Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Εκεί παίζεται μεγάλο παιχνίδι!

BY IOANNA

σ.ινφο: ο χάρτης δείχνει τη Ράκκα σήμερα 21.6.2017, με τους Αμερικανούς/SDF (κίτρινο χρώμα) να κλείνουν τη πρόσβαση από νότια.

Ο αμερικανικός συνασπισμός «καθαρίζει» τη Raqqa για την επέκταση της Κουρδικής «Αυτόνομης Περιφέρειας».

Καθώς οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ κατακλύζουν τη συριακή πόλη Raqqa στην πάλη τους κατά της Daesh (ISIS), πραγματοποιείται σιωπηλή εκκαθάριση με στόχο τους Άραβες της πόλης.

Οι Κούρδοι σύμμαχοι των Η.Π.Α. πρόκειται να επωφεληθούν από αυτήν την εκκαθάριση, καθώς θα τους επιτρέψει να προσαρτήσουν την πόλη αφότου ο θόρυβος της μάχης κατά της Daesh καταλαγιάσει.
Πέρυσι, οι υποστηριζόμενες από τις Η.Π.Α. κουρδικές πολιτοφυλακές που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Συρία επωφελήθηκαν από το χάος που προκάλεσε η συνεχιζόμενη εθνική σύγκρουση και διακήρυξαν ότι τα μέρη της Συρίας υπό τον έλεγχό τους είναι μια ομοσπονδιακή «αυτόνομη περιοχή».
Η κίνηση αψήφησε τη μεγάλη αντίσταση από το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης της Συρίας, καθώς και από τη συριακή κυβέρνηση στη Δαμασκό και την κυβέρνηση της κοντινής Τουρκίας.
Για μεγάλο μέρος της σύγκρουσης, αρκετές κουρδικές πολιτοφυλακές έγιναν μερικοί από
τους στενότερους συμμάχους του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ μέσα στη Συρία, λαμβάνοντας μαζικά όπλα και αποστολές βαρέων όπλων από τα μέλη του συνασπισμού.
Οι κουρδικές πολιτοφυλακές κυριαρχούν επίσης στις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), την ομάδα που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, η οποία είναι πιο γνωστή για την ηγεσία της στην υποστηριζόμενη από το συνασπισμό επίθεση με στόχο το οχυρό της Daesh (ISIS), τη Raqqa.
Η ώθηση που υποστηρίχθηκε από τις Η.Π.Α. για τη διεκδίκηση της Raqqa από τη Daesh ήταν μήνες σε εξέλιξη. Ωστόσο, μόλις άρχισε η επιχείρηση κατάληψης της πόλης, τα πράγματα άρχισαν να κινούνται αρκετά γρήγορα. Τώρα, η μάχη για την Raqqa φαίνεται να έχει σχεδόν τελειώσει, με τις δυνάμεις της SDF να φαίνεται ότι θα «αιχμαλωτίσουν» την «πρωτεύουσα» της Daesh σε λίγες εβδομάδες.

Η SDF ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες ότι ο έλεγχος της Raqqa μετά την κατάληψή της από τη Daesh θα δοθεί σε αυτόνομο «συμβούλιο» και όχι στη συριακή κυβέρνηση και ότι σύντομα θα γίνει μέρος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής που συνορεύει.
Όπως ανέφερε προηγουμένως το MintPress, η διατήρηση της Raqqa εκτός του ελέγχου της συριακής κυβέρνησης πέφτει άμεσα στα χέρια των γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ και του Ισραήλ, οι οποίοι εδώ και καιρό πιέζουν για μια διαχωρισμένη Συρία.
Ωστόσο, το σχέδιο αυτό έχει ένα τουλάχιστον σημαντικό εμπόδιο – τον πληθυσμό της ίδιας της Raqqa. Η Raqqa ιστορικά κατοικείται από μια αραβική πλειοψηφία.
Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος Andrew Korybko, είναι πολύ απίθανο ότι οποιοσδήποτε Άραβας, ή μη Κούρδος για το θέμα αυτό, ζει στη Raqqa, θα επιλέξει ελεύθερα να ζήσει σε ένα «κουρδικό κυρίαρχο κράτος» ως πολίτης δεύτερης κατηγορίας αντί να επιλέξει αντίθετα ισότιμη θέση στην Αραβική Δημοκρατία της Συρίας.
Η παρουσία του πληθυσμού της Ράκα πριν από την πολιορκία θα εμπόδιζε ουσιαστικά την προσάρτησή της στην κουρδική αυτόνομη περιοχή. Αλλά αν η μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού αναγκαζόταν να φύγει ή να σκοτωθεί, ολόκληρη η επιχείρηση θα γινόταν πολύ πιο εφικτή.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει.
Μόλις μέσα στην πρώτη εβδομάδα της επιχείρησης του συνασπισμού για την κατάληψη της Raqqa, τουλάχιστον 300 πολίτες σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί υποθέτουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.

Η απώλεια ζωής οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αδιάκριτες βομβιστικές επιθέσεις του συνασπισμού στην περιοχή και στη χρήση χημικών όπλων, ιδιαίτερα του λευκού φωσφόρου.
Αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις και η χρήση χημικών όπλων από τον διεθνή συνασπισμό ανάγκασαν επίσης 160.000 πολίτες να εγκαταλείψουν την Raqqa.
Έτσι, σε μόλις μία εβδομάδα, η Raqqa έχασε τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού της, που πριν από τη σύγκρουση στη Συρία ήταν περίπου 220.000.

Διαίρει και βασίλευε
Η πιθανότητα ότι ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί του επιδιώκουν την εξαφάνιση του πληθυσμού της αραβικής πλειοψηφίας της Raqqa, γίνεται πολύ πιο εφικτή, αν θεωρήσουμε ότι η Daesh δεν φαίνεται να αποτελεί τον επιδιωκόμενο στόχο αυτών των επιθέσεων.
Ενώ η προσπάθεια κατάληψης της Raqqa επιταχύνθηκε εν μέρει από προηγούμενες προσπάθειες του συνασπισμού και από την SDF για την απομόνωση της πόλης, άλλοι παράγοντες που έλαβαν μικρή προσοχή από τα ΜΜΕ πιθανότατα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον ταχύ ρυθμό της επιχείρησης.
Ο πιο αξιοσημείωτος μεταξύ αυτών είναι η σημαντική απόδειξη ότι τόσο οι Κούρδοι όσο και οι Η.Π.Α. έχουν συμφωνίες με την Daesh που επέτρεψαν την ταχεία κατάληψη μεγάλων τμημάτων της πόλης από την SDF.
Ο Σεργκέι Σουρβικίν, διοικητής των ενεργών δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία, υποστήριξε στις αρχές Ιουνίου ότι οι Κούρδοι SDF και οι τρομοκράτες της Daesh είχαν φτιάξει μια ρύθμιση που επέτρεπε στους μαχητές της Daesh να εγκαταλείψουν τη Raqqa και τα προάστιά της χωρίς κανένα περιστατικό.
«Σύμφωνα με διαθέσιμες αξιόπιστες πληροφορίες, στις αρχές Ιουνίου, οι τρομοκράτες του ISIL [Daesh] έφτασαν σε συνεννόηση με τη διοίκηση των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες ανήκουν στην Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων και εγκατέλειψαν τις κατοικημένες περιοχές Τάδια και Αλ Χαμάμ 19 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Raqqa προσφέροντας καμία αντίσταση και κατευθύνθηκαν προς την Παλμύρα», δήλωσε ο Surovikin στο πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Ο Ammar al-Assad, ανώτερος συριακός βουλευτής, επανέλαβε αυτούς τους ισχυρισμούς λέγοντας στο Fars News ότι οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί τους στην SDF, επέτρεψαν σε περισσότερα από 120 μέλη της Daesh να εγκαταλείψουν το Raqqa με τα όπλα τους, προκειμένου να δημιουργήσουν ανασφάλεια στην Παλμύρα και την γύρω περιοχή.
Ανέφερε επίσης ότι οι Η.Π.Α. διέσωσαν από τη Raqqa διοικητές της δυτικής Daesh, στέλνοντάς τους σε άγνωστους προορισμούς.
Ενώ κάποιοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι ο λογαριασμός του al-Assad δεν είναι αξιόπιστος, αποδεικτικά βίντεο εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα με ολόκληρα κομβόι μαχητών της Daesh, να φεύγουν από τη Raqqa εντελώς άθικτοι από τους αμερικανικούς στρατιωτικούς, παρόλο που οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν ενεργά αυτή την ακριβή τοποθεσία- ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας τον λογαριασμό του al-Assad.
Ενώ ο αμερικανικός συνασπισμός προφανώς «έχασε» τα εκατοντάδες των οχημάτων της συνοδείας της Daesh, δεν είχαν κανένα πρόβλημα να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος του Συριακού Στρατού την περασμένη Κυριακή.
Σύμφωνα με το Συριακό στρατό, το αεροπλάνο βομβάρδιζε τις δυνάμεις της Daesh, αφήνοντας τη Raqqa όταν καταρρίφθηκε.
Έτσι, εάν ούτε ο συνασπισμός υπό την ηγεσία των Η.Π.Α. ούτε η SDF στοχεύουν τη Daesh με τον αδιάκριτο βομβαρδισμό τους, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι στοχεύουν αντ ‘αυτού πολίτες που θα μπορούσαν να αντισταθούν στην προσάρτηση της Raqqa από τους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Κούρδους.
mintpressnews (μετάφραση από)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ