Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

”Μόνο ο Θεός μπορεί να μας σώσει”: Τα παιδιά στην Υεμένη λιμοκτονούν καθώς η Σ. Αραβία έχει μπλοκάρει κάθε βοήθεια

Ο Abdulaziz al-Husseinya, εννέα ετών και πάσχει
από οξύ υποσιτισμό, νοσοκομείο Al-Thawra,
Hodeidah. Φωτογραφία: Iona Craig
Ο Abdulaziz al-Husseinya ξαπλώνει σκελετωμένος και φαίνεται άψυχος σε ένα νοσοκομείο στη δυτική πόλη Hodeidah της Υεμένης. Στην ηλικία των εννέα, ζυγίζει λιγότερο από μιάμιση πέτρα και είναι ένα από τα εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στη χώρα που υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.

Επτά εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στο χείλος της πείνας στην καταρρακωμένη από τον πόλεμο Υεμένη, η οποία ήδη υποφέρει την χειρότερη εκδήλωση χολέρας στον κόσμο, όταν οι δυνάμεις συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έκαναν αυστηρότερο τον αποκλεισμό της χώρας την περασμένη εβδομάδα, ανακόπτοντας ζωτικές ροές βοήθειας.

Το νοσοκομείο Al-Thawra, όπου νοσηλεύεται ο Abdulaziz, στροβιλίζεται υπό την πίεση περισσότερων από δύο χρόνων σύγκρουσης μεταξύ του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και των ανταρτών του Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οι διάδρομοι του είναι γεμάτοι, με τους ασθενείς να προέρχονται από πέντε περιφερειακά κυβερνεία να περιμένουν στιβαγμένοι για θεραπεία.

Οι σκηνές αυτές αναπαράγονται σε θεραπευτικά κέντρα τροφοδοσίας στην πρωτεύουσα, τη Σαναά, και
στην καρδιά της πόλης Τάιζ που είναι ρημαγμένη από τις συγκρούσεις. Εκεί, στις σκιές ενός λαμπτήρα, αυτό που φαίνεται να είναι μια κουβέρτα σε μια σκοτεινή γωνία, είναι στην πραγματικότητα ο τριών μηνών Elias Basem, ο οποίος έχει περάσει 20 ημέρες από τη σύντομη ζωή του νοσηλευόμενος για σοβαρό υποσιτισμό.


Οι οργανώσεις βοήθειας προειδοποιούν τώρα ότι η ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κρίση της Υεμένης θα μπορούσε σύντομα να γίνει ένα “εφιαλτικό σενάριο” εάν η Σαουδική Αραβία δεν διευκολύνει τον αποκλεισμό των λιμένων της χώρας, των θαλασσών και των αεροσκαφών – μια κίνηση η οποία το βασίλειο επιμένει ότι είναι απαραίτητη μετά την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τους Χούθι προς το διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ αυτό το μήνα.


Οι ανθρωπιστικές πτήσεις των Ηνωμένων Εθνών ακυρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC), μαζί με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF), έχουν αποτραπεί να μεταφέρουν εναέρια ζωτική ιατρική βοήθεια στη χώρα. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια Υεμένιοι – πάνω από το 70% του πληθυσμού – χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια που εμποδίζεται.


Μετά τις διεθνείς πιέσεις, τα μεγάλα λιμάνια του Aden και του Mukalla ανοίχτηκαν την περασμένη εβδομάδα για εμπορική κυκλοφορία και προμήθειες τροφίμων, μαζί με χερσαίες διελεύσεις στο γειτονικό Ομάν και τη Σαουδική Αραβία, αλλά οι εργαζόμενοι ανθρωπιστικής βοήθειας και πρακτορείων βοήθειας παρέμειναν αποκλεισμένοι από την είσοδο στην χώρα την Κυριακή. Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ, Mark Lowcock, είπε ότι αν παραμείνουν οι περιορισμοί, η Υεμένη θα αντιμετωπίσει “τον μεγαλύτερο λιμό που ο κόσμος έχει δει για πολλές δεκαετίες, με εκατομμύρια θύματα”.




Παιδιά περνούν μέσα από το σχολείο τους, το οποίο υπέστη ζημιά από μια αεροπορική επίθεση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, τον Οκτώβριο, στο Hodeidah. Φωτογραφία: Abduljabbar Zeyad / Reuters


Με την κλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, η Υεμένη είναι παγιδευμένη στη μέση ενός πολέμου, εκτός από τον δικό της αγώνα εσωτερικής εξουσίας. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης επικριθεί για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία παρά το υψηλό ποσοστό απωλειών των αεροπορικών επιδρομών της που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ στην Υεμένη.


Στο Άντεν οι γονείς και τα παιδιά από τις γύρω περιφέρειες γεμίζουν το κέντρο σίτισης στο νοσοκομείο Al-Sadaqa. Η Aisha ήταν 21 μηνών αλλά ζύγιζε μόλις 7 λίβρες – το ήμισυ του υγιούς βάρους ενός παιδιού της ηλικίας της – όταν έφτασε στο νοσοκομείο, η δεύτερη εισαγωγή της σε τρεις μήνες. Στο διάδρομο, η δύο χρονών Shohud Hussein, που ζυγίζει 11 λίβρες, κοιτάζει κενά στη μέση απόσταση. “Τα πεινασμένα παιδιά δεν χαμογελούν. Είναι εδώ ολόκληρο μήνα και δεν χαμογέλασε”, δήλωσε ο Δρ. Aida al-Sadeeq.


Στη Σαναά, η Nor Rashid πούλησε την αγελάδα της οικογένειάς της για να πληρώσει το κόστος μεταφοράς για να πάει την τετράχρονη κόρη της, που ζυγίζει 16 λίβρες, στο κέντρο σίτισης της πόλης στο νοσοκομείο Al-Sabaeen. Έχει και άλλα παιδιά που είναι επίσης άρρωστα, αλλά δεν μπορεί να αντέξει να πληρώσει για την ιατρική περίθαλψη αν τα φέρνει και για θεραπεία. “Είναι εξαιτίας της έλλειψης κυβερνητικών μισθών”, είπε. “Συνήθως πηγαίνουμε στο άτομο στο χωριό που έχει μισθό για να ζητήσουμε βοήθεια και να δανειστούμε χρήματα αν κάποιος πρέπει να πάει στο νοσοκομείο. Αλλά αφού οι μισθοί σταμάτησαν, δεν έχουμε καμία υποστήριξη.”




Η Shohud Hussein, δύο ετών, στο νοσοκομείο Al-Sadaqa, Aden. Φωτογραφία: Iona Craig

Στο Al-Thawra, οι υπάλληλοι αρπάζουν το μανίκι του διευθυντή του νοσοκομείου, Δρ. Khaled Suhail, τον ικετεύουν για χρήματα, καθώς περιηγείται στο γεμάτο θεραπευτικό κέντρο διατροφής για τα υποσιτισμένα παιδιά. Οι μισθοί των κυβερνήσεων δεν έχουν καταβληθεί για περισσότερο από ένα χρόνο και τώρα το νοσοκομείο λειτουργεί με την καλή θέληση των ιατρών, των νοσηλευτών και του διοικητικού προσωπικού.


Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι δεν υπάρχει κρίση πείνας στη νότια Υεμένη, όπου οι τοπικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έναν εταίρο του συνασπισμού, κατέχουν σε μεγάλο βαθμό εξουσία. Ωστόσο, σύμφωνα με το δίκτυο συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την πείνα, το Lahij είναι το πιο επισφαλές κυβερνητικό σύστημα στη χώρα. Κατατάσσεται στο επίπεδο τέσσερα, ενώ το επίπεδο πέντε υποδηλώνει πλήρες λιμό.


Στις αγορές τόσο του Hodeidah όσο και του Lahij, τα τρόφιμα είναι άφθονα. Οι διογκωμένοι πάγκοι με φρέσκα φρούτα και λαχανικά και οι έμποροι προσφέρουν σάκους από αλεύρι και φασόλια. Η μόνη έλλειψη είναι οι πελάτες, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τρώνε. Στο Hodeidah, η τιμή μιας τσάντας 50 κιλών με αλεύρι έχει αυξηθεί από μια προπολεμική 5.500 ριάλ Υεμένης σε 7.600 ριάλ. “Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μια πολυτέλεια όπως ήταν το κρέας”, είπε ο Arafat Zayed, ο οποίος ήρθε να αγοράσει τρία κιλά αλεύρι, όταν θα αγόραζε 50 για να ταίσει την οικογένειά του με πέντε παιδιά πριν από τον πόλεμο.


Εκτός από την κρίση της πείνας, η Υεμένη έχει σημειώσει τη χειρότερη επιδημία χολέρας που έχει καταγραφεί ποτέ, με περισσότερες από 900.000 ύποπτες περιπτώσεις και πάνω από 2.190 θανάτους. Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί συνεχίζουν να αυξάνονται, το Σεπτέμβριο ο ρυθμός μόλυνσης άρχισε να μειώνεται, κυρίως λόγω της αντίδρασης των οργανισμών βοήθειας που ίδρυσαν κέντρα θεραπείας χολέρας σε πόλεις γύρω από τη χώρα.


Ωστόσο, η πρόοδος θα μπορούσαν να είναι σύντομη εάν οι περιορισμοί στη βοήθεια συνεχίσουν. “Αν το κλείσιμο δεν σταματήσει τις επόμενες ημέρες, μπορεί να διαπιστώσουμε ότι η πρόοδος έχει σταματήσει”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη την περασμένη εβδομάδα. Μια αποστολή δισκίων του Ερυθρού Σταυρού, που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη της χολέρας, παρέμεινε κολλημένη για πέμπτη ημέρα την Κυριακή στη Σαουδική πλευρά των συνόρων με την Υεμένη.


Χωρίς την ελεύθερη θεραπεία της χολέρας και την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια, οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι πολλά περισσότερα παιδιά της Υεμένης όπως ο Abdulaziz θα υποφέρουν.


”Είμαστε αδύναμοι, τα παιδιά μας είναι αδύναμα και δεν μας έχει μείνει τίποτα να δώσουμε. Δεν μπορούμε να ταίσουμε ούτε τα ζώα μας πια”, είπε η Nor Rashid, καθώς ντάντευε την κόρη της. “Μόνο ο Θεός μπορεί να μας σώσει τώρα”.


Πηγή:

https://www.theguardian.com/world/2017/nov/12/millions-on-brink-of-famine-in-yemen-as-saudi-arabia-tightens-blockade

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »