Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Εδώ, οι αριστεροί τους ανακεφαλαιώνουν, για δεύτερη φορά

Τους πήρε 7 χρόνια, αλλά τα δικαστήρια των «ψαράδων» στην Ισλανδία, έκλεισαν στην φυλακή 26 πρώην στελέχη τριών πρώην τραπεζών που χρεοκόπησαν το 2008, για χειραγώγηση της αγοράς, απάτη, και υπεξαίρεση.

Στη δίκη της τράπεζας «Kaupthing» καταδικάστηκαν 11. Στον Hreiðar Már Sigurdsson, πρώην διευθύνοντα σύμβουλος της τράπεζας και σστον Magnús Guðmundsson, Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Kaupthing» στο Λουξεμβούργο, επιβλήθηκαν, κατά συγχώνευση, ποινές 6 ετών φυλάκισης, που είναι το μέγιστο προβλεπόμενο από την Ισλανδική νομοθεσία για οικονομικά εγκλήματα για εκτεταμένη χειραγώγηση της αγοράς, κατάχρηση και παραβίαση των πιστωτικών κανόνων.
Τα δικαστήρια μπορούν να καταδικάσουν σε ποινές φυλάκισης μεγαλύτερες από έξι χρόνια σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι κατηγορούμενοι αποζούν από τη συμμετοχή σε οικονομικά εγκλήματα.
Άλλοι 5 πήραν ποινές 3-5 χρόνων και σε τρείς δόθηκε αναστολή.

Σε δίκες που προηγήθηκαν, καταδικάστηκαν σε τεσσεράμισι χρόνια ο Όλαφουρ Olafsson, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της «Kaupthing», ( με την επενδυτική «Βίκινγκς»), για χειραγώγηση της αγοράς, ενώ ο «εξέχων επενδυτής», Skúli Þorvaldsson για συγκάλυψη σε μια υπόθεση που
αφορούσε υπεξαίρεση των κεφαλαίων της τράπεζας από τους Γενικούς Διευθυντές της Kaupthing και Kaupthing στο Λουξεμβούργο, Hreiðar Mar και Magnús.

Την περασμένη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισλανδίας καταδίκασε σε 42 μήνες φυλακής τον Sigurjón Άρνασον, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της «Κτηματικής», («Landsbankinn» επειδή κρίθηκε ένοχος για χειραγώγησης της αγοράς, καθώς και την Elin Sigfúsdóttir, πρώην διευθύντρια εταιρικού δανεισμού, της τράπεζας και άλλα 2 ανώτατα στελέχη.

Σε άλλη δικη της «Landsbankinn» καταδικάστηκαν ο διευθυντής εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας και ενας χρηματιστής.

Ο Ειδικός Εισαγγελέας για τα οικονομικά εγκλήματα έχει παραπέμψει και άλλους 7 πρώην υπαλλήλους και ανώτερα στελέχη της Landsbankinn αλλά και της τράπεζας «Glitnir», για διάφορα εγκλήματα.


το είδα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ