Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Στην Ελλάδα βρήκαν τα παλαιότερα ανθρώπινα λείψανα στην Ευρασία

© Κατερίνα Χαρβάτη, Eberhard Karls University of Tübingen


Θραύσμα του κρανίου ενός Νεάντερταλ (δεξιά) και ενός Κρο-Μανιόν (αριστερά) ηλικίας 210.000 ετών

ΜΌΣΧΑ, 10 Ιουλίου -RIA Novosti. Οι επιστήμονες έκαναν μια καταπληκτική ανακάλυψη σε ένα από τα σπήλαια στη Νότια Ελλάδα-κατάφεραν να βρουν το κρανίο ενός Κρο-Μανιόν, ο οποίος έζησε στην επικράτεια της μελλοντικής Ελλάδος, περισσότερο από 200.000 χρόνια πριν. Αυτό υποδηλώνει μια απροσδόκητα πρόωρη έξοδο των προγόνων μας από την Αφρική,  γράφουν οι ανθρωπολόγοι  στο περιοδικό   Nature.

"Ένα από τα κρανία που βρέθηκαν στο σπήλαιο των Απιδύμου ανήκε σε έναν Νεάντερταλ, και το άλλο ήταν ένα πρώιμο μέλος του είδους μας. Η ανακάλυψη του υποδηλώνει ότι οι πρόγονοί μας άφησαν την Αφρική νωρίτερα και

εξαπλώθηκαν μέσω του παλιού κόσμου ταχύτερα από ό,τι νομίζαμε ", δήλωσε η Κατερίνα Χαρβάτη του Πανεπιστημίου του   Tübingen της Γερμανίας.

Μέχρι πρόσφατα, οι ανθρωπολόγοι και οι παλαιοντολόγοι πίστευαν ότι ο σύγχρονος άνθρωπος, ο Χόμο Σάπιενς, κατάγεται από την Ανατολική Αφρική περίπου 200.000 χρόνια πριν, μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μετά τον χωρισμό των προγόνων των Νεάντερταλ και των Κρο-Μανιον. Οι πρώτοι άνθρωποι, όπως έδειξαν οι ανασκαφές, διείσδυσαν στη Μέση Ανατολή περίπου 70.000 χρόνια πριν, και στην Ευρώπη-περίπου 45.000 χρόνια πριν.
Από την άλλη πλευρά, τα ευρήματα των τελευταίων ετών και οι γενετικές μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν φύγει από την Αφρική πολύ νωρίτερα, τουλάχιστον 130.000 χρόνια πριν, και είχαν επαφή με τους Νεάντερταλ για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να το επιβεβαιώσουν αυτό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πρόσφατα τα λείψανα του Χόμο Σάπιενς σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο στο Μαρόκο, ο οποίος  έζησε στην Αφρική περίπου 300.000 χρόνια πριν.

Στις αρχές του περασμένου έτους, Ινδοί επιστήμονες βρήκαν νέα στοιχεία ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να έχει προκύψει πολύ νωρίτερα από ότι οι ανθρωπολόγοι πίστευαν, και να εγκατέλειψαν  την Αφρική απροσδόκητα νωρίς. Ανακάλυψαν τα εργαλεία "Κρο-Μανιόν" που έγιναν πάνω από 175.000 χρόνια πριν. Ακόμα περισσότερα αρχαία ίχνη των προγόνων μας βρέθηκαν λίγο αργότερα στην Κένυα.

Η Χαρβάτη  και οι συνάδελφοί της βρήκαν περαιτέρω στοιχεία υπέρ αυτής της θεωρίας μελετώντας τις ανασκαφές που πραγματοποίησαν οι Έλληνες αρχαιολόγοι στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα του περασμένου αιώνα στη Νοτιοανατολική Ελλάδα, στο καρστικό σπήλαιο του Απιδύμου
Εκτός από διάφορα τεχνουργήματα και εργαλεία, οι επιστήμονες βρήκαν  στο έδαφός του δύο θραύσματα  κρανίου, διατηρημένα  τόσο άσχημα ώστε η ταυτότητά τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Οι αρχαιολόγοι τους θώρησαν  απλούς "Νεάντερταλ" και τους μετέφεραν στο Μουσείο για αποθήκευση, όπου σπάνια ελκύουν την προσοχή άλλων ερευνητών.

Οι Γερμανοί ανθρωπολόγοι έχουν διαπιστώσει ότι στην πραγματικότητα αυτά τα λείψανα ήταν ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του αιώνα, δοκιμάζοντας τους το έργο των αλγορίθμων που επιτρέπουν την αποκατάσταση του τριδιάστατου σχήματος του κρανίου στα κατεστραμμένα θραύσματα του. Την ίδια στιγμή, οι επιστήμονες μέτρησαν  με ακρίβεια την ηλικία των απολιθωμάτων μετρώντας τις αναλογίες των ισοτόπων ουρανίου και θορίου.
Και οι δύο αναλύσεις έφεραν πολλές εκπλήξεις-ένα από τα κρανία, διατηρημένο ελαφρώς χειρότερο από το δεύτερο, ανήκε πραγματικά σε έναν Νεάντερταλ ο οποίος έζησε στο σπήλαιο Απιδύμου περίπου 170.000 χρόνια πριν. Ήταν παλαιότερο από ό, τι οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν, αλλά ταιριάζει με τη συμβατική  αντίληψη για τη ζωή αυτών των αρχαίων ανθρώπων και του οικοτόπου τους.

Από την άλλη πλευρά, το δεύτερο κρανίο δεν ήταν μόνο παλαιότερο-η ηλικία του ήταν περίπου 210.000 χρόνια, αλλά δεν ανήκε στον εκπρόσωπο του Χόμο Νεάτερνταλ, αλλά  αρκετά ξεκάθαρα Κρο-Μάνιον.

 Υπέρ αυτού λέει ότι το κρανίο του ήταν πιο στρογγυλεμένο από τα πρώτα «πρωτότυπα» της Ευρώπης, και στην επιφάνειά του δεν υπήρχε κανένα χαρακτηριστικό «εξόγκωμα» που έχουν όλοι οι Νεάντερταλ. Με αυτόν τον τρόπο, κατείχε πολλά χαρακτηριστικά των πρόωρων Χόμο Σάπιενς.
Μέχρι στιγμής, αυτό είναι το παλαιότερο παράδειγμα των προγόνων μας που εμφανίζονται απροσδόκητα νωρίς. Όπως παρατήρησε η Χαρβάτη, το κρανίο από το Ελληνικό σπήλαιο είναι περίπου 20-30 χιλιάδες χρόνια παλιότερο από τα υποτιθέμενα παλαιότερα λείψανα του Χόμο Σάπιενς, που βρέθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ. Επιπλέον, είναι 150.000 χρόνια παλαιότερο από τα οστά των "πρώτων" Ευρωπαίων ανθρώπων Κρο-Μάνιον, που βρίσκονται σε ένα από τα σπήλαια της Ρουμανίας και κοντά στο χωριό Κοστένκι στην περιοχή Βορονέζ.

Κατά τη γνώμη της, οι κάτοικοι του σπηλαίου, καθώς και άλλοι πληθυσμοί του αρχαίου Χόμο Σάπιενς, οι οποίοι έφυγαν από την Αφρική πριν από 200.000 χρόνια, κατά ειρωνεία της τύχης , υπέστησαν την ίδια μοίρα με τους τελευταίους Ευρωπαίους και Ασιάτες Νεάντερταλ.
Είναι πιθανό να έχουν εξαφανιστεί εντελώς και δεν άφησαν κανένα ίχνος στο σύγχρονο γονιδίωμα της ανθρωπότητας, χάνοντας τον ανταγωνιστικό αγώνα του  Χόμο Νεάτερνταλ.  Οι Νεάντερταλ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ηλικίας του δεύτερου κρανίου, ζούσαν  στο  Ελληνικό σπήλαιο αργότερα από τους αρχαίους Κρο-Μανιόν.

Αν αυτό αληθεύει, η Χαρβάτη  δεν αποκλείει ότι η ανθρωπότητα θα μπορούσε να κάνει όχι μία, αλλά αρκετές προσπάθειες για να γεμίσει  τον πλανήτη. Δεν είναι ακόμη σαφές πόσο επιτυχείς  ήταν οι προσπάθειες, καθώς ούτε οι γενετιστές ούτε οι ανθρωπολόγοι δεν μπόρεσαν ακόμα να βρουν ίχνη μακροχρόνιας επαφής μεταξύ των Νεάντερταλ και του Χόμο Σάπιενς σε αυτή την ιστορική εποχή ή να αποδείξουν την απουσία τους.
Γιατί οι αρχαίοι άνθρωποι κατέληξαν στην Ελλάδα; Οι επιστήμονες υποδηλώνουν ότι ο λόγος για αυτό ήταν απλός - η μελλοντική Ελλάδα κατά την εποχή εκείνη χρησίμευε ως μία από τις ζώνες με ένα σχετικά ζεστό και ήπιο κλίμα, όπου οι ανθρωποειδείς και η πανίδα της Ευρώπης κατά τη διάρκεια των παγετώνων  θα μπορούσαν να επιβιώσουν κατά τις τακτικές επιθέσεις παγετώνων και της ψύξης του κλίματος. Είναι πιθανό ότι άλλα ίχνη αρχαίων Homo sapiens είναι κρυμμένα σε άλλες "παγετώδεις οάσεις".

"Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι οι πρόγονοί μας προσπάθησαν επανειλημμένα να προχωρήσουν βόρεια και δυτικά, προχωρώντας από την Αφρική στην Ευρώπη μέσω του Λεβάντε. Φαίνεται ότι έχουν αφήσει τα όριά της όχι μία φορά, αλλά πολλές φορές, και όχι πάντα αυτές οι μετεγκαταστάσεις κατέληξαν σε επιτυχία ", σχολίασε ο Έρικ Ντελσον, ανθρωπολόγος στο δημοτικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (ΗΠΑ).

https://ria.ru/20190710/1556398983.html

το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ