Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017

Πάνω από 1 εκατ. υπογραφές για την απαγόρευση ζιζανιοκτόνου της Monsanto στην ΕΕ

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι υπέγραψαν αίτηση ζητώντας την απαγόρευση του glyphosate στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι το κύριο συστατικό στα ζιζανιοκτόνα Roundup της Monsanto, για τον φόβο ότι προκαλεί καρκίνο

«Σε λιγότερο από πέντε μήνες, πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες της ΕΕ έχουν υπογράψει το αίτημά μας για την απαγόρευση του glyphosate», δήλωσε ο David Schwartz, συντονιστής στην Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών, η οποία βρίσκεται πίσω από το petition, όπως αναφέρει το AFP.

«Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν έχουν ξεγελαστεί από τις προσπάθειες άσκησης πίεσης της βιομηχανίας φυτοφαρμάκων ή την αναληθή επιστήμη που ασκείται αθέμιτα», είπε.

Η ομάδα ανακοίνωσε ότι πέτυχε τον ελάχιστο αριθμό των υπογραφών που απαιτούνται για να λάβουν μια επίσημη απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – το 1 εκατομμύριο ονόματα από τουλάχιστον επτά χώρες – σε χρόνο ρεκόρ.

«Οι πολιτικοί μας πρέπει να ακούσουν αυτό το μήνυμα δυνατά και καθαρά», δήλωσε ο Schwartz.

Η ΕΕ επί του παρόντος εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα
ανανεώσει την άδεια για το αμφιλεγόμενη ζιζανιοκτόνο που παράγεται από τη Monsanto και αναμένεται να αποφασίσει επίσημα για το θέμα τον Δεκέμβριο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) έκρινε τον Μάρτιο ότι το glyphosate δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως καρκινογόνος ουσία, δηλώνοντας ότι δεν «πληρεί τα κριτήρια».

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η οποία καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα το 2015, δηλώνοντας ότι το glyphosate είναι «απίθανο» να αποτελέσει καρκινογόνες απειλή για τον άνθρωπο.

Ωστόσο, και οι δύο αποφάσεις έχουν αμφισβητηθεί από επιστήμονες, περιβαλλοντικές ομάδες και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι έχουν επισημάνει στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι το glyphosate μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Το glyphosate είναι ένα από τα πιο βαριά ζιζανιοκτόνα στον κόσμο που χρησιμοποιούνται και καταχωρήθηκε σε πάνω από 130 χώρες από το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC).

Εάν η χημική ουσία απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Monsanto μπορεί να υποστεί έως και $ 100 εκατομμύρια σε απώλεια κερδών, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το Reuters.

Το petition θα είναι ανοικτό για ακόμα δυο εβδομάδες και στοχεύει τα 2 εκατομμύρια υπογραφές.

Κίνημα Επιβιώνουμε 

nea.allnewz
το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ