Όσο τα ποσοστά της κυβέρνησης Μητσοτάκης καταρρέουν, τόσο στο Μαξίμου σκέφτονται να «τεμαχίσουν» τη δημοκρατία στα νούμερα που βολεύει τη ΝΔ και τα άλλα συστημικά κόμματα. Πρόκειται για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου με όριο εισόδου των κομμάτων στη Βουλή, το 5%.
Ένα μέτρο εξαναγκασμού των πολιτών που θα ισοπεδώσει την πολυσυλλεκτικότητα της δημοκρατίας και θα φιμώσει τη λαϊκή βούληση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τώρα αποκλείει κάθε συζήτηση για ένα τέτοιο σενάριο, αλλά το κάνει μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Για να μην δώσει δηλαδή, εικόνα ενός αδύναμου κόμματος που φοβάται την επερχόμενη πανωλεθρία στις εκλογές.
Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει πόσο φοβάται τη δημοκρατία, αφού έχει δηλώσει ότι οι «πολλές ακραίες φωνές στη Βουλή» δεν σημαίνουν κατ’ ανάγκη πολυφωνία αλλά αντίθετα μπορεί να οδηγήσουν σε μία «δημοκρατική κακοφωνία». Άρα το να εκφράζεται η λαϊκή βούληση με πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο, είναι… σφάλμα της δημοκρατίας για τον Κ.Μητσοτάκη.
Η πραγματικότητα είναι ότι μετά τις
διασπάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, τη σταθεροποίηση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, αλλά και την εντυπωσιακή άνοδο των δεξιών κομμάτων, τα νούμερα δεν βγαίνουν στο Μαξίμου για αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με τα τωρινά δεδομένα, μόνο μια κυβέρνηση συνεργασίας θα μπορούσε να σταθεί «όρθια» και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί το μονοπώλιο της μητσοτακικής εξουσίας.Οι δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν και αυτές ότι οι πολίτες δεν βλέπουν καμία προοπτική επιβίωσης των μονοκομματικών κυβερνήσεων, με τα τρέχοντα δεδομένα. Περισσότερο από κάθε τι άλλο, η ΝΔ «τρέμει» τα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της, καθώς προς τα εκεί οι διαρροές είναι ασταμάτητες, κάτι που επιβεβαιώνεται από δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου να βρίσκεται στην 4η θέση.
Κάπως έτσι στο Μαξίμου σκέφτονται να φέρουν την αλλαγή νόμου αλλά και να καθιερώσουν ένα έξτρα μπόνους για το 1ο κόμμα ανάλογα με τη διαφορά από το δεύτερο, ούτως ώστε να αγκιστρωθεί από την εξουσία η ΝΔ, ακόμα και αν την ψηφίσει το ένα δέκατο του εκλογικού σώματος. Με λίγα λόγια η δημοκρατία συρρικνώνεται σε πρωτόγνωρο βαθμό για τα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Το Μαξίμου ποντάρει ότι και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που θεωρούν σίγουρο ότι θα κινηθούν μεταξύ 6 και 10%, θα στηρίξουν την αλλαγή νόμου γιατί θα έχουν συμφέρον να «πετάξουν» έξω τα κόμματα με χαμηλότερα ποσοστά του 5%.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, λειτουργώντας ως συνήθως σαν «λαγός» της κυβέρνησης, εμφανίζεται στα κανάλια για να μιλά υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου, με το αφήγημα ότι η χώρα χρειάζεται «ισχυρή κυβέρνηση», εννοώντας ασφαλώς την ισχυροποίηση της… καρέκλας. Από κοντά και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τις τελευταίες μέρες προετοιμάζουν τη κοινή γνώμη με θετικές αναφορές στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, που δήθεν θα συμβάλλει στην «πολιτική σταθερότητα».
Οι παρεμβάσεις που έχουν διαρρεύσει ως τώρα από το Μαξίμου, είναι πρώτον: να ανέβει το όριο εισόδου στη Βουλή στο 5% και δεύτερον: το έξτρα μπόνους για το πρώτο κόμμα να μην είναι σταθερό αλλά κλιμακωτό, ανάλογα με τη διαφορά του ποσοστού μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου