Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Δεινά και περιπέτειες προμηνύει η νέα κάθοδος Γ. Μίτσελ στην Κύπρο

Της Ανδρούλας Γκιούρωφ

Η νέα κάθοδος του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, υπεύθυνου για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα στο στέιτ ντιπάρτμεντ, προμηνύει νέα δεινά και περιπέτειες στην Κύπρο, την Ελλάδα και την ευρυτερη περιοχή του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Οι πολιτικοί ταγοί στην Κύπρο διαγκωνίζονται μεταξύ τους για την μορφή της λύσης στο κυπριακό, αλλά δεν γνωρίζουμε αν γνωρίζουν, ή αν γνωρίζουν και ένοχα σιωπούν ποιές είναι οι στοχεύσεις των ΗΠΑ στο νησί μας. Πώς μεθοδεύουν να μας τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί και να μας ρίξουν στα πλοκάμια του ΝΑΤΟ και στις τυχοδιωκτικές στρατιωτικές περιπέτειες τους σε Αιγαίο, νοτιοανατολική Μεσόγειο και Μεση Ανατολή.

Οσοι αφελώς πίστευαν ότι τώρα που οι ΗΠΑ τα χάλασαν με την Τουρκία και εμεις, η φτωχή και ασημαντη Κύπρος θα γίνουμε ο νέος στρατηγικός τους σύμμαχος θα απογοητευθούν.

Τους προσγειωνει άλλωστε ανώμαλα ο Γ.Μίτσελ –διάδοχος της αθυρόστομης Βικτόρια Νούλαντ και το ίδιο γεράκι με αυτήν, εφόσον ανήκουν στο βαθύ κράτος της Αστερόεσσας και οσοι προέδροι και αν αλλάξουν, εφαρμόζεται η ίδια επιθετική πολιτική.

Ερχεται λοιπον ο Μίτσελ αρχές του Νιόβρη στην Κύπρο και
όπως φαίνεται από τις πρόσφατες αναφορές του σε ημερίδα της δεξαμενής σκέψης της Ουάσιγκτον, Atlantic Council με θέμα «Championing the Frontlines of Freedom: Erasing the “Grey Zone” (Προωθώντας τα όρια της Ελευθερίας: Διαγράφοντας τη Γκρίζα Ζώνη»), αποκαλύπτεται ωμά και κυνικά η αμερικανική πολιτική στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
Αναπτύσσοντας την αμερικανική πολιτική στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο ο Γ.Μίτσελ υπογράμμισε περιγράφοντας και την προτίμηση των ΗΠΑ προς την Τουρκία:

*«Αν επιλυθούν οι διαφωνίες που έχουν οι ΗΠΑ με τους ευρωπαίους σε θέματα όπως το Ιράν, ο αγωγός Nord Stream 2 και οι οικονομικές υποχρεώσεις των συμμάχων έναντι στο ΝΑΤΟ, η συμμαχία θα γίνει ισχυρότερη κ αυτό θα είναι προς όφελος όλων».

Αυτό που πρώτα απ’ όλα οι ΗΠΑ επιχειρούν να κάνουν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι να σταθεροποιήσουν τη σχέση με την Τουρκία. Ανέφερε ότι έχει διανυθεί πολύς δρόμος τις τελευταίες μέρες με την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον και εξέφρασε την ελπίδα να κατορθώσουν να «απομακρύνουν» την τουρκική Κυβέρνηση από την αγορά των S-400, προς άλλες επιλογές, και να κρατήσουν την Τουρκία όχι μόνο σε δυτική πολιτική αλλά και στρατηγική τροχιά. «Και νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», πρόσθεσε.

Ο κ. Μίτσελ χαρακτήρισε την Ελλάδα και την Κύπρο πολύ σημαντικές στη στρατηγική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρθηκε «στον αμερικανικό-ελληνικό στρατηγικό διάλογο», στις 13 Δεκεμβρίου, και για το επικείμενο ταξίδι του στην Κύπρο σημειώνοντας και τα πιο κάτω:

«Θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες και αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρούσες, όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές, αλλά και στο διάλογο Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ. Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μεθόριο (frontier) … μία πολλή ευάλωτη μεθόριο» είπε.»

Ο αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε την ενισχυμένη παρουσίας της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι το Ιράν θέλει επίσης ένα παράθυρο στη Μεσόγειο.

«Συνεπώς, εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων με τις σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή αυτή», συμπλήρωσε.

Σε σχέση με τα Σκόπια, ο κ. Μίτσελ είπε πως τα επισκέφθηκε πρόσφατα, ανέφερε ότι η πΓΔΜ έχει μια εκλεγμένη Κυβέρνηση η οποία μετά από πολλή σκληρή δουλειά ανέπτυξε μια πιθανή συμφωνία με μια άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση.

*Μίλησε για « βούληση του «μακεδονικού» λαού που φαίνεται να κινείται προς μια συμμαχία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ…» κι αυτό το υποστηρίζω, είπε.Για να πρσθέτει κυνικά:« Δεν πρόκειται να πω στη ‘Μακεδονία’, τη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνησή της, ότι δεν πρέπει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. »

Οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ στο νησί είναι ξεκάθαροι.

Επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος τους (πραξικόπημα-τούρκικη εισβολή) και ως μεσσίες θέλουν να εμπλέξουν και την Κύπρο στα ΝΑΤΟϊκά ιμπεριαλιστικά τους σχέδια .Με την Τουρκία ασφαλώς αναβαθμισμένη εφόσον θέλουν να την προωθήσουν σε στρατηγική τροχιά.

Με την Κύπρο και την κακόμοιρη Ελλάδα να είναι οι βοηθητικοί των στρατηγών.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ