Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Το Great Reset στην πίστη σας (όποια και αν είναι): Τα συμπεράσματα του Διαθρησκειακού Φόρουμ G20


Καταληκτική δήλωση των διοργανωτών του Διαθρησκειακού Φόρουμ G20 2020 

17 Οκτωβρίου 2020

Ενώ το φετινό G20 Διαθρησκειακό Φόρουμ τελείωσε, οι βασικοί διοργανωτές -  ο Υ.Ε. (Ύπατος Εκπρόσωπος) Faisal bin Muaammar, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Κέντρου Διαλόγου (KAICIID) Καθ. W. Cole Durham Jr, ο Πρόεδρος της Ένωσης του Διαθρησκειακού Φόρουμ G20, Υ.Ε. Miguel Ángel Moratinos, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Συμμαχίας Πολιτισμών των Ηνωμένων Εθνών (UNAOC), και ο Δρ. Αμπντουλάχ Αχομάιντ  Γενικός Γραμματέας της Εθνικής Επιτροπής Διαθρησκευτικού και Διαπολιτισμικού Διαλόγου της Σαουδικής Αραβίας - τόνισαν τα κεντρικά συμπεράσματα που προέκυψαν από το Φόρουμ.

Οι εταίροι ευχαριστούν το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας για την ακλόνητη υποστήριξή του και τη συμμετοχή του στο Διαθρησκειακό Φόρουμ G20 και ελπίζουν για την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της G20.

Το Διαθρησκειακό Φόρουμ G20 ολοκλήρωσε μια περίπλοκη διαδικασία διαβούλευσης που περιελάμβανε θρησκευτικούς και πολυθρησκευτικούς ηγέτες και θεσμούς, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ένα πλούσιο δίκτυο θρησκευτικών οργανώσεων, και διεξήχθη ψηφιακά σε 70 χώρες και πέντε ηπείρους. Οι προτάσεις από αυτήν τη πολύμηνη σειρά διαβουλεύσεων σχετικά με

τις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ατζέντα της ανθρώπινης ανάπτυξης εξετάστηκαν στο Διαθρησκειακό Φόρουμ G20  που ολοκληρώθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2020.

Το πενταήμερο φόρουμ συγκέντρωσε εξέχοντες θρησκευτικούς ηγέτες από όλο το φάσμα της πίστης, διαθρησκειακούς ηγέτες και διακεκριμένα μέλη θρησκευτικών οργανώσεων, καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανώτερους αξιωματούχους διάφορων υπο-οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και περισσότερους από δύο χιλιάδες συμμετέχοντες από  όλο τον κόσμο προς συζήτηση ενός ευρέως φάσματος θεμάτων, από τη ρητορική μίσους έως τον Covid-19,  την ισότητα των φύλων και τον οικονομικό εκτοπισμό.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, όταν η μάστιγα του COVID-19 προκαλεί πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική και κοινωνική μετατόπιση, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να αναγνωρίσουν ότι για πάνω από το 80 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, το πρίσμα της παραδοσιακής τους πίστης επηρεάζει την καθημερινή ζωή, τους κανόνες και τις σχέσεις.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες σε πολλά μέρη του κόσμου προχωρούν πέραν από τη διεξαγωγή της λατρείας και της ποιμαντικής εποπτείας. Η ηγεσία τους αποτελεί παράδειγμα των πνευματικών και πρακτικών ιδανικών της φιλανθρωπίας, της ασφάλειας, του κοινού σκοπού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συνοχής για όλους, συμπεριλαμβανομένων των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Οι προτάσεις που λήφθησαν υπόψη κατά τη διάρκεια του Φόρουμ βασίζονται στην εμπειρία και τη σοφία του κόσμου της πίστεως και στην εμπειρία και τις ιδέες των θρησκευτικών φορέων και θεσμών. Οι προτάσεις αφορούν όλες τις πτυχές της παγκόσμιας ανθρώπινης ανάπτυξης, όπως ορίζονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (σ.ι. Αλλιώς γνωστοί ως Ατζέντα 2030 η οποία λόγω του covid-19 μετετράπη σε Ατζέντα 2025, όπως ξεκαθαρίστηκε -για όσους είχαν την υπομονή να παρακολουθήσουν τις ατελείωτες συνομιλίες- στο Sustainable Development Impact Summit του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ τον περασμένο μήνα, και όπως ευθεώς και πολύ συνοπτικά δήλωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Accenture την περασμένη εβδομάδα στο Forbes. Ενδεικτικά για τις ασχολίες της Accenture εδώ.).

Οι προτάσεις που έχουν προτεραιότητα θα υποβληθούν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G20 τον Νοέμβριο στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Το εύρος των θεμάτων που εξετάστηκαν υπογραμμίζει την ανάγκη για πιο συστηματικές και συνεχείς σχέσεις μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών, των κυβερνήσεων, των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών και των παγκοσμίων διαμορφωτών της κοινής γνώμης. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

  • Δεδομένης της συνάφειας μεταξύ της θρησκείας και της χάραξης πολιτικής, όπως αποδεικνύεται από την επιτυχία του φετινού Διαθρησκειακού Φόρουμ G20 και τη διαδικασία που οδήγησε σε αυτό, μια κεντρική πρόταση είναι ότι ήρθε η ώρα για την επίσημη αναγνώριση της διαθρησκειακής πλατφόρμας της G20, το Interfaith Forum,  ως επίσημη ομάδα που θα συμμετέχει στις μελλοντικές συνόδους κορυφής των G20.
  • Η συστηματική συμμετοχή των θρησκευτικών φορέων στις διαδικασίες χάραξης πολιτικής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο προσφέρει σημαντικές δυνατότητες εμπλουτισμού και ενίσχυσης των δράσεων και των εφαρμογών για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση καταστροφών.
  • Η διαδικασία των G20 θα πρέπει να έχει ως σταθερό οδοδείκτη την εστίαση στις ευάλωτες κοινότητες και μπορεί να επωφεληθεί από τη συνεχή συνεργασία με το Διαθρησκειακό Φόρουμ G20 για να διατηρεί αυτήν την ηθική και πρακτική προτεραιότητα πάντα στο προσκήνιο.
  • Τις επόμενες μέρες, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εμπλοκή των θρησκευτικών κοινοτήτων για την ανάπτυξη, τον έλεγχο και τη διανομή εμβολίων κατά του COVID-19.
  • Η επείγουσα και επιτακτική πρόκληση για την προστασία του πλανήτη εγείρει όχι μόνο φυσικές αλλά και ηθικές και πνευματικές ανησυχίες, τις οποίες οι θρησκευτικές κοινότητες είναι μοναδικά προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν ως εταίροι στα όργανα της παγκόσμιας διακυβέρνησης.

Οι εταίροι εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην αξιοσημείωτη ομάδα των θρησκευτικών ηγετών και παραγόντων, στα θρησκευτικά ιδρύματα, στους δημόσιους αξιωματούχους, στους ακαδημαϊκούς και άλλους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συνεισέφεραν το χρόνο τους, τις γνώσεις τους και τη σκληρή δουλειά τους για να κάνουν το Διαθρησκειακό Φόρουμ G20 του 2020 στη Σαουδική Αραβία μια μεγάλη επιτυχία.

















 πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ