Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

Nομιμοποίηση του Δουλεμπορίου ενοικιαζομένων ανθρώπων μέσω του Πολυνομοσχεδίου

Οι Σκλάβοι δεν είναι Άνεργοι. Νοικιάσου κι εσύ !

του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Πίσω από τα Μεγάλα θέματα του Πολυνομοσχεδίου όπως το γάλα, τα φαρμακεία και τα περίπτερα, πέρασε κι η νομιμοποίηση του Δουλεμπορίου ενοικιαζομένων ανθρώπων και στις Εργολαβίες μεταξύ διαπλοκής και Δημοσίου .

Πλέον και στα Δημόσια Έργα θα μπορούν να απασχολούνται σκλάβοι-ενοικιαζόμενοι.

Sklaven sind Nicht Arbeitslos* (Οι Σκλάβοι δεν είναι Άνεργοι.)

Η αρχή έγινε με την Ενοικιαζόμενη εργασία στις ΗΠΑ, το άντρο του καπιταλισμού, όπου πλέον ακόμη κι ο Στρατός στο Ιράκ έχει περισσότερους Μισθοφόρους παρά Στρατιώτες.

Για παράδειγμα η Blackwater προσλαμβάνει βετεράνους του στρατού των ΗΠΑ, εκπαιδευμένους με τα λεφτά των φορολογουμένων και κατόπιν τους ενοικιάζει πάλι στο κράτος στέλνοντας τους στο Ιρακ. Στην Ευρώπη ήρθαν πριν από δέκα χρόνια μέσω των Mini Jobs (διαβάστε το ΧΩΝΙ της 0/0/0) στην Γερμανία. Η δικαιολογία ήταν να βρουν 1εκ άνεργοι, μητέρες, νέοι για μαθητεία, γρήγορα εργασία και ο σκοπός τους να κρύψουν κάτω από το χαλί το ένα μεγάλο ποσοστό της Ανεργίας. Στο αποχαύνωση του ΕΥΡΩ και στην επίπλαστη ευημερία λίγοι πρόσεξαν
το κακό που δημιουργήθηκε. Οι minijobs είναι εργασία με 400€ το μήνα αφορολόγητα και χωρίς συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μέχρι να βρουν εργασία.

Η πραγματικότητα μετά από 10 χρόνια εφαρμογής του μέτρου , αποκάλυψε ότι χιλιάδες άνθρωποι σκλαβώθηκαν στο “προσωρινό” για δέκα χρόνια και σήμερα πλέον που είναι 35-40ετών είναι ακόμη με μισθό 400€ αφορολόγητο και χωρίς σύνταξη ! Ενώ πολλοί ακόμη, με “κανονική” εργασία βρήκαν δεύτερη αφορολόγητη εργασία για να συμπληρώσουν τα 2.000€ που είναι περίπου ο μέσος μισθός στην Γερμανία.

Σήμερα στην Γερμανία έχει ξεκινήσει διάλογος, όχι βέβαια για να καταργηθεί το βολικό για τις πολυεθνικές μέτρο, αλλά για να ανέβει ο μισθός στα 450€ με ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά με αντάλλαγμα όπως προτείνουν οι Πράσινοι, να είναι αφορολόγητα μόνο τα 50€.

Ένα άλλο στοιχείο που ενδιαφέρει τους Ελληνες εργαζόμενους, είναι ο μύθος σύνδεσης χαμηλού μισθού-ανταγωνιστικότητας!

Συγκεκριμένα όσες Εταιρίες θέλουν να γίνουν ανταγωνιστικές, όπως η VW επιλέγουν να κρατήσουν τους πολύτιμους εξειδικευμένους εργαζόμενους σε μόνιμη θέση αντί σε προσωρινή, δήλωσε στην Welt o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ομοσπονδιακών Εργοδοτών Προσωπικού (BAP), Volker Enkerts. Οι Βιομηχανίες που παράγουν κι είναι ανταγωνιστικές πληρώνουν και αναλογα υψηλά ώστε να μην χάσουν την τεχνογνωσία, κι άρα τον ανταγωνισμό, ένω οι εταιρίες με χαμηλή προστιθέμενη αξία είναι αυτές που θέλουν ανακυκλωσημους εργαζομένους.

Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο ινστιτούτο απασχόλησης (Forschungseinrichtung der Bundesagentur für Arbeit) μόλις το 15% των Mini Jobs βρίσκει τελικά μόνιμη εργασία, το υπόλοιπο 75% ανακυκλώνεται ξανά και ξανά. Ναι μιλάμε για ανθρώπους.

Ενα δεύτερο δεδομένο στους μακροχρόνια ενοικιαζόμενους είναι η υπερεξειδίκευση ! Δηλαδή μπαίνουν στην κατάσταση σκλάβου-ενοικιαζόμενου ώστε να αποκτήσουν δεξιότητας σε νεαρή ηλικιά πχ 25ετών και στα 35 να είναι τόσο υπερεξειδικευμένοι ώστε αν δεν βρουν μόνιμη εργασία, να μην μπορούν να απορροφηθούν ούτε στην φθηνή εργασία γιατί έχουν δεξιότητες που δικαιολογούν υψηλότερο μισθό ή υπογράφουν συμβάσεις ανειδίκευτου αποκρύβοντας το βιογραφικός του για να βρουν δουλεια και να ξεκινούν πάλι από το μηδέν !

Τρίτον είναι ότι οι περίπου 8.000 δουλεμπορικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Γερμανία, είναι πράγματι “ελαστικες” απέναντι στο νόμο. Για παράδειγμα εργαζόμενος που απολύθηκε απο την Daimler για πρόβλημα υγείας, επαναδραστηριοποιηθηκε στο ίδιο πόστο αλλά υπό την σκέπη της δουλεμπορικής εταιρίας και φυσικά με το χαμηλό μισθό 16€/ώρα αντί των 40ώραρα που έπαιρνε πριν, με όποια επιβάρυνση για την υγεία του. Σκεφτείτε αν αυτο γίνεται στη Γερμανία , τι θα γίνει στην Ελλάδα που έλεγχοι είναι μηδενικοί.

Monderne Sklaverei* (μοντέρνα σκλαβιά)

Εδω στην Ελλάδα τώρα η ενοικαζόμενη εργασία ήρθε μαζί με το μνημόνιο. Πρωτα μείωσαν τις αποζημειώσεις των απολύσεων, μείωσαν τα εργασιακά δικαιώματα, έφεραν τις ατομικές συμβάσεις με την υπόσχεση της μείωσης της ανεργίας και τελικά και μειωση μισθών είχαμε και η ανεργία από 11% εκτοξεύθηκε στο 30% !

Ενα παράδειγμα είναι κι η Φωτεινή Κ. μπήκε με ΑΣΕΠ (!) για 8μηνη σύμβαση στα ΔΕΚΟ με μισθό 800€ καθαρά. Ξαφνικά με τους νέους νόμους ξαφνικά βρέθηκε να εργάζεται για την εταιρεία S. για 6 μήνες με μισθό 580€ στο ίδιο πόστο και στο ίδιο ωράριο, αλλά μάλλον και κι αυτά ήταν “πολλά” ξανά μεταπήδησε σε άλλη δουλεμπορική την M. αυτή την φορά για 540€ χάνοντας “κάπου” στο δρόμο 260€ “αέρα” για την ίδια εταιρία ΔΕΚΟ που της “προσέφερε” εργασία που ήδη είχε από τον ΑΣΕΠ ! ! !

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Φωτεινή Κ. ήταν από τις τυχερές γιατί βρήκε 8μηνην εργασία. Τώρα πλέον είναι 5μηνες. Γιατί 5μηνες ; Μα έχουμε την πιο ακροδεξιά κυβέρνηση μετά τον Πινοσετ κι ακόμη αναρωτιέστε ; Μα απλά γιατί στους 6μηνες κάποιος δικαιούται επίδομα Ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αλλά αν πάρει το επίδομα Ανεργίας δεν θα έχει την ανάγκη του Εργολάβου. Ενώ τώρα στους 5μήνες έχει να επιλέξει μεταξύ πείνας ή δουλεμπόρου και να αναγκαστεί να υπογράψει πάλι για 5μηνη εργασία. Λογικό.

Ενω δεύτερο παράδειγμα, όπως κατήγγειλε εκπρόσωπος των εργαζομένων ΕΤΕΑ στο MEGA “Κοινωνία Ωρα” απολύσανε 70 μόνιμες (καθαρίστριες περίπου υπολογίζω 90χιλ/μήνα) και πήραν εργολάβο με 500χιλ/μήνα κα φυσικά οι οικοδεσπότες της εκπομπής άλλαξαν θεμα κι αφησαν την καταγγελία να αιωρείται. Ασύμφορο αλλά ίσως βολικό για κάποιους, όχι βέβαια τους εργαζόμενους.

Τώρα με το πολυνομοσχέδιο-μνημόνιο που ψήφισαν οι βουλευτές μας, ο θεσμός των ενοικιαζόμενων, αυτή τεράστια μπίζνα εκατομμυρίων με σίγουρο πελάτη , τον Ελληνα φορολογούμενο, θα επεκταθεί και στα Δημόσια Έργα οι δήμοι που θα κερδηθούν από μνημονιακούς δημάρχους, από την επόμενη των Εκλογών θα αρχίσουν να απολύουν κόσμο, είναι μνημονιακή Καλλικρατική υποχρέωση, αν “και όλοι μας υπόσχονται ότι τελειώνει το μνημόνιο”. Ετσι οι Εργασίες που πάντα είναι απαραίτητες για τους Δήμους και τις Περιφέρειες θα γίνονται ακριβότερα, με αύξηση των δημοτικών τελών, και με εργολάβους. πάντα ιδιωτες και πάντα ημμετέρους.

Αυτές οι δημοτικές εκλογές είναι οι σπουδαιότερες όλων των εποχών, γιατί αυτοί που ελέγχουν το Ελληνικό Κοινοβούλιο με σκάνδαλα και Μπαλτάκους, θέλουν να πάρουν και τον έλεγχο των μικρών κοινοβουλίων μας σε κάθε πόλη και σε κάθε γειτονια. Γιατι τα μέτρα που ψηφίστικάν ήρθε τώρα να εφαρμοστούν.

Γιατι τα μέτρα που ψηφίστηκαν ήρθε τώρα να εφαρμοστούν.

* © το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ΧΩΝΙ της Κυριακής, 13 Απριλίου 2014


ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


http://www.welt.de/wirtschaft/article124122867/Warum-die-Zeitarbeit-auf-dem-Rueckzug-ist.html
http://www.derwesten.de/region/rhein_ruhr/ein-leiharbeiter-fuehlt-sich-als-moderner-sklave-id6616607.html
http://www.n24.de/n24/Nachrichten/Wirtschaft/d/515162/mit-leiharbeit-kaum-chance-auf-festanstellung.html
http://www.sueddeutsche.de/karriere/zeitarbeit-euro-lohn-das-ist-sklaverei-1.381131
http://www.freies-netz-sued.net/index.php/2012/02/29/ansbach-zeitarbeit-ist-moderne-sklaverei/
http://www.fr-online.de/wirtschaft/ausbeutung-mit-werkvertraegen–das-ist-moderne-sklaverei-,1472780,14635834.html
http://www.myvideo.de/watch/8632973/Zeitarbeit_Moderne_Sklaverei
http://www.minijob-zentrale.de/DE/0_Home/node.html


Αυγερινός Χατζηχρυσός

ΣΧΕΤΙΚΑ:

Το ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο (30 Μαρτίου 2014)


το είδα



Περίπου 1,4 εκατ. Βρετανοί δουλεύουν με συμβάσεις «μηδενικών ωρών»


Δεν έχουν καμία εγγύηση για τις ώρες που θα εργάζονται ή για τον μισθό που θα λαμβάνουν
Στη Βρετανία απασχολούνται με συμβάσεις «μηδενικών ωρών» περίπου 1,4 εκατ. εργαζόμενοι, δηλαδή άνθρωποι χωρίς καμία εγγύηση για τις ώρες που θα εργάζονται και άρα για τον μισθό που θα λαμβάνουν, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ONS), «οι εργοδότες στη Βρετανία έχουν συνάψει περίπου 1,4 εκατ. συμβάσεις οι οποίες δεν διασφαλίζουν ελάχιστο αριθμό ωρών εργασίας».

Η ONS, που διεξήγαγε την έρευνά της σε μια περίοδο δύο εβδομάδων τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε ότι περίπου το 13% των εργοδοτών που ρωτήθηκαν παραδέχθηκαν ότι χρησιμοποιούν αυτού του είδους τις συμβάσεις. Το ποσοστό φτάνει σχεδόν το 50% στον τομέα του τουρισμού, της εστίασης και της τροφοδοσίας.

Η έρευνα αυτή δείχνει επίσης ότι οι φοιτητές, οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι κάτω των 25 ετών και άνω των 65 ετών ωθούνται συχνότερα να υπογράψουν αυτού του είδους τις συμβάσεις.

Σύμφωνα με τα εργατικά συνδικάτα, αυτή η πρώτη έρευνα που διεξήγαγε η ONS για το θέμα αυτό απέδειξε ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των συμβάσεων «μηδενικών ωρών» είναι πολύ μεγαλύτερος από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις. Μέχρι τώρα οι αριθμοί που ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσία έκαναν λόγο για περίπου 583.000 τέτοιου είδους συμβάσεις.

«Η επισφαλής εργασία χωρίς εγγύηση για τακτικές ώρες πληρωμένης εργασίας δεν περιορίζεται πλέον στο περιθώριο της αγοράς εργασίας», δήλωσε η Φράνσις Ο’ Γκρέιντι, η γενική γραμματέας της ομοσπονδίας συνδικάτων TUC μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων.

«Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση καυχιέται για την οικονομική ανάπτυξη όταν υπάρχουν περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια συμβόλαια που δεν διασφαλίζουν ελάχιστες ώρες εργασίας ούτε μια τακτική πηγή εισοδήματος για τους εργαζόμενους», σημείωσε ο Ντέιβ Πρέντις του συνδικάτου Unison.


Από την πλευρά της η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον βλέπει σε αυτού του είδους τις συμβάσεις «μια καλοδεχούμενη ευελιξία», σύμφωνα με τις δηλώσεις που είχε κάνει τον Δεκέμβριο ο υπουργός Επιχειρήσεων Βινς Κέιμπλ.

Το υπουργείο Επιχειρήσεων επανάλαβε σήμερα τη θέση αυτή, όμως επεσήμανε ότι σκοπεύει να ασχοληθεί με το θέμα της αποκλειστικότητας που θέτουν κάποιες από αυτές τις συμβάσεις, γεγονός που εμποδίζει τους εργαζόμενους να εργάζονται σε περισσότερες από μία δουλειές.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ δεσμεύθηκε πάντως την προηγούμενη Παρασκευή να περιορίσει το φαινόμενο των «συμβάσεων μηδενικών ωρών», αν κερδίσει τις εκλογές το 2015, διασφαλίζοντας κυρίως ότι οι εργαζόμενοι θα εξασφαλίζουν αυτόματα έναν σταθερό αριθμό ωρών αφού συμπληρώσουν ένα χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη.



το είδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »