Η Αρκούδα και ο Δράκος απάντησαν στην Federal Reserve και την εξώγαμη θυγατέρα της Bank of Japan. Μια μοίρα του ρωσικού ναυτικού με ένα καταδρομικό και ένα αντιτορπιλικό θα καταπλεύσει για κοινές ασκήσεις με το κινεζικό Ναυτικό στα διεθνή ύδατα έξω από τα νησιά Ντιαογού, (τα οποία διεκδικούν από το Πεκίνο οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία), οι οποίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες.
Τα ρωσικά πλοία , μετά το πέρας των ασκήσεων θα διαβούν τα Στενά της Τσουσίμα, και θα πλεύσουν προς την Σαγγάη όπου θα φτάσουν με την άφιξη του ρώσου προέδρου Β. Πούτιν στην Κίνα, για την πανηγυρική υπογραφή της κολοσσιαίας συμφωνίας προμήθειας 37 δισεκατομυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ανά έτος και της πώλησης υπερσύγχρονων μαχητικών SU-35, στον "Κόκκινο Δράκο", με την οποία θα επισφραγισθεί και η οικονομική συμμαχία με το Πεκίνο, οπότε μετά, θα μπορούσε να ανακοινωθούν και τα πρώτα κοινά οικονομικά αντίμετρα προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
Έτσι και αλλιώς έμπρακτη αναγνώριση της ζώνης αεράμυνας (ADIZ) των Κινέζων στον εναέριο χώρο μεγάλου μέρους της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας, από τους Ρώσους, κάνει σαφές ότι στην Κινεζική Θάλασσα υπάρχει και λειτουργεί η ρωσο-κινεζική συμμαχία απέναντι από την οποία παρατάσσονται οι δυνάμεις του Άξονα. (Οι «αδύναμες» ΗΠΑ+ η «αδύναμη» Ιαπωνία).
Η Ιαπωνία δεν έχει επιλύσει ακόμη την εδαφική διαφωνία της με τη Ρωσία για τις Κουρίλες Νήσους.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι έχει δηλώσει ότι
«οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κινεζική ζώνη αεράμυνας και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις α συνεχίσουν τις ασκήσεις τους στην περιοχή». Ο σκληρός Τσακ (Νόρις) Χέιγκελ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας γνωμάτευσε στις 6 Απριλίου ότι τα νησιά ανήκουν στους Ιάπωνες και διακήρυξε: «Δεν μπορούμε να επαναχαράσσουμε τα σύνορα, να παραβιάζουμε την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία χωρών με τη βία, τον εξαναγκασμό και τον εκφοβισμό, είτε πρόκειται για μικρά νησιά στον Ειρηνικό είτε για μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες».
Επομένως μένει να δούμε αν τολμήσει ο μπάρμπα Σαμ να περάσει βόλτα από τα νησιά όταν κάνουν γυμναστική η Αρκούδα και ο Δράκος, η θα σφυρίζει αδιάφορα.
Το νησιώτικο σύμπλεγμα των Ντιαογού βρίσκεται περίπου 120 μίλια βορειοανατολικά της Ταϊβάν και αποτελείται από 5 νησίδες και 3 βραχονησίδες που είναι ακατοίκητες. Τα νησιά είχαν καταληφθεί από του Ιάπωνες κατά τον Πρώτο Σινοϊαπωνικό Πόλεμο(1894-1895) οι οποίοι ενσωμάτωσαν το αρχιπέλαγος στην επικράτεια της Ιαπωνίας με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Σύμφωνα με τη «Διακήρυξη του Πότσνταμ» , (26 Ιουλίου1945) τα νησιά θα έπρεπε να επιστραφούν στην Κίνα, που τα διεκδικεί με αυτοκρατορικά έγγραφα (όπως ο πορτολάνος του 1403), αλλά το Τόκυο, «αγόρασε» τα ακατοίκητα νησιά που ήταν κρατική περιουσία αλλά «ανήκαν σε ιδιώτη» και το 1953 παρέδωσε την διαχείριση τους στις ΗΠΑ, σε εφαρμογή της Συνθήκης Ειρήνης του Σαν Φρανσίσκο.
Το 2012, η ιαπωνική κυβέρνηση αφού ανακάλυψε ότι είχε στην κατοχή της μόνο το ένα από τα 5 νησιά τα οποία που διεκδικεί η Κίνα από το 1971, ξαναγόρασε τα νησιά Uotsurijima, Kita-Kojima, Minami-Kojima από τον επιχειρηματία Kunioki Kurihara αντί 21 εκατ. ευρώ και το Kubajima, από την κα Kazuko Kurihara, αδελφή του προηγούμενου.
Τα νησιά αυτά είναι πολύ σημαντικά διότι το αρχιπέλαγός τους αποτελεί περιοχή πλούσιας αλιείας και η διατροφική επάρκεια είναι πολύ σημαντική και για τις δύο χώρες ενω στην υφαλοκρηπίδα των νησιών έχουν εντοπιστεί σημαντικά κοιτάσματα, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η κινεζική εκτίμηση για τα ενεργειακά αποθέματα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ότι ανέρχονται 213 δισ. βαρέλιακαι και είναι τα τρίτα μεγαλύτερα κοιτάσματα του πλανήτη. (Τα αποδεδειγμένα αποθέματα της Βενεζουέλας 296.500.000.000 βαρέλια και της Σαουδικής Αραβίας 265,4 δισεκατομμύρια βαρέλια. Οι αμερικανοί πάντως το 1990 μιλούσαν για 22 δις μόνο).
Οι Κινέζοι εκτιμούν ότι στην περιοχή υπάρχει και ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, που περιέχει περίπου 250 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
το είδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου