Το παντζάρι και το σκόρδο είναι ρίζες και όπως όλες οι ρίζες μεγαλώνει και αναπτύσσεται στο χώμα, έτσι απορροφά και κρατάει όλα του τα συστατικά από το χώμα, για αυτό ΠΟΛΎ μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ στα φυτοφάρμακα. Πρέπει να είμαστε Απόλυτα σίγουροι από που προμηθευόμαστε τα παντζάρια, να είμαστε σίγουροι ότι είναι στ’ Αλήθεια Βιολογικά, γιατί συνήθως μαζί με τα παντζάρια, σκόρδα, καρότα, κρεμμύδια, πατάτες όπως και όλες τις ρίζες, τρώμε και τα φυτοφάρμακα, ναι της “πολυαγαπημένης μας” Μonsanto.
Συνεχίζουμε εδώ στην miastala, να έχουμε συνταγές καθημερινής χρήσεις, ‘Συνταγές Δύναμης’. Βασικά χαρακτηριστικά τους η απλότητα των υλικών, η ευκολία στο μαγείρεμα και η Δύναμη που δίνουν στον οργανισμό. Είναι για όλους, αλλά ειδικά για όποιους ξέρουν πως άλλο τρέφομαι και άλλο ΔΙΑ-Τρέφομαι. Κάποιος τρέφεται και όταν τρώει ένα σουβλάκι, τσιπς, μπριζόλες, τηγανιτά… αλλά ΔΕΝ Δια-Τρέφεται !!! Το λέμε επανειλημμένα, πως οι σημερινοί άνθρωποι αυτοκτονούν με το φαγητό. Διάβασε άρθρα σχετικά ΕΔΩ αλλά και ΕΔΩ.
βιολογικά, ελαφρώς βρασμένα τα λαχανικά σε ελάχιστο νερό, το λάδι άριστης ποιότητας, τα σκόρδα ωμά, οι ξηροί καρποί ανάλατοι και ωμοί, το ρύζι αναποφλοίωτο, τα ζυμαρικά ντίνκελ, ή ζέας.
Με ρωτάνε φίλοι συνεχώς πως θα καταφέρουν να απελευθερωθούν από αρρώστιες, κατάθλιψη, την μαυρίλα που κάθετε στην καρδιά τους, το ψέκασμα, και όλα τα ωραία που χαρακτηρίζουν την σύγχρονη ζωή στην Δύση. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως το ψέκασμα γίνετε ΜΟΝΟ ΣΤΗ ΔΥΣΗ. Οι Ασιάτες, Ινδοί, κλπ, κατά την πλειοψηφία τους, δεν τρέφονται ούτε με κρέας, ούτε με τα παράγωγα αυτού, γαλακτοκομικά, τυριά.. κλπ.
Ένα από τα πιο βασικά εργαλεία απελευθέρωσης από αυτή την φυλακή, είναι η Διά-Τροφή, θα έλεγα το βασικότερο μαζί με τις Σκέψεις και τα Συναισθήματα. Ας αφήσουμε τα δυο τελευταία, τα έχουμε αναπτύξει σε άλλα σημεία και ας πάμε στο πρώτο την Δια-Τροφή. Ελάχιστη τροφή.. Το βασικότερο δε, να είναι Δια-Τροφή Δύναμης.
> Παντζάρια βρασμένα, με σκόρδα ωμά. Παντζάρια, με την φλούδα, ΜΟΝΟ Βιολογικά.
> Λάδι, καλής ποιότητας βιολογικό.
> Σκόρδα καθαρισμένα.
> Ένα ποτήρι καλό κόκκινο κρασί.
> Μηλόξυδο ή λεμόνια
Δεν καθαρίζουμε, αλλά πλένουμε πολύ πολύ καλά, και βράζουμε ελάχιστα, τόσο όσο να μαλακώσουν, τα παντζάρια στο κρασί, προσθέτουμε λίγο νερό αν χρειαστεί σε μέτρια φωτιά χωρίς να προσθέσουμε τίποτε άλλο. Προσοχή να μην κολλήσουν, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό, αν περισσέψει νερό, θα το πιούμε με λεμόνι, ή μπορούμε να κάνουμε ριζότο με αυτό, επίσης προσέχουμε σε καμία περίπτωση, να μην γίνουν αλοιφή. Τα παντζάρια όπως και όλα τα χορταρικά τρώγονται ΩΜΑ. Αδυνατώ να καταλάβω αυτούς που όταν τα βράζουν τα κάνουν αλοιφή. Ελάχιστο βράσιμο, σε ελάχιστο νερό. Το οποίο δεν το πετάς στο τέλος (κι αυτό το άκουσα!!!! ) αλλά το πίνεις, με λίγο μηλόξυδο ή λίγο λεμόνι.
Κόβουμε τα σκόρδα σε χοντρά κομμάτια. Εναλλακτικά, Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο, με το κριθαρένιο παξιμάδι που έχουμε ήδη μουσκέψει και στραγγίξει καλά. Ρίχνουμε μηλόξυδο και λάδι. Φτιάχνουμε έτσι ένα παχύ χυλό που μοιάζει με σκορδαλιά αλλά δεν είναι. Θα μπορούσε να είναι σκορδαλιά, αν χτυπούσαμε πατάτες στο μπλέντερ που πριν τις είχαμε βράσει. Τώρα έχουμε ένα χυλό με κριθαρένιο παξιμάδι. Μπορεί εναλλακτικά να αλλάξει και να γίνει με καρότα, σπανάκι, αρακά ή κάποιο άλλο αμυλούχο λαχανικό. Φαντασία χρειάζεται το έχω πει επανειλημμένως. Μην κάνεις μόνο την συνταγή όπως την βλέπεις εδώ. Κράτα τα βασικά και παίξε, με τα τόσα και τόσα υλικά που απλόχερα μας δίνει η φύση. Σερβίρουμε.. επιτέλους γιατί πείνασα.. !!
Βάζουμε στο πιάτο τα παντζάρια, ψιλοκόβουμε τα σκόρδα επάνω, ρίχνουμε το λάδι, μηλόξυδο ή λεμόνι, προαιρετικά ξηρούς καρπούς, σουσάμι και κουκουνάρια ταιριάζουν.
ή
Βάζουμε στο πιάτο κομμένα σε φέτες τα παντζάρια (δες την εικόνα πιο κάτω) και ετοιμάζουμε στο σέικερ, λάδι, λεμόνι ή μηλόξυδο, μια γεμάτη κουταλιά Turmeric (κουρκουμάς) σε σκόνη, μια μεγάλη κουταλιά MACA και μια μικρή Cayenne (πιπεριά καγιέν), τα χτυπάμε να γίνουν χυλός, προσθέτουμε λίγο κόκκινο κρασί αν χρειάζεται και ξανά χτυπάμε. Περιχύνουμε τα παντζάρια στο πιάτο και … καλή μας όρεξη.
ή
περιχύνουμε με την ψευδό – σκορδαλιά ή και κανονική σκορδαλιά.
ή
ψιλοκόβουμε τα παντζάρια, ανακατεύουμε με βιολογικό αβοκάντο λιωμένο, σκόρδο ψιλοκομμένο, λίγο άνηθο ή δυόσμο ή βασιλικό (όχι όλα μαζί) και κόκκινο κρασί ή ζωμό από το βράσιμο, μια κουταλιά μικρή Cayenne (προσοχή είναι καυτό) και φτιάχνουμε ντιπ, που σερβίρουμε με Selleri ή τσίκορε, ή αβοκάντο δες την εικόνα πιο κάτω.
ή
φτιάχνουμε τζατζίκι με παντζάρι, όπως ακριβώς την κλασσική συνταγή απλά βάζουμε λιγότερο αγγούρι και περισσότερο παντζάρι ελαφρά βρασμένο. Επίσης χρησιμοποιούμε βιολογικό κατσικίσιο γιαούρτι.
ή
την γνωστή συνταγή με το πλιγούρι, ”το τομπούλι”, αντί για ντομάτες, βάζουμε παντζάρι, κρεμμύδι, μαϊντανό, Selleri, ή τσίκορε, αβοκάντο και σκόρδο φυσικά.
ή
Ακόμη μπορείτε να φτιάξετε ριζότο με το ζουμί που έμεινε από το βράσιμο, φροντίστε να βάλετε λίγο περισσότερο νερό αν φτιάξετε και ριζότο, μαζί με λίγα ψιλοκομμένα παντζάρια και προαιρετικά κολοκυθάκια ή αρακά. Συμπληρώνοντας κόκκινο κρασί, λάδι, ρύζι αναποφλοίωτο καστανό. Όταν βράσει συμπληρώνουμε ξηρούς ανάλατους καρπούς, αβοκάντο, μυρωδικά και σερβίρουμε.
ή
Μπορείτε να φτιάξετε τα παντζάρια στην χόβολη, στα κάρβουνα, γίνονται και στον φούρνο αλλά, δεν έχουν ίδια γεύση,τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο και αλειμμένα με λάδι. Όταν ψηθούν, σερβίρονται με ντιπ αβοκάντο και σκόρδο.
ή
σούπα βελουτέ με παντζάρια. Η Νοστιμιά, περνάτε στο μπλέντερ, βρασμένα σε κουρκουμά και καγιέν παντζάρια, μαϊντανό, πράσα, Selleri, καρότα και προσθέτετε ωμό αβοκάντο, όλα μαζί τα σερβίρετε με μια μεγάλη κουταλιά Hemp μια κουταλιά βιολογικό κατσικίσιο γιαούρτι και κουκουνάρια.
ή … ή … ή… φαντασία χρειάζεται. Προτείνω να έχετε παντζάρια βρασμένα σε μπόλικο νερό, όπως η βασική συνταγή, διατηρείστε χωριστά το νερό από τα παντζάρια στο ψυγείο και να τα χρησιμοποιείτε στην διάρκεια 3-5 ημερών, σε ωμά, ζωντανά φαγητά ή συμπλήρωμα σε σούπες. Πάνε κυριολεκτικά παντού.
Πόσοι γνωρίζετε ότι ο χυμός από το παντζάρι μέσα σε ελάχιστες ώρες από τη στιγμή που θα το πιούμε ελαττώνει την υψηλή πίεση; Σχετικά με τον χυμό από παντζάρι, μπορείτε να βράσετε, ελαφρά,τα παντζάρια και να τα χτυπήσετε στο μπλέντερ, αντί να τα περάσετε απευθείας ωμά στον αποχυμωτή. Αν επιλέξετε να τα περάσετε ωμά στον αποχυμωτή, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια γιατί είναι σκληρά. Επίσης τα βλαστάρια από τα παντζάρια γίνονται χυμός μόνο στο ειδικό μηχάνημα αποχυμωτή, τον ίδιο που φτιάχνουμε χυμούς από σιτάρι, φύλλα ελιάς και χόρτα γενικότερα.
Το παντζάρι και ο χυμός του, θεωρείται από τους γνώστες, υπέρ-φάρμακο. Διαβάστε τι λέει η μελέτη την οποία πραγματοποίησαν Βρετανοί επιστήμονες από το ερευνητικό ίδρυμα William Harvey του Πανεπιστημίου Queen Mary στο Λονδίνο και η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Hypertension» το 2008… Διατροφή που είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων καρδιακών επεισοδίων.
Ορισμένα λαχανικά όπως τα παντζάρια έχουν υψηλότατη περιεκτικότητα νιτρικών αλάτων τα οποία είναι υπεύθυνα για τη σημαντική τους αυτή δράση να προκαλούν δηλαδή διαστολή των αρτηριών και παράλληλα να μειώνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση !
Μόλις τρεις ώρες μετά τη λήψη 500ml χυμού από παντζάρι η υψηλή αρτηριακή πίεση μειώνεται αισθητά. Όσο πιο υψηλή είναι η πίεση πριν τη λήψη του χυμού από παντζάρι, τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωσή της μετά την λήψη του ! στη συνέχεια των μελετών οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκτός από τις αποδεδειγμένες αντιυπερτασικές τους ιδιότητες τα παντζάρια έχουν και άλλα οφέλη…. Ο χυμός των παντζαριών έχει την ιδιότητα να αυξάνει τις αντοχές των ατόμων κατά 25%! κάτι ήξερε η Αφροδίτη !!!
Αθλητές και άτομα που επιτελούν επίπονες και κουραστικές εργασίες, ηλικιωμένοι, άτομα που πάσχουν από διάφορες παθήσεις βλέπουν την κατάστασή τους και την ποιότητα ζωής τους να βελτιώνεται με ένα ποτήρι χυμό παντζαριού την ημέρα.
Μετά τη χορήγηση χυμού παντζαριών συμμετέχοντες στις μελέτες που υποβλήθηκαν σε δοκιμασίες, όπως σε ποδηλασίες, μπορούσαν να ποδηλατούν περισσότερο χρόνο χωρίς να κουράζονται, επίσης αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός ότι είχαν χαμηλότερη πίεση σε κατάσταση ξεκούρασης.
Τα παντζάρια περιέχουν: φώσφορο, κάλιο, σίδηρο, φολικό οξύ, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, θείο, ιώδιο, χαλκό, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, βιταμίνη Β6, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, β-καροτένιο, παντοθενικό οξύ-Β5-, υδατάνθρακες. Επίσης τα παντζάρια είναι πλούσια στο ένζυμο καταλάση, ένα από τα βασικότερα αντιοξειδωτικά ένζυμα το οποίο έχει την ιδιότητα να υπερασπίζεται τον οργανισμό, από τις ελεύθερες ρίζες η δε ανεπάρκεια της καταλάσης, σχετίζεται, με το άσπρισμα των μαλλιών, την αρθρίτιδα, την οστεοαρθρίτιδα και άλλες εκφυλιστικές νόσους του οργανισμού.
Η αιμοποιητική τους δράση, η οποία έχει αποδειχθεί, είχαν μιλήσει ο Αλκμαίων ο Κροτωνιάτης, πατέρας της ιατρικής, ο Ιπποκράτης, Διοσκουρίδης, ο Γαληνός και ήταν ένας από τους λόγους που από πολύ παλιά συνέστησαν σε όσους είχαν αναιμία, και ιδιαίτερα στα παιδιά και στις εγκύους, να πίνουν χυμό παντζαριών και να τρώνε παντζάρια.
Τους βολβούς και τα φύλλα τα τρώμε ωμά ή ελαφρά βρασμένα. Δεν πετάμε ποτέ το ζουμί τους, το πίνουμε, αν θέλουμε με χυμό λεμονιού ή χυμό καρότου, σέλινου, Selleri ή φτιάχνουμε ριζότο. Τα φύλλα μπορούμε ωμά να τα κάνουμε χυμό, στον ειδικό αποχυμωτή, και έχουμε έναν από τους θρεπτικότερους τούρμπο – ενεργειακούς- χυμούς. Δυνατοί συνδυασμοί χυμών με βάση το παντζάρι.
ή
χυμός παντζαριού με χυμό καρότου, σέλινου ή Selleri και λεμονιού.
ή
Χυμός παντζαριού, μήλου, ή αχλαδιού, καρότου, λεμονιού.
Βάλε την ΦΑΝΤΑΣΙΑ στο αυτόματο και ανακάτεψε αμυλούχα λαχανικά.
Αγόρασε όλα τα προϊόντα δύναμης που αναφέρονται στις συνταγές και λάδια ή σιταρόχορτο σε σκόνη, όπως επίσης και τον ειδικό αποχυμωτή λαχανικών, από ένα κατάστημα βιολογικών ειδών Επίσης θα χρειαστείς τον ειδικό αποχυμωτή για να έχεις φρέσκο χυμό από φύλλα σιταριού, σέλινου, μαϊντανού, ελιάς, φύλλων από παντζάρια και όλων των λαχανικών. Για το σκόρδο … αγαπημένο φίλο του παντζαριού διάβασε
http://www.terrapapers.com/?p=7749
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου