εδάφους στο Βόρειο Ημισφαίριο ΜΕΙΩΘΗΚΕ κατά μισό βαθμό μεταξύ 1945 και 1968! Ε, αν αυξήθηκε μισό βαθμό ή 0,7 βαθμούς μετά το 1968, αυτό κατά ποία έννοια συνιστά "παγκόσμια υπερθέρμανση";
υπόθεση μερικών ετών και το ίδιο θα συνέβαινε με τους παγετώνες των Ιμαλαΐων, που τροφοδοτούν με νερό εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκων στην Ινδική χερσόνησο και τις γειτονικές χώρες. Μόνο που το 2010 το IPCC του ΟΗΕ, το πάνελ επιστημόνων για την κλιματική αλλαγή, ζήτησε επίσημα συγγνώμη για την αναφορά στους παγετώνες των Ιμαλαΐων, μεταθέτοντας το λιώσιμο για το απώτερο μέλλον, όταν έτσι κι αλλιώς οι "προφήτες" θα έχουν με βεβαιότητα "εκδημήσει εις Κύριον". Μας έλεγαν πως τα παιδιά μας ενδεχομένως θα άκουγαν για το χιόνι απ' τις διηγήσεις των παλαιοτέρων και ο Αρκτικός Ωκεανός θα ήταν χωρίς πάγους κι ελεύθερος για τη ναυσιπλοΐα ήδη το 2013, αλλά, αντίθετα, βλέπουμε όψιμα Απριλιάτικα χιόνια και τους πάγους ν' αυξάνονται. Η παγκόσμια υπερθέρμανση θα είχε ως αποτέλεσμα λιγότερους τυφώνες, αλλά όταν οι τυφώνες αυξήθηκαν, πάλι κι αυτό μας το παρουσίασαν ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, κάτι σαν "μονά κερδίζω-ζυγά χάνεις".
Οι σιδηρομαγγανιούχες συσσωρεύσεις σχηματίζονται ως χημικά ιζήματα με πολύ αργό ρυθμό, μερικά χιλιοστά ανά εκατομμύριο χρόνια και δείχνουν στρωσιγενή δομή, παρόμοια με τους δακτυλίους των δέντρων, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Με τον τρόπο αυτό αποτυπώνουν τις αλλαγές στη χημεία του ωκεανού, που οφείλονται τόσο στις αλλαγές των ρευμάτων όσο και στις κλιματικές συνθήκες των περιοχών απ' τις οποίες προέρχονται τα ιζήματα. Η διάβρωση των πετρωμάτων μεταφέρει τα ιζήματα προς τη θάλασσα, αλλά αυτά μεταφέρουν μαζί τους την πληροφορία του τόπου προέλευσης. Η κίνηση των παγετώνων κατατρώγει, διαβρώνει έντονα τα πετρώματα και απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ιζημάτων, οπότε, παρακολουθώντας τις εναλλαγές στη σύσταση των σιδηρομαγγανιούχων συσσωρεύσεων, οι επιστήμονες μπορούν να αναπαριστούν τις κλιματικές συνθήκες της εποχής.
Οι αναρτήσεις μας βρίσκονται και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite! Πατήστε «Μου αρέσει» (Like) στη σελίδα μας, για να έχετε πιο άμεση ενημέρωση! Και ανοίγετε τις αναρτήσεις, καθώς το Facebook δεν θα σας τις εμφανίζει καθόλου στη ροή αν δει πως δεν τις ανοίγετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου