Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

‘Μέχρι να πέσει ο Άσαντ’: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν αόριστη παραμονή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία



Επιβεβαιώνοντας ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Συρία δεν είχε καμία σχέση με την καταπολέμηση της ISIS, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον παρουσίασε εχθές λεπτομερώς την πραγματική στρατηγική των ΗΠΑ για τη Συρία: την ανατροπή της κυβέρνησης Άσαντ.

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Χούβερ του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ και με παρουσίαση από την υπουργό Εξωτερικών επί Προεδρίας Τζορτζ Μπους, Κοντολίζα Ράις, ο γραμματέας Τίλερσον υποσχέθηκε ότι οι στρατιώτες των Ηνωμένων Πολιτειών θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν τη Συριακή επικράτεια μέχρι να εκπληρωθούν τρείς προϋποθέσεις:

Πρώτον: η ISIS πρέπει να καταστραφεί.

Η προϋπόθεση αυτή καθίσταται ακόμη πιο προβληματική από το γεγονός ότι είναι η ίδια η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών που φαίνεται να κινεί τα νήματα της ISIS σε κάθε στροφή. Από την παράδοση όπλων μέχρι να τους επιτρέπουν να ξεφύγουν όταν παγιδεύονται σε μέρη όπως η Ράκα, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν σχεδόν να δουν πραγματικά το τέλος του ISIS.

Δεύτερον: ο Άσαντ πρέπει να φύγει.

Η παραδοχή του Τίλερσον ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για
οποιαδήποτε στρατιωτική αναχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία επιβεβαιώνει ότι η εξωτερική πολιτική του Τραμπ δεν διαφέρει από αυτή της Χίλαρι Κλίντον ή του πρώην αφεντικού της, του Προέδρου Ομπάμα. Θυμηθείτε ότι στο πλαίσιο της περιοδείας “σας ευχαριστώ”, ο εκλεγμένος Τραμπ έλεγε:


”Θα ακολουθήσουμε μια νέα εξωτερική πολιτική που θα μάθει τελικά από τα λάθη του παρελθόντος. Θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να ανατρέψουμε καθεστώτα και να ανατρέψουμε κυβερνήσεις. … Στις συναλλαγές μας με άλλες χώρες θα επιδιώξουμε κοινά συμφέροντα όπου είναι δυνατόν … “.


Η ομιλία του Τίλερσον αποκαλύπτει ότι ο παλιός μύθος για τον Συριακό λαό που «ξεσηκώθηκε» για να ανατρέψει τον Άσαντ εξακολουθεί να θεωρείται ως αλήθεια του Ευαγγελίου στην Ουάσινγκτον:


”… η προσδοκία μας είναι ότι η επιθυμία για επιστροφή στην κανονική ζωή … θα συμβάλει στην κινητοποίηση του Συριακού λαού και των ατόμων μέσα στο καθεστώς για να αναγκάσουν τον Άσαντ να παραιτηθεί.”


Μετάφραση: θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη ζωή άθλια για σας μέχρι να ανατρέψετε τον Άσαντ. Τότε θα επιστρέψει στο “φυσιολογικό”. Πιθανόν ο λαός της Συρίας να καταλάβει πως μοιάζει η “κανονική” ζωή μετά από μια “απελευθέρωση” των ΗΠΑ, με παραδείγματα όπως η Λιβύη, το Ιράκ και η Ουκρανία.


Ο Τίλερσον έκανε επίσης τον περίεργο ισχυρισμό ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα παραμείνουν στη Συρία για να εμποδίσουν τη Συριακή κυβέρνηση να αποκαταστήσει τον έλεγχο των τμημάτων της Συρίας που εγκαταλείφθηκαν από την ηττημένη ISIS. Οπότε, η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας θα εμποδιστεί από μια παράνομη στρατιωτική κατοχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την αποκατάσταση της επικράτειάς της; Αυτό υποτίθεται ότι είναι μια συνεκτική πολιτική;


Τρίτον: Οι πρόσφυγες πρέπει να επιστραφούν στη Συρία.


Ο Τίλερσον δήλωσε χθες στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ:


”Η Αμερική έχει την ευκαιρία να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν υποφέρει πολύ. Η ασφαλής και εκούσια επιστροφή των Σύριων προσφύγων εξυπηρετεί τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ και των συμμάχων και συνεργατών μας. Πρέπει να δώσουμε στους Σύριους την ευκαιρία να επιστρέψουν στο σπίτι και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.”


Αλλά η αμερικανική κυβέρνηση αντιτάχθηκε βίαια στο γεγονός που οδήγησε στη μεγαλύτερη επιστροφή προσφύγων πίσω στη Συρία: η απελευθέρωση του ανατολικού Χαλεπίου από τον έλεγχο της Αλ Κάιντα από την Συριακή κυβέρνηση.


Ταυτόχρονα ο αμερικανικός στρατός είναι απασχολημένος με τη δημιουργία μιας Κουρδικής πολιτοφυλακής 30.000 ατόμων για να φυλάει τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία και το Ιράκ. Ο ΝΑΤΟικός σύμμαχος Τουρκία αντιτίθεται βίαια στις κινήσεις των ΗΠΑ για την περαιτέρω ενίσχυση ομάδων Κούρδων που θεωρεί τρομοκρατικές.


Ο αναχαιτισμένος “Ελεύθερος Συριακός Στρατός” (FSA) πήγε πίσω στην Ουάσινγκτον και παρακάλεσε τη διοίκηση Τραμπ να ανοίξει ξανά τον αγωγό όπλων της CIA. Ο FSA είναι ίσως πιο γνωστός για την άμεση παράδοση οποιωνδήποτε όπλων παίρνει από την Ουάσινγκτον απευθείας στην Αλ-Κάιντα στη Συρία.


Ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον μόλις αποκάλυψε μια 100% νεοσυντηρητικά εγκεκριμένη “νέα” αμερικανική πολιτική για τη Συρία: Όχι πια να περιστροφή γύρω γύρω. Δεν θα εγκαταλείψουμε το έργο μας στη Συρία όπως ο Ομπάμα “εγκατέλειψε” τη Λιβύη.


Πηγή:

http://ronpaulinstitute.org/archives/featured-articles/2018/january/17/breaking-tillerson-unveils-new-us-syria-plan-assad-must-go/

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ