Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Ντοκουμέντο: Όταν ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι συνεργαζόταν με την Αλ Κάιντα και τη CIA

Καθώς η υπόθεση του εξαφανισμένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι εξελίσσεται, σημαντικές λεπτομέρειες αναδύονται από το παρελθόν του που όμως τα περισσότερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης δεν είναι πρόθυμα να μοιραστούν.

Μία από αυτές είναι το γεγονός ότι ο Τζαμάλ Κασόγκι δεν ήταν ένας ”άγνωστος” στην αμερικανική διπλωματία ούτε και στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Ο Κασόγκι είχε συνεργαστεί με την Αλ Κάιντα τη δεκαετία του ’80 (τότε ”μουτζαχεντίν”) για την εκδίωξη της Σοβιετικής Ένωσης από το Αφγανιστάν, γνώριζε προσωπικά τον Μπιν Λάντεν και είχε πάει ταξίδια μαζί του.

Η παρακάτω φωτογραφία από εφημερίδα της εποχής που χρονολογείται το 1988 απεικονίζει τον Κασόγκι μαζί με
άλλους Άραβες μαχητές, με το όνομά του να αναγράφεται καθαρά στην περιγραφή.




Ήταν η εποχή που η Αμερικανική κυβέρνηση και η CIA χρηματοδοτούσαν και στήριζαν την Αλ Κάιντα και τον Μπιν Λάντεν, και τα Αμερικανικά ΜΜΕ τον περιέγραφαν ως ”αντι-σοβιετικό πολεμιστή” που αγωνίζεται ”στο δρόμο για την ειρήνη”.






Η ιδιότητα του Κασόγκι ως πληροφοριοδότη φαίνεται και από παλαιότερα μηνύματα του Wikileaks τα οποία παρουσιάζουν επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον και παραβλέπονται σε μεγάλο βαθμό από την κάλυψη των γεγονότων.


Σε ένα τηλεγράφημα του 1998 από τον Αμερικανό πρέσβη στη Σαουδική Αραβία, ο Κασόγκι περιγράφεται ως ”ειδικός στο Ισλαμικό κίνημα” και ο ίδιος λέει για τον Μπιν Λάντεν ότι ήταν ένας ρομαντικού τύπου ”Τσε Γκεβάρα” στην περιοχή. Αργότερα ο Κασόγκι άρχισε να γίνεται πιο επικριτικός στο καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.




Ο Κασόγκι ήταν επίσης ανιψιός του Αντνάν Κασόγκι, ζάμπλουτου Σαουδάραβα εμπόρου όπλων που είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Ιράν-Κόντρας και κατονομάζεται ως πράκτορας της Μοσάντ από τον Βίκτορ Οστρόφσκι στο βιβλίο του ”By way of deception”. Ο Οστρόφσκι ήταν ο ίδιος πρώην αξιωματικός της Μοσάντ.


Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, το γεγονός ότι ο Κασόγκι ήταν μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ και αρθρογράφος της Washington Post. Η Washington Post ανήκει στον Τζεφ Μπέζος, o οποίος έχει και την Amazon. Ολόκληρη η επιχείρηση του Μπέζος χρηματοδοτείται χάρη σε συμβόλαια με τη CIA, ενώ κατά καιρούς γίνονται αιτήσεις για να αποκαλυφθεί η πραγματική σχέση της CIA με την Washington Post.

Είναι πολύ πιθανό ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να χρησιμοποιεί την υπόθεση Κασόγκι για να ”στριμώξει” την Σαουδική Αραβία λόγω οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, καθώς κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι τον Φεβρουάριο η Σαουδική Αραβία υπέγραψε τρείς μεγάλες συμφωνίες πετρελαίου με τη Ρωσία που περιλαμβάνουν και Ρωσικές επενδύσεις στον Σαουδαραβικό πετρελαϊκό γίγαντα Aramco. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι ο Τραμπ είχε προσβάλλει τον Σαουδάραβα πρίγκηπα λέγοντας ότι χωρίς την αμερικανική βοήθεια ”δεν θα αντέξει ούτε δυο βδομάδες”.

Εάν αυτό αληθεύει, ο Κασόγκι ήταν ένας ”δικός τους” αποδιοπομπαίος τράγος. Είναι λοιπόν πολύ πιθανόν οι ΗΠΑ να έκαναν κάποια συμφωνία με την Τουρκία για την ανάδειξη της υπόθεσης και την σίγουρη ενοχοποίηση της Σαουδικής Αραβίας, κάτι που εξηγεί και το γεγονός ότι ο Ερντογάν απελευθέρωσε τον πάστορα Μπράνσον λίγες μέρες μετά την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ