Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

Ο Τζάρεντ Κούσνερ ανασυγκροτεί τη Μέση Ανατολή

 Τιερί Μεϊσάν

Πολύ αμφισβητουμένη προσωπικότητα από τα ίδια τα μέλη της διοίκησης Τραμπ , ο Τζάρεντ Κούσνερ έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του προέδρου. Του δόθηκε η αποστολή να αναδιατάξει τη Μέση Ανατολή σύμφωνα με την «αρχή της πραγματικότητας», εναντίον της δόξας του κάθε στρατοπέδου. Μετά από απτές επιτυχίες στη Σαουδική Αραβία, αντιμετωπίζει σήμερα το αραβο-ισραηλινό ζήτημα.

Ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι μια πολύ μυστική προσωπικότητα από την οποία δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα. Το πολύ ξέρουμε ότι είχε μεγάλη εκτίμηση για τη Δικαιοσύνη και ότι προοριζόταν να γίνει εισαγγελέας. Ωστόσο, όταν ο πατέρας του συνελήφθη και φυλακίστηκε για φοροδιαφυγή, ήταν βέβαιος για την αδικία. Κατά τη γνώμη του, ο πατέρας του είχε πέσει σε δικαστική παγίδα. Εγκατέλειψε τότε τις νομικές σπουδές του και προσπάθησε να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση ακίνητης περιουσίας. Και το κατάφερε με επιτυχία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, δημιούργησε την ομαλότερη δυνατή εικόνα, έτσι ώστε να αποστασιοποιηθεί από τις κατηγορίες εναντίον του πατέρα του.

Ο πεθερός του, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται να τον
εμπιστεύεται τόσο πολύ μέχρις ότου να του αναθέσει να διευθύνει de facto την εκλογική του εκστρατεία. Ορισμένοι αντίπαλοι του εξέφρασαν έκπληξη ενώπιον της ικανότητάς του να οργανώσει αυτή την εκστρατεία με ελάχιστα μέσα και ωστόσο να επιτύχει τη νίκη.

Μόλις αφιχθεί στο Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Τραμπ τον έβαλε να συμμετέχει στις πιο μυστικές συναντήσεις, παρότι δεν διαθέτει τη πιστοποίηση Secret-Defense· μια πιστοποίηση την οποία δεν δικαιούται ακόμα.

Ελπίζοντας να αφήσει ένα όνομα στην Ιστορία με την εκτέλεση ενός έργου που όλοι οι προκάτοχοί του έθεσαν χωρίς ποτέ να το πραγματοποιήσουν, ο πρόεδρος Τραμπ του ανέθεσε να λύσει την αραβο-ισραηλινή σύγκρουση και να φέρει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για πολύ διακινδυνευμένο στοίχημα καθώς ο νεαρός άνδρας (36 ετών) έχει εμπλακεί προηγουμένως με το Ισραήλ, υποστηρίζοντας οικονομικά τη Τσαχάλ (ισραηλινό στρατό) και εβραϊκούς αποικισμούς στην παλαιστινιακή γη. Όμως, ο Κούσνερ που έχει μεγάλη ανάγκη να γίνει αποδεκτός από το κύκλο του, είναι πιθανό αυτά τα δώρα να έχουν άλλο νόημα από αυτό που τους αποδίδεται εκ πρώτης όψεως.

Το να διορίσει σε αυτό το αξίωμα ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης αλλά που στερείται διπλωματικής εμπειρίας αποτελεί ένα δεύτερο στοίχημα του προέδρου Τραμπ. Λαμβάνοντας υπόψη την αποτυχία των Αμερικανών επαγγελματιών διπλωματών, στοιχημάτισε σε μια νέα προσέγγιση ενός παλαιού προβλήματος. Για την αποστολή αυτή, ο Τζάρεντ Κούσνερ απέκτησε ένα σπάνιο προνόμιο: είναι ο μόνος ανώτερος αξιωματούχος του οποίου οι συνεντεύξεις με ξένες πολιτικές προσωπικότητες δεν αποτελούν αντικείμενο πρακτικών.
Κανείς δεν θα μπορεί να τον κατηγορήσει για τις γκάφες του, ούτε να επικρίνει τον τρόπο προσέγγισής του στα διάφορα θέματα. Ούτε καν ο υπουργός Εξωτερικών, αφού αναφέρεται μόνο στον πρόεδρο.
Σύμφωνα με τις προσωπικότητες που τον συνάντησαν, ο Κούσνερ ακολουθεί τις ίδιες αρχές με τον πεθερό του:
  • πρώτα λαμβάνει γνώση της πραγματικότητας, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την εγκατάλειψη μιας καλά εκλεπτυσμένης επίσημης ρητορικής.
  • δεύτερον, εξετάζει όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αντλήσει από προηγούμενες διμερείς συμφωνίες
  • και τρίτον, λαμβάνει υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερο το πολυμερές Δίκιο
Η μόνη διαφορά με τον πεθερό του βρίσκεται στην τέλεια αλαλία του παρά στις προκλητικές και αντιφατικές δηλώσεις που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος για να ταράσσει τους συνομιλητές του.

Τους τελευταίους δέκα μήνες, ο Τζάρεντ Κούσνερ πολλαπλασίασε τα ταξίδια αλέ-ρετούρ προς τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στους δύο αγαπημένους προορισμούς του: τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ. Μόλις παρακολουθήσαμε, χωρίς να το καταλάβουμε, το ξεκίνημα της επιχείρησης του.

Η Σαουδική Αραβία


·       Η πραγματικότητα στην Σαουδικής Αραβίας, ήταν, κατά την άποψη του Τραμπ  κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του: 
• η συσσώρευση πετροδολάριων που είναι μαζικά δολάρια που καταβάλλονται από τις ΗΠΑ σε ένα πετρέλαιο που οι Σαουδάραβες δεν κατασκευάζουν. 
• ο κεντρικός ρόλος του βασιλείου, υπό τον έλεγχο του MI6 και της CIA, στον αγώνα κατά του αραβικού εθνικισμού και της χειραγώγησης της ισλαμικής τρομοκρατίας. 
 • η κρίση διαδοχής του.


·       Οι διμερείς συμφωνίες είναι αυτές του Quincyπου υπογράφτηκαν από τον Φραγκλίνο Ρούσβελτ το 1945, ανανεωμένες από τον GeorgeBushJr. το 2005 μέχρι το 2065. Αν και δεν έχουν δημοσιευθεί ποτέ, πολλοί άνθρωποι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις τις έχουν συνοψίσει ως εξής: 
• Ο βασιλιάς της Αραβίας δέχεται τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με το πετρέλαιο του, ενώ οι τελευταίες δεσμεύονται να προστατεύσουν τον βασιλιά και κατ 'επέκταση την ιδιωτική του περιουσία, την Σαουδική Αραβία. 
 • Ο βασιλιάς της Αραβίας δεσμεύεται να μην εμποδίζει τη δημιουργία ενός Κράτους για τον εβραϊκό πληθυσμό της παλιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ευνοούν τον περιφερειακό ρόλο του.


Ο Τζάρεντ Κούσνερ προετοίμασε, λοιπόν, τη σύνοδο κορυφής της 21ης ​​Μαΐου 2017, η οποία συγκέντρωσε στο Ριάντ σχεδόν όλους τους αρχηγούς κρατών του μουσουλμανικού κόσμου γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ. Η Σαουδική Αραβία διέκοψε αμέσως τις γέφυρες με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και σταμάτησε να χρηματοδοτεί τις τζιχαντιστικές ομάδες σε όλο τον κόσμο – σε κάθε περίπτωση, σχεδόν όλες εκτός στην Υεμένη [ 1 ]-. Το βασίλειο χρησιμοποίησε την επιρροή του για να πείσει τα άλλα παρόντα μουσουλμανικά κράτη. Ωστόσο, αυτή η επιτυχία είχε ένα κόστος: 

• Το Κατάρ αρνήθηκε τη νέα πολιτική των ΗΠΑ. Καθώς δεν θέλει να έχει σπαταλήσει για το τίποτα 137 δισεκατομμύρια δολάρια [ 2] κατά της Συρίας, συνέχισε την υποστήριξή του σε ορισμένους τζιχαντιστές. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν τότε μονομερώς τον αποκλεισμό του. Αν και ο υπουργός Εξωτερικών RexTillerson προσπάθησε να κρατηθεί έξω από αυτή τη διαμάχη, ο Κούσνερ και ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξαν την Αραβία. 
 • Ο Κούσνερ δεσμεύτηκε να βοηθήσει τον βασιλιά Σάλμαν να διευθετήσει όπως θέλει τη διαδοχή του στο θρόνο.


Το πραξικόπημα παλατιού της 4ης Νοεμβρίου


Ο Τζάρεντ Κούσνερ ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία για τρεις ημέρες στα τέλη Οκτωβρίου. Διεξήγαγε μακρόχρονες συναντήσεις με τον γιο του βασιλιά, τον πρίγκιπα Μωάμεθ Μπιν Σαλμάν (MBS), και καθιέρωσε μαζί του τον κατάλογο των μελών της βασιλικής οικογένειας που θα εξουδετερώνονταν. Μη γνωρίζοντας ποιες θα ήταν οι αντιδράσεις της Βασιλικής Φρουράς μετά την αποπομπή του πρίγκιπα Μουτέμπ, παρέσχε στον MBS τη βοήθεια των μισθοφόρων της Academi (πρώην Blackwater) για να προβούν στις συλλήψεις. Τέλος, θυμούμενος την εκστρατεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης εναντίον του πατέρα του, παρέσχε spindoctorsγια να καλύψουν αυτό το παλατιανό πραξικόπημα με το λενινιστικό λόγο της «μάχης κατά της διαφθοράς».


Είχε ήδη φύγει από το Ριάντ, όταν ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι –νόμιμος γιος του Ραφίκ Χαρίρι, αλλά βιολογικός γιος ενός πρίγκιπα Fadh [3]— προσκλήθηκε να επισκεφθεί έκτακτα το Ριάντ «για να γίνει δεκτός από τον βασιλιά Σαλμάν» . Η συνέχεια είναι γνωστή [ 4 ]: ο λόγος παραίτησης του Χαριρί και η σύλληψη ή η εκτέλεση όλων των πριγκίπων που πιθανόν να αμφισβητήσουν ή να διεκδικήσουν τη διαδοχή του θρόνου.


Οι εκατοντάδες ξαδέλφια του MBS συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κατ 'οίκον περιορισμό ή υπό κράτηση. Το ένα μετά το άλλο, συμφώνησαν - συχνά υπό βασανιστήρια - να δώσουν την περιουσία τους στον κυρίαρχο τους. Ο τελευταίος ανέκτησε έτσι περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την WallStreetJournal  [ 5 ].


Καμία φωνή δεν σηκώθηκε στον κόσμο για να έρθει σε βοήθεια αυτών των επιδεινωμένων δισεκατομμυριούχων, που μέχρι τότε ήταν μέλη των πιο διάσημων διοικητικών συμβούλιων.


Μάρτυρες ισχυρίζονται ότι ορισμένα μέλη της βασιλικής οικογένειας νοσηλεύτηκαν και θεραπεύτηκαν πριν επιστρέψουν στην αίθουσα ανακρίσεων. Ο MBS ισχυρίζεταιότιέχειαπελευθερώσει  πολλέςπροσωπικότητες, μεταξύτωνοποίωντονίδιοντονπρίγκιπαΜετέμπ, τον Turki bin Abdullah, τονΔρΙμπραήμ bin Abdulaziz bin Abdullah Al-Assaf (πρώηνυπουργόςΟικονομικώντηςΣαουδικήςΑραβίας) καιτον Mohammad bin Abdul Rahman al-Toubaichi (πρώηνΔιευθυντήΕθιμοτυπίαςτηςΑυλής).


Η ιστορία σίγουρα δεν έχει τελειώσει. Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου Τραμπ , ο Τζάρεντ Κούσνερ θα επιδιώξει τώρα να ανακτήσει για τη χώρα του ορισμένες από τις κατασχεθείσες περιουσίες.


Η υπόθεση Χαρίρι


Σε αντίθεση με ό, τι υποστηρίζει ο γαλλικός τύπος, η απελευθέρωση του πρωθυπουργού του Λιβάνου δεν οφείλει πολλά στο Παρίσι. Βεβαίως, παρενέβη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δεδομένου ότι ο Σάαντ Χαρίρι έχει τη τριπλή υπηκοότητα σαουδαραβική-λιβανέζικη-γαλλική. Βεβαίως, ο ίδιος πήγε στο Ριάντ, αλλά για να ταπεινωθεί [ 6 ]. Η μόνη χρήσιμη ενέργεια προήλθε από τον Λιβανέζο ομόλογό του, τον πρόεδρο MichelAoun.


Η Γαλλία υποβλήθηκε σε μια απλή πραγματικότητα: στο διεθνές προξενικό δίκαιο, οι πολίτες με πολλές υπηκοότητες δεν μπορούν να έχουν διπλωματική ασυλία σε μια χώρα της οποίας είναι υπήκοοι. Ωστόσο, ο πρόεδρος Aounανέτρεψε την κατάσταση, μη υπερασπίζοντας τον άνθρωπο Σάαντ Χαρίρι, αλλά τον πρωθυπουργό του, Σάαντ Χαρίρι.


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σύλληψη και η κράτηση σε κατ 'οίκον περιορισμό του επικεφαλής της κυβέρνησης μιας τρίτης χώρας χωρίς οποιασδήποτε δικαστική διαδικασία αποτελεί πράξη πολέμου· εξάλλου, ο διεθνής τύπος διέδινε ότι φημολογούταν πιθανός βομβαρδισμός του Λιβάνου από τη Σαουδική Αραβία. Ακολούθως, το προεδρικό μέγαρο της Μπάαμπντα (Λίβανος) απείλησε να παραπέμψει την υπόθεση στο διαιτητικό δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και ταυτόχρονα να καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επικοινώνησε επίσης, μέσω του Σύρου ομόλογού του Μπασάρ αλ-Άσαντ, με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, ο οποίος είναι ο δεσμός μεταξύ των προ και αντί-ΗΠΑ. Ήταν ο αλ-Σίσι που τηλεφώνησε στον Τζάρεντ Κούσνερ και κατάφερε με την υποστήριξή του την απελευθέρωση του πρωθυπουργού. Εξάλλου, μόλις απελευθερώθηκε ο τελευταίος, πήγε στο Κάιρο για να ευχαριστήσει τον αλ-Σίσι.


Το αραβοϊσραηλινό ζήτημα


Παραμένει το ισραηλινό-παλαιστινιακό ζήτημα.
Η ωμή πραγματικότητα είναι:

• Επί 70 χρόνια, το Ισραήλ δεν σταμάτησε να ροκανίζει τα εδάφη των γειτόνων του. Σήμερα κατέχει το συριακό Γκολάν, το λιβανέζικο αγρόκτημα Shebaa, ένα πολύ μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών εδαφών του 1967 που περιλαμβάνει σχεδόν όλη την Ανατολική Ιερουσαλήμ. 
• Οι ηγέτες της παλαιστινιακής αντίστασης έχουν σχεδόν όλοι εξουδετερωθεί από το Ισραήλ: πολλοί δολοφονήθηκαν, το Τελ Αβίβ διαίρεσε τους Παλαιστίνιους σε αντίπαλες φράξιες,  όσοι παραμένουν στην Φατάχ είναι ευρέως διεφθαρμένοι από τους εχθρούς τους, ενώ εκείνοι της Χαμάς ανοιχτά συνεργάστηκαν με την Μοσάντ για την εξάλειψη των ανταγωνιστών τους [ 7 ]. Οι μόνοι που μένουν για να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους είναι μερικές μικρές ομάδες όπως η Ισλαμική Τζιχάντ και το FPLP-CG.
• Φυσικά, οι Παλαιστίνιοι και οι άλλοι αραβικοί και/ή μουσουλμάνοι λαοί διατηρούν το αίσθημα της δικαιοσύνης και υποστηρίζουν το σεβασμό των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Ωστόσο, ελλείψει αξιόπιστης πολιτικής εκπροσώπησης, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, παρά να διαδηλώσουν με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους την «Ημέρα των Ιεροσολύμων».


Οι διμερείς συμφωνίες είναι:

• Η υλοποίηση του σχεδίου που εκφράζεται από τη βρετανική διακήρυξη Μπαλφούρ (Balfour) και από τα 14 σημεία του Αμερικανού προέδρου Wilson με τη δημιουργία του Ισραήλ [ 8 ]. 
• Η επιστολή προς τον πρωθυπουργό ArielSharon από τον πρόεδρο GeorgeBushJr., η οποία αντικρούει το δικαίωμα επιστροφής των παλαιστινίων προσφύγων και αναγνωρίζει τα εδάφη που κατακτήθηκαν από το 1949 ως ανυπόστατο μέρος του Ισραήλ [ 9 ].


Οι πολυμερείς συμφωνίες περιλαμβάνουν:

• τα ψηφίσματα 242 [ 10 ] και 338 [ 11 ] του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το άρθρο 49 της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης.


Μόνο ο πρόεδρος Τραμπ  και μερικοί από τους συμβούλους του γνωρίζουν το σενάριο που έγραψε ο Τζάρεντ Κούσνερ. 

Συνέχισε την πολιτική των προκατόχων του της μείωσης του ισραηλινό-αραβικού ζητήματος σε μια απλή ισραηλινο-παλαιστινιακή διαφορά. Σύμφωνα με τη γραμμή του Τζον Κέρι, ευνόησε τη συμφιλίωση μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς κατά του Ισραήλ, και κατάφερε να τους βάλουν να υπογράψουν (αλλά ούτε το PFLP-GC, ούτε η Ισλαμική Τζιχάντ) μια συμφωνία στις 12 Οκτωβρίου στο Κάιρο [ 12 ]. Διόρισε ως επικεφαλής της Χαμάς, έναν παιδικό φίλο του ηγέτη της Φατάχ, Μοχάμεντ Ντάλαν, προετοιμάζοντας τη συγχώνευση των δύο κινημάτων.

Για την ώρα, οι παλαιστινιακές παρατάξεις εξακολουθούν να εκφωνήσουν ριζικά διαφορετικούς λόγους. Για τη Φατάχ, το Ισραήλ είναι μια δεύτερη Ροδεσία, είναι ένα αποικιοκρατικό κράτος που αυτο-ανακήρυξε την ανεξαρτησία του.
Ενώ για τη Χαμάς, με βάση ορισμένων Hadith (και όχι του Κορανίου ), το πρόβλημα είναι ότι μια μουσουλμανική γη δεν μπορεί να κυβερνηθεί από μη μουσουλμάνους.

Το ξεκίνημα των γεγονότων έχει μόλις αρχίσει με την ανακοίνωση της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.


Σαφώς, ο Λευκός Οίκος δοκιμάζει την ικανότητά του να προχωρήσει με τη δύναμη. Πράγματι, αφενός, το χωριστικό σχέδιο της Παλαιστίνης όντως προέβλεπε ότι η Δυτική Ιερουσαλήμ θα ήταν η πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους. Από την άλλη πλευρά όμως, το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασε το Ισραήλ όταν κατέστησε μονομερώς τη Δυτική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.[13].


Η περίεργη συνάντηση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που μόλις έγινε στην Κωνσταντινούπολη, πρότεινε τη μεταφορά της πρωτεύουσας του παλαιστινιακού κράτους από τη Ραμάλα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ [14]. Εκτός από το ότι φαίνεται δύσκολο να γίνει και δεν έχει γίνει. Ίσως να ήταν μόνο μια στάση τιμής που σκόπευε να παραδεχτεί η μουσουλμανική κοινή γνώμη αυτή την εγκατάλειψη.


Προσωρινό συμπέρασμα


Οι αντίπαλοι του προέδρου Τραμπ  προσπαθούν με κάθε τρόπο να τον αναγκάσουν να εγκαταλείψει τον σύμβουλό του Τζάρεντ Κούσνερ. Ωστόσο, ο τελευταίος εξακολουθεί να είναι στη θέση του. Για την ώρα έχει καταφέρει να βάλει τέρμα στη Σαουδική υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες και να επιλύσει το ζήτημα της διαδοχής στο θρόνο κόβοντας τον γόρδιο δεσμό, δηλαδή, εξουδετερώνοντας την βασιλική οικογένεια. 


Λυπηρή είναι η χρησιμοποιούμενη μέθοδος: το να κρεμάσεις γέρους  ανθρώπους από τα πόδια και να τους βασανίσεις μέχρι να αποδεσμεύσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Ωστόσο, όλες οι άλλες λύσεις, ή η απουσία λύσης, θα είχαν οδηγήσει σε εμφύλιο πόλεμο. Το λάθος δεν έγκειται στο Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά σε εκείνους που αποδέχτηκαν για τόσο καιρό αυτό το βάρβαρο και μεσαιωνικό καθεστώς των Σαούντ.


Ομοίως, είναι σήμερα εξαιρετικά άδικο, όχι να μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία στη Δυτική Ιερουσαλήμ, αλλά να εγκαταλειφθεί η εγκατάσταση της παλαιστινιακής κυβέρνησης στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Εδώ και πάλι η ευθύνη δεν ανήκει στον Τζάρεντ Κούσνερ, αλλά στη «διεθνή κοινότητα» και ιδιαίτερα στις Αραβικές Σιωνιστικές κυβερνήσεις, οι οποίες άφησαν για 70 χρόνια το Ισραήλ να ροκανίσει την πόλη, διαμέρισμα με διαμέρισμα.


Ενώ για 70 χρόνια, οι Δυτικοί διπλωμάτες κόπτονται να πολλαπλασιάσουν και να περιπλέκουν τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ο Τζάρεντ Κούσνερ είναι ο πρώτος που φέρει κάποιες λύσεις.


Ο προεδρικός σύμβουλος με το αγγελικό πρόσωπο είναι ένας τρομερός διοργανωτής.



[1] « L’Arabie saoudite et les Émirats n’ont pas rompu avec les Frères musulmans », Réseau Voltaire, 15 décembre 2017.



[2] Chiffre révélé par l’ancien Premier ministre, cheikh Hamad bin Jassim.


[3] Και όχι ενός πρίγκιπα Αμπνταλάχ όπως το έγραψα μια φορά κατά λάθος.


[4] “Πραξικόπημα του Παλατιού στο Ριάντ”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 8 novembre 2017.


[5] Stancati & Summer Said, Wall Street Journal, November 8, 2017. Ce chiffre contredit les assertions de MBS pour qui les sommes saisies ne dépassent pas les 100 milliards de dollars : “Saudi Arabia’s Arab Spring, at Last. The crown prince has big plans for his society”, Thomas L. Friedman, The New York Times, November 23, 2017.


[6] “Το χαστούκι της Σαουδικής Αραβίας στον πρόεδρο Μακρόν”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 14 novembre 2017.




[8] “Ποιος είναι ο εχθρός;”, του Τιερί Μεϊσάν, Μετάφραση Κριστιάν Άκκυριά, Ινφογνώμων Πολιτικά (Ελλάδα) , Δίκτυο Βολταίρος, 4 août 2014.


[9] « Lettre de George W. Bush à Ariel Sharon », par George W. Bush, Réseau Voltaire, 14 avril 2004.


[10] « Résolution 242 du Conseil de sécurité de l’ONU », ONU (Conseil de sécurité) , Réseau Voltaire, 22 novembre 1967.
[11] « Résolution 338 du Conseil de sécurité de l’ONU », ONU (Conseil de sécurité) , Réseau Voltaire, 22 octobre 2003.


[12] « Réconciliation palestinienne », Réseau Voltaire, 13 octobre 2017.


[13] Η απόρριψη του Nόμου για τη Ιερουσαλήμ από το Συμβούλιο Ασφαλείας το 1980 δεν αφορούσε το ζήτημα του κατά πόσον το Ισραήλ επέλεξε ως πρωτεύουσα τη Δυτική Ιερουσαλήμ ή την Ιερουσαλήμ. Καταδίκασε την αρχή μιας μονομερούς διακήρυξης, θεωρώντας ότι το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα μπορούσε να αλλάξει μόνο με ισραηλο-παλαιστινιακή διαπραγμάτευση. Βλέπε αποφάσεις 476 και 478.

[14] Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην παράκαμψη μιας Σαουδικής πρότασης για τη μείωση της επικράτειας της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τη μεταφορά της παλαιστινιακής πρωτεύουσας σε ένα από τα προάστιά της, AbuDis, το οποίο χωρίζεται από την υπόλοιπη πόλη από το Τείχος Διαχωρισμού.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ