Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Σερβικό Κόμμα: Ετοιμάζουν αντι-ρωσική « χρωματιστή επανάσταση» στην Σερβία

Σύμφωνα με το πολιτικό κόμμα «Τρίτη Σερβία», μυστικά στην χώρα προετοιμάζεται η διεξαγωγής μιας νέας « επανάστασης τύπου Μαϊντάν», προσομοιάζοντας στο ουκρανικό μοντέλο, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Vzgliad.ru.


Το κόμμα αυτό τονίζει ότι η επανάσταση θα είναι ανοικτά αντι-ρωσικού χαρακτήρα και θα στρέφεται ενάντια στις σχέσεις την νυν σερβικής κυβερνήσεως με την Μόσχα. Ειδικότερα, οι διοργανωτές του αυθόρμητου «κινήματος», έχουν ως στόχο την εξάλειψη όλων των κοινών σχεδίων με την Ρωσία, ενώ για την ίδια την Σερβία « προβλέπεται» ακόμη και μερική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Ποια θα είναι η στάση της Μόσχας σε ένα τέτοιο πιθανό σενάριο δεν μπορεί να εκτιμηθεί προς το παρόν .Πάντως η αποκάλυψη τέτοιων σχεδίων έχει προκαλέσει σάλο στην ίδια την Σερβία.

Σύμφωνα με το κόμμα «τρίτη Σερβία» η αποσταθεροποίηση της χώρας, θα στηριχθεί στην
τεχνογνωσία και την εμπειρία του αποκαλούμενου Κέντρου «μη-βίαιων και στρατηγικών ενεργειών» (CANVAS) . Ο επικεφαλής του κέντρου αυτού είναι ο Σρντιάν Πόποβιτς, ένας πρώην ακτιβιστής του κινήματος «Αντίσταση» , που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της ανατροπής, του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Αυτή ήταν και η πρώτη επανάσταση που ανταποκρίνονταν στον όρο «χρωματιστή».

Ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών του Βελιγραδίου Ντράγκαν Τρίφκοβιτς, εξέφρασε τα δεδομένα αυτά, τονίζοντας ότι η οργάνωση (CANVAS) στην Μέση Ανατολή είχε συμπεριληφθεί στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, μετά την ενεργή συμμετοχή της στην «Αραβική Άνοιξη» στην Βόρεια Αφρική.

Στη Σερβία, η «οργάνωση» αυτή συνεργάζεται μαζί με άλλες ΜΚΟ, δημοσιογράφους, με αντι-ρωσικές και φιλο-δυτικές απόψεις, αλλά και ανθρώπους του υποκόσμου .

Ο επικεφαλής της οργάνωσης αυτής Σ. Πόποβιτς, είναι ο ίδιος ένας επιτυχημένος πολιτικός καριερίστας, που ξεκίνησε την δράση του στην «Κομσομόλ» του Δημοκρατικού Κόμματος του αείμνηστου Σέρβου Πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς, και στην πραγματικότητα αυτός οδήγησε στις διαδηλώσεις στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά την διάρκεια της «επανάστασης της μπουλντόζας».

Μετά την πτώση του Μιλόσεβιτς, ο Πόποβιτς, μαζί με έναν άλλο ακτιβιστή τον S.Dzhinovichem ίδρυσε την περίφημη οργάνωση (CANVAS) , η οποία άρχισε να «διασπείρει τους σπόρους της δημοκρατίας» σε όλο τον κόσμο, από την Δυτική Σαχάρα και την Ρουάντα, έως την Λευκορωσία και το Αζερμπαϊτζάν. Το καλύτερο πράγμα που συνέβη στην Τυνησία, την Γεωργία και την Ουκρανία, ήταν η συμμετοχή και αναγνώριση του Πόποβιτς ως ενός διεθνώς αναγνωρισμένου ειδικού στην κατασκευή «έγχρωμων επαναστάσεων». Το περιοδικό Foreign Policy τον συμπεριέλαβε στους «εκατό μεγαλύτερους στοχαστές της εποχής μας». Ο Πόποβιτς έχει μετατραπεί σε έναν θεωρητικό: γράφει βιβλία για την οργάνωση των «μη βίαιων διαμαρτυριών», και πραγματοποιεί διαλέξεις σε Λευκορωσία, Ιράν και Ερυθραία σε εκπρόσωπους της «δημιουργικής αυτής τάξης».

Εμφανίζεται συχνά στα αρχεία του Wikileaks ως «μόνιμη σύνδεση» (επαφή) της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών και του Stratfor. Μετά τα γεγονότα στην Αίγυπτο, ο Σρντιάν Πόποβιτς εργάστηκε όχι μόνο στο Stratfor, αλλά αποτελούσε «σύνδεσμο» της CIA με τον Άραβα τραπεζίτη Munir Sutter, ο οποίος, με τη σειρά του, χρηματοδότησε την «επανάσταση του Twitter » στην Αίγυπτο .

Από την άλλη πλευρά, ο Ντράγκαν Τρίφκοβιτς αναφέρει ότι ο Σρντιάν Πόποβιτς δεν μπορεί να είναι ο «εγκέφαλος», και προγραμματιστής μιας νέας επανάστασης στην πατρίδα του την Σερβία. Αντίθετα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας ταλαντούχος οργανωτής και εκτελεστής. Ανάμεσα στους κύριους διοργανωτές μιας τέτοιου τύπου «επανάστασης» ο Πόποβιτς θα αποτελεί μόνο ένα «μικρό μηχανισμό, σε σχέση με την οργάνωση «Freedom House» και «Open Society Institute», που πιθανόν θα διαθέτουν την εποπτεία του σχεδίου, αναφέρει το ρωσικό δημοσίευμα .

Ο Τρίφκοβιτς συνάγει το συμπέρασμα ότι το σχέδιο πραξικοπήματος δεν ανήκει προσωπικά στον Πόποβιτς και την ομάδα των οπαδών του, αλλά στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες . Η συνέπεια μιας τέτοιας επανάστασης θα είναι μια μερική απώλεια της εθνικής κυριαρχίας της Σερβίας.

Η ενεργοποίηση τέτοιου τύπου ειδικών υπηρεσιών στο έδαφος των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, και ιδιαίτερα της Σερβίας, σχετίζεται με το τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον στο Βελιγράδι για να ενταχθεί στο αντι-ρωσικό καθεστώς των κυρώσεων, καθώς στην δημόσια καταδίκη της «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία, όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο άρθρο μας στο pentapostagma.gr.

Παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της Σερβίας, για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ευρίσκονταν κάτω από εξουθενωτική εξωτερική πίεση των ΗΠΑ και της ΕΕ, δεν προέβη σε καμία επίδειξη οποιωνδήποτε αντι-ρωσικών ενεργειών. Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλοί τομείς της πολιτικής ζωής στην Σερβία, ελέγχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επενδύουν για σχεδόν 20 χρόνια στην χώρα αυτή, με μεγάλης κλίμακας οικονομικές εκστρατείες , με την μορφή επιστημονικών και θεσμικών επιδοτήσεων, καθώς και άλλων μορφών «ήπιας δύναμης».

Ωστόσο, παρά τις έντονες εξωτερικές πιέσεις, και των «επιδρομών» στο Βελιγράδι, αρκετών ανώτερων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, δεν κατέστη δυνατό να αλλάξει ξαφνικά ο παραδοσιακός τρόπος σκέψης των Σέρβων. Η αντι-ρωσική προπαγάνδα όμως που διεξάγεται στη Σερβία, για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ έντονη, ειδικά μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, πολλά εκ των οποίων ανήκουν σε ξένους επενδυτές, καθώς και μέσω των ΜΚΟ, αλλά και των εμπειρογνωμόνων της πολιτικής κοινότητας.

Για παράδειγμα, η αναστολή της κατασκευής του αγωγού «South Stream» παρουσιάστηκε ως το «κρασί της Ρωσίας», ενώ την ίδια στιγμή δεν σχολιάζονται οι ενέργειες της Βουλγαρίας και της ΕΕ για το ίδιο θέμα.

Δυστυχώς , αναφέρει το δημοσίευμα , καμία από τις προτάσεις της Ρωσίας για συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα δεν εγκρίθηκε από την σερβική κυβέρνηση. Αντιθέτως, πρόσφατα, και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις προτάσεις για «μεταρρύθμιση» του ΝΑΤΟ, αποφασίσθηκε από το Βελιγράδι η στενή συνεργασία του σερβικού στρατού με την ατλαντική συμμαχία , η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης, και η αντικατάσταση του τακτικού στρατού με «ειρηνευτική δύναμη», κά.

Οι σερβικές ένοπλες δυνάμεις συμμετέχουν ήδη σε κοινές ασκήσεις με το ΝΑΤΟ, πολύ πιο συχνά από ό, τι με τα ρωσικά στρατεύματα. Το ίδιο ισχύει και για μια σειρά οικονομικών προγραμμάτων, τόσο βιομηχανικών όσο και των γεωργικών, που επίσης απορρίφθηκαν από τη σερβική πλευρά με επιπόλαια προσχήματα.

Ο Ντράγκαν Τρίφκοβιτς πιστεύει ότι η Δύση δεν ενδιαφέρεται για την πλήρη και οριστική ανατροπή της σημερινής ελίτ της Σερβίας, στο πρόσωπο του Τόμισλαβ Νίκολιτς και του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Αλλά επιθυμεί μια μικρή αλλαγή στην κυβέρνηση μέσα από μία «επανάσταση τύπου Μαϊντάν» .

Ο Τρίφκοβιτς, μάλιστα τονίζει ότι στις κατευθυνόμενες «διαμαρτυρίες» μπορούν να συμμετέχουν και « ψευδοπατριώτες» και οργανώσεις « ψευδο-εθνικιστών» .

Ο καθορισμός των συνόρων μεταξύ της Νότιας Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση του Βελιγραδίου, καταδικάστηκε από τους περισσότερους Σέρβους ως ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της «παράδοσης» του Κοσσόβου στους Αλβανούς. Στο πλαίσιο αυτό, πιθανόν να προετοιμαστεί ένα ξαφνικό κύμα διαμαρτυρίας της «δημιουργικής τάξης»( τα καλόπαιδα με τα σακίδια στην πλάτη) στην πόλη του Βελιγραδίου και στην Βοϊβοντίνα. Επιπλέον, σοβαρές ανησυχίες υπάρχουν για εξέγερση της ουγγρικής μειονότητας στην Βοϊβοντίνα αλλά και των αλβανών και των μουσουλμάνων στην κοιλάδα του Πρέσεβο , με αφορμές τύπου μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο γήπεδο με την σημαία της Αλβανίας ή την πορεία των βετεράνων του τμήματος SS «Khanjar» στο Νόβι Παζάρ, υπενθυμίζει το δημοσίευμα .

Από την άλλη πλευρά μεγάλο ρόλο έπαιξε για την δύση και η παρουσία Σέρβων εθνικιστών με την πλευρά των φιλορώσων, στις μάχες εναντίον του ουκρανικού στρατού.

Το θέμα είναι ότι τα πράγματα κινούνται πολύ γρήγορα, και μπορεί ακριβώς σαν αστραπή να ξεσπάσει μια μεγάλη θύελλα στην Σερβία, και ενδεχομένως στα Βαλκάνια . Δυστυχώς, η ρωσική πολιτική στην Σερβία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν «νεκρή», ειδικά την εποχή που σχηματίζονταν όλοι αυτοί οι «οργανισμοί» μέσα στην ίδια την χώρα. Η επιστροφή του Κρεμλίνου στα Βαλκάνια θα επιταχύνει καταστάσεις, μιας και οι αμερικανοί, δεν φαίνεται να περιμένουν……………

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »