Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Οι βαρόνοι της φτώχειας που κερδίζουν από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις-Για ποιό λόγο καταργούν το δημόσιο τομέα; Για να κλέβουν μέσω εταιριών συμβούλων;

Του Andrew Gilligan 



Η Γενική Γραμματεία Διεθνούς Ανάπτυξης (DFID) κατέβαλε σε συμβούλους, σχεδόν 500 εκ. λίρες την περσινή χρονία, οι περισσότεροι απ’ τους οποίους έχουν 6-7 εισοδήματα.


Η DFID χρηματοδοτεί επίσης δεκάδες ξένες εταιρείες συμβούλων. Πληρώνει για παράδειγμα £ 6 εκατ. στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν για να διερευνήσει τα ζητήματα ψυχικής υγείας στη Νότια Αφρική και εκατομμύρια λίρες για οργανώσεις με έδρα τις ΗΠΑ , συμπεριλαμβανομένου του Ιδρύματος Κλίντον, του Διεθνούς Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων.


Θα χρηματοδοτήσει, επίσης την οργάνωση Search for Common Ground, με £ 3.9 εκ. για να « υποστηρίξει τις εκλογές στη Σιέρα Λεόνε» . Εταιρείες συμβούλων στην Ινδία και την Ουγκάντα λαμβάνουν επίσης μεγάλα ποσά.

Η DFID ξόδεψε πάνω από £ 20 εκατομμύρια το τελευταίο έτος για ξενοδοχεία, πολλά απ’ τα οποία ήταν πέντε αστέρων . Τον επόμενο μήνα θα ανοίξει ένα γραφείο 40.000 τετραγωνικων μέτρων στο Δελχί με 18 αίθουσες συνεδριάσεων και 280 γραφεία – παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας , Άντριου Μίτσελ, δήλωσε πέρυσι ότι οι δραστηριότητες στην Ινδία δεν θα διαρκέσουν για
" πολύ ακόμα ". Να σημειωθεί, ότι μόνο το κόστος για τα έπιπλα που χρειάζεται το συγκεκιμένο κτίριο ανέρχεται σττις 400.000 λίρες.

Η έρευνα της Sunday Telegraph δείχνει πόσο κερδοφόρα μπορεί να είναι η ανθρωπιστική βοήθεια για τις ιδιωτικές εταιρείες, που βρίσκονται στις λίστες της DFID.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων σε θέματα ανάπτυξης Adam Smith International ( ASI ) που εδρεύει στο Λονδίνο, η οποία παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από DFID , έλαβε ο ίδιος μισθό και μερίσματα συνολικού ύψους περίπου £ 1.3million το 2010.

Ο William Morrison εισέπραξε £ 200.000 από την ASI καθώς επίσης και μερίσματα μερίσματα ύψους £ 1.06million από τη μητρική εταιρεία Amphion Group, που ανήκει εξ ολοκλήρου στον ίδιο και τρεις από τους συναδέλφους διευθυντές του. Οι λογαριασμοί της Amphion Group φανερώνουν ότι ο βασικός στόχος τους είναι να ενεργεί ως εταιρεία συμμετοχών για την ASI.

Ο μισθός του κ. Morrison αυξήθηκε κατά ένα τέταρτο το περασμένου έτους , σε £ 253.000 . Αυτός και οι τρεις συνάδεφοί του μοιράζονται μερίσματα ύψους £ 7.5million , ή σχεδόν £ 1.9million ο καθένας, τα οποία θα καταβάλλονται στην Amphion Group.

Η οργάνωση Adam Smith International - η οποία προέρχεται από το Δεξιό think-tank Adam Smith Institute - πληρώθηκε £ 37million από το DFID το περασμένο έτος για την προώθηση δομών που ευνοούν την ελεύθερη αγορά στον Τρίτο Κόσμο . Ο συνολικός κύκλος εργασιών της ήταν £ 53.6million , με κέρδη £ 5 εκατ., δηλαδή αύξηση 10 τοις εκατό για το 2010.

Το έργο του για το DFID περιλαμβάνει την προετοιμασία φορολογικής μεταρρύθμισης στο Αφγανιστάν, την ανάπτυξη των σχολικών δομών στο Πακιστάν και ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της αγοράς για το Νεπάλ.

Ο διευθυντής της ASI και της Amphion Group , Peter Young, δικαιολόγησε τις πληρωμές, λέγοντας : « Στο Αφγανιστάν, πετύχαμε να έχουμε φορολογικά έσοδα κοντά στα 2 δις. λίρες. Αν θέλεις να πάρεις μια καλή δουλειά , θα πρέπει να πάρεις και τους κατάλληλους ανθρώπους. Τα περιθώρια κέρδους μας είναι σχετικά χαμηλά για εταιρεία συμβούλων".

Ο κ. Young, ο οποίος πήρε ο ίδιος μέρισμα ύψους £ 800.000 το 2010 , δήλωσε ότι το ASI απασχολεί " λίγες εκατοντάδες " υπαλλήλων με συμβάσεις του DFID . Οι περισσότεροι παίρνουν μισθούς μεταξύ £ 300 και £ 850 την ημέρα.

« Αν προσλάβετε έναν υδραυλικό στο Λονδίνο , πρόκειται να πληρώσετε £ 1.000 την ημέρα , αν όχι περισσότερο . " προσπάθησε να δικαιλογηθεί.

Μια άλλη εταιρεία συμβούλων, η Maxwell Stamp , πληρώθηκε £ 16.4million από την DFID το τελευταίο έτος για έργα, συμπεριλαμβανομένων κοινοτικών νομικών υπηρεσιών στο Μπαγκλαντές και την αποτροπή γάμων μεταξύ παιδιών στην Αιθιοπία. Ο υψηλότερα αμειβόμενος διευθυντής 


του είχε μισθό τουλάχιστον £ 326.000 , το διπλάσιο, δηλαδή απ’ το προηγούμενο έτος .

Δεκάδες άλλα στελέχη άλλων συμβουλευτικών εταιρειών, που χρηματοδοτούνται ουσιαστικά από την DFID πληρώνονται με υπέρογκους μισθούς. Στην εταιρεία HTSPE με έδρα το Hertfordshire, η οποία πήρε το ένα τρίτο περίπου του κύκλου εργασιών της από την DFID πέρυσι , ο υψηλότερα αμειβόμενος διευθυντής λαμβάνει 144.000 λίρες . Η εταιρεία πήρε £ 12.εκ. από την DFID το 2010/11 , και αυτή τη στιγμή συμμετέχει σε πολλά προγράμματα του Τμήματος. Πληρώνεται, επίσης, από την DFID για να οργανώσει την αναπτυξιακή πολιτική για στις κυβερνήσεις του Μαλάουι και της Νιγηρίας.

Η εταιρεία Options Consultancy Services , θυγατρική της φιλανθρωπiκής οργάνωσης για τα δικαιώματα άμβλωσης Marie Stopes , υλοποιεί προγράμματα για την DFID στην Ινδία , την Αφρική και το Νεπάλ . Ο κύκλος εργασιών της το περασμένο έτος ήταν £ 12.6 εκ - περίπου το μισό από το βρετανικό προϋπολογισμό για την ανθρωπιστική βοήθεια. Το υψηλότερα αμειβόμενο στέλεχος κέρδισε £ 233.000.

Η εταιρεία Health Partners International, με έδρα το Σάσσεξ, εισέπραξε £ εκ. από την DFID την περίοδο 2010/11 , ποσό μεγαλύτερο από το μισό του κύκλου εργασιών της. Οι μισθοί για τους συμβούλους ήταν κατά μέσο όρο στα 125.000 λίρες την περσινή χρονιά.

Στην εταιρεία Oxford Policy Management, η οποία τρέχει την πρωτοβουλία της DFID για 


"διαφάνεια τομέα του πετρελαίου » και πολλά άλλα προγράμματα , ο υψηλότερα αμειβόμενος διευθυντής είχε μισθό £ 125.000 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 25 τοις εκατό μέσα σε ένα χρόνο.

Ωστόσο, στην ετήσια έκθεση της εταιρείας προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση έχει «προτείνει μέτρα ενεργειακής απόδοσης που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στην αποδοτικότητα της εργασίας».
Πολλοί από τους καλύτερα αμειβόμενους σύμβουλους είναι πρώην υπάλληλοι της DFID οι οποίοι φαίνεται να έχουν σημαντικές αυξήσεις στο προσωπικό τους πλούτο, μετά την αποχώρησή του από την Γραμματεία , παρόλο που εξακολουθούν να κάνουν την ίδια εργασία.

Ενώ σχεδόν όλα τα άλλα τμήματα και οι Γραμματείες του Κράτους υφίστανται της περικοπή δαπανών , οι υπουργοί δεσμεύτηκαν για αυξήσεις στον προϋπολογισμό της DFID , ο οποίος θα αυξηθεί κατά 35 τοις εκατό σε πραγματικούς όρους κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ή περισσότερο από £ 3 δισ. ετησίως.


Επειδή όμως έχει αποφασίσει μείωση του προσωπικού, στρέφεται προς συμβούλους για την παροχή προγραμμάτων, προκαλώντας ανησυχίες στους βουλευτές που συμμετέχουν στη εξεταστική επιτροπή για την διεθνή ανάπτυξη για τα υπέρογκα ποσά που διαθέτει.

" Εμείς εκφράσαμε την απορία γιατί το υπουργείο πλήρωνε συμβούλους με μεγάλα ποσά δημόσιου χρήματος σε αμοιβές για τις εργασίες ανάπτυξης », δήλωσαν οι βουλευτές. Ο Jo Johnson , ένας συντηρητικός βουλευτής στην επιτροπή δημόσιων λογαριασμών , δήλωσε ότι η DFID χρειάζεται ενα ‘κάρο χρήματα’ για να επιτύχει τον στόχο της δαπάνες.

Ο Matthew Sinclair , διευθύνων σύμβουλος της οργάνωσης TaxPayers’ Alliance , δήλωσε: « Αυτό αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η υπηρεσία αδυνατεί να διασφαλίσει ότι τα χρήματα των φορολογούμενων δαπανώνται συνετά . 
Οι υπουργοί επιμένουν ότι χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να βοηθήσουμε τους φτωχούς 


του κόσμου , αλλά οι φορολογούμενοι θα πρέπει να εκφράζει τον αποτροπιασμό τουςγια το γεγονός ότι εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες διοχετεύονται στις ακριβές εταιρείες συμβούλων.’



" Οι δαπάνες αυτές μοιάζουν με κακή συμφωνία για τον φορολογούμενο . " 

Ένας εκπρόσωπος της DFID , δήλωσε : "Οι φορολογούμενοι δικαίως αναμένουν από την DFID να παρακολουθεί τα ανθρωπιστικά προγράμματα . Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση εξειδικευμένων οργανισμών για να βοηθήσει να εξασφαλίσει την στενή εποπτεία της αποτελεσματικότητας των σχεδίων βοήθειας επί τόπου , τα οποία μπορεί συχνά λαμβάνουν χώρα σε απομακρυσμένες ή αγροτικές περιοχές.  


" Οι οργανώσεις αυτές έχουν κερδίσει τα συμβόλαια συνεργασίας για να εργαστούν με την DFID, μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας προσφορών . "


Του Andrew Gilligan (The Telegraph, 15 Sep 2012)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »