Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Οι αρχηγοί της ΜΙ6 χρησιμοποίησαν μυστικό κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων, αποκαλύπτουν έγγραφα

Η υπόθεση ότι οι μυστικές υπηρεσίες ελέγχονται πλήρως από τις κυβερνήσεις των χωρών τους πρέπει μάλλον να εγκαταλειφθεί, καθώς αποκαλύφθηκε ότι διαδοχικοί διευθυντές της βρετανικής ΜΙ6 χρησιμοποίησαν ένα μυστικό κεφάλαιο για να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις κατασκοπείας χωρίς την εποπτεία της βρετανικής κυβέρνησης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με ένα άκρως απόρρητο έγγραφο που αποκαλύφθηκε στο Λονδίνο.

Το έγγραφο βρέθηκε σε μια συλλογή που ανήκε στο προσωπικό αρχείο του γραμματέα του βρετανικού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τα εθνικά αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Ανακαλύφθηκε νωρίτερα αυτό το έτος από τον Δρ. Rory Cormac, Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Nottingham στην Αγγλία.

Αποτελεί τη βάση ενός επεισοδίου του ερευνητικού προγράμματος του BBC Radio 4 με τίτλο Document, το οποίο προβλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στο πρόγραμμα, ο ανταποκριτής ασφαλείας του BBC, Gordon Corera, εξηγεί ότι η ανακάλυψη του μυστικού κεφαλαίου αποκαλύπτει νέες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με τις υπόγειες δραστηριότητες των βρετανών κατασκόπων στη Μέση Ανατολή μετά τη μεταπολεμική υποχώρηση της βρετανικής αυτοκρατορίας.

Ιστορικά, οι δραστηριότητες της MI6 έχουν έμμεσα εποπτευθεί από
το Βρετανικό Κοινοβούλιο και τις επιτροπές του, οι οποίες χρηματοδοτούν τον οργανισμό μέσω μυστικής ψηφοφορίας. Η χρήση των κονδυλίων του οργανισμού για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων ελέγχεται επίσης από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, τον επικεφαλής του Γραφείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, ο οποίος ασκεί πολιτικό έλεγχο στην MI6. Ωστόσο, το έγγραφο που αποκαλύφθηκε από τον Δρ. Cormac δείχνει ότι, επί σειρά ετών, οι διαδοχικοί διευθυντές της μυστικής υπηρεσίας κατασκοπείας χρηματοδότησαν ενέργειες χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο προσωπικό ταμείο, η ύπαρξη του οποίου δεν αποκαλύφθηκε στην κυβέρνηση.




Το έγγραφο περιγράφει μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το 1952 μεταξύ του Sir Stewart Menzies, ο οποίος ήταν τότε ο απερχόμενος διευθυντής της ΜΙ, και των μόνιμων γραμματέων-ουσιαστικά τους κορυφαίους δημόσιους υπαλλήλους- στο Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε για να προετοιμάσει το έδαφος για τη συνταξιοδότηση του Sir Stewart και να διευκολύνει την ομαλή μεταβίβαση εξουσίας στον διάδοχό του, τον στρατηγό Sir John Sinclair, ο οποίος έγινε διευθυντής της MI6 το 1953.


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Menzies έλαβε την ευκαιρία να ειδοποιήσει τους δύο ανώτερους δημόσιους υπαλλήλους ότι είχε πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό που ανέφερε ως “ανεπίσημο αποθεματικό”, το οποίο χρησίμευε ως το μυστικό του ταμείο. Το κεφάλαιο θεωρείται ότι περιείχε το αντίστοιχο ποσό των 39 εκατομμυρίων λιρών – περίπου 50 εκατομμύρια λίρες σε σημερινά χρήματα.


Το έγγραφο υποδηλώνει ότι τα περισσότερα κεφάλαια αποκτήθηκαν με την ολοκλήρωση του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου και περιλάμβαναν ιδιωτικές δωρεές, μερικές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εντούτοις, τμήματα των κεφαλαίων κατατέθηκαν πιθανότατα σχεδόν μισό αιώνα πριν από τη συνταξιοδότηση του Menzies, πράγμα που σημαίνει ότι ο μυστικός λογαριασμός ήταν σε ισχύ εδώ και δεκαετίες πριν το αποκαλύψει κατά τη συνάντησή του το 1952. Σύμφωνα με τον Δρ. Cormac, η ύπαρξη του λογαριασμού κρατήθηκε μυστική από δημόσιους υπαλλήλους και εκλεγμένους υπαλλήλους, καθώς και από οικονομικούς ελεγκτές εντός της MI6.


Το πρόσφατα αποκαλυφθέν έγγραφο αναφέρει ότι οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι είχαν απογοητευτεί από την ομολογία του Menzies και πρότειναν ότι η ύπαρξη του μυστικού ταμείου θα μπορούσε ενδεχομένως να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια και την ευθύνη. Ωστόσο, ο εξερχόμενος διευθυντής κατασκοπείας επέμεινε ότι το ταμείο ήταν απαραίτητο για την παροχή «προτροπών» (δωροδοκίες) σε πιθανές πηγές υψηλών θέσεων στο εξωτερικό και για τη διατήρηση της MI6 εάν η κυβέρνηση αποφάσιζε να μειώσει δραστικά τον προϋπολογισμό της. Αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι η κύρια χρησιμότητα του μυστικού ταμείου ήταν να δοθεί η δυνατότητα στους διευθυντές της υπηρεσίας κατασκοπείας να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις πληροφοριών χωρίς τη γνώση ή τη συναίνεση της Βουλής.


Το έγγραφο ορίζει μερικές από αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες φέρουν κωδικό όνομα όπως STRAGGLE, SCREAM, SCANT AND SAWDUST. Ο Gordon Corera του BBC δηλώνει ότι οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν στη Μέση Ανατολή και στρέφονταν εναντίον εθνικιστών Αραβών ηγετών, κυρίως του Gamal Abdel Nasser, ο οποίος το 1956 πήγε εναντίον των βρετανικών συμφερόντων εθνικοποιώντας το κανάλι του Σουέζ.


Σύμφωνα με το BBC, οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το λεγόμενο “ανεπίσημο αποθεματικό” ήταν ψυχολογικής φύσης, πράγμα που σημαίνει ότι στόχευαν στη διάδοση συγκεκριμένης προπαγάνδας που ευνοούσε τις φιλοβρετανικές πολιτικές. Ορισμένες, ωστόσο, που (λένε ότι) δεν προχώρησαν πέρα ​​από το στάδιο του σχεδιασμού, περιελάμβαναν σχέδια να δολοφονήσουν ανώτερους αξιωματούχους σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου και της Συρίας.


Τελικά, το μυστικό ταμείο της MI6 εξουδετερώθηκε και τα χρήματα απορροφήθηκαν σε άλλους λογαριασμούς της MI6. Αλλά αυτό δεν συνέβη εν μία νυκτί, λέει ο Corera, πράγμα που σημαίνει ότι το “ανεπίσημο αποθεματικό” συνέχισε να χρησιμοποιείται για την χρηματοδότηση μυστικών επιχειρήσεων κατασκοπείας ακόμη και μετά την κρίση του Σουέζ, όταν ο Menzies είχε συνταξιοδοτηθεί πριν πολύ καιρό.


Πηγή:

Off the Record

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα εμφανή και αφανή γουρούνια με θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους".


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »