Προσπάθεια να καταργηθούν οι παραδοσιακοί σπόροι στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει κάτω από την μύτη της κοινής γνώμης και το el.gr είναι εδώ για να σας ενημερώσει.
Αναστάτωση στα όρια της απόγνωσης έχει προκαλέσει στους καλλιεργητές παραδοσιακών τοπικών ποικιλιών, που προσπαθούν να τις διατηρήσουν και να μη χαθούν στον χρόνο, με την αντικατάστασή τους από τα υβρίδια και τις παγκοσμίως διαδεδομένες σήμερα ποικιλίες, η αλλαγή στις δηλώσεις καλλιέργειας και συνεπώς στην πολιτική ενισχύσεων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως μεταδίδεται, όσοι καλλιεργητές θέλουν να διατηρήσουν τους παραδοσιακούς τοπικούς σπόρους και ποικιλίες με τις νέες προβλέψεις, αποκλείονται από τις δηλώσεις καλλιέργειας, αλλά και τις ενισχύσεις, που αν και πενιχρές είναι ζωτικής σημασίας.
Με λίγα λόγια, όσοι καλλιεργούν με παραδοσιακούς σπόρους, εν αρχή, δεν θα στηρίζονται χρηματικά, αργότερα ενδεχόμενα να τους απαγορεύεται η όποια αγροτική δραστηριότητα.
Ο ιδρυτής της εναλλακτικής κοινότητας «Πελίτι» (αστική μη κερδοσκοπική εταιρία στη Δράμα, για τη διατήρηση των τοπικών ποικιλιών και σπόρων), Παναγιώτης Σαϊνατούδης, επισημαίνει ότι συνεργαζόμενοι καλλιεργητές ενημέρωσαν την κοινότητα ότι δεν μπορούν φέτος να δηλώσουν τις τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούν στη «Δήλωση Καλλιέργειας», που συμπληρώνουν κάθε χρόνο.
«Το υπουργείο έκανε μια μεγάλη αλλαγή στις δηλώσεις καλλιέργειας (και στην πολιτική ενισχύσεων) χωρίς να ενημερώσει έγκαιρα τους καλλιεργητές. Περιόρισε τις
ενισχυόμενες ποικιλίες μόνο στις εταιρικές και τις ΠΟΠ, στερώντας από τους παραγωγούς παραδοσιακών ποικιλιών όχι μόνο την (πενιχρή) ενίσχυση, αλλά ακόμη και τη δυνατότητα να δηλώσουν την ποικιλία που καλλιεργούν! Αν αυτό δεν είναι διωγμός, τότε τι είναι; Ζητάμε από το υπουργείο να επιτρέψει στις δηλώσεις καλλιέργειας 2017 την δήλωση αλλά και ενίσχυση κάθε πραγματικά καλλιεργούμενης ποικιλίας, είτε είναι επώνυμη-εταιρική είτε είναι τοπική», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαϊτανούδης, σύμφωνα με το greenagenda.
Ο ίδιος μάλιστα δίνει τέσσερα συγκεκριμένα παραδείγματα των επιπτώσεων που έχει η υπουργική απόφαση:
- Περίπτωση πρώτη: Μέχρι τον προηγούμενο χρόνο, οι καλλιεργητές μπορούσαν να δηλώσουν ότι καλλιεργούν μονόκοκο σιτάρι. Φέτος δεν μπορούν. Μια ποικιλία που καλλιεργείται εδώ και 9.000 χρόνια στην Ελλάδα που καταφέραμε να τη διασώσουμε μετά από δύο δεκαετίες εντατικής εργασίας, της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, του Πελίτι, αρκετών καλλιεργητών, του Αιγίλοπα και άλλων οργανώσεων κλπ, το υπουργείο τη διαγράφει από τους καταλόγους του και οι καλλιεργητές της εξαναγκάζονται να δηλώσουν ότι δεν την καλλιεργούν.
- Περίπτωση δεύτερη: Οι καλλιεργητές που δηλώνουν ότι καλλιεργούν μεσόσπερμα ή μικρόσπερμα φασόλια (η «ομπρέλα» κάτω από την οποία εντάσσονταν μέχρι πέρυσι όλες οι τοπικές ποικιλίες) εφέτος δεν θα ενισχυθούν. Πλέον, ενίσχυση δικαιούνται μόνο όσοι καλλιεργούν επώνυμες ποικιλίες των εταιρειών ή ΠΟΠ. Αξίζει να πούμε ότι ειδικά σε ότι αφορά την περιοχή του Νευροκοπίου Δράμας, οι τοπικές ποικιλίες είναι όχι μόνο πολύ νόστιμες και παραγωγικές αλλά και εξαιρετικά ανθεκτικές στο πράσινο σκουλήκι και τον τετράνυχο, απλά δεν είναι ΠΟΠ. Τα νέα δεδομένα εκ μέρους του υπουργείου βλάπτουν αυτούς τους καλλιεργητές.
- Περίπτωση τρίτη: Καλλιεργητές που κρατάνε παραδοσιακές ποικιλίες καλαμποκιού δεν μπορούν να τις δηλώσουν.
- Τέλος όλοι οι βιοκαλλιεργητές που ως σήμερα δήλωναν ότι έχουν ιδιοπαραγόμενο σπόρο βρίσκονται σε μεγάλο αδιέξοδο.
Όλα αυτά στέκονται εμπόδιο στην Ατζέντα 2030 και στον Codex Alimentarius – Διατροφικό Κώδικά των πολυεθνικών, με τελικό σκοπό τον πλήρη έλεγχο, μεταξύ των άλλων, της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.
Σκεφτείτε, αν ελέγχουν τις τροφές, ελέγχουν και τις ανθρώπινες μάζες, οι οποίες θα εξαναγκάζονται για ένα πιάτο φαΐ να δηλώνουν την υποταγή τους στην όποια παγκόσμια εξουσία.
el.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου