Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Μελέτη Περίπτωσης για την Παραγωγή Επιστημονικής Προπαγάνδας: Πως Το Μαγείρεμα Συνιστά….Ρύπανση !!!

Μετάφραση: Απολλόδωρος

William M Briggs | Διαβάστε το εδώ

Μελέτη περίπτωσης για την παραγωγή επιστημονικής προπαγάνδας: Ρύπανση: Το μαγείρεμα μετατρέπεται σε ρύπανση

Κυρίως τίτλος! "Αυτό το λαχταριστό άρωμα του φρέσκου φαγητού που μαγειρεύεται; Μπορεί να υποβαθμίζει την ποιότητα του αέρα".

Η ιστορία ξεκινά ως εξής:

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι το μαγείρεμα σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να μολύνει τον αέρα ενός σπιτιού και να προκαλέσει προβλήματα υγείας, ειδικά όταν το μαγείρεμα γίνεται χωρίς κατάλληλο εξαερισμό.

Όμως μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι εκπομπές από το μαγείρεμα μπορεί να υποβαθμίζουν την ποιότητα του αέρα και σε εξωτερικούς χώρους.

"Αν μπορείτε να το μυρίσετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεάζει την ποιότητα του αέρα", έγραψαν πρόσφατα ερευνητές του Εργαστηρίου Χημικών Επιστημών της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) σχετικά με μια νέα μελέτη που εξετάζει τις "μη αναγνωρισμένες και υποτιμημένες πηγές αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης".

Ας μπούμε τώρα στο μυαλό του τυπικού “αψέκαστου”*** καθώς το διαβάζει αυτό.

***Σημ.: Κάποιος που η γνώμη του διαμορφώνεται αποκλειστικά απο την ανελέητη προπαγάνδα των κυρίαρχων μέσων “επικοινωνίας”

Ωχ, όχι! Το μαγείρεμα μας σκοτώνει! Είναι γνωστό εδώ και χρόνια!

Αλλά πρέπει να φάμε. Πού θα βρούμε φαγητό; Περίμενε. Ξέρω. Μπορούμε να παραγγείλουμε από εταιρικά εργοστάσια τροφίμων. Είναι ασφαλές και καθαρό. Αυτό το σπορέλαιο που

θα χρησιμοποιήσουν δεν μπορεί να είναι τόσο κακό όσο ισχυρίζονται οι λευκοί ρατσιστές. Και το κρέας των ζωυφίων παραμένει κρέας. Γι' αυτό έχουν τη λέξη κρέας στο όνομα. Τέλος πάντων, δεν μπορεί να είναι τόσο κακό όσο η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από το μαγείρεμα. Ειδικά το μαγείρεμα με φυσικό αέριο! Τότε ρουφάω αναθυμιάσεις. Ακόμα και έξω!

Πώς επιβιώσαμε τόσο καιρό; Δόξα τω Θεώ, οι ειδικοί είναι εδώ για να μας σώσουν όλους. Το μαγείρεμα πρέπει να ρυθμιστεί! Πρέπει να πάω στο γιατρό και να κάνω σπινθηρογράφημα των πνευμόνων μου.

Αν νομίζετε ότι αυτό είναι κακό, φανταστείτε τι περνάει από το μυαλό κάποιου που ακούει αυτή την ιστορία στο NPR. Ανατριχιάζει κανείς.

Το να μυρίζεις ωραίο μαγείρεμα, κάποτε επαινεμένο και αναμενόμενο, τώρα υποτίθεται ότι σε γεμίζει τρόμο και αγωνία. Και να σε κάνει να θέλεις να παρηγορηθείς από τις καταπραϋντικές λύσεις των κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων.

Και τους χρειαζόμαστε γιατί, όπως συνεχίζει η εφημερίδα, "οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι "κατά μέσο όρο, το 21% της συνολικής μάζας των ανθρωπογενών πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) που υπάρχουν στον εξωτερικό αέρα του Las Vegas προερχόταν από δραστηριότητες μαγειρέματος", σύμφωνα με την έκθεση του NOAA".

Σχεδόν όλοι θα σταματήσουν εκεί, βλέποντας μόνο την προπαγάνδα. Εκεί η περιέργεια θα έχει κορεστεί ακούγοντας ότι οι Ειδικοί ασχολούνται με την υπόθεση. Ίσως -και μόνο ίσως- ένας στους χίλιους θα κάνει κλικ στο δελτίο Τύπου που χρησιμοποιεί η εφημερίδα ως πηγή.

Το δελτίο τύπου της NOAA είχε τίτλο: "Αυτές οι νόστιμες μυρωδιές μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα". Παρεμπιπτόντως, με τον όρο επηρεάζουν εννοούσαν να έχουν επίδραση ή αντίκτυπο. Τέλος πάντων, ξεκινάει:

Κάντε μια βόλτα στους δρόμους του κέντρου οποιασδήποτε μεγάλης πόλης την ώρα του δείπνου και είναι βέβαιο ότι θα συναντήσετε λαχταριστά αρώματα που προσελκύουν πεινασμένους θαμώνες στα κοντινά εστιατόρια σαν το σκόρο στη φωτιά.

Αν υπάρχει ένα πράγμα που έμαθαν οι ερευνητές του Εργαστηρίου Χημικών Επιστημών (CSL) του NOAA κατά την πολυετή έρευνα για τις μη αναγνωρισμένες και υποτιμημένες πηγές αστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αυτό είναι το εξής: Αν μπορείτε να το μυρίσετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επηρεάζει την ποιότητα του αέρα.

Ναι, "επηρεάζει" με την καλή έννοια. Το μαγείρεμα μυρίζει ωραία. Θέλουν να μυρίζει άσχημα; Πώς στην κόλαση αφήνουν τον εαυτό τους να γράψει κάτι τόσο αποτρόπαια ηλίθιο; Είναι ο συγγραφέας μέλος της Σέχτας της “Ασφάλειας Πρώτα!”(“Safety First!”) ;

Το δελτίο τύπου παραπέμπει σε μια "μελέτη", στην οποία θα αναφερθούμε σε λίγο, και η οποία έχει ως έναν από τους συγγραφείς της κάποιον Coggon. Αυτός ο Coggon ξεστόμισε το εξής απόσπασμα: "Βλέπαμε συνεχώς μια συγκεκριμένη κατηγορία ενώσεων στις αστικές μετρήσεις, αυτό που ονομάζουμε αλδεΰδες μακράς αλύσου, που δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε από αυτές τις άλλες πηγές". Το μαγείρεμα ήταν η πηγή.

Αλδεΰδες μακράς αλύσου, ε. Καλύτερα από αυτές με τη μικρή αλυσίδα, έτσι δεν είναι; Αυτό είναι το κάτι άλλο. Αυτό είναι ένα είδος επιστήμης, αγόρι μου. Κοίτα όλες αυτές τις επιστημονικές λέξεις! Ποτέ δεν μάθαμε τι είναι οι αλδεΰδες μακράς αλυσίδας, όμως.

Παρενθετική σημείωση: Ένα μεγάλο πρόβλημα (το έχουμε ξανασυζητήσει) έρχεται με την ευλογία της ικανότητας μέτρησης. Όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε να μετρήσουμε, είναι αλήθεια ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τις αιτίες για το πώς λειτουργούν τα πράγματα. Αλλά υπάρχει επίσης μεγαλύτερη αγωνία όταν τα πράγματα αρχίζουν να αποκλίνουν από τα "πρότυπα". Λόγω της αναγωγιστικής συμπεριφοράς, εστιάζουμε σε μεμονωμένα πράγματα (σκεφτείτε το CO2). Όπως οι αλδεΰδες μακράς αλυσίδας, οι οποίες προηγουμένως δεν αποτελούσαν ποτέ πρόβλημα. Τώρα που μπορούμε να τις μετρήσουμε, είναι.

Από τα σπάνια “αψέκαστα” άτομα που έφτασαν μέχρι το δελτίο τύπου, ίσως και πάλι μόνο ένα στα χίλια από αυτά να έχει αρκετή περιέργεια για να βρει την πραγματική πηγή, το έγγραφο στο οποίο βασίζεται το δελτίο τύπου.

Η εργασία είναι:"Τα πτητικά χημικά προϊόντα αναδύονται ως η μεγαλύτερη πετροχημική πηγή αστικών οργανικών εκπομπών", στο Science, από τον Coggon και ένα σωρό άλλους.

Πριν από αυτό, όλοι παραδεχόμαστε ότι η μελέτη των πτητικών οργανικών ενώσεων ήταν χρήσιμη, όπως για παράδειγμα στη μείωση του νέφους του Λος Άντζελες. Καλά πράγματα. Αλλά η επιτυχία μπορεί να οδηγήσει στην υπερβολή. Αυτό συνέβη εδώ. Ένας επιστήμονας που εργάζεται για τις πτητικές οργανικές ενώσεις μπορεί μόνο να ανακαλύψει νέες πτητικές ενώσεις.

Στο έγγραφο -είστε έτοιμοι γι' αυτό; - το μαγείρεμα αναφέρεται μόνο τρεις φορές, κάθε φορά με τρόπο που δεν έχει σημασία. Μια μεγάλη παράγραφος για τις δυσάρεστες χημικές ουσίες στον αέρα τελειώνει με αυτό: "Μια πιθανή πηγή αλδεϋδών είναι οι εκπομπές από το μαγείρεμα". Αυτή είναι η μοναδική θετική αναφορά.

Μια άλλη αναφορά αφορά τα δευτερογενή οργανικά αερολύματα (μη ρωτάτε), για τα οποία λένε: "Σημειώστε ότι οι συνεισφορές μη ορυκτών καυσίμων στο SOA, όπως από την καύση ξύλου, το μαγείρεμα και τις βιογενείς πηγές, δεν λαμβάνονται υπόψη εδώ". Όχι. Στη συνέχεια φτάνουμε στα ανθρακούχα αερολύματα, "στα οποία δεν περιλαμβάνονται μη απολιθωμένα συστατικά από το μαγείρεμα ή βιογενείς πηγές". Κατάλαβα.

Αυτό ήταν. Λένε ακόμη ότι "οι εσωτερικές εκπομπές αρωματικών ενώσεων έχουν μειωθεί κατά ~7% ετησίως μεταξύ 1981 και 2001".

Όλη η εργασία είναι κάπως έτσι. Διαβάστε τη μόνοι σας. Το μήνυμα είναι Δεν Συμβαίνουν Πολλά, Αλλά Μπορεί Να Είναι Κάπως Σημαντικό.

Από αυτό το λεπτό καλάμι χτίστηκε ένα ολόκληρο οικοδόμημα προπαγάνδας για το “πώς το μαγείρεμα ρυπαίνει τον αέρα”. Στο οποίο συνέβαλαν ακόμη και οι ίδιοι οι συγγραφείς της μελέτης. Ποιος δεν λατρεύει τη δημοσιότητα;

Πολλές τέτοιες περιπτώσεις, φίλοι μου. Πολλές. Πράγματι, κάθε φορά που βλέπετε ένα "Research shows" θα πρέπει πρώτα να υποψιάζεστε ότι έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »