Χαρακτηριστικά: Το ηλεκτρονικό χαρτί είναι μια τεχνολογία απεικόνισης που έχει όλες τις ιδιότητες του χαρτιού αλλά μπορεί να γραφτεί και να σβηστεί ηλεκτρονικά. Κάποια βασικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής:
> Υψηλή ανάλυση.
> Υψηλή αντίθεση, ίση με αυτή του τυπώματος σε χαρτί.
> Ικανό να διαβαστεί σε όλες τις συνθήκες.
> Ικανό να διαβαστεί από κάθε οπτική γωνία.
> Ιδανικά εργονομικά χαρακτηριστικά, εύκολο στο κράτημα, στο κουβάλημα, στη χρήση.
> Ελαφρύ, με μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό του χαρτιού ή μίας κάρτας.
> Ανθεκτικό σε πτώσεις και χτυπήματα καθώς είναι και ευλύγιστο.
> Δισταθές, εφόσον δηλαδή κάτι «γραφτεί» πάνω του παραμένει εκεί ακόμα και χωρίς ρεύμα.
> Με λογική τιμή, που μπορεί να διαθέσει ο καθένας.
> Με σχετικά μεγάλο μέγεθος (Α4).
Σε τι υπερτερεί; Παρόλο που η χρήση των υπολογιστών στις μέρες μας είναι ευρέως διαδεδομένη, το διαδίκτυο περιέχει πληροφορίες για κάθε πιθανό θέμα και οι ηλεκτρονικές εφημερίδες κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, το παραδοσιακό χαρτί ακόμα βρίσκεται στην πρώτη θέση. Και αυτό γιατί είναι δύσκολο να βρίσκεται κανείς για πολλή ώρα μπροστά σε μία οθόνη, διαβάζοντας μεγάλα κείμενα. Τα μάτια και το σώμα καταπονούνται σε μεγάλο βαθμό και ο υπολογιστής είναι δύσκολο να μεταφερθεί σε ένα περισσότερο βολικό μέρος. Από την άλλη όμως το συμβατικό χαρτί έχει περιορισμένες δυνατότητες και φυσικά απαιτεί και την κοπή δέντρων.
Το ηλεκτρονικό χαρτί έρχεται τώρα να βάλει τέλος σε αυτές τις δυσκολίες. Πρώτα απ’ όλα η ανθεκτικότητα αλλά και η ικανότητά του να λυγίσει ή ακόμα και να διπλωθεί το καθιστούν σαφώς ανώτερο από τις οθόνες υγρού πλάσματος αλλά και ισοδύναμο με το παραδοσιακό χαρτί. Το e – paper υπερτερεί του παραδοσιακού χαρτιού και στο ότι μπορεί να «γραφτεί» και να «σβηστεί» άπειρες φορές καταναλώνοντας μάλιστα μια πολύ μικρή ποσότητα ενέργειας.
Επιπλέον το ηλεκτρονικό χαρτί καταργεί κάθε τι που καθιστά δύσχρηστη την οθόνη του υπολογιστή. Η υψηλή του ανάλυση και αντίθεση επιτρέπουν την αναγνωσιμότητά του σε κάθε συνθήκη, με κάθε φως και από κάθε γωνία ακριβώς όπως το κανονικό χαρτί, χωρίς να κουράζει τα μάτια. Επιπλέον το ελαφρύ βάρος του αλλά και η ικανότητά του να κατασκευαστεί σε βολικό μέγεθος και σχήμα αυτόματα σημαίνουν εύκολη μεταφορά και χρήση παντού.
Πιθανές εφαρμογές του: Μοιάζει πως ο κόσμος της επιστήμης και τεχνολογίας περίμενε καιρό για την επίσημη εμφάνιση του ηλεκτρονικού χαρτιού καθώς είναι πραγματικά πολλοί οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ας δούμε μερικούς:
> Σε φορητά γραπτά κείμενα, όπως εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία αλλά και σε εκτυπωτές υπολογιστών και φωτοτυπίες. Το e–paper μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως σημειωματάριο.
> Στα σούπερ – μάρκετ ως ένας τρόπος έκθεσης των τιμών στα ράφια. Πρόκειται για μία απλή εφαρμογή η οποία καταργεί την αλλαγή των ετικετών με τα χέρια και έχει αρκετή ενέργεια μέχρι και για 6 μήνες.
> Σε πίνακες ανακοινώσεων και αφίσες, οι πληροφορίες των οποίων θα αλλάζουν από απόσταση.
> Σε διαφημίσεις σε μέρη με καταστήματα οι οποίες θα μπορούν έχουν κίνηση και θα δίνουν πληροφορίες για τα προϊόντα
> Σε κάρτες οι οποίες θα μας δίνουν πληροφορίες για το υπόλοιπό μας, εισιτήρια που θα παρέχουν χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες στον κάτοχο τους, συσκευασίες προϊόντων που θα μας ενημερώνουν για το πώς χρησιμοποιούνται αλλά και για την ταυτότητά τους καθώς και σε παιχνίδια για παιδιά που θα έχουν ένα σημαντικό επιμορφωτικό ρόλο.
> Σε μεγάλες υπαίθριες διαφημίσεις. Το παραδοσιακό χαρτί αλλά και η κόλλα θα αντικατασταθούν από το e–paper , το οποίο κοστίζει λιγότερο, καταναλώνει λίγη ενέργεια και μπορεί να αλλάξει από απόσταση.
> Σε κινητά και άλλες συσκευές πληροφορικής.
Η νέα οθόνη αποτελείται από δύο βασικά μέρη: Ένα λεπτό στρώμα από τρανζίστορ, δημιούργημα της εταιρείας Philips και μία ηλεκτρικά αγώγιμη στρώση γεμάτη με ηλεκτρονικό μελάνι, που κατασκευάζεται από την E Ink. Σε αυτήν βρίσκονται εκατομμύρια μικροκάψουλες, οι οποίες ανταποκρίνονται στο θετικό ή αρνητικό φορτίο που προκύπτει από το στρώμα των τρανζίστορ.
Το περιεχόμενο της οθόνης μπορεί να αλλάζει κάθε 0,25 sec (ένα τέταρτο του δευτερολέπτου), χρόνος ικανοποιητικός όταν πρόκειται για κείμενο ή φωτογραφία, όχι όμως και για βίντεο. Η οθόνη πρόκειται να βελτιωθεί ώστε να γίνει 10 φορές ταχύτερη και, επομένως, να μπορεί να φιλοξενεί και περιεχόμενο κινούμενης εικόνας. Μία άλλη βελτίωση που θα έρθει με τον χρόνο είναι η δυνατότητα απεικόνισης χρωμάτων.
Πλήρως αναπτυγμένο, το e-paper θα εμφανίζει και ασπρόμαυρο και έγχρωμο κείμενο και θα είναι ικανό χάρις στην ασύρματη τεχνολογία του να κάνει update μέσω του διαδικτύου – ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που θα μπορούσε να κάνει την αγορά της καθημερινής εφημερίδας μη απαραίτητη πια.
Η οθόνη αποτελείται από δύο συστατικά. Το μπροστινό μέρος αλλάζει σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά σήματα και το πίσω συστατικό είναι ένα κύκλωμα κατασκευασμένο από τρανζίστορ, που ελέγχουν κάθε μεμονωμένο pixel που συνθέτει την οθόνη. Κάθε pixel χρειάζεται ένα κύκλωμα, από τρανζίστορ, πίσω του για να ανάψει ή να σβήσει. Προκειμένου να γίνει το ηλεκτρονικό έγγραφο τα τρανζίστορ πρέπει να γίνουν ένα πολύ λεπτό και εύκαμπτο υπόστρωμα.
Το ηλεκτρονικό χαρτί θα είναι ένα από τα σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα; Ο χρόνος θα δείξει.
το είδα http://www.terrapapers.com/?p=7436
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου