Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Κώλυσε στο ΥΠΕΞ η ίδρυση ρωσικού προξενείου στην Αλεξ/πολη

Πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αδράνεια του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και πιο ειδικά του Έλληνα υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλο αναφορικά με την έγκριση λειτουργίας ρωσικού υποπροξενείου στην Αλεξανδρούπολη.
Όπως αναφέρει στην ανοικτή επιστολή που έστειλε στον υπουργό ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης
Ευάγγελος Λαμπάκης αν και ο Δήμος της πόλης του κατάφερε να φέρει σε πέρας πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μέσω της ενίσχυσης των σχέσεων της τοπικής κοινωνίας με τον Δήμο της Αγίας Πετρούπολης και την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητας της ρωσικής πόλης η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει εγκρίνει μέχρις στιγμής την ίδρυση ρωσικού υποπροξενείου στην πόλη.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Δήμαρχος οι παράγοντες της πόλης κατάφεραν να πετύχουν την αδελφοποίηση των Πανεπιστημίων Αγ. Πετρούπολης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, την ανάπτυξη των σχέσεων των επιμελητήριων Έβρου και Αγίας Πετρούπολης, την διοργάνωση επισκέψεων στις δύο πόλεις με 3.000 Ρώσους να επισκέπτονται την Αλεξανδρούπολη μέσα σε 18 μήνες, την ανάπτυξη του θρησκευτικού
τουρισμού, ενώ αξίζει να σημειωθεί η βούληση της ρωσικής τράπεζας Kedr να ανοίξει υποκατάστημα της στην Αλεξανδρούπολη.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμα ότι ο Δήμος της πόλης κατάφερε να δημιουργηθεί μια απ’ ευθείας πτήση Αλεξανδρούπολη – Αγία Πετρούπολη μία φορά την εβδομάδα. Και όμως παρά το ενδιαφέρον των Ρώσων για στενότερη ακαδημαϊκή, επιχειρηματική και τουριστική συνεργασία με την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο γενικά, η ελληνική πολιτεία κωφεύει.
Από την άλλη πλευρά έκπληξη προκαλεί η θέρμη με την οποία οι τοπικές αρχές της Θράκης
επιδιώκουν την τουρκική οικονομική διείσδυση στην

περιοχή μέσω της αθρόας εισαγωγής τουρκικών προϊόντων που εκτοπίζουν τα ελληνικά, τα υποκαταστήματα τουρκικών τραπεζών που ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και τις φημολογούμενες τουρκικές επενδύσεις με την αγορά παλαιών και πτωχευμένων επιχειρήσεων. Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης Ευάγγελου Λαμπάκη                      

Κε Υπουργέ,
Επί ενάμιση έτος ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πέτυχε το ακατόρθωτο. Αδελφοποιήθηκε με το Σοσνόβυι Μπορ της Αγίας Πετρούπολης, όπου είναι εγκατεστημένος ο πυρηνικός αντιδραστήρας της Ρωσίας.
Αναπτύξαμε στο διάστημα αυτό υψηλού βεληνεκούς σχέσεις και ιδιαίτερα:
1.      Αδελφοποιήθηκαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μας με το αντίστοιχο της Αγίας Πετρούπολης.
2.      Παιδιά ένθεν κακείθεν επισκέπτονται την Ρωσία και την Ελλάδα, ως και κάτοικοι των Δήμων, με αποτέλεσμα στο διάστημα των 18 μηνών να επισκεφθούν την Αλεξανδρούπολη πάνω από 3.000 Ρώσοι.
3.      Ανέπτυξαν σχέσεις τα επιμελητήρια Έβρου και Αγίας Πετρούπολης με συναντήσεις επιχειρηματιών και επενδυτών στην Αλεξανδρούπολη.
4.      Έγιναν ημερίδες στο χώρο της εκπαίδευσης και του εμπορίου.
5.      Ταυτόχρονα, τα καταστήματα του Δήμου μας αλλά και η εν γένει οικονομία του έχει οφέλη που πριν
συμβεί η αδελφοποίηση ούτε τα ονειρευόμασταν.
6.      Αναπτύσσεται θρησκευτικός τουρισμός λόγω του ομόδοξου των δύο λαών.
7.     
Έχουμε στο Δήμο μας πάνω από 6.000 παλιννοστούντες Έλληνες από την Ρωσία που έχουν μητρική τους γλώσσα την Ρωσική, γεγονός ελκυστικό για τους Ρώσους.
8.      Φθάσαμε σχεδόν στο τέλος επιτυχώς για να δημιουργηθεί μια απ’ ευθείας πτήση Αλεξανδρούπολη – Αγία Πετρούπολη μία φορά την εβδομάδα.
9.      Ο πρόεδρος της Kedr Bank, τραπεζικού ομίλου της Σιβηρίας με 137 υποκαταστήματα στη Ρωσία, μας δήλωσε την δημιουργία υποκαταστήματος στην Αλεξανδρούπολη για όλους του άνω λόγους.
   
Οι Ρώσοι θέλουν να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας και να βοηθήσουν τον Δήμο μας και γενικότερα την Θράκη μας που βρίσκεται στο πιο φτωχό σημείο της Ελλάδας, αλλά και της Ε.Ε.. Ενώ οι Ρώσοι θέλουν και αγωνιούν μαζί μας με δεδομένο ότι αναπτύξαμε πάνω απ’ όλα αδελφικές σχέσεις που είναι η ειδοποιός διαφορά όλων των άλλων αδελφοποιήσεων σε μια εποχή οικονομικού μαρασμού, ΕΣΕΙΣ Κε ΥΠΟΥΡΓΕ δεν βοηθάτε στην περαίωση της διαδικασίας ίδρυσης Ρωσικού υποπροξενείου στην Αλεξανδρούπολη.

Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ενδυνάμωση περαιτέρω των άνω σχέσεων, της επιχειρηματικότητας, της θρησκευτικής προσέγγισης, των πανεπιστημίων μας, της δημιουργίας υποκαταστήματος ρωσικής τράπεζας. Γιατί κε Υπουργέ αρνείσθε μια υπογραφή που θα μας βγάλει από αδιέξοδα που η κεντρική πολιτική έτσι κι αλλιώς μας δημιούργησε;
Κάναμε τόσο αγώνα και εσείς το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε μια υπογραφή, με δεδομένο μάλιστα ότι προχώρησαν σε τελικό στάδιο οι διαδικασίες ίδρυσης του υποπροξενείου και το προεδρικό διάταγμα.
Ζητάω στο όνομα του δικαίου και της λογικής να αφιερώσετε πέντε λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας για να μην καταστραφεί ο αγώνας μας και το μέλλον του Δήμου και της Θράκης.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΜΠΑΚΗΣ

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ