Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Νέα έκθεση κατηγορεί το Ίδρυμα Bill Gates για τον πλούτο και την επιρροή του

Ο τεράστιος πλούτος και η επιρροή που ασκεί το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς (BMGF) στρεβλώνει την κατεύθυνση της διεθνούς ανάπτυξης σε ένα παγκόσμιο κενό υπευθυνότητας, αξιώνει μια νέα έκθεση.

Με περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 43,5 δις δολαρίων, το BMGF είναι η μεγαλύτερη φιλανθρωπική ομάδα του κόσμου. Θεωρείται από κάποιους ως ο πιο ισχυρός παράγοντας σε θέματα διεθνούς υγείας, περιβάλλοντος και γεωργίας, και διανέμει περισσότερες ενισχύσεις για την παγκόσμια υγεία από ό, τι οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Οι επικριτές προειδοποιούν ότι αυτή η συγκέντρωση πολιτικής και νομισματικής επιρροής κατακεραυνώνει την κατεύθυνση της διεθνούς ανάπτυξης σε μια αντιδημοκρατική και ασύδοτη μόδα. Μια έκθεση, που διενεργήθηκε από το Βρετανικό Global Justice Now, προειδοποιεί ότι η τάση αυτή θα μπορούσε να ενισχύσει την εξουσία των εταιρειών και να οξύνει την παγκόσμια ανισότητα.

Η μελέτη, με τίτλο Gated Development – Είναι το ίδρυμα Gates πάντα μια δύναμη για το καλό;, δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Υποστηρίζει ότι η δύναμη και η επιρροή του BMGF έχει μια επίδραση σιωπής στις ΜΚΟ και τους φορείς που
 κάνουν κριτική των εργασιών της, αλλά εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση του ιδρύματος.

Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με την προώθηση του Bill Gates του δικού του σήματος κατατεθέν φιλανθρωκαπιταλισμού (philanthrocapitalism) κατά την ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Το συνέδριο συγκεντρώνει περίπου 2.500 κορυφαίους επιχειρηματικούς αρχηγούς, παγκόσμιους πολιτικούς ηγέτες, διανοούμενους, και δημοσιογράφους για να συζητήσουν τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Μεταξύ των βασικών επικρίσεσων της έκθεσης ήταν η σχέση μεταξύ των πρακτικών παράκαμψης της φορολογίας της Microsoft και τα χρήματα που το BMGF δωρίζει. Σύμφωνα με έκθεση της Γερουσίας των ΗΠΑ το 2012, ο γίγαντας τεχνολογίας ιδιοκτησίας του Gates χρησιμοποίησε υπεράκτιες θυγατρικές για να αποφύγει 4,5 δις δολάρια σε φόρους, ενώ το ίδρυμα χορήγησε επιδοτήσεις συνολικού ύψους 3,6 δις δολαρίων το 2014.

Η μελέτη καταδίκασε επίσης την στενή σχέση του Ιδρύματος με εταιρίες των οποίων οι πολιτικές εδραιώνουν την παγκόσμια φτώχεια και κατηγόρησε το BMGF ότι επωφελείται από επενδύσεις σε αμφιλεγόμενες επιχειρήσεις αντί να οδηγήσει κοινωνικοοικονομικές αδικίες. Εκτός από αυτό, η έκθεση επέκρινε την προώθηση του ιδρύματος της ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, επικαλούμενη πολλούς οργανισμούς που επιμένουν ότι τέτοια προγράμματα οδηγούν σε ανισότητα.

Κατηγόρησε επίσης το ίδρυμα ότι υποβιβάζει βιώσιμους, μικρής κλίμακας αγρότες που παρέχουν επισιτιστική ασφάλεια στην Αφρική, προωθώντας την υιοθέτηση της GM, κατοχυρώνοντας συστήματα σπόρων συστήματα και χημικά λιπάσματα σε όλη την ήπειρο.

.




Η Global Justice Now προτρέπει το Ίδρυμα να υποβληθεί σε μια ανεξάρτητη διεθνή κριτική. Η εκστρατεία λέει ότι αυτό θα μπορούσε να ενορχηστρωθεί από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Επιτροπής Ανάπτυξης (OECD), αλλά επιμένει ότι μια τέτοια διαδικασία πρέπει να είναι διαφανής και να περιλαμβάνει ένα φάσμα ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επηρεάζονται από χρηματοδοτούμενα έργα του ιδρύματος.


Η επικεφαλής των εκστρατειών και πολιτικών της Global Justice Now,  Polly Jones είπε ότι το Ίδρυμα Gates είναι ο μεγαλύτερος σε επιρροή παράγων σε όλον τον κόσμο στον τομέα της αγροτικής υγείας. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι λειτουργεί με την απουσία λογοδοσίας και εποπτείας.

Πηγή: RT

Πηγή: Offtherecord

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »