Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Η Ελληνίδα Πρόεδρος δεν εμφανίστηκε στην ακρόαση της αγωγής του Ρώσου Βίνικ

 

ΑΘΗΝΑ, 12 Μαΐου - RIA Novosti.

Μια άνευ προηγουμένου δίκη πραγματοποιήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, καθώς ο Ρώσος πολίτης Αλεξάντερ Βίννικ μήνυσε την Ελληνίδα πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου και 29 δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας για μια δικαστική απόφαση που αντιφάσκει και παραβιάζει τους νόμους, μετέδωσε το RIA Novosti.

Ο Βίνικ συνελήφθη τον Ιούλιο του 2017 ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ελλάδα με ένταλμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Κατά παράβαση του Συντάγματος της Ελλάδας, ο Βίννικ κρατήθηκε στη φυλακή για 30 μήνες χωρίς δικαστική απόφαση. Κατά τη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων στο ανώτατο δικαστήριο -στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας - τα δικαιώματα του Ρώσου και η ίδια η διαδικασία λήψης αποφάσεων παραβιάστηκαν επανειλημμένα.

Ο Ρώσος απαίτησε να αναγνωριστεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την έκδοσή του ότι ελήφθη κατά παράβαση του νόμου και

να αποκατασταθεί η ηθική και οικονομική ζημία λόγω της παράνομης δικαστικής απόφασης.

Η Πρόεδρος δεν ήρθε.

Ο Αθανάσιος Ράντος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την υπόθεση του Βίννικ μετά τη Σακελλαροπούλου και ο οποίος έγινε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, και άλλοι 28 δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν την υπόθεση του Βίννικ ήταν επίσης κατηγορούμενοι.

Η Vinnik άσκησε αγωγή ύψους 1 εκατ. ευρώ κατά της Σακελλαροπούλου. Ο ενάγων απαίτησε 800 χιλιάδες ευρώ από τον Ράντο, οι από τους άλλους δικαστές διεκδικεί λιγότερα.

Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν προσήλθε στο δικαστήριο.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου διάβασε τα ονόματα όλων των κατηγορουμένων και δήλωσε ότι όλοι απουσίαζαν.

"Μπορείτε να δείτε ότι πρόκειται για μια συντονισμένη και οργανωμένη δράση", δήλωσε η δικηγόρος Ζωή Κωνσταντοπούλου, διακεκριμένη δικηγόρος και πολιτικός, η οποία διετέλεσε πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου το 2015.

Ο ίδιος ο Βίνικ βρίσκεται στη Γαλλία στη φυλακή και εκπροσωπήθηκε από τους δικηγόρους Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον πατέρα της Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Ο Βίνικ κρατήθηκε προφυλακισμένος στην Ελλάδα επί 30 μήνες, παρόλο που το Ελληνικό σύνταγμα απαγορεύει την κράτηση ενός ατόμου χωρίς δίκη για διάστημα μεγαλύτερο των 18 μηνών. Ο Vinnik δήλωσε ότι δεν είχε παραβιάσει κανέναν γαλλικό ή αμερικανικό νόμο, δεν είχε διαπράξει ποινικά αδικήματα ή διοικητικές παραβάσεις και δήλωσε ότι συμφώνησε να εκδοθεί στη Ρωσία. Τον Ιανουάριο του 2020, ο Vinnik εκδόθηκε στη Γαλλία.

Η αγωγή

"Ο Αλέξανδρος Βίννικ κατέθεσε μήνυση κατά της πρώην Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας (και νυν Προέδρου της Δημοκρατίας) Κατερίνας Σακελλαροπούλου, καθώς και κατά του πρώην Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιου Ράντου και άλλων 28 μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη σκανδαλώδη διαδικασία έκδοσης στη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2020. Με προσωπική παρέμβαση της Σακελλαροπούλου λίγες ημέρες πριν ανακοινωθεί το όνομά της ως υποψήφια πρόεδρος της Ελλάδας και με τη συνεργασία άλλων κατηγορουμένων, εξέδωσε παράνομη δικαστική απόφαση, όταν το αρμόδιο προσωπικό του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας χορήγησε στον προσφεύγοντα προσωρινή δικαστική προστασία και διέταξε την αναστολή της έκδοσής του στη Γαλλία και στις ΗΠΑ", ανέφερε η δικηγόρος.

"Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου περίπτωση κατάχρησης εξουσίας στα δικαστήρια, παρέμβασης από άλλους κλάδους της κυβέρνησης και με σοβαρή παραβίαση των δικαστικών καθηκόντων από εκείνους που έχουν οριστεί συνταγματικά φύλακες ενός από τα πιο ιερά ανθρώπινα δικαιώματα, του δικαιώματος δικαστικής προστασίας. Το θύμα τους είναι ο Αλεξάντερ Βίννικ, ο οποίος έχει ήδη αθωωθεί για τη συντριπτική πλειονότητα των κατηγοριών για τις οποίες εκδόθηκε στη Γαλλία - αθωώθηκε ομόφωνα για 19 από τις 20 κατηγορίες. Τώρα περιμένει έφεση για μια μικρή καταδίκη για μία μόνο από τις 20 αρχικές κατηγορίες", δήλωσε η Κωνσταντοπούλου.

Είπε ότι ο Vinnik κρατείται σε συνθήκες σωματικής εξόντωσης και ψυχικής εξάντλησης στην απομόνωση.

"Δεν έχει δει τα μικρά παιδιά του εδώ και τέσσερα χρόνια (είναι τώρα 7 και 10 ετών) και η σύζυγός του, η οποία έδινε μάχη με τον καρκίνο του εγκεφάλου για τρία χρόνια, πέθανε πριν από έξι μήνες, σε ηλικία μόλις 34 ετών. Με αυτόν τον τρόπο, ο Αλεξάντερ δεν μπόρεσε να την αποχαιρετήσει και δεν μπόρεσε να στηρίξει τα μικρά παιδιά του, τα οποία τώρα μεγαλώνουν μόνα τους, χωρίς μητέρα ή πατέρα", δήλωσε η δικηγόρος.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτή η ανθρώπινη τραγωδία, όπως εξηγείται λεπτομερώς στην αγωγή, προκλήθηκε από τις σκόπιμες ενέργειες, παραλείψεις και αποφάσεις των κατηγορουμένων, οι οποίοι διέπραξαν "σοβαρή παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης και των κανόνων της δίκαιης δίκης".

Ο συνήγορος πρόσθεσε ότι οι κατηγορούμενοι έκαναν κατάχρηση της δικαστικής τους εξουσίας, παραβίασαν το Σύνταγμα, τις διεθνείς συμβάσεις και τους νόμους και παραμέλησαν τα δικαστικά τους καθήκοντα ως αμερόληπτο και ανεξάρτητο δικαστήριο.

Η κ. Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι οι αποφάσεις που εκδίδονται "δεν είναι προϊόν δικαστικής απόφασης, αλλά εκτέλεσης οδηγιών και εξυπηρέτησης πολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων".

Ακροάσεις

Η υπόθεση εκδικάστηκε από επτά δικαστές του Ακυρωτικού Δικαστηρίου για δικαστικές υποθέσεις που ελήφθησαν κατά παράβαση του νόμου.

"Πρόκειται για μια ιστορική υπόθεση. Θα δείξει πώς λειτουργεί το δικαστήριο", δήλωσε η Κωνσταντοπούλου κατά την ακροαματική διαδικασία.

Είπε ότι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και η σημερινή πρόεδρος της Ελλάδας παρενέβησαν παράνομα στο τέταρτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο παραπέμφθηκε η υπόθεση Βίνικ.

Κατά παράβαση των δικαστικών διαδικασιών, η Σακελλαροπούλου πήρε την υπόθεση από το αρμόδιο τμήμα, άλλαξε τον εισηγητή της υπόθεσης, άλλαξε τον χρόνο της ακροαματικής διαδικασίας και δεν της επέτρεψε να προετοιμαστεί για τη δίκη, δήλωσε η δικηγόρος.

"Η Σακεραλλοπούλου ανέλαβε την υπόθεση και όρισε επειγόντως την ακρόαση χωρίς να δώσει στο δικαστήριο αρκετό χρόνο για να προετοιμαστεί. Οι υποθέσεις στα δικαστήρια χρειάζονται μήνες και χρόνια για να προετοιμαστούν, αλλά εδώ προγραμμάτισαν επειγόντως την ακρόαση - 24 Δεκεμβρίου 2019, η ακρόαση είχε προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου 2020. Δεν είχε κανένα δικαίωμα να το κάνει αυτό. Η πρόεδρος δεσμεύτηκε σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας", δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, ένας από τους δικαστές ήταν σύμβουλος του Υπουργού Δικαιοσύνης και δεν είχε δικαίωμα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δικαστηρίου.

"Ο Ρώσος πολίτης, ο οποίος βρισκόταν νόμιμα στο Ελληνικό έδαφος για διακοπές με την οικογένειά του, συνελήφθη με ένταλμα των Αμερικανικών αρχών. Η απόφαση έκδοσης ελήφθη κατά παράβαση των δικαιωμάτων του. Πρώτα εκδόθηκε στη Γαλλία. Στη συνέχεια, υποτίθεται ότι θα εκδίδονταν στις ΗΠΑ, και αφού ολοκληρώνονταν όλες οι νομικές διαδικασίες στις ΗΠΑ, θα παρεδίδοτο στη Ρωσία. Φυλακίστηκε στην Ελλάδα χωρίς δικαστική απόφαση, χωρίς κατηγορία, χωρίς ενοχή, κατά παράβαση του Συντάγματος που απαγορεύει την κράτησή του για περισσότερο από 18 μήνες. Κατά προτεραιότητα, θα έπρεπε να εκδοθεί στη χώρα καταγωγής του - τη Ρωσία", δήλωσε η δικηγόρος.

Είπε ότι ο Vinnik έχει κάθε δικαίωμα να πει ότι υπήρξε παραβίαση των δικαιωμάτων του, ότι η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να τον εκδώσει ήταν προϊόν πίεσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, στο Γαλλικό κράτος.

"Δεν διέπραξε έγκλημα στη χώρα μας. Ήταν το συμφέρον ξένων χωρών", δήλωσε η δικηγόρος.

Εξηγώντας το ύψος της αποζημίωσης που ζητά ο Winnick, η δικηγόρος είπε ότι έχασε τη σύζυγό του, έμεινε χωρίς δουλειά, χωρίς βιοπορισμό, πέρασε αρκετά χρόνια στη φυλακή και η οικογένειά του βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

"Διεκδικεί απολύτως δίκαιη αποζημίωση, αν και δεν θα φέρει πίσω τη ζωή της γυναίκας του", δήλωσε η Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου δεν διέκοψε τους δικηγόρους, σε αντίθεση με άλλες δίκες στην υπόθεση Vinnik, τους άφησε να μιλήσουν, τους άκουσε προσεκτικά και τους έκανε αρκετές διευκρινιστικές ερωτήσεις, μεταξύ άλλων γιατί οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Ρωσία ζήτησαν την έκδοση του Vinnik, σχετικά με την ουσία των κατηγοριών.

Ο δικηγόρος σημείωσε ότι ο Vinnik έχει μοναδική γνώση των κρυπτονομισμάτων. Όσον αφορά τις κατηγορίες, το δικαστήριο της Γαλλίας εξέτασε την υπόθεση και αθώωσε ομόφωνα τις 19 από τις 20 κατηγορίες. Μόνο για την κατηγορία που ασκήθηκε από την αμερικανική πλευρά καταδικάστηκε, δήλωσε η Κωνσταντοπούλου.

"Η Ελλάδα έχει γίνει εργαλείο για την εξυπηρέτηση ξένων συμφερόντων", δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

"Έγινε δικαστικό πραξικόπημα", είπε.

Κατά την έκδοση του Βίννικ, είπε, οι γιατροί αναγκάστηκαν να τον βγάλουν από το νοσοκομείο με την απειλή βίας και όπλων.

"Μια ομάδα ανθρώπων έρχεται με όπλα και απαιτεί να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. Πρόκειται για κράτος δικαίου ή για μαφιόζικο μηχανισμό;" - Ο δικηγόρος ρώτησε ρητορικά.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι ο Βίννικ εκδόθηκε πριν δημοσιευτεί η δικαστική απόφαση, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του νόμου.

"Στην πραγματικότητα, εκδόθηκε παράνομα. Δεν του είπαν πού τον μετέφεραν με ασθενοφόρο. Κάποιος όμως ειδοποίησε τις Γαλλικές αρχές για την αναχώρησή του και την εκτέλεση του εντάλματος έκδοσής του. Η υπόθεση αυτή δείχνει ότι υπήρξε παρέμβαση από τις αρχές. Η δικαιοσύνη δεν πρέπει να λειτουργεί ως όργανο του εμπορίου", δήλωσε η δικηγόρος.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η ακρόαση είχε προγραμματιστεί πριν από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, και ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να αναβάλει την υπόθεση του Βίνικ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δικηγόροι είπαν επανειλημμένα ότι ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, η Σακελλαροπούλου "υπηρέτησε τα συμφέροντα τριών κυβερνήσεων: Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας".

Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εκδικάζει μια τέτοια υπόθεση εναντίον της Ελληνίδας προέδρου, αν και σχετίζεται με προηγούμενες δραστηριότητές της.

"Η απόφαση του δικαστηρίου, όποια και αν είναι αυτή, θα δείξει την ποιότητα της δικαιοσύνης στη χώρα μας. Σας ζητώ, σας προτρέπω με την απόφασή σας να φροντίσετε για το μέλλον. Η απόφαση αυτή δεν αφορά μόνο τις αποζημιώσεις", δήλωσε η Κωνσταντοπούλου.

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου άρχισε στις 6 μ.μ. και έληξε γύρω στα μεσάνυχτα, όταν στην Ελλάδα είχε ήδη τεθεί σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του δικαστηρίου ότι ο Βίννικ πιστεύει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιανουάριο του 2020 δεν εξέτασε την υπόθεσή του λεπτομερώς και αντικειμενικά, αλλά σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, επειδή ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε ήδη λάβει πρόταση από τον πρωθυπουργό να γίνει πρόεδρος της Ελλάδας.

"Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση διαπλοκής εξουσιών, μια δικαστική απόφαση κατά παράβαση του νόμου, μια κατάχρηση εξουσίας που οδήγησε στην παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", δήλωσε η Κωνσταντοπούλου.

Ερωτηθείς εάν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε πράγματι ενεργήσει προς το συμφέρον ξένου κράτους, όπως ακούστηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η δικηγόρος είπε: "Ενεργούσε ως εκπρόσωπος των αρχών, τριών κυβερνήσεων: της Ελληνικής, της Γαλλικής και της Αμερικανικής κυβέρνησης".

Ο δικηγόρος δήλωσε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφασίσει τώρα αν οι αποφάσεις κατά του Vinnik ελήφθησαν κατά παράβαση του νόμου ή όχι και αν πρέπει να καταβληθεί αποζημίωση.

https://ria.ru/20210512/sud-1731869762.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.