Ειδικότερα, με το Σ/Ν «Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας – δημόσιο λογιστικό» περιγράφονται διεξοδικά αν και «συγκεκαλυμμένα» όλες οι διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Χώρα προς τη δημιουργία ενός ασφυκτικού «Εσωτερικού Μνημονίου», με μονοδιάστατο δημοσιονομικό χαρακτήρα, το οποίο υποχρεωτικά θα διαρκέσει μέχρι και την αποπληρωμή του 75% των δανείων προς την ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ, η οποία αναμένεται λάβει χώρα μετά το 2040. Με το παρόν ΣΝ, η κατάργηση του Μνημονίου έχει καθαρά λεκτικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι στη θέση του όρου «Μνημόνιο» υφίσταται πλέον ο όρος «Διορθωτικός Μηχανισμός», ενώ στη θέση «Τρόικα» δημιουργείται ο μηχανισμός του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου».
Διαβάζοντας κανείς τα άρθρα μεταξύ 37 και 43 του ΣΝ μπορεί να αποκτήσει μια σαφή εικόνα για την διάδοχη – των Μνημονίων – κατάσταση. Η χώρα έχοντας λόγο
Χρέους προς ΑΕΠ πολύ πάνω από το 60% που ορίζει ως ανώτατο όριο το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, είναι υποχρεωμένη σε ετήσια βάση να καταρτίζει και να επικαιροποιεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και ταυτόχρονα να ενεργοποιεί το διορθωτικό μηχανισμό προκειμένου να αντιμετωπίζονται τυχόν αποκλίσεις από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της προσαρμογής.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο «διορθωτικός μηχανισμός» ενεργοποιείται αυτομάτως σε περίπτωση που υπάρχει σχετική σύσταση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ σημαντικός είναι και ο ρόλος του «Δημοσιονομικού Συμβουλίου» για την αποδοχή ή μη των Κυβερνητικών δημοσιονομικών προβλέψεων αποτελώντας με τον τρόπο αυτό τον προθάλαμο της λήψης νέων μέτρων.
Επιπρόσθετα δε, για την ενεργοποίηση του «διορθωτικού μηχανισμού, προβλέπεται ρητά η διαδικασία της υποβολής προς ψήφιση στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών σχετικού «σχεδίου διορθωτικών ενεργειών» μετά και από έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου δηλαδή (αντίστοιχη διαδικασία με την υφιστάμενη της έγκρισης των Δανειακών Συμβάσεων..).
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι το Σχέδιο αυτό πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνει τους «ετήσιους στόχους δημοσιονομικών δεικτών, που πρέπει να επιτευχθούν προκειμένου να διορθωθούν οι αποκλίσεις», καθώς και «την έκταση και το περιεχόμενο των παρεμβάσεων για τα έσοδα και τις δαπάνες που πρέπει να ληφθούν ώστε να διορθωθούν οι αποκλίσεις»..
Θα περίμενε κανείς ότι 4 χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στην εποχή των Μνημονιακών δεσμεύσεων, η παθογένεια της απόκρυψης της αλήθειας από την κοινωνία θα είχε εξαλειφθεί ως έννοια από το πολιτικό κατεστημένο..
olympia
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου