Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Les Echos (Γαλλία): Η διαδρομή της Βόρειας θάλασσας-ο δρόμος του μεταξιού της Ρωσίας

© RIA Novosti, Solomon Lulishov


Η Αρκτική ανοίγει νέες προοπτικές για το εμπόριο μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Ο Βορράς, ο οποίος έχει τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, ενδιαφέρει όχι μόνο τις δυτικές χώρες αλλά και την Κίνα. Η Ρωσία προτείνει να συνδεθεί η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας με το δρόμο μετάξης της Κίνας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Ουάσινγκτον, η οποία τις θεωρεί επιθετικές πολιτικές της Μόσχας και του Πεκίνου στην Αρκτική.

Οι αποφάσεις του Κρεμλίνου κινητοποίησαν όλες τις δυνάμεις του Βορρά. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν έχει θέσει υψηλό πρότυπο για ένα μεγάλης κλίμακας έργο της Αρκτικής κατά μήκος των ακτών της νέας θαλάσσιας οδού, η οποία αποκτά μεγαλύτερη πρόσβαση στη ναυτιλία ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του κλίματος και της τήξης των πάγων. Ο αρχηγός του κράτους περιέγραψε ένα έργο μεγάλης κλίμακας: να φθάσει το επίπεδο των 80.000.000 τόνων ετησίως κατά 2025.

"Ακόμα και πριν από 10-15 χρόνια αυτός ο

αριθμός φαινόταν απολύτως απρόσιτος. Τώρα είναι μια ρεαλιστική, υπολογισμένη και αντικειμενική εργασία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του περασμένου έτους, ο όγκος των μεταφορών στο δρομολόγιο της Βόρειας θάλασσας έχει ήδη φθάσει τους 20.000.000 τόνους. Και είναι τρεις φορές — θέλω να το τονίσω — τρεις φορές υψηλότερος από το σοβιετικό ρεκόρ, που παραδόθηκε το 1987», όπως αναφέρθηκε στο πρόσφατο διεθνές φόρουμ για την Αρκτική στην Αγία Πετρούπολη, την πρωτεύουσα του Ρωσικού στόλου και των μελλοντικών μεγαλοπαγοθραυστικών (μέχρι το έτος 2035 θα κτισθούν όχι λιγότερα από 13, συμπεριλαμβανομένων 9 πυρηνικών). Αυτή η θαλάσσια διαδρομή θα επιτρέψει στο 40% να συντομεύσουν την διαδρομή από το Ρότερνταμ στη Σαγκάη και να ανοίξει δελεαστικές προοπτικές για τη μεταφορά αγαθών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, καθιστώντας δυνητικό ανταγωνιστή την υπερφορτωμένη διώρυγα του Σουέζ.
"Αυτό είναι το κύριο εγχείρημα για μας τώρα", δήλωσε ο Σεργκέι Κοκίν, διευθυντής της εταιρείας, ο οποίος ασχολείται με την κατασκευή νέου λιμανιού στο Αρχάγγελσκ. Αυτή η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιοχής στη Λευκή θάλασσα είναι μεταξύ των πόλεων του Άπω Βορρά, οι οποίες συμμετείχαν στην εφαρμογή της απόφασης του Κρεμλίνου. Οι πιο πιστές και αισιόδοξες προσωπικότητες προβλέπουν ακόμη και την υπέρβαση του στόχου του Προέδρου και η ροή των εμπορευμάτων να υπερβαίνει τους 90.000.000 τόνους. Στο Αρχάγγελσκ, τα έξι υπάρχοντα λιμενικά τερματικά έχουν ήδη εκσυγχρονιστεί και μεταφερθεί σε ψηφιακές πίστες.

Το επόμενο στάδιο θα είναι ένα νέο λιμάνι και μια σιδηροδρομική γραμμή, η οποία θα πρέπει να συνδεθεί με ένα από τους κλάδους του κινέζικου δρόμου του μεταξιού. "Στο Πεκίνο, η θαλάσσια διαδρομή μας ονομάζεται δρόμος του πολικού μεταξιού!" λέει ο Σεργκέι Κοκίν. — Οι Κινέζοι θέλουν να αυξήσουν το εμπόριο, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές. Οι επενδύσεις τους στην Αρκτική δεν είναι τυχαίες. " Συγκεκριμένα, επενδύουν στη νέα υποδομή μεταφορών στο Αρχάγγελσκ.
"Είμαστε ανοιχτοί σε όλους! Το δρομολόγιο της Βόρειας θάλασσας είναι επίσης ενδιαφέρον για τους Ευρωπαίους φίλους μας ", αναφέρει ο κυβερνήτης του Αρχάγγελσκ Ιγκόρ Ορλόφ, ο οποίος προτιμά να μην αναφερθεί στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη και υπενθυμίζει προσεκτικά τους στόχους. Το πεδίο εύρεσης επενδυτών θα απαιτήσει τουλάχιστον τρία χρόνια για την κατασκευή ενός νέου λιμένα, αλλά θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της τοπικής βιομηχανίας.
"Όπως όλες οι υποδομές μεταφορών, είναι η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης των επιχειρήσεών μας, της διοίκησης και της επιστήμης. Μετά την κατάκτηση του διαστήματος, η Ρωσία θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει το σχέδιο της διαδρομής της Βόρειας θάλασσας ", για το οποίο ο κυβερνήτης δεν έχει καμιά αμφιβολία.


Total” και Κινέζοι

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει ένα τεράστιο έργο στη γειτονική χερσόνησο: είναι το μέγα-εργοστάσιο για την υγροποίηση του φυσικού αερίου στο Yamal, ένας από τους πυλώνες της νέας διαδρομής. Ξεκίνησε το 2017, το έργο υλοποιήθηκε από τη ρωσική εταιρεία Novatek, την Γαλλική “Total” και τους Κινέζους επενδυτές. 15 γιγάντια παγοθραυστικά παραδίδουν το ΥΦΑ που παράγεται εδώ στην Ευρώπη και την Ασία, προσφέροντας έτσι ένα μεγάλο μέλλον για τη νέα οδό της Αρκτικής.
Ένα από αυτά τα τεράστια πλοία μήκους 300 μέτρων και χωρητικότητας 172 000 κυβικών μέτρων αερίου ονομάζεται "Christophe de Margerie" προς τιμήν του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της Total, ο οποίος ήταν ένας από τους κύριους συμμάχους του Ρωσικού εγχειρήματος. Η κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου στην Αρκτική από την "Novatek" συμμετέχει και πάλι σε συνεργασία η Γαλλική εταιρεία και οι κινεζικές κρατικές επιχειρήσεις, ιδίως η CNPC. Αυτό το γιγαντιαίο έργο αξίας άνω των 20.000.000.000 δολαρίων θα πρέπει να ολοκληρωθεί κατά έτος 2023 και να παρέχει παραγωγική ικανότητα σχεδόν 20.000.000 τόνων ετησίως.
"Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του πρώτου εργοστασίου της Novatek, δουλέψαμε σε πλήρη δυναμικότητα για να εξασφαλίσουμε τα δομικά υλικά του", αναφέρει ο Γιάκοβ Αντόνοφ, διευθυντής της εταιρείας με βάση το Αρχάγγελσκ, η οποία έχει 25 σκάφη και ικανότητες των 500 000 τόνων. "Αυτό είναι μια σταγόνα στη θάλασσα σε σύγκριση με τους 80.000.000 τόνους που θέλει το Κρεμλίνο για την διαδρομή της Βόρειας θάλασσας. Αλλά είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε όχι μόνο με το αέριο: τα μεταλλεύματα, σιτηρά, ψάρια, μέταλλα, κάρβουνα... Η δυνατότητα είναι τεράστια! "παρατηρεί με αισιοδοξία.
"Όλες οι τοπικές επιχειρήσεις προετοιμάζονται. . Είναι αισθητό, ότι η Μόσχα έχει επιστρατεύσει στο Αρχάγγελσκ μια σειρά προτεραιοτήτων,-είναι πεπεισμένος ο Πάβελ Ορλόφ από τη διοίκηση της επιχείρησης επισκευής πλοίων "Zvezdochka" (ειδικεύεται σε βίδες άνω των οκτώ μέτρων). "Η διαδρομή της Βόρειας θάλασσας ανοίγει νέες προοπτικές για μας!"


10% ΤΟΥ ΑΕΓΧΠ

Έτσι, η Αρκτική έχει γίνει και πάλι προτεραιότητα για τη Μόσχα. Η περιοχή αυτή παρέχει σήμερα το 80% του Ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο με τη σειρά του αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της Ευρωπαϊκής κατανάλωσης. Η Gazprom σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το νέο πεδίο Bovanenkovo ( με προγραμματισμένη χωρητικότητα-200.000.000.000 κυβικά μέτρα ανά έτος) ​​στην αυτόνομη περιοχή Yamal-Nenets, η οποία αποτελεί σήμερα το κέντρο της ρωσικής παραγωγής, για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος βρίσκεται στη μέση μιας γεωπολιτικής αναταραχής.
Επιπλέον, το 90% του νικελίου και του κοβαλτίου, το 60% του χαλκού, το 95% της πλατίνας και το 100% της βαρύτη και του απατίτη προέρχονται από τις περιοχές της Αρκτικής σήμερα. Συνολικά, η Αρκτική αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο των εξαγωγών της Ρωσίας και το 10% του ΑΕΠ της.

Εντυπωσιακοί αριθμοί ακόμη και πριν την αναμενόμενη ημέρα της διαδρομής της Βόρειας θάλασσας, η οποία θα πρέπει να γίνει ο βασιλικός δρόμος για μελλοντικές εξαγωγές υδρογονανθράκων.
"Τα αποθέματα της Αρκτικής, πρώτα απ ' όλα, το πετρέλαιο, είναι δύσκολο να μετρηθούν, επειδή, όπως στη Σαουδική Αραβία, τα δεδομένα εδώ αποκαλύπτονται αργά ", αναφέρει η Μίμπα Μέρεντ, καθηγήτρια της γεωπολιτικής από το ελεύθερο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. — Οι εξαγωγές της Rosneft έχουν αναπροσανατολιστεί από το Βορρά για να συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου του Κρεμλίνου. Υπολογίζει τα αποθέματα της Αρκτικής στο ύψος των 24.000.000.000 τόνων. Δηλαδή, δίνει περίπου 250.000.000.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου. Είναι σχεδόν τόσο όσο της Σαουδικής Αραβίας! "


Γεωπολιτικά ζητήματα

Τέλος πάντων, τα πάντα δεν εξαρτώνται μόνο από την οικονομία, αλλά και από τη γεωπολιτική. Οι σημερινές δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι οποίες εγκρίθηκαν μετά την έναρξη της κρίσης μακράν της Αρκτικής στην Ουκρανία, οδήγησαν στο σταμάτημα των σχεδίων για την παραγωγή πετρελαίου στα βαθιά ύδατα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενίσχυσε τη στρατιωτική παρουσία στην Αρκτική (για αυτό, ειδικότερα, ξανάνοιξε τις βάσεις μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ) και υπογραμμίζει ότι η Ρωσία έχει τον μεγαλύτερο αριθμό δικαιωμάτων και από τις οκτώ χώρες που γειτονεύουν με τον μικρότερο ωκεανό στον κόσμο (Ρωσία, Καναδάς, ΗΠΑ, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Ισλανδία και Φινλανδία). Αυτό ισχύει τόσο για την περιοχή της επικράτειάς της όσο και για τους φυσικούς πόρους.
Επιπλέον, είναι η τελευταία ζώνη, όπου δεν υπάρχουν εμπόδια μπροστά στη Μόσχα. "Το Πεκίνο το κατάλαβε τέλεια. Επενδύει σε εργοστάσια υγροποιημένου φυσικού αερίου της "Novatek" και πολλά έργα: εξόρυξη και υποδομές... ", λέει η Mikah Mered. Η Κίνα στο δόγμα της αυτοαποκαλείται "το μεσοαρκτικό κράτος" και έχει ακόμη και έναν παγοθραυστικό, το οποίο αποστέλλεται τακτικά σε πολικές αποστολές για την εκτέλεση δοκιμών με τη βοήθεια υποβρύχιων τηλεκατευθυνομένων. "Η διαδρομή της Βόρειας θάλασσας θα συνδέσει τις τρεις κινητήριες δυνάμεις της παγκόσμιας οικονομίας: την Αμερική, την Ευρώπη και την Κίνα, κερδίζοντας χρόνο θα σας εξοικονομήσει χρήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επενδύουμε, "εξηγεί ο Paqing Guo, ένας ισχυρός Κινέζος καθηγητής ο οποίος προσκλήθηκε στο τελευταίο φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη (μια έξυπνη κίνηση για την προώθηση της" ήπιας δύναμης "του Κρεμλίνου).


Η ανάγκη για μια νέα ισορροπία

Η Ρωσία και η Κίνα ανησυχούν για την Ουάσιγκτον. Στη συνεδρίαση του Αρκτικού Συμβουλίου της 6ης Μαΐου (συγκέντρωσε εκπροσώπους των οκτώ χωρών της Αρκτικής, καθώς και την Κίνα μεταξύ των ισχυρών παρατηρητών), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ξαφνικά επέκρινε την «επιθετική θέση» της Μόσχας και του Πεκίνου στην Αρκτική, η οποία έχει γίνει ένας χώρος "παγκόσμιας επιρροής και ανταγωνισμού".
Στο φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη ένα μήνα αργότερα (όπου οι Αμερικανοί δεν το τίμησαν με την παρουσία τους), ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε μια συμφιλιωτική έφεση, ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους. "Ας δουλέψουμε μαζί. Η Αρκτική πρέπει να παραμείνει ζώνη χαμηλών εντάσεων ", δήλωσε ο Σουηδός Πρωθυπουργός Στέφαν Λέβιν, ο οποίος αποφάσισε να θέσει στην άκρη διπλωματικές διαφωνίες με τη Μόσχα. Ένας ξεκάθαρος στόχος για την αναζήτηση συναίνεσης. "Φαίνεται ότι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Κίνας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αισθάνθηκε την ανάγκη να βρει μια νέα ισορροπία", έγραψε ειρωνικά ένας Ευρωπαίος αρθρογράφος.


Επιτάχυνση της τήξης του πάγου

Στο Αρχάγγελσκ όλα αυτά τα γεωπολιτικά παιχνίδια θυμίζουν μόνο ένα χαμόγελο. "Αναπτύσσουμε την Αρκτική και τη Βόρεια θάλασσα για εκατό χρόνια τώρα. Οι στόχοι του Κρεμλίνου μας βοηθούν να επιταχύνουμε την υλοποίηση παλαιών έργων ", υπενθυμίζει ο Λεβ Levit, σύμβουλος και εμπειρογνώμονας του κυβερνήτη για τα πολικά θέματα. "Η οικονομική ανάπτυξη είναι μεγάλη επιτυχία. Δεν θα επιτεθούμε σε κανέναν στη μέση του πάγου ",- είπε ο , ο διευθυντής του Εθνικού Πάρκου Αλέξανδρος Κιριλόφ, ο οποίος διοργανώνει τουριστικά ταξίδια στις πιο απομακρυσμένες γωνιές της Αρκτικής.
"Όσο περισσότερα πλοία θα βρίσκονται στη διαδρομή της Βόρειας θάλασσας, τόσο περισσότεροι παρατηρητές θα εμφανίζονται σε αυτή την έως τώρα άγνωστη ζώνη. Η επιστήμη πρέπει να κερδίσει από αυτό ", αναφέρει ο Αλεξέι Μπαράκοφ από την ηγεσία του Υδραμετρικού κέντρου του Αρχάγγελσκ. Ωστόσο, υπάρχει μια δυσάρεστη στιγμή: μετά από μια αύξηση της θερμοκρασίας 2 βαθμών σε δέκα χρόνια, ο πάγος συνεχίζει να λιώνει, και η χρήση της νέας οδού μπορεί δυνητικά να επιταχύνει περαιτέρω τη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »