Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020

Τι κάνει η Γαλλία στην Αφρική και τη Βραζιλία;

 Σχετικά με την αποικιακή συμπεριφορά της Γαλλικής εξωτερικής πολιτικής

Στρατηγικό Ίδρυμα Πολιτισμού 
Βλαντιμίρ Προκβατίλοφ 

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν προσπαθεί όλο και περισσότερο να δείξει ότι φορά άν όχι το στρατιωτικό καπέλο του Ναπολέοντα, αλλά τουλάχιστον το στρατιωτικό καπέλο του στρατηγού Ντε Γκωλ. Πολλές από τις διεθνείς πρωτοβουλίες του αποσκοπούν στο να καταστήσουν τη Γαλλία μία από τις ηγετικές δυνάμεις του κόσμου, αλλά συχνά θεωρούνται ως αναζωπύρωση της παλαιάς αποικιοκρατίας.

Το Παρίσι παρεμβαίνει ανεπίσημα στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών. Στις 13 Ιανουαρίου, οι αρχηγοί των πέντε χωρών του Αφρικανικού Σαχέλ (G5 Σαχέλ) συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο Μακρόν στη Γαλλική πόλη Πόε, και προέκυψαν εντάσεις ενόψει της συνόδου κορυφής: Ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλόρενς Πάρλεϊ είπαν ότι "οι λαοί του Σαχέλ ... χρειάζονται τα Γαλλικά στρατεύματα...".

Το Σαχέλ (που εκτείνεται από τα αραβικά σύνορα) είναι μια τροπική περιοχή σαβάνας στην Αφρική, ένα
είδος μετάβασης από τη Σαχάρα που είναι στο βόρειο τμήμα σε πιο γόνιμα εδάφη στο νότο. Περιλαμβάνει 10 χώρες και 300 εκατομμύρια ανθρώπους από τον Ατλαντικό Ωκεανό μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα.


 Στο Σαχέλ, η Γαλλία διεξάγει μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές επιχειρήσεις της στο εξωτερικό. Ξεκίνησε στο Μάλι τον Ιανουάριο του 2013 με το όνομα "Serval", απαντώντας σε αίτημα των αρχών της χώρας για βοήθεια στην καταπολέμηση των αυτονομιστών. Το Παρίσι έχει στείλει στο Μάλι 4.500 στρατιώτες, εκατοντάδες στρατιωτικούς εξοπλισμούς, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις. Από τον Ιούλιο του 2014, η επιχείρηση ονομάζεται "Barkhan" και έχει εξαπλωθεί στο Μάλι, την Μπουρκίνα Φάσο, στο Τσαντ, στη Μαυριτανία και στον Νίγηρα, εκτός από το Μάλι. Κύριος στόχος της επιχείρησης είναι η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Τώρα, το Γαλλικό στρατιωτικό άγημα στην Αφρική βρίσκεται σε τρεις μόνιμες βάσεις (Ντζαμένα, Νιαμέι, Γκάο) και έξι φυλάκια και κοστίζει ετησίως στον Γαλλικό προϋπολογισμό 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Η γαλλική εταιρεία Orano (πρώην Areva) αναπτύσσει τρία κοιτάσματα  ουρανίου στο Νίγηρα. Στο Νίγηρα, τη Μπουρκίνα Φάσο και το Τσαντ, οι 
Γαλλικές εταιρείες επενδύουν σε δίκτυα μεταφορών (Όμιλος Bolloré) και στην παραγωγή πόσιμου νερού (Veolia).

Τον Φεβρουάριο του 2018, οι σοσιαλιστές βουλευτές François André και Joaquim Pueyo παρουσίασαν μια έκθεση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η οποία δηλώνει ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Γαλλικός στρατός έχασε 86 οχήματα σε ξένες επιχειρήσεις, από τα οποία μόνο 22 καταστράφηκαν από μαχητές που χρησιμοποίησαν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και 64 απενεργοποιήθηκαν λόγω του ακραίου κλίματος. Η οικονομική ζημία εκτιμάται στα 54 εκατομμύρια ευρώ. Η γαλλική άμυνα δεν μπόρεσε να παράγει νέο εξοπλισμό μάχης στις ποσότητες που απαιτούνταν  την υποστήριξη επιχειρήσεων στο εξωτερικό.


 Η Γαλλία δεν έχει στρατιωτικά αεροπλάνα μεταφοράς βαρέων βαρών. Το βαρύτερο αεροσκάφος της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας A400M μπορεί να μεταφέρει μόνο 37 τόνους φορτίου στον αέρα (για σύγκριση: IL-76TD - 50 τόνους και το  AN-124 - 120 τόνους). Για την αδιάλειπτη προμήθεια του αγήματος τους στο Σαχέλ, οι Γάλλοι αναγκάστηκαν να νοικιάσουν αυτά τα αεροσκάφη από Ρωσικές και Ουκρανικές εταιρείες.

Στα τέλη του 2018, οι Ρωσικές εταιρείες 224 Flight Detachment και Volga-Dnepr δεν επέκτειναν τη συμφωνία, το οποίο δημιούργησε προβλήματα στην παροχή Γαλλικών στρατευμάτων στο εξωτερικό, αναφέρει η Γαλλική στρατιωτική ιστοσελίδα Zone Militare. Ακόμη και ο επανεξοπλισμός δεν εγγυήθηκε  την επιτυχία. Έτσι, το νέο ελικόπτερο επίθεσης Eurocopter Tiger δεν προσαρμόστηκε στις ακραίες θερμοκρασίες του Σαχέλ.

Ούτε ο Μακρόν βρίσκει υποστήριξη για τις Γαλλικές επιχειρήσεις στο Σαχέλ μεταξύ των συμμάχων του. Στις 30 Νοεμβρίου 2017 απέστειλε πρόσκληση στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ για την επόμενη σύνοδο κορυφής του G5 του Σαχέλ, αλλά η πρόσκληση απορρίφθηκε. Ο Makron έχει επανειλημμένα ζητήσει από τον Donald Trump να παράσχει οικονομική βοήθεια για την Επιχείρηση Barkhan, αλλά οι ΗΠΑ περιορίζονται στο να παρέχουν στους Γάλλους πληροφορίες για την περιοχή.

Η αποτυχία της επιχείρησης Barkhan ήταν επίσης εμφανής στη Γαλλική κοινωνία. Ο τραγικός θάνατος 13 Γάλλων στρατιωτών το Νοέμβριο του 2019 κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στο Μάλι "σόκαρε τη Γαλλία και αναβίωσε τις ερωτήσεις σχετικά με το τι κάνει η χώρα σε αυτή την τεράστια ημι-άνυδρη ζώνη νότια της ερήμου της Σαχάρας", γράφει το περιοδικό The Economist.

Στη σύνοδο κορυφής της 13ης Ιανουαρίου, ο Macron "απεγνωσμένα ικέτεψε" τον Donald Trump, γράφει η British Express, να μην αποσύρει τα Αμερικανικά στρατεύματα από την Αφρική, κάτι που θα ήταν "άσχημα νέα" για τη Γαλλία. Αλλά ο Trump , ο οποίος δεν έχει ξεχάσει τα λόγια του Μακρόν για τον "θάνατο του εγκεφάλου του ΝΑΤΟ", του απάντησε με "παγωμένη" αδιαφορία.

Εν τω μεταξύ, το αντι-γαλλικό συναίσθημα αυξάνεται στις χώρες του Σαχέλ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημης περιοδείας του σε Aφρικανικές χώρες, ο Makron επισκέφθηκε την Μπουρκίνα Φάσο, όπου δέχθηκε τρομοκρατική επίθεση. Την παραμονή της άφιξής του στην πρωτεύουσα, Ουαγκαντούγκου, στις 28 Νοεμβρίου 2017, μοτοσικλετιστές που φορούσαν μάσκες έριξαν μια χειροβομβίδα σε ένα αυτοκίνητο των Γαλλικών ειδικών δυνάμεων. Η χειροβομβίδα εξερράγη στο πεζοδρόμιο και τυχαίοι περαστικοί τραυματίστηκαν. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, τα συλλαλητήρια και οι συλλήψεις δεν σταμάτησαν: οι διαδηλωτές απαίτησαν την απόσυρση των Γαλλικών στρατευμάτων από τη χώρα και πέταξαν πέτρες στο αυτοκίνητο του Μακρόν. Κάτω από τα παράθυρα του Πανεπιστημίου Ouagadougou, όπου ο Γάλλος Πρόεδρος συναντήθηκε με φοιτητές, οι διαδηλωτές φώναζαν: "Κάτω ο ιμπεριαλισμός!", "Όχι στις Γαλλικές βάσεις στην Μπουρκίνα Φάσο και την Αφρική!

Σε μια συνάντηση με φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Πρωτεύουσας, ο Γάλλος Πρόεδρος ρωτήθηκε γιατί τόσο λίγοι Αφρικανοί φοιτητές σπουδάζουν σε πανεπιστήμια στη Γαλλική Δημοκρατία και τόσοι πολλοί Γάλλοι στρατιώτες βρίσκονται σε αφρικανικές χώρες. Η απάντηση του Macron ήταν αγενής: "Μην μου μιλάς έτσι για τους Γάλλους στρατιώτες, το μόνο που χρειάζεται είναι να τους χειροκροτήσεις".

Ο Γάλλος εκδότης Thomas Dietrich σχολίασε τον Γάλλο Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του: "Ο Μακρόν συμπεριφέρθηκε σαν μικρός αποικιακός αξιωματούχος, μεθυσμένος από το αψέντι".


 Ένα άλλο παράδειγμα νεοαποικιακών φιλοδοξιών της Γαλλίας είναι η Βραζιλία. Στη σύνοδο κορυφής των G7 στο Μπιαρρίτς τον Αύγουστο του 2019,  Macron πρότεινε την ίδρυση ενός διεθνούς προτεκτοράτου στην Βραζιλία με το πρόσχημα της φροντίδας των αυτοχθόνων που υποφέρουν από πυρκαγιές στα δάση του Βραζιλιάνικου Αμαζονίου. Στη Βραζιλία, η δήλωση αυτή ήταν εξοργιστική.

Η απάντηση του Βραζιλιάνου προέδρου Jair Bolsonaru ήταν άμεση. Κατά την άποψή του, το σχέδιο του Macron να αρχίσει να συζητά τι συμβαίνει στον Αμαζόνιο σε μια συνάντηση ηγετών των επτά ηγετικών δυνάμεων του δυτικού κόσμου είναι ένα παράδειγμα "αποικιοκρατικού τρόπου σκέψης", το οποίο είναι προσβλητικό στον ΧΧΙ αιώνα. "Λυπάμαι που ο Μακρόν προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό όφελος από τις εσωτερικές υποθέσεις της Βραζιλίας και άλλων χωρών του Αμαζονίου", έγραψε ο Μπολσονάρου στο Twitter.

Παρά το γεγονός αυτό, τον Νοέμβριο του 2019, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Jean-Yves Le Driand συναντήθηκε προκλητικά με εννέα κυβερνήτες των βορειοανατολικών κρατών της χώρας που βρίσκονται σε αντίθεση με τον Bolsonaru. Ο τελευταίος εξέφρασε την ανησυχία του για τις συναντήσεις του Le Drien με ΜΚΟ της Βραζιλίας: "Ήρθε εδώ για να συζητήσει κάποια θέματα με ΜΚΟ; To ότι πρόκειται για  ΜΚΟ, είναι ανησυχητικό για κάθε λογικό άτομο. Η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ Μπολσονάρου και Λε Ντριάν ακυρώθηκε - αντί να συναντηθεί με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών, ο Βραζιλιάνος πρόεδρος επέλεξε να συναντηθεί με τον κομμωτή του. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα της επίσκεψης της Le Drian στη Βραζιλία, το Γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ένα ανακοινωθέν με το οποίο πληροφορούσε ότι η Γαλλία σκοπεύει να συνεργαστεί με όλες τις περιοχές της Βραζιλίας.

Αφήνοντας την ηγετική εξουσία της ΕΕ στη Γερμανία στον τομέα των οικονομικών, η Γαλλία υπό τον Πρόεδρο Makron προσπαθεί να διαδραματίσει το ρόλο των ηγετών της ΕΕ στις διεθνείς υποθέσεις. Μόνο που η Γαλλία δεν είναι πλέον η ίδια όπως ήταν την εποχή του Λουδοβίκου του 14ου ή του Ναπολέοντα.

https://www.fondsk.ru/news/2020/01/25/chto-delaet-francija-v-afrike-i-brazilii-49978.html
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.