Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Γερμανία, η βασίλισσα της διαφθοράς

Η χώρα κατατάχθηκε έβδομη το 2018 στη λίστα των φορολογικών παραδείσων, από όγδοη το 2015 και ένατη το 2012, ξεπερνώντας το Λίβανο και το Τζέρσεϊ – ενώ την ίδια στιγμή έχει το θράσος να κατηγορεί τους Έλληνες ως φοροφυγάδες!

Επικαιρότητα

Ό δείκτης σκιώδους χρηματοπιστωτικού συστήματος (Financial Secrecy Index), ο οποίος καταρτίζεται από το Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης, έχει σχέση με τις δυνητικές ζημίες που προκαλούνται στην παγκόσμια οικονομία από τη σκιώδη πλευρά της – με απλά λόγια από τη χρηματοπιστωτική παραοικονομία που διαπιστώνεται στις 82 χώρες που ερευνώνται, η οποία είναι συνώνυμη με την θέση τους ως φορολογικοί παράδεισοι. Συμπεριλαμβάνει ποιοτικά και
οικονομικά δεδομένα που αναφέρονται στο μερίδιο που έχει ένα κράτος στη σκιώδη χρηματοπιστωτική (παρα)οικονομία – ενώ τα δύο βασικά στοιχεία του είναι (α) η μυστικότητα και (β) το μερίδιο της χώρας στις παγκόσμιες διασυνοριακές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η βάση δεδομένων του είναι η τήρηση ή μη των νόμων, των κανονισμών και των διεθνών συμφωνιών – σημειώνοντας πως όσο πιο κοντά στην κορυφή της κατάταξης είναι ένα κράτος, τόσο λιγότερες πληροφορίες αποκαλύπτει για αυτούς που δραστηριοποιούνται στη χρηματοπιστωτική οικονομία του, ενώ ανταλλάσσει λιγότερες πληροφορίες με τις αρχές άλλων χωρών. Εκτός αυτού, έχει λιγότερο αποτελεσματικούς μηχανισμούς κατά της νομιμοποίησης των εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος κλπ. – οπότε γίνεται αυτόματα ελκυστικότερο για επενδύσεις και λαθρεμπόριο παράνομων χρηματοπιστωτικών ροών, ενισχύοντας αθέμιτα την οικονομία του.

Περαιτέρω, στο συγκεκριμένο δείκτη που συντάσσεται ανά τριετία, η Γερμανία κατατάχθηκε έβδομη το 2018 (πηγή), από όγδοη το 2015 και ένατη το 2012 – ξεπερνώντας το Λίβανο και το Τζέρσεϊ. Δήθεν βέβαια η χώρα έχει αυξήσει τις προσπάθειες της για την αποτροπή της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αλλά στην πράξη τεκμηριώνεται το αντίθετο – γεγονός που οφείλεται σε σοβαρά κενά που υπάρχουν στην εθνική της νομοθεσία, καθώς επίσης στην αμελή τήρηση των κανονισμών για τη φορολογία, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως το γερμανικό «θαύμα» οφειλόταν (α) στα χρήματα που έκλεψαν οι ναζί από τις χώρες που είχαν υποδουλώσει (πηγή) κρύβοντας τα στην Ελβετία ή στη Ν. Αμερική,  τα οποία επαναπατρίσθηκαν με τη βοήθεια των Η.Π.Α. αυξάνοντας κατακόρυφα τις επενδύσεις παγίου εξοπλισμού, (β) στη διαγραφή πάνω από το 50% των χρεών της το 1953, όπου η εξυπηρέτηση των υπολοίπων ήταν με ρήτρα εξαγωγών και (γ) στην αναβολή των πληρωμών των πολεμικών επανορθώσεων για μετά την τυχόν ένωση της – όπου τελικά η Γερμανία αρνήθηκε να τιμήσει την υπογραφή της μετά το 1990 (πηγή), με κύριους ζημιωμένους την Ελλάδα και την Πολωνία.

Μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους δε του 2010, η οποία ξεκίνησε από τον ανόητο και όχι αδύναμο κρίκο της Ευρωζώνης, από την Ελλάδα, η Γερμανία θησαύρισε – ισοσκελίζοντας τον προϋπολογισμό της με τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της, καθώς επίσης παράγοντας τεράστια πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, ύψους σχεδόν 300 δις $ ετησίως!

Επίσης πως η Γερμανία είναι ο παράδεισος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ότι βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης, όσον αφορά τις απάτες (άρθρο), στην 7η θέση τώρα παγκοσμίως ως φορολογικός παράδεισος (άρθρο), μεταξύ των πρωταθλητών της φοροδιαφυγής, ενώ είναι πρώτη σε σχέση με τη διακίνηση μαύρου χρήματος στην ήπειρο μας – έχοντας την ίδια στιγμή το θράσος να μας κατηγορεί ως φοροφυγάδες, όταν η Ελλάδα είναι ογδοηκοστή στη λίστα που η ίδια είναι στην 7η θέση, ξεπερνώντας ακόμη και τα νησιά Κάιμαν.

analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ