις ακαδημαϊκούς, δέκα καθηγητές από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Κύπρο και τους εγχώριους επιστήμονες και δικηγόρους. Εξετάζονται 30 επιστημονικές εργασίες , ενώ άλλοι 10 ομιλητές έκαναν παρουσιάσεις σχετικά με τη χρήση του απεμπλουτισμένου ουρανίου και τις ζημιές στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Από όλα αυτά τα
έργα προκύπτει ότι η αλήθεια και η δικαιοσύνη βρίσκονται στο πλευρό του Σερβικού λαού και των πολιτών της Σερβίας ", δήλωσε ο Αλέξιτς στο πρακτορείο ειδήσεων.

«Πρέπει να αρχίσουμε τη διαδικασία, να ενώσουμε όλες τις ενέργειες και τις δυνάμεις των εγχώριων και ξένων δικηγόρων και τους ειδικούς και να μηνύσουμε για την αποζημίωση της υλικής και μη υλικής ζημίας ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού με το απεμπλουτισμένο ουράνιο. Στη Σερβία ρίξανε πάνω από 15 τόνους, πρώτα απ ' όλα, στα νότια της χώρας. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων έχει αρρωστήσει με ογκολογικές παθήσεις και έχουν το δικαίωμα να απαιτήσουν αποζημίωση", ανέφερε.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην εκδήλωση είναι ο πρώην Ιταλός πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Domenico Ludzheri, ο οποίος συμμετείχε σε επιτυχείς δίκες περιπτώσεων καρκίνου σε Ιταλούς στρατιώτες ως αποτέλεσμα της επαφής τους με τα όπλα με απεμπλουτισμένο ουράνιο.
Την Τρίτη, σύμφωνα με τους διοργανωτές του Συνεδρίου, τα τελικά συμπεράσματα θα διατυπωθούν, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων προετοιμασίας και κατάθεσης μήνυσης εναντίον των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Στα μέσα Μαΐου, η Συνέλευση (Κοινοβούλιο) της Σερβίας ενέκρινε τη σύνθεση της Επιτροπής, η οποία αποσκοπεί στον καθορισμό των επιπτώσεων των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στον πληθυσμό της χώρας. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς δήλωσε ότι η χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου από τη Βορειο-Ατλαντική Συμμαχία είναι η αιτία της ανάπτυξης των Ογκολογικών ασθενειών στη χώρα.

Το 1999, η ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ των Αλβανών αυτονομιστών του απελευθερωτικού στρατού του Κοσσυφοπεδίου, του σερβικού στρατού και της αστυνομίας οδήγησε στο βομβαρδισμό της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας (ΟΔΓ) (εκείνη τη στιγμή από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο) από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Οι επιδρομές του ΝΑΤΟ συνεχίστηκαν από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου 1999.
Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος. Οι Σερβικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου 2500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 89 παιδιών, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού. 12500 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Η υλική ζημία, σύμφωνα με τα διάφορα στοιχεία, υπολογίζεται στο ποσό από 30 έως 100.000.000.000 δολάρια.

Η στρατιωτική επιχείρηση αναλήφθηκε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει του ισχυρισμού των δυτικών χωρών ότι οι αρχές της ΟΔΓ πραγματοποίησαν εθνοτικές εκκαθαρίσεις στην αυτόνομη περιοχή του Κοσσυφοπεδίου και προκάλεσαν ανθρωπιστική καταστροφή εκεί.

https://ria.ru
Το Κουτσαβάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ