Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Το πρώτο έτος του Τραμπ σε αριθμούς: Τα χτυπήματα τριπλασιάζονται σε Υεμένη και Σομαλία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε τουλάχιστον 161 χτυπήματα στην Υεμένη και τη Σομαλία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους διακυβέρνησης, σύμφωνα με έρευνα του Bureau of Investigative Journalism – πάνω από το τριπλάσιο του αριθμού που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος.

Αυτό σημαίνει ότι υπήρξαν πάνω από 100 φορές περισσότερα χτυπήματα στην Υεμένη και περισσότερες από 30 φορές περισσότερα χτυπήματα στη Σομαλία κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της θητείας του Προέδρου Τραμπ, παρά κατά τη διάρκεια του προκατόχου του, του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα πραγματοποίησε ένα μόνο χτύπημα στην Υεμένη και ένα στη Σομαλία κατά την πρώτη του χρονιά ως πρόεδρος. Ωστόσο, μέχρι το τέλος της θητείας του, ο Ομπάμα αγκάλιασε το αμερικανικό πρόγραμμα των drones και πραγματοποίησε πολύ περισσότερα χτυπήματα από τον προκάτοχό του Πρόεδρο Τζωρτζ Μπους. Τα χτυπήματα στο Πακιστάν ήταν σε εκατοντάδες και τα ετήσια σύνολα χτυπημάτων στην Υεμένη και τη Σομαλία είχαν φθάσει σε διψήφια νούμερα.

Ο Πρόεδρος Τραμπ κληρονόμησε το πλαίσιο από τον
Ομπάμα που επιτρέπει στα αεροσκάφη των ΗΠΑ να χτυπήσουν ύποπτους τρομοκράτες εκτός δηλωμένων πεδίων μάχης. Η διοίκησή του έχει εν πολλοίς κολλήσει μέσα στο πλαίσιο που έθεσε η προηγούμενη διοίκηση.


Την συντριπτική πλειοψηφία των 126 χτυπημάτων που έπληξαν την Υεμένη από την ορκομωσία του Τραμπ ακολούθησαν εκθέσεις τον Μάρτιο του 2017 της διοίκησης Τραμπ που δήλωναν τμήματα της χώρας ως «ενεργές εχθροπραξίες».


Αυτά τα αποτελεσματικά παρενθετικά μέτρα που εισήγαγε ο Ομπάμα που σήμαιναν χτυπήματα σε περιοχές χωρών που δεν ήταν ενεργές ζώνες πολέμου, όπως το Πακιστάν και η Υεμένη, έπρεπε να περάσουν από μια περίπλοκη διαδικασία υπογραφών με τον Λευκό Οίκο. Στην Υεμένη, 30 χτυπήματα έγιναν μέσα σε ένα μήνα από την ανακοίνωση της δήλωσης – σχεδόν όσα και ολόκληρο το 2016.


Στη Σομαλία, η κυβέρνηση Ομπάμα καθόρισε επισήμως το γκρουπ al Shabaab ως θυγατρική της Αλ Κάιντα στα τέλη Νοεμβρίου του 2016, διευρύνοντας κατ ‘ουσίαν ποιούς θα μπορούσε να στοχεύσει. Τον Μάρτιο, αναφέρθηκε επίσης ότι τμήματα της Σομαλίας είχαν χαρακτηριστεί περιοχές «ενεργών εχθροπραξιών», αλλά δεν σημειώθηκε αύξηση στα χτυπήματα μέχρι τον Ιούλιο του 2017, με 33 από τα 35 χτυπήματα να διεξάγονται υπό τον Πρόεδρο Τραμπ από τότε.


Εν τω μεταξύ, στο Αφγανιστάν, ο αριθμός των όπλων που έπεσαν πλησιάζει τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία κατά τη διάρκεια του 2009-2012, παρά το ότι οι επιχειρήσεις μάχης έληξαν επίσημα το Δεκέμβριο του 2014.


Τον περασμένο Νοέμβριο, οι δυνάμεις των ΗΠΑ άρχισαν να χτυπούν τα εργαστήρια των ναρκωτικών των Ταλιμπάν στο Χελμάντ. Ο στρατηγός Νίκολσον, διοικητής των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι τα χτυπήματα διεξήχθησαν κάτω από νέες εξουσιοδοτήσεις που δόθηκαν υπό την πολυαναμενόμενη στρατηγική της Νότιας Ασίας του Προέδρου Τραμπ.


Το Bureau of Investigative Journalism απαρίθμησε πέντε χτυπήματα που επιβεβαιώθηκαν στο Πακιστάν κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ. Τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές επιχειρήσεις αναφέρθηκαν επίσης κατά μήκος των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αν και δεν ήταν σαφές σε ποια πλευρά των συνόρων έπεσαν.


Στο ύψος του το 2010, το πρόγραμμα με drones της CIA έπληξε 128 στόχους στο Πακιστάν. Τα χτυπήματα έπεσαν με κάθε επόμενο έτος μετά, πέφτοντας σε μόλις τρία το 2016.

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »