Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Ελευθερία που οδηγεί το έθνος στο Telegram. Ο Pavel Durov κρατείται στη Γαλλία

Messenger Telegram - РИА Новости, 1920, 25.08.2024

© RIA Novosti / Natalia Seliverstova

Πήγαινε στο mediabank

Telegram messenger. Φωτογραφία αρχείου

David Narmania

Χθες το βράδυ τα κανάλια Telegram ανέλαβαν το θέμα που επηρεάζει άμεσα αυτά τα ίδια τα κανάλια - και, δυστυχώς, όχι μόνο αυτά. Στο αεροδρόμιο Le Bourget του Παρισιού, οι γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον δημιουργό του αγγελιοφόρου Pavel Durov.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, κατηγορείται για όλα τα πιθανά και αδιανόητα εγκλήματα, από την τρομοκρατία και τη μαζική δολοφονία μέχρι τη διακίνηση ναρκωτικών και την παιδεραστία. Η εξήγηση είναι ότι όλα αυτά τα προβλήματα έπεσαν στα κεφάλια των Γάλλων επειδή ο Durov αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου και ως εκ τούτου ήταν συνένοχος σε όλα αυτά τα εγκλήματα. Τώρα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

1

Οι λεπτομέρειες της σύλληψης είναι ιδιαίτερα πικάντικες: σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Ντούροφ κηρύχθηκε καταζητούμενος λίγα λεπτά πριν από την προσγείωση του ιδιωτικού του αεροσκάφους στο Λε Μπουρζέ και αμέσως εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Το αεροπλάνο πετούσε από το Αζερμπαϊτζάν, όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο ιδρυτής του Telegram θα μπορούσε να είχε συναντηθεί με τον Πούτιν, αλλά η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο Durov θα δικαστεί ως Γάλλος πολίτης - έλαβε το διαβατήριό του το 2021. Εξαιτίας αυτού, η έκδοση ή η ανταλλαγή του είναι νομικά εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.

2

Παράλληλα, η Telegram δήλωσε ότι ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια εξέλιξη και είχε προδιαγράψει έναν αλγόριθμο ενεργειών σε περίπτωση σύλληψης του ιδρυτή της εταιρείας. Τώρα έχει τεθεί σε εφαρμογή. Δεν είναι γνωστό πόσο λεπτομερές είναι και πόσο καιρό μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα.

Αυτό που είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ότι υπάρχει πλέον ένας "Ρώσος Ασάνζ" στον κόσμο. Η ίδια η κράτηση, ο τρόπος που διεξήχθη και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Ντούροφ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο από το αγαπημένο σλόγκαν  της Δύσης για την ελευθερία του λόγου. Όλοι οι άλλοι αγγελιοφόροι και τα κοινωνικά δίκτυα ελέγχονται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη και λογοκρίνονται εξίσου διεξοδικά.

3

Ο Ντούροφ δύσκολα μπορεί να χαρακτηριστεί Ρώσος πατριώτης. Αλλά στα μάτια των κατηγόρων του, αυτό τον καθιστά ακόμη πιο ένοχο. Δημιούργησε, στο μέτρο του δυνατού, ένα ουδέτερο έδαφος όπου η αξιοπιστία του εξαρτιόταν από τα επιχειρήματα και την εργασία. Και ήταν σε αυτό το πεδίο που τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης διέσυραν τους δυτικούς αντιπάλους τους. Με ίσους όρους. Και αυτό, φυσικά, δεν συγχωρείται από κανέναν. Ειδικά όχι σε έναν Ρώσο. Ειδικά αφού αρχίσει να δραστηριοποιείται στις δυτικές αγορές.

Ο Ντούροφ συνελήφθη ακριβώς επειδή ήταν ο τελευταίος από εκείνους που διατήρησαν αυτή την - ήδη περασμένη - εποχή του ελεύθερου διαδικτύου. Δικάζεται ακριβώς για την επιτυχία του. Επειδή δημιούργησε κάτι που είναι πραγματικά απαραίτητο. Ένα προϊόν που κερδίζει δημοτικότητα όχι χάρη στις προσπάθειες των κυβερνήσεων - όπως οι ανταγωνιστές του από τη Meta* - αλλά παρά τις προσπάθειες αυτές. Ένα προϊόν που δημιούργησε πραγματικά όλες τις προϋποθέσεις για τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Και τώρα η Δύση υπογράφει την ανικανότητά της. Δεν μπορεί να αντέξει αυτόν τον ελεύθερο ανταγωνισμό - παρά το τεράστιο πλεονέκτημά της σε πόρους.

4

Τώρα θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι αυτοαποκαλούμενοι φύλακες της δημοκρατίας που υπερασπίστηκαν με τόσο ζήλο το Telegram όταν η εφαρμογή επιβραδύνθηκε στη Ρωσία. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα ότι θα σπεύσουν ξαφνικά να υπερασπιστούν με ζήλο τα ιδανικά της ελευθερίας που είναι τόσο πολύτιμα γι' αυτούς. Το ενδιαφέρον αυτό είναι καθαρά ανθρωπολογικό - ποιοι και πώς θα αλλάξουν τα παπούτσια τους και θα μιλήσουν για όλες τις απειλές που κουβαλάει μέσα του ο αγγελιοφόρος. Πόσες φορές θα αναφέρουν τώρα το "Υπουργείο Αλήθειας" από την οργουελική δυστοπία;

Και φυσικά, υπάρχει ένα ακόμη συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί από όλη αυτή την ιστορία. Αν και πρόκειται μάλλον για την επιβεβαίωση μιας αλήθειας που είναι από καιρό γνωστή σε όλους. Το Σιδηρούν Παραπέτασμα κατεβαίνει και πάλι πάνω από την Ευρώπη. Και στην άλλη πλευρά αυτού του παραπετάσματος, οι Ρώσοι δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Κανείς. Ούτε καν ουδέτεροι.

* Η δραστηριότητα της Meta (κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram) απαγορεύεται στη Ρωσία ως εξτρεμιστική.

https://ria.ru/20240825/durov_svoboda-1968309642.html

πηγή    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.