Το γαϊδουράγκαθο, βρίσκεται παντού στον κόσμο. Αγαπάει όμως ιδιαίτερα τα μεσογειακά εύκρατα κλίματα και το συναντάμε σε μορφή θάμνου. Οι βοτανολόγοι από την αρχή της ιστορίας τους, το χρησιμοποιούσαν ως βότανο για τα προβλήματα του ήπατος. Οι ερευνητές που ακολούθησαν, βλέποντας την συμπεριφορά του συγκεκριμένου βοτάνου στον
οργανισμό, αποφάσισαν να το ερευνήσουν πιο διεξοδικά γιατί αναζητούσαν το ιδανικό σκεύασμα για το συκώτι.
Γαιδουράγκαθο: Οφέλη για το Συκώτι
Σύμφωνα με μελέτες, το γαϊδουράγκαθο μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα του ήπατος, αποκλείοντας την είσοδο των επιβλαβών τοξινών, και αφαιρώντας αυτές οι τοξίνες από τα κύτταρα του ήπατος. Ως αντιοξειδωτικό, το γαϊδουράγκαθο βοηθά στη διατήρηση της υγείας και της ενέργειας, προστατεύοντας τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Το δραστικό συστατικό, ή ένωση του ήπατο-προστατευτική ουσία του γαϊδουράγκαθου είναι γνωστή ως σιλυμαρίνη. Αυτή η ουσία, η οποία στην πραγματικότητα αποτελείται από μια ομάδα ενώσεων, που αποτελείται από τις ουσίες σιλιβινίνη, τη σιλιδιανίνη και τη σιλικριστίνη. Το τρίπτυχο αυτών των ουσιών βοηθά στην επιδιόρθωση των κυττάρων του ήπατος, που έχουν υποστεί βλάβες από το αλκοόλ και άλλες τοξικές ουσίες, διεγείροντας την πρωτεϊνική σύνθεση.
Μία μελέτη που έγινε σε εργαζόμενους που εκτίθονταν σε τοξικές χημικές ουσίες για 5-20 χρόνια έδειξε σημαντική βελτίωση στη συνολική λειτουργία του ήπατος όταν δίνεται ένα τυποποιημένο εκχύλισμα γαιδουράγκαθου (80% σιλυμαρίνη) για 30 ημέρες.
Μια συνολική αναθεώρηση από τον Οργανισμό ΗΠΑ για την Υγεία Έρευνας και Ποιότητας (AHRQ) των ΗΠΑ εντόπισε πρόσφατα 16 επιστημονικές μελέτες σχετικά με τη χρήση του γαϊδουράγκαθου για τη θεραπεία διαφόρων μορφών ηπατικής νόσου.
Το γαϊδουράγκαθο, επίσης, διορθώνει συκώτι μας από τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ, συνταγογραφούμενα φάρμακα, over-the-counter φάρμακα και άλλες τοξικές ουσίες.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Η σιλυμαρίνη μπορεί επίσης να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ διαπίστωσε ότι σταματά τα καρκινικά κύτταρα από τον πολλαπλασιασμό, επίσης συντομεύει τη διάρκεια ζωής τους και μειώνει την παροχή αίματος στους όγκους.Μια πρόσφατη μελέτη από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Κολοράντο ότι μπορεί και την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος και τη φωτογήρανση.
Το Integrative Oncology Essentials σημειώνει ότι γαϊδουράγκαθο έχει δείξει αντικαρκινική δράση σε πολλούς τύπους καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω μορφών:
- καρκίνος του προστάτη
- καρκίνος των πνευμόνων
- καρκίνος του ήπατος
- καρκίνος του δέρματος
- καρκίνος του μαστού
- καρκίνος του τραχήλου & της μήτρας
- καρκίνος των ωοθηκών
- καρκίνος του παχέος εντέρου
hippieteepee.gr
Μέρος που χρησιμοποιείται: Οι σπόροι.
Συστατικά: Φλαβόνες (σιλυβίνη, σιλυδιανίνη και σιλυκριστίνη) αιθέριο έλαιο, πικρό στοιχείο, γλίσχρασμα.
Δράσεις: Χολαγωγό, γαλακταγωγό, μαλακτικό.
Ενδείξεις: Το Γαϊδουράγκαθο είναι ένα εξαιρετικό προαγωγό της έκκρισης γάλακτος και είναι απόλυτα ασφαλές για να χρησιμοποιηθεί από τις μητέρες που θηλάζουν. Χρησιμοποιείται επίσης για να αυξήσει την έκκριση και τη ροή της χολής από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη.
Παρασκευή και δοσολογία: Έγχυμα: ρίξτε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1 κουταλιά του τσαγιού ξηρούς σπόρους και αφήστε το για 10-15 λεπτά. Το ρόφημα αυτό, πρέπει να πίνεται τρεις φορές την ημέρα.
Βάμμα: 1-2 ml βάμματος τρείς φορές την ημέρα.
Προσοχή: Πριν τη λήψη του βοτάνου ρωτήστε το γιατρό σας. Αποφύγετε το βότανο εάν είστε έγκυες και μην το δίνεται σε παιδιά. Σε περίπτωση που ο γιατρός σας δεν γνωρίζει από βότανα προτρέψτε τον να ερευνήσει σχετικά και να σας κατατοπίσει
master-lista
Προσοχή: Το ως άνω άρθρο έχει χαρακτήρα καθαρά ενημερωτικό. Πριν το αξιοποιήσετε, αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες, την θεραπευτική, φυσιοθεραπευτική ή την φαρμακευτική αγωγή σας, ζητήστε τη γνώμη του ιατρού που σας παρακολουθεί ή εξετάστε όλους τους παράγοντες και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις τους (στον οργανισμό σας ή/και με τυχών φάρμακα που καταναλώνετε) με ειδικούς επιστήμονες πάνω στο θέμα που σας απασχολεί, οι οποίοι μπορούν να πιστοποιήσουν την ορθότητα του άρθρου ή των οποιουδήποτε είδους συνταγών που προτείνονται σε αυτό.
diadrastika.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου