Η έκθεση υποδηλώνει ότι στον τομέα της καταπολέμησης της παρουσίας του Ιράν στη Συρία, τα συμφέροντα της ISIS και του Ισραήλ μπορεί να συγκλίνουν, γεγονός που κατά κάποιο τρόπο τους καθιστά συμμάχους. Παρά το γεγονός ότι δεν προτείνει επίσημη συμμαχία μεταξύ της ISIS και του Ισραήλ, το Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center που είναι ένα think tank προσφιλές στον Ισραηλινό Στρατό, αναφέρει ότι τα συμφέροντα τόσο της ISIS όσο και του Ισραήλ ευθυγραμμίζονται, καθιστώντας τους συμμάχους εναντίον του Ιράν.
Σχετικά με την ISIS, σύμφωνα με την έκθεση, ”πιθανότατα θα αλλάξει τα μαχητικά της πρότυπα και θα επιστρέψει σε τακτικές αντάρτικου και τρομοκρατία μετά το τέλος της εκστρατείας εναντίον του στο Ιράκ και μπορεί να
πραγματοποιήσει επιθέσεις κατά Ιρανικών οχημάτων που κινούνται κατά μήκος του εδάφους (τα Ιρανικά οχήματα μπορεί να θεωρηθούν ελκυστικοί στόχοι για την ISIS στη νέα της ενσάρκωση)”.
Η παρέμβαση του Ιράν στη Συρία “ανεβάζει τις φλόγες των συγκρούσεων με την ISIS, η οποία διατηρεί σημαντικές επιχειρησιακές ικανότητες ακόμη και μετά την κατάρρευση των Ισλαμικών Κρατών”. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει: “Εκτιμούμε ότι το Ιράν και οι στρατοί υπό την αιγίδα τους θα αγωνιστούν για να δώσουν μια κατάλληλη απάντηση σε αυτήν την πρόκληση τρομοκρατίας”.
Συνεχίζει: ”Η παρουσία του Ιράν στη Συρία αυξάνει την πιθανότητα τριβής με το Ισραήλ και μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση μεταξύ των δύο χωρών σε μια χρονική στιγμή που δεν είναι κατάλληλη για το Ιράν”. Αυτό το αναφέρει με βάση τις πολυάριθμες αναφορές των Ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Συρία που μερικές φέρεται να είναι κοντά στη Δαμασκό, εναντίον Ιρανικών μεταφορών όπλων στη Χεζμπολάχ.
Η έκθεση περιγράφει τους στόχους του Ιράν ως εξής: “Ενίσχυση των μηχανισμών πίεσης και κλιμάκωση της απειλής που απειλεί το Ισραήλ, δημιουργώντας παράλληλα μια κατάσταση αποτροπής. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ, στην ανάπτυξη των ικανοτήτων της Χεζμπολάχ για την παραγωγή όπλων και στην εγκαθίδρυση τοπικών τρομοκρατικών δικτύων στα Όρη του Γκολάν, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου μετώπου για την πρόκληση του Ισραήλ”.
Τώρα που η ISIS δεν αποτελεί πλέον απειλή εισβολής για το Ισραήλ, το Ισραήλ μπορεί πλέον αναμφισβήτητα να θεωρήσει τις επιθέσεις της ISIS ενάντια στο Ιράν και τις φιλοιρανικές στρατιωτικές μονάδες ως ευεργετικές, κάτι που έχει προηγούμενο.
Κορυφαίοι Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ισραήλ είχαν μιλήσει και παλιότερα σ’ αυτό το πλαίσιο, με τον υπουργό Άμυνας Μοσέ Γιααλόν να λέει ότι το Ιράν ήταν χειρότερο από την ISIS και θα προτιμούσε να αντιμετώπιζε το Χαλιφάτο παρά την Τεχεράνη στις αρχές του 2016.
Off the Record
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου