του ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΜΑΔΑ
Επεμβατικού καρδιολόγου
www.kardiologosmamadas.gr
Τα λίπη, μαζί με τις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες, είναι απαραίτητα στη διατροφή μας, πάντα βέβαια στη σωστή αναλογία.
Τα λιπαρά έχουν συνδεθεί με κάτι αρνητικό για την υγεία μας. Υπάρχουν όμως «καλά» και «κακά» λιπαρά.
Τα λιπαρά οξέα (λίπη) χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:
-στα κορεσμένα-στερεά («κακά»ζωικά λίπη)
-στα μονοακόρεστα- έλαια («καλά» λίπη που περιέχονται στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς)
-στα πολυακόρεστα (επίσης «καλά» λίπη, όπως τα ω-3 λιπαρά που περιέχονται στα ψάρια, στον λιναρόσπορο και στα λαχανικά και τα ω-6 που βρίσκονται στα καρύδια, το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο).
Έρευνες έδειξαν ότι τα ω-3 λιπαρά βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι έχουν παρόμοια οφέλη έναντι αυτοάνοσων νόσων.
Τα ω-6 επίσης προστατεύουν από