Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Βενεζουέλα:Η Abby Martin αποκαλύπτει τους μύθους σχετικά με την επισιτιστική κρίση (video)

Η Abby Martin αποκαλύπτει τους μύθους σχετικά με την επισιτιστική κρίση της Βενεζουέλας: «Πλήρη αποθέματα στα ράφια»

Στο τελευταίο επεισόδιο του Empire Files, η φημισμένη δημοσιογράφος Abby Martin εκφράζει τη μεροληψία των μέσων μαζικής ενημέρωσης πίσω από τις «παραμορφωμένες» απεικονίσεις του φαγητού και της πολιτικής κρίσης της Βενεζουέλας.

Σε ένα μέρος του επεισοδίου «Η Abby Martin στη Βενεζουέλα – Τα Σούπερ μάρκετ σε μαύρες αγορές», η Martin μπαίνει σε τοπικά παντοπωλεία, μικρά και μεγάλα, με κρυφές κάμερες για να δει αν δεν έχουν απόθεμα – όπως συνήθως απεικονίζονται από τα κυριότερα μέσα μαζικής ενημερώσης.


Σημειώνει: «Πήγαμε σε πέντε διαφορετικά σούπερ μάρκετ και τα ράφια ήταν τελείως γεμάτα.





Αυτό συμβαίνει σε όλες τις γειτονιές και σε όλες τις τάξεις.

Από σοκολάτες Nestle μέχρι προϊόντα coca cola, ψάρι, κρέας, λαχανικά και φρούτα». Μιλώντας με την οικονομολόγο της Βενεζουέλας Pascualina Curzio, η Martin ανακαλύπτει ότι ενώ υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων στη Βενεζουέλα, αυτές είναι προϊόν ενός «οικονομικού πολέμου». «Δεν μπορούμε να το αποκαλέσουμε ως μια γενικευμένη οικονομική κρίση, είναι ένας οικονομικός πόλεμος», λέει η Curzio στη Martin. «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Βενεζουέλας είναι κατά 9% υψηλότερο σε σύγκριση με εκείνο των τελευταίων 30 χρόνων, ενώ το ποσοστό ανεργίας είναι 6,6%.

Επομένως , δεν μπορούμε να την ονομάσουμε ως μια γενικευμένη οικονομική κρίση», προσθέτει η Pascalina. «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι υπάρχουν αρκετές επιθέσεις που επικεντρώνονται στο να επηρεάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό και σχετίζονται με τη χειραγώγηση της αγοράς και της οικονομίας στο σύνολό της».


Μιλώντας για κάποια από τα προϊόντα που λείπουν από τα ράφια των καταστημάτων, όπως το χαρτί υγείας, το λάδι, τα λουλούδια – προϊόντα που έχουν «υψηλή κατανάλωση και βρίσκονται υπό τον έλεγχο τεράστιων μονοπωλίων» – η Curzio εξηγεί:(διαβάστε σχετικά εδώ καί  εδώ καί εδώ)

«Υπάρχει διαφορά μεταξύ της οικονομικής κρίσης και του οικονομικού πολέμου. Αυτά τα προϊόντα έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτά ευθύνονται για τις ουρές τροφίμων ακόμη και για τις παράνομες αγορές λόγω της έλλειψης που δημιουργείται.» Για παράδειγμα, μια από τις κύριες ιστοσελίδες συναλλαγματικών ισοτιμιών του μπολίβαρ, που ονομάζεται Dollar Today και προσφέρει έξι φορές τη νόμιμη συναλλαγματική ισοτιμία των μπολίβαρ της Βενεζουέλας ανά δολάριο ΗΠΑ, διευθύνεται από έναν δεξιό πρώην συνταγματάρχη της Βενεζουέλας που μετακόμισε στις ΗΠΑ αφού ηγήθηκε του αποτυχημένου πραξικοπήματος ανατροπής του Τσάβες. Καθώς η Μάρτιν συνεχίζει την έρευνά της, ανακαλύπτει επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Βενεζουέλας – παρά τις αναφορές των κυριοτέρων μέσων ενημέρωσης.


Περνάει μέσα από τα πλήθη της Βενεζουέλας, τα οποία πραγματοποιούν πορεία έτσι ώστε η κυβέρνηση του Προέδρου Μαδούρο να συνεχίσει να εργάζεται για τον λαό και της είπε ένας διαδηλωτής:

«Ολιγάρχες, ακούστε αυτό! Πάντα, πάντα, ο Hugo Rafael Frias θα βρίσκεται στις καρδιές μας!» αναφερόμενος στον πρόσφατο ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες. Περνώντας μέσα από τη λαοθάλασσα των υποστηρικτών της κυβέρνησης, η Μάρτιν δεν βρίσκει κανένα στοιχείο από αυτά που λένε τα κυριότερα μέσα ενημέρωσης για καταστολή από την κυβέρνηση. «Διαπίστωσα ότι η απεικόνιση μιας ευρείας μισητής κυβέρνησης ήταν μια διαστρέβλωση.» Και με την πάροδο του χρόνου, εκατομμύρια φιλοκυβερνητικές φωνές αποσιωπούνται», λέει η Μάρτιν. Τα κύρια μέσα ενημέρωσης προβάλλουν ότι ο τύπος βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο και δεν έχει αυτονομία. Η Μάρτιν επέλεξε γύρω στις επτά μεγάλες εφημερίδες από ένα τοπικό περίπτερο, εκ των οποίων τέσσερις ήταν αντικυβερνητικές, ένα σημάδι της μεροληψίας των μέσων ενημέρωσης κατά της Βενεζουέλας»

grecia.embajada.gob.ve
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ