Ήδη ο δείκτης ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2017 – προβλέψεις…– άρχισε να μειώνεται από το επίσημο 2,8% – Κυβερνητικός Υπολογισμός – στο 1,3% (ΙΟΒΕ) ή και στο 1% (ΚΕΠΕ). Αυτό σημαίνει πως εάν επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω κινδυνεύει όχι μόνο το αφήγημα της ανάπτυξης αλλά και του περίφημου πλέον πλεονάσματος και το οποίο προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης – 3,5% πλεόνασμα έως το 2023– και 2–2,2% πλεόνασμα έως το 2060. Με αρνητικό αποτέλεσμα όχι μόνο για την συνολικότερη εικόνα της Οικονομίας αλλά και για το πολυδιαφημισμένο «κοινωνικό» προφίλ της Κυβέρνησης το οποίο έχει σαν προϋπόθεση αυτό ακριβώς το πλεόνασμα …
Αλλά και τα καθαυτά στοιχεία της Οικονομίας, ειδικά το εμπορικό ισοζύγιο που αντανακλά την πορεία Εξαγωγών–Εισαγωγών δεν είναι θετικό. Τα τελευταία στοιχεία του Ισοζυγίου Εισαγωγών–Εξαγωγών δείχνουν μια επιδείνωση της τάξης του 18,6% με 37 δις εισαγωγές και 21 δις εξαγωγές για το πρώτο οκτάμηνο του 2017. Στοιχεία όχι απλώς προειδοποιητικά αλλά άκρως επικίνδυνα για την μακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Το ίδιο αρνητικό πρόσημο αφορά και τα περιλάλητα στοιχεία της ανεργίας όπου
το αφήγημα της μείωσης έχει πάρει εξαιρετικά «επικοινωνιακές» διαστάσεις, λησμονώντας όμως πως τεράστιο ποσοστό των νέων προσλήψεων αφορούν προσλήψεις μερικής απασχόλησης και μάλιστα στο γενικότερο σύνολο απασχόλησης ή μερική απασχόληση και με μισθούς έως 394 ευρώ αφορά το 32% του συνόλου των προσλήψεων….
Το κυριότερο όμως μελανό σημείο είναι το πρόβλημα των πλειστηριασμών και το οποίο έρχεται πλησίστια σαν το πλέον επικίνδυνο κοινωνικά και οικονομικά φαινόμενο τους επόμενους μήνες. Όπως αποδεικνύεται, αυστηρός όρος των Δανειστών είναι η απελευθέρωση των πλειστηριασμών για να προχωρήσει η τρίτη αξιολόγηση. Αυτό σημαίνει πως για να αποφύγουν τα stress test οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια σε μεγάλο ποσοστό εφόσον θέλουν να αποφύγουν την επικείμενη χρεωκοπία τους.
Η Κυβέρνηση – με την βοήθεια των ΜΜΕ και ειδικότερα της ΕΡΤ – ταυτίζει την κινηματική δράση εναντίον των πλειστηριασμών με τους μεγαλοοφειλέτες και μεγαλοϊδιοκτήτες αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη από την λαϊκή και μικρομεσαία κατοικία που κινδυνεύει από την διαδικασία των πλειστηριασμών. Προσπαθεί με άλλα λόγια να ταυτίσει την αντίσταση στους πλειστηριασμούς με την μεγάλη ιδιοκτησία για να απαλύνει τις αντιδράσεις και αντιστάσεις μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού που όχι απλώς δεν είναι μεγαλοϊδιοκτήτες αλλά απόκτησαν μια κατοικία με Δάνειο και κινδυνεύουν να τη χάσουν.
Θα πρέπει να απαντηθούν δυο βασικά ερωτήματα
Πρώτα–πρώτα, πως γνωρίζουμε εάν στους πλειστηριασμούς των μεγάλων οφειλετών δεν θα παρεισφρήσουν από την αρχή πάμπολλες περιπτώσεις λαϊκών κατοικιών που έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα ?
Δεύτερον, μπορεί να διαβεβαιώσει ο σεβαστός – και λαλίστατος – Υπουργός Οικονομικών πως οι Τράπεζες δεν θα προχωρήσουν τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια σε κατασχέσεις κατοικιών λαϊκών στρωμάτων ? Εάν οι Τράπεζες αρχίσουν από τις κατοικίες πάνω από 300.000 ευρώ υπάρχει κάποια εγγύηση πως δεν θα «χαμηλώσουν» τα ποσά σε κατοικίες κάτω των 150.000, 100.000 ή και 80.000 ? Εάν υπάρχει αυτή η εγγύηση μπορούμε να την μάθουμε ? Εάν δεν υπάρχει γιατί δεν κατοχυρώνεται νομοθετικά ?
Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για όσα προεκλογικά υποστήριζε η παρούσα Κυβέρνηση – «Κανένα σπίτι στα χέρια Τραπεζίτη» – αλλά και η ύποπτη έως υπολανθάνουσα «παγοποίηση» του Νόμου Κατσέλη. Προφανώς επίκειται η κατάργηση του…
Θα πρέπει επίσης να αναφέρουμε την περίπτωση της πώλησης 1,5 δις δανείων από την Eurobank σε Φιλλανδικό Fund για 45 εκατομμύρια δηλαδή στο 3% της αξίας τους. Γιατί δεν υπήρξε Κυβερνητική παρέμβαση ή αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για πώληση των δανείων αυτών στους ίδιους τους Έλληνες δανειολήπτες από μέρους των Τραπεζών ?
Καλό θα ήταν επίσης να απαντηθεί το ερώτημα, πως οι Τράπεζες ζητούν εξόφληση του δανείου πρώτης κατοικίας στην αντικειμενική του αξία ενώ κάνουν πλειστηριασμούς στην εμπορική του αξία ? Δηλαδή οι υποχρεώσεις του Δανειολήπτη είναι στην αντικειμενική αξία και τα δικαιώματα του στην εμπορική αξία ? Γιατί δεν υπήρξε και εδώ καμία Κυβερνητική παρέμβαση έως τώρα ?
Όλα τα ανωτέρω ερωτήματα δύσκολο να απαντηθούν. Καταλαβαίνουμε τον λόγο που είναι πολύ απλός. Όταν υπογράφεις τα πάντα στους Δανειστές και μάλιστα βιαστικά για να δηλώσεις θριαμβευτικά τον Αύγουστο του 2018 πως «Τελείωσε το Μνημόνιο», γεγονός ψευδέστατο, τότε θα πρέπει να πληρώσεις και το αντίστοιχο τίμημα σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Τέλος, θα πρέπει να προσεχθεί η ποινικοποίηση της παρεμπόδισης της διαδικασίας των πλειστηριασμών που εισάγει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εάν το Υπουργείο Οικονομικών «καίγεται» τόσο πολύ να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των Δανειστών ας έχει υπόψη του πως και η αντίσταση των κάτω θα είναι ανάλογη όπως και η ύπαρξη σοβαροτάτων επεισοδίων σχεδόν βέβαιη. Το τσουνάμι των πλειστηριασμών θα έλθει, πολύ– πολύ «επικοινωνιακά» και προσεκτικά σχεδιασμένα, και φυσικά κατάλληλα καλυμμένα μέσω ανάλογων πυροτεχνημάτων «Επικοινωνιακής Υφής». Όπως οι συνταξιούχοι θα λάβουν ένα φιλοδώρημα μερικές μέρες πριν τα Χριστούγεννα, για να ξεχάσουν την περικοπή του ΕΚΑΣ από 1/1/2018 ή τις περικοπές του 18% σε Κύριες και Επικουρικές συντάξεις αντίστοιχα, έτσι και οι πλειστηριασμοί θα καλυφτούν με ανάλογα πυροτεχνήματα/ χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να αποπροσανατολιστούν οι αντιδράσεις. Υπάρχει η τεχνογνωσία αποπροσανατολισμού. Και μάλιστα, υψηλότατου επιπέδου….
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου