Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ελληνικός «θησαυρός» 67 δισ. σε φορο-παραδείσους!


Η χώρα στο top-10 των χωρών με τη μεγαλύτερη «διαρροή» πλούτου. Πώς θα «κυνηγήσουν» φοροφυγάδες στα Κέιμαν, την Ελβετία και άλλα off shore κέντρα.
Ένας θησαυρός ελληνικού πλούτου, που αντιστοιχεί στο 37% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν σε 67 δισ. ευρώ, εκτιμάται από ερευνητές ότι κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους,γεγονός που κατατάσσει τη χώρα στην έκτη υψηλότερη θέση της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης, δίπλα σε… μεγαθήρια της απόκρυψης εισοδημάτων, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βενεζουέλα και η Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το marketwatch (εδώ το σχετικό άρθρο: http://www.marketwatch.com/story/here-are-the-countries-whose-wealthy-stash-their-riches-in-offshore-havens-2017-09-11), τρεις ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Νορβηγίας, της Κοπεγχάγης και της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ) δημοσίευσαν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα για τον πλούτο που κρύβεται σε υπεράκτιους παραδείσους.

Πλούτος που αντιστοιχεί στο 9,8% του προϊόντος της
παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται «παρκαρισμένο» σε φορολογικούς παραδείσους. Χώρες με πλούσιους φυσικούς πόρους (που γίνονται στόχος λεηλασίας), αλλά και με έντονη πολιτική και οικονομική αστάθεια έχουν τα υψηλότερα ποσοστά πλούτου που κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους.

Στη σχετική λίστα που κατήρτισαν οι ερευνητές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι με διαφορά η χώρα που βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθούν η Βενεζουέλα, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, η Αργεντινή, η Ελλάδα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Μ. Βρετανία. Πάνω από το μέσο όρο του 9,8% βρίσκονται η Γερμανία και η Γαλλία. Χαμηλά είναι τα ποσοστά στις σκανδιναβικές χώρες, παρότι έχουν πολύ υψηλούς συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, κάτι που υποδεικνύει ότι η high-class φοροδιαφυγή δεν σχετίζεται κατ’ ανάγκη με την φορολογική επιβάρυνση.

Οι ερευνητές βασίσθηκαν σε στοιχεία που δεν έχουν ως τώρα αξιοποιηθεί για τέτοιου τύπου έρευνες και προέρχονται από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), αλλά και από λίστες τραπεζικών λογαριασμών του ελβετικού τμήματος της HSBC, οι οποίες διέρρευσαν στον Τύπο (από την HSBC προήλθαν, ως γνωστόν, και τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ»).

Σε ξεχωριστή μελέτη, οι ίδιοι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η φοροδιαφυγή αυξάνεται ανάλογα με τον πλούτο. Κατά μέσο όρο, στην Σκανδιναβία η φοροδιαφυγή/φοροαποφυγή φθάνει το 3% της φορολογίας εισοδήματος, αλλά για τους φορολογούμενους που ανήκουν στο 0,01% των πλουσιότερων κατοίκων το ποσοστό της αποφυγής φόρων εκτινάσσεται στο 30%.

Άρχισε «κυνήγι»

Το υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» πολλά στο «κυνήγι» των φοροφυγάδων που κρύβονται σε φορολογικούς παραδείσους, καθώς αρχίζει να εφαρμόζεται η διεθνής συμφωνία για αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών χρηματοοικονομικών λογαριασμών με χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως το τέλος του έτους η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα λάβει στοιχεία καταθετικών λογαριασμών και χρηματοοικονομικών προϊόντων που διαθέτουν Έλληνες σε 17 χώρες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και δημοφιλείς φορολογικοί παράδεισοι, όπως η Ελβετία και τα Νησιά Κέιμαν. Το 2018, τα στοιχεία θα εμπλουτισθούν από άλλες 38 χώρες.

Οι ελληνικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα που διατηρούν Έλληνες πολίτες στο εξωτερικό και θα στρέψουν το ελεγκτικό τους ενδιαφέρον σε όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν προέρχονται από εισοδήματα δηλωμένα και φορολογημένα στην Ελλάδα. Όσοι πέσουν στην «φάκα» θα φορολογηθούν με εξοντωτικούς συντελεστές.

Στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών, οι ελληνικές αρχές θα δώσουν και θα λάβουν από τις αντίστοιχες ξένες τα ακόλουθα στοιχεία:

α) Το όνομα, τη διεύθυνση, τον ΑΦΜ, την ημερομηνία και τον τόπο γέννησης (στην περίπτωση φυσικού προσώπου) κάθε δηλωτέου προσώπου που είναι δικαιούχος, καθώς και των επιχειρήσεων.

β) Τον αριθμό λογαριασμού (ή λειτουργικό ισοδύναμο ελλείψει αριθμού λογαριασμού).

γ) Το υπόλοιπο ή την αξία του λογαριασμού.

δ) Σε περίπτωση λογαριασμού θεματοφυλακής, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των μερισμάτων και το συνολικό ακαθάριστο ποσό λοιπών εισοδημάτων που προέκυψαν σε σχέση με τα περιουσιακά στοιχεία που τηρούνται στον λογαριασμό. Επίσης, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από την πώληση ή την εξαγορά χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, τα οποία καταβλήθηκαν ή πιστώθηκαν στον λογαριασμό.

ε) Σε περίπτωση καταθετικού λογαριασμού, το συνολικό ακαθάριστο ποσό των τόκων που καταβλήθηκε ή πιστώθηκε στον λογαριασμό κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους ή άλλης αντίστοιχης περιόδου υποβολής στοιχείων.

sofokleousin

το είδα

1 σχόλιο:

  1. H εταιρία Apple είναι η εταιρία με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία παγκοσμίως (752 δις δολάρια) και είναι η 1η σε κέρδη εισηγμένη εταιρία με 45,2 δισ. δολάρια το 2016. Συγκριτικά η ExxonMobile το 2016 είχε κέρδη 7,8 δισ. και τη μισή χρηματιστηριακή αξία από την Apple ενώ η Coca-Cola κέρδη 6,5 δισ. To τρίτο τρίμηνο του 2017 ανακοίνωσε πωλήσεις ύψους 45 δισ. δολαρίων. 
    Παρόλα αυτά οι φόροι τους οποίους αποδίδει η Apple στις χώρες της ΕΕ είναι κάτω από το 1% των εισοδημάτων της.
    H Google αποδίδει σε φόρους το 0,82%, ενώ η Facebook μόλις το 0,10% αντίστοιχα, από τα εισοδήματα της στην ΕE.
    Οι ψηφιακοί γίγαντες εκμεταλλευόμενοι ένα σκιώδες δίκτυο θυγατρικών, την νομοθεσία καθώς και το φορολογικό σύστημα... παραδεισένιων νησιωτικών συμπλεγμάτων καταφεύγουν στη χρήση τεχνικών με ευφάνταστα ονόματα όπως το "διπλό ολλανδικό" ή το "ολλανδικό σάντουιτς" και καταφέρνουν να ελαχιστοποιήσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση.
    Την περίοδο 2013-2015 η ΕΕ έχασε από την Google και την Facebook περί στα 5,4 δισ. ευρώ από φόρους. Το 2014 τα LuxLeaks είχαν αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις συμφωνίες του Λουξεμβούργου με την Apple και την Amazon.
    Και όλα αυτά νόμιμα...
    Ενώ τα κράτη έχουν νομοθετήσει την ΝΟΜΙΜΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ (offshore εταιρείες-φορολογικοί παράδεισοι) κατά τα άλλα μιλάνε για την ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ, το ΦΠΑ και τα δημόσια έσοδα που χάνονται και μπλα μπλα μπλα...
    Κατά τα άλλα τα παπαγαλάκια μας λένε ότι το πρόβλημα είναι η σούλα η κομμώτρια ή ο μήτσος ο υδραυλικός που δεν κόβουν αποδείξεις των 5-10 ευρώ... ενώ --->“Ένας θησαυρός ελληνικού πλούτου, που αντιστοιχεί στο 37% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν σε 67 δισ. ευρώ, εκτιμάται από ερευνητές ότι κρύβεται σε φορολογικούς παραδείσους “<---.
    Εκτιμάται, γιατί μπορεί να είναι πολύ ποιο μεγάλο το νούμερο... και σιγά μην δεν είναι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ