Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Η έκθεση του Υπουργείου Υγείας Και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Των ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι η έκθεση σε ΦΘΟΡΙΟ συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) στα παιδιά

Σημείωση: Πόσο μεγάλη ατυχία! Μετά από δεκαετίες φθορίωσης του πόσιμου νερού σε Αμερική και Ευρώπη και ενώ είχε εδώ και πολλά χρόνια επισημανθεί η σκοπιμότητα και η βλαπτικότητα αυτής της μεθόδου, επί τέλους κατά τύχη υπάρχουν κάποια ερευνητικά αποτελέσματα. Σε μερικές δεκαετίες ακόμα θα συνεχίζεται ο επιστημονικός "διάλογος", όπως και με τις ψευδοπανδημίες.  Οι μάσκες πέφτουν


   Μετάφραση: Απολλόδωρος

Rhoda Wilson | Διαβάστε το εδώ


Αυτόν τον μήνα, δημοσιεύθηκε από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας («NTP») του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ («HHS») μια έκθεση για την τοξικότητα του φθορίου που είχε καθυστερήσει και λογοκριθεί επί μακρόν.

Η έκθεση παρουσιάζει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των επιστημονικών στοιχείων που συνδέουν την έκθεση στο φθόριο με γνωστικές και νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις στην υγεία.

Η έκθεση του NTP επρόκειτο να δημοσιευθεί τον Μάιο του 2022, ωστόσο ανώτεροι αξιωματούχοι του HHS παρενέβησαν και εμπόδισαν τη δημοσίευσή της. Πάνω από δύο χρόνια αργότερα έχει πλέον δημοσιευθεί.

Υποδηλώνει σύνδεση μεταξύ της έκθεσης σε φθόριο και του χαμηλότερου πηλίκου νοημοσύνης («IQ») στα παιδιά. Η έκθεση διαπίστωσε ότι 72 μελέτες εξέτασαν τη συσχέτιση, με τις 64 να δείχνουν αντίστροφη σχέση. Ακόμη και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, η έκθεση σε φθόριο σχετιζόταν με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Η έκθεση προκάλεσε συζήτηση λόγω των επιφυλάξεών της, με ορισμένα μέσα ενημέρωσης να υποβαθμίζουν τη σημασία της έκθεσης. Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία συνεχίζουν να συσσωρεύονται ότι η φθορίωση του νερού προκαλεί βλάβη στους Αμερικανούς


Επιτέλους Κυκλοφόρησε Η Έκθεση Της Κυβέρνησης Των ΗΠΑ Που Καθυστερούσε Πολύ Και Συμπεραίνει Ότι Το Φθόριο Μειώνει Το IQ Των Παιδιών

Από τον Derrick Broze, 22 Αυγούστου 2024

Η από καιρό καθυστερημένη και λογοκριμένη τελική έκθεση από το Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας των ΗΠΑ («NTP») διαπίστωσε «μέτρια εμπιστοσύνη» ότι η έκθεση σε φθόριο «συνδέεται σταθερά με χαμηλότερο IQ στα παιδιά».

Η έκθεση του NTP αποτέλεσε πηγή διαμάχης τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς κατέστη σαφές ότι στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη δημοσιοποίησή της.

Η τελική έκθεση της NTP, γνωστή και ως μονογραφία, ανέφερε ότι 72 μελέτες εξέτασαν τη «σχέση μεταξύ της έκθεσης σε φθόριο και του IQ στα παιδιά» και 64 από αυτές τις μελέτες διαπίστωσαν «μια αντίστροφη σχέση που σχετίζεται μεταξύ της εκτιμώμενης έκθεσης σε φθόριο και του IQ στα παιδιά».

Από το σύνολο των 72 μελετών, η NTP θεώρησε ότι 19 από αυτές τις μελέτες ήταν «υψηλής ποιότητας» και από αυτές τις υψηλής ποιότητας μελέτες, 18 «ανέφεραν αντίστροφη σχέση μεταξύ της εκτιμώμενης έκθεσης σε φθόριο και του IQ στα παιδιά».

Ακόμη και μεταξύ άλλων 53 μελετών που θεωρήθηκαν «χαμηλής ποιότητας», η NTP διαπίστωσε ότι «46 από τις 53 μελέτες χαμηλής ποιότητας [88%] σε παιδιά βρήκαν επίσης στοιχεία για αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της εκτιμώμενης έκθεσης σε φθόριο και του IQ στα παιδιά».

Το NTP διοικείται από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ για τον συντονισμό, την αξιολόγηση και την υποβολή εκθέσεων σχετικά με την τοξικολογία στο πλαίσιο δημόσιων υπηρεσιών και έχει την έδρα του στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας («NIEHS»).

Ενώ τα συμπεράσματα αυτά αποτελούν έκτακτη είδηση για τη συντριπτική πλειοψηφία του κοινού, οι τακτικοί αναγνώστες του The Last American Vagabond («TLAV») έχουν ενημερωθεί για τα συμπεράσματα αυτά τουλάχιστον από το 2020 λόγω της συνεχούς κάλυψης αυτού του σημαντικού θέματος από εμάς.

Παρόλο που το συμπέρασμα της τελικής έκδοσης της μονογραφίας της NTP είναι έντονα διατυπωμένο, είναι πιθανό να συνεχίσει να συζητείται λόγω ορισμένων επιφυλάξεων.

Για παράδειγμα, το συμπέρασμα αναφέρει «υψηλότερες εκτιμώμενες εκθέσεις σε φθόριο», οι οποίες, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, είναι σε «συγκεντρώσεις φθορίου στο πόσιμο νερό που υπερβαίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ποιότητα του πόσιμου νερού που είναι 1,5 mg/L φθορίου». Οι επιστήμονες της NTP ζητούν «περισσότερες μελέτες» για να «κατανοήσουν πλήρως τη δυνατότητα της χαμηλότερης έκθεσης σε φθόριο να επηρεάσει το IQ των παιδιών».

Αυτές οι επιφυλάξεις χρησιμοποιούνται ήδη από τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης για να υποβαθμίσουν τη σοβαρότητα των συμπερασμάτων του NTP. Ένα από τα πιο διαδεδομένα άρθρα του Associated Press έχει τίτλο: «Έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης λέει ότι το φθόριο στο διπλάσιο του συνιστώμενου ορίου συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά». Η αναφορά του «διπλάσιου του συνιστώμενου ορίου» αποσκοπεί στην παραπληροφόρηση του κοινού, κάνοντάς το να πιστέψει ότι τα συμπεράσματα δεν ισχύουν για τα συνιστώμενα σήμερα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ επίπεδα φθορίου 0,7 mg/L στο νερό.

Ωστόσο, βαθιά θαμμένοι μέσα στην έκθεση 324 σελίδων της NTP, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι πιστεύουν ότι τα συμπεράσματά τους ισχύουν για τον πληθυσμό των ΗΠΑ. Γράφουν (η έμφαση προστέθηκε):

Ωστόσο, επειδή οι άνθρωποι λαμβάνουν φθόριο από πολλαπλές πηγές (όχι μόνο από το πόσιμο νερό), τα άτομα που ζουν σε περιοχές με βέλτιστα φθοριωμένο νερό μπορεί να έχουν συνολική έκθεση σε φθόριο υψηλότερη από τη συγκέντρωση του πόσιμου νερού τους. Επιπλέον, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και ζουν σε περιοχές με φυσικά απαντώμενο φθόριο στο πόσιμο νερό που είναι υψηλότερο από 1,5 mg/l.

Οι επιστήμονες της NTP προχωρούν ένα βήμα παραπέρα και καταλήγουν στο συμπέρασμα:

Αυτό δείχνει ότι η μέτρια εμπιστοσύνη στην αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε φθόριο και του δείκτη νοημοσύνης των παιδιών αφορά ορισμένα παιδιά που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτές οι πρόσθετες δηλώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές επειδή οι άνθρωποι πιθανότατα θα καταναλώνουν περισσότερο φθόριο λόγω των πολλαπλών πηγών έκθεσης, συμπεριλαμβανομένων των επεξεργασμένων τροφίμων ή του μαγειρέματος με φθοριούχο νερό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις έγκυες μητέρες και τα άτομα με νεφρικά προβλήματα που θα καταναλώνουν περισσότερο νερό από τον μέσο άνθρωπο.

Η Mακρά Mάχη των Eπιστημόνων του NTP για τη Διατήρηση της Επιστήμης

Η δημοσίευση της έκθεσης της NTP συμπίπτει με τη συνεχιζόμενη νομική μάχη μεταξύ της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ («EPA») και του Δικτύου Δράσης για το Φθόριο («FAN»). Η αγωγή ξεκίνησε μετά την απόφαση της EPA το 2016 να απορρίψει την αίτηση του ενάγοντος βάσει του νόμου περί ελέγχου των τοξικών ουσιών («TSCA»). Το FAN προσπαθεί να αποδείξει ότι το φθόριο είναι νευροτοξίνη και θα πρέπει να ρυθμίζεται ή να απαγορεύεται βάσει του TSCA.

Η δεύτερη φάση της αγωγής για το φθόριο ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο, αλλά ο δικαστής Edward Chen δεν έχει ακόμη αποφανθεί επί του θέματος. Τώρα που κυκλοφόρησε η τελική έκδοση της μονογραφίας της NTP, ο Chen μπορεί σύντομα να αποφασίσει να εκδώσει την τελική του απόφαση.

Ο Michael Connett, ο επικεφαλής δικηγόρος που εκπροσωπεί τη FAN, δήλωσε στο TLAV ότι το πόρισμα της NTP επιβεβαιώνει αυτό που έχουν δείξει προηγούμενα δεδομένα σχετικά με το φθόριο και το IQ.

«Η έκθεση-ορόσημο της NTP επιβεβαιώνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο, συνεπές και αξιόπιστο σώμα επιστημονικών ερευνών που συνδέει το φθόριο με τη μείωση του δείκτη νοημοσύνης και ότι οι δόσεις που σχετίζονται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης είναι επισφαλώς κοντά σε αυτό που καταναλώνουν καθημερινά εκατοντάδες εκατομμύρια Αμερικανοί», δήλωσε ο Connett μέσω γραπτού μηνύματος.

Προσθέτοντας: «Δεν είναι αυτό για το οποίο οι άνθρωποι υπέγραψαν όταν αρχίσαμε να προσθέτουμε φθόριο στο νερό. Δεν συμφωνήσαμε να προσθέσουμε ένα νευροτοξικό στο νερό μας. Υπογράψαμε για κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τα δόντια μας. Τώρα που ξέρουμε ότι μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλό μας, πρέπει πραγματικά να επιστρέψουμε στην αρχή».

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Ιανουαρίου 2023 στο πλαίσιο της αγωγής αποκαλύπτουν ότι διάφορα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης φαίνεται να συμμετείχαν σε μια συντονισμένη προσπάθεια να εμποδίσουν τη δημοσίευση του σχεδίου έκθεσης της NTP - μιας έκθεσης που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το φθόριο συνδέεται με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης στα παιδιά.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δείχνουν ότι οι επιστήμονες της NTP πίστευαν ότι η εργασία τους είχε ολοκληρωθεί και όρισαν ως ημερομηνία δημοσίευσης τον Μάιο του 2022. Ωστόσο, η ηγεσία στα ανώτατα επίπεδα του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών παρενέβη για να εμποδίσει τη δημοσίευση της έκθεσης.

Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία 28 Απριλίου 2022 δείχνει ότι η Dr. Mary Wolfe, η διευθύντρια του Γραφείου Πολιτικής, Αναθεώρησης και Ενημέρωσης του NTP, έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Casey Hannan, τον διευθυντή του Τμήματος Στοματικής Υγείας του CDC, και δήλωσε ότι η «ανάλυση και τα συμπεράσματα του NTP έχουν οριστεί». Η Dr. Wolfe ενημέρωσε επίσης τον Hannan ότι το NTP είχε εξετάσει τα σχόλια που είχε υποβάλει προηγουμένως το CDC, αλλά εξακολουθούσε να σχεδιάζει να δημοσιεύσει την ανασκόπηση «στα μέσα/τέλη Μαΐου» του 2022.

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 11ης Μαΐου 2022, ο Wolfe ενημερώνει και πάλι τον Hannan και το CDC ότι το NTP «όρισε την 18η Μαΐου 2022 για τη δημοσίευση της μονογραφίας. Η μονογραφία θα αναρτηθεί στον δικτυακό τόπο του NTP και θα στείλουμε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ειδοποίηση σχετικά με την ανάρτηση στους συνδρομητές της λίστας του NTP».

Ωστόσο, αργότερα την ίδια ημέρα και την επόμενη ημέρα, η Δρ Karen Hacker, η Διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Πρόληψης Χρόνιων Νοσημάτων και Προαγωγής της Υγείας του CDC, λέει στον Δρ Wolfe ότι υπάρχει ανησυχία στο CDC σχετικά με τη δημοσίευση της αναθεώρησης του NTP χωρίς πρόσθετη αναθεώρηση από την «ηγεσία του NIH». Ο Hacker ρωτά επίσης για το ενδεχόμενο μιας «διυπηρεσιακής αναθεώρησης» από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών («HHS»).

Η Dr. Wolfe δήλωσε στη συνέχεια στο CDC ότι «εμείς [το NTP] πιστεύουμε ότι τα τρέχοντα ευρήματα, όπως αναφέρονται στη μονογραφία, αντικατοπτρίζουν το πεδίο της αξιολόγησής μας και τη διαθέσιμη επιστημονική βιβλιογραφία και δεν απαιτείται αναθεώρηση».

Εν τω μεταξύ, καθώς η Dr. Wolfe υπερασπιζόταν το έργο της NTP, εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ των υπαλλήλων του Τμήματος Στοματικής Υγείας του CDC αποκάλυψαν ότι το CDC ετοιμαζόταν ήδη να αποτρέψει τη δημοσίευση. Ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 12ης Μαΐου 2022 από τον Hannan αναφέρει:

«Η ημερομηνία 18 Μαΐου για την κυκλοφορία [της μονογραφίας] είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να συμβεί. Το OASH και το NIH OD είναι αρκετά σαφές ότι πρόκειται να εμπλακούν περισσότερο».

Το OASH είναι μια αναφορά στο Γραφείο του Βοηθού Υπουργού Υγείας, το δεύτερο υψηλότερο γραφείο στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών, ενώ το NIH OD αναφέρεται στο Γραφείο του Διευθυντή του NIH, το υψηλότερο γραφείο εντός του NIH. Ο σημερινός διευθυντής του NIH είναι ο Lawrence A. Tabak.

Ένα πρόσθετο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ημερομηνία 3 Ιουνίου 2022, δείχνει τη Nicole Johnson, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Πολιτικής, Συμπράξεων και Στρατηγικής Επικοινωνίας στο Τμήμα Στοματικής Υγείας του CDC, να επικοινωνεί με την Jennifer Greaser, Ανώτερη Αναλύτρια Πολιτικής Δημόσιας Υγείας στο γραφείο του CDC στην Ουάσιγκτον. Η Johnson δηλώνει:

«Το τελευταίο που μάθαμε (χθες) είναι ότι η ASH Levine έθεσε την έκθεση σε αναμονή μέχρι νεωτέρας».

Η ASH Levine αναφέρεται στη βοηθό υπουργό Υγείας των ΗΠΑ, Rachel Levine.

Οι ανακοινώσεις αυτές παραπέμπουν σε άμεση παρέμβαση του επικεφαλής του NIH και του βοηθού υπουργού Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.

Τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιβεβαιώνουν αυτό που υποπτευόταν εδώ και καιρό. Δηλαδή, ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε κάποιο επίπεδο εμπόδιζαν τη δημοσίευση αυτής της σημαντικής ανασκόπησης σχετικά με την τοξικότητα του φθορίου. Η παρέμβαση του CDC έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη ασυνήθιστη διαδικασία που χρησιμοποιεί η NTP για την αξιολόγηση των δεδομένων σχετικά με την ασφάλεια της φθορίωσης του νερού.

Άλλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δημοσιεύθηκαν στο πλαίσιο της αγωγής περιλαμβάνουν μια σπάνια εικόνα των συζητήσεων μεταξύ κυβερνητικών επιστημόνων και ανώνυμων κριτών. Ορισμένες από τις παλινδρομήσεις επικεντρώνονται στην επιθυμία του ομότιμου αξιολογητή να εισαγάγει η NTP δηλώσεις που σημειώνουν ότι η πλειονότητα των μελετών που εξετάζονται αφορούν έκθεση σε φθόριο σε επίπεδα πάνω από τη συνιστώμενη δόση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη φθορίωση του νερού.

Οι επιστήμονες της NTP υποστηρίζουν επανειλημμένα την άποψή τους ότι η προσθήκη μιας τέτοιας δήλωσης είναι περιττή, επειδή η φθορίωση του νερού δεν είναι η μόνη έκθεση που αντιμετωπίζει ένα άτομο. «Όπως συζητάμε στη μονογραφία, το φθόριο βρίσκεται στο νερό, σε ορισμένα τρόφιμα, σε οδοντιατρικά προϊόντα, σε ορισμένα φαρμακευτικά προϊόντα κ.λπ. και οι ατομικές συμπεριφορές είναι πιθανό να αποτελούν σημαντικό παράγοντα που καθορίζει την πραγματική συνολική έκθεση σε φθόριο», γράφει η NTP.

Τα Στοιχεία Συνεχίζουν να Συσσωρεύονται

Μια πρόσφατη μελέτη που δεν συμπεριλήφθηκε στην τελική έκθεση της NTP κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2024 και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open. Η μελέτη με τίτλο «Maternal Urinary Fluoride and Child Neurobehavior at Age 36 Months» (Φθόριο στα ούρα της μητέρας και νευροσυμπεριφορά του παιδιού στην ηλικία των 36 μηνών).

Οι ερευνητές μελέτησαν τα επίπεδα φθορίου στα ούρα της μητέρας («MUF») 229 ισπανόφωνων εγκύων γυναικών που ζούσαν στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Έψαξαν για συσχετίσεις μεταξύ του MUF του τρίτου τριμήνου και της νευρικής συμπεριφοράς των παιδιών στην ηλικία των 3 ετών. Διαπίστωσαν ότι «η προγεννητική έκθεση σε φθόριο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων νευρικής συμπεριφοράς στα παιδιά».

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει ανάγκη θέσπισης συστάσεων για τον περιορισμό της έκθεσης σε φθόριο από όλες τις πηγές κατά την προγεννητική περίοδο, μια περίοδο κατά την οποία ο αναπτυσσόμενος εγκέφαλος είναι γνωστό ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτος σε τραυματισμούς από περιβαλλοντικές προσβολές», αναφέρεται στη μελέτη (η έμφαση προστέθηκε).

Οι ερευνητές του JAMA γράφουν: «Το δείγμα της μελέτης κατοικούσε σε μια περιοχή με κυρίως φθοριούχο νερό και είχε έκθεση σε φθόριο που είναι τυπική για όσους ζουν σε φθοριούχες κοινότητες στη Βόρεια Αμερική».

Η μελέτη JAMA, μαζί με τη δημοσίευση της τελικής έκθεσης της NTP, μπορεί να οδηγήσει τον δικαστή Chen να αποφανθεί υπέρ του Δικτύου Δράσης για το Φθόριο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει στο πουθενά, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνεχίζει να αγνοεί τα δικά της δεδομένα που δείχνουν ότι η φθορίωση του νερού προκαλεί βλάβες στους Αμερικανούς.

Σχετικά με τον συγγραφέα: Ο Derrick Broze είναι δημοσιογράφος, συγγραφέας, δημόσιος ομιλητής και ακτιβιστής. Είναι συγγραφέας του The Last American Vagabond, συν-διοργανωτής του Free Thinker Radio στον 90.1 Houston και ιδρυτής του The Conscious Resistance Network και των Houston Free Thinkers.


---Δικτυογραφία:

US Department of Health and Human Services report confirms fluoride exposure is associated with lower IQ in children – The Expose

https://expose-news.com/2024/08/29/fluoride-exposure-is-associated-with-lower-iq-in-children/

πηγή   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.