Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΣΑΛΑΜΙΝΑ,ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΘΑΒΕΤΑΙ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ,ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΚΑΘΕ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΗ

Σε ένα παιχνίδι του παραλόγου ,όπου κρατάει έτη ,ο τελικός αντίκτυπος κατά της Σαλαμίνας,είναι να εξαφανιστεί κάθε μνήμη ,κάθε ιστορική αξία αυτής της πόλης , που έχει τυλιχθεί στα συμφέροντα του μεγαλοεπιχειρηματεία Σπανόπουλου για την επέκταση των ναυπηγείων και στην δυσωδία των τοξικών λυμάτων .

Σε παλαιότερο άρθρο του ιστολογίου salamis-aiantis.blogspot διαβάζουμε :

Ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων με μισοβυθισμένα και σκουριασμένα σκάφη
που ρυπαίνουν τη θάλασσα, σκουπίδια κάθε λογής- βιομηχανικά και αστικά- αλλά και παράνομες εκσκαφές. Κάπου εκεί... και τα αρχαία: ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων και η θαλάσσια περιοχή όπου έγινε το 480 π.Χ. η ναυμαχία κατά την οποία οι Ελληνες κατατρόπωσαν τους Πέρσες εκδιώκοντάς τους οριστικώς από την Ελλάδα. Πόσο συμβατή είναι η συνύπαρξη αρχαιοτήτων με όλες αυτές τις ρυπογόνες εγκαταστάσεις είναι ένα ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ως σήμερα. Αντιθέτως, η θλιβερή κατάσταση στη Σαλαμίνα διαιωνίζεται, αφού απόφαση για την
απομάκρυνση των ναυπηγείων δεν έχει ληφθεί, παρ΄ ότι λειτουργούν εντός της κηρυγμένης από το 2001 Αρχαιολογικής Ζώνης Α, που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται καμία δόμηση, εγκατάσταση ή άλλη δραστηριότητα.

Τι νόημα έχει λοιπόν η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που κατέθεσε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) για το ένα εκ των δύο ναυπηγείων που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο - και ευθύνονται γι΄ αυτή την κατάσταση- η εταιρεία Θ. Μπεκρής και Σία ΕΠΕ Κεραυνός; Κανείς δεν έχει αντίρρηση να καθαρίσει η εν λόγω εταιρεία τον χώρο (χερσαίο και θαλάσσιο), γι΄ αυτό άλλωστε και έλαβε έγκριση από το ΚΑΣ, το ζητούμενο όμως βρίσκεται αλλού. Επιβάλλεται η διαπραγμάτευση του υπουργείου Πολιτισμού με τον ΟΛΠ, έτσι ώστε σε έναν ορίζοντα δεκαετίας να γίνει εφικτή η απομάκρυνση των ναυπηγείων, όπως είπε η γενική γραμματέας του υπουργείου κυρία Λίνα Μενδώνη κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου. Γιατί ο ΟΛΠ; Επειδή αυτός νοικιάζει τη συγκεκριμένη έκταση- στη θέση Καμινάκι όρμου Αμπελακίων-, παρ΄ ότι σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα στον χώρο.

Οπως δήλωσε πάντως στο συμβούλιο η εκπρόσωπος της εταιρείας Κεραυνός κυρία Μπεκρή, είναι αποφασισμένη να απομακρύνει τα απορρίμματα, ενώ ζήτησε επιπλέον την κατασκευή περίφραξης και ενός καφενείου για τους εργαζομένους, αιτήματα που έγιναν επίσης δεκτά. Από την άλλη όμως δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι όλα αυτά μπορεί να «νομιμοποιούν» κατά έναν τρόπο τη λειτουργία του ναυπηγείου.

Για να δοθεί μια συνολική εικόνα της κατάστασης, ας σημειωθεί ότι στην άλλη πλευρά του Τύμβου- επίσης εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου - λειτουργεί η ΑΕ Ναυπηγική Αρκαδία, ιδιοκτησίας Διαμαντή, η οποία αρχικώς (1969) είχε λάβει άδεια εγκατάστασης μηχανουργείου, ενώ το 1977 πήρε και την άδεια για ναυπηγείο. Ουδεμία προσπάθεια απομάκρυνσής της έχει αποδώσει, διότι ο χώρος, έκτασης 24 στρεμμάτων, είναι ιδιόκτητος, άρα πρέπει να γίνει απαλλοτρίωση, με τεράστιο κόστος για το Δημόσιο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού πάντως, η ΚΣτ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Εναλίων έχουν ζητήσει να τεθούν αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι σε όλη την περιοχή της Κυνόσουρας, κάτι που επιβάλλει και τη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας.

Ο Τύμβος σήμερα είναι ένα έξαρμα του εδάφους, ύψους επτά μέτρων, του οποίου η αρχαία επίχωση έχει καταστραφεί από την άροση. Επίσης έχουν καταστραφεί οι τάφοι του νεκροταφείου που βρίσκεται στα ανατολικά του Τύμβου λόγω της έκθεσής τους στις καιρικές συνθήκες, του ομαδικού ταφικού συγκροτήματος (στα βόρεια) λόγω διάβρωσης, αλλά και των σύγχρονων καλλιεργειών. Συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες όμως δεν έχουν γίνει. Μνημεία μιας ιστορικής νίκης
Ολόκληρη φοινικική τριήρη (λάφυρο της ναυμαχίας) είχαν τοποθετήσει οι Ελληνες πάνω στο Τρόπαιο το οποίο έστησαν στη Σαλαμίνα, στο σημείο απ΄ όπου εξόρμησαν εναντίον των Περσών. Ενα μονιμότερο Τρόπαιο, αυτό «του Θεμιστοκλέους», στήθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ. και έμεινε ορατό, σύμφωνα με μαρτυρίες, ως και τις αρχές του 19ου αιώνα μ.Χ. Στην Κυνόσουρα εξάλλου, πάντα για την υπενθύμιση της νίκης, οι Αθηναίοι εγκαθίδρυσαν τη λατρεία του Διός Τροπαίου. Εκεί κοντά άλλωστε οι Αθηναίοι έθαψαν τους νεκρούς τους, στο Πολυάνδρειον, έναν μεγάλο ομαδικό τάφο.

Πηγή : www.salamis-aiantis.blogspot.com


Εχθές , σε συνέντευξη του στο http://salamina-press.blogspot.gr/2014/03/blog-post_9103.html

ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, με αφορμή την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη δυνατότητα επέκτασης των Ναυπηγείων Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα, έκανε τη ακόλουθη δήλωση:

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στην οποιαδήποτε δυνατότητα επέκτασης των ναυπηγείων στη Σαλαμίνα, όταν μάλιστα βρισκόμαστε μπροστά στο ορόσημο του εορτασμού των 2.500 χρόνων από την ιστορική Ναυμαχία, η έκβαση της οποίας καθόρισε την πορεία του Δυτικού Πολιτισμού.
Η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την κοινή υποψηφιότητα Σαλαμίνας - Πειραιά ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021

και αυτή η προοπτική συνδέεται ευθέως με την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και την απαγκίστρωση του νησιού από τα στρεβλά αναπτυξιακά πρότυπα που το οδήγησαν στην πλήρη υποβάθμιση. Υπενθυμίζω την πάγια αυτή θέση μου, καθώς επίσης και την υπ’ αριθμ. 115/2013 ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με την οποία γνωμοδότησε ΑΡΝΗΤΙΚΑ επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπεβλήθη από την εταιρεία για την δραστηριότητα διάλυσης πλοίων. Θα είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να στηρίξουμε και να αναδείξουμε μια νέα πολιτιστική και αναπτυξιακή προοπτική για την ιστορική Σαλαμίνα».

Είναι εντελώς αισχρό,η πολιτεία,να μην σέβεται την ιστορία του ελληνικού λαού,όχι μόνο βέβαια προς παραδείγματος της Σαλαμίνας,αλλά έχει αποδείξει την αναλγησία της ,απέναντι και σε άλλα ιστορικά μνημεία του πολιτισμού μας....(για να μην μιλήσουμε για τους αρχαίους ναούς που βρίσκονται θαμμένοι κάτω από συναγωγές της ορθοδοξίας) και είναι άξιο απορίας ως προς τι και που εκπροσωπεί ο κάθε δήμος και η πολιτεία στο σύνολο της τον πολιτισμό ,τον άνθρωπο και την ιστορία ενός έθνους.Εμείς μετά λύπης απλά ανακοινώνουμε πως ,αύριο Κυριακή 9 Μαρτίου,πραγματοποιείται συγκέντρωση  κατά αυτής της πρακτικής από την δημοτική κίνηση πολιτών Σαλαμίνας ΝΑΥΜΑΧΗΑ στα  πλαίσια  των  ενεργειών  της για  την   αποτροπή του  ξεπουλήματος  του  αρχαιολογικού  χώρου και  την  απαράδεκτη ενέργεια  του  ΥΠΠΟ  για  την   καταρχήν  έγκριση  της επέκτασης των   ναυπηγείων Σπανόπουλου , ωρα 11.00 πμ . 
Όπως οι ίδιοι δηλώνουν σε ανακοίνωση τους στο esalamina : 



μαζί  με την υποψήφια   περιφερειάρχη   Αττικής   κ.  Δούρου και  κλιμάκιο  Βουλευτών  του   ΣΥΡΙΖΑ , επίσκεψη  στον αρχαιολογικό   χώρο για την πλήρη  ενημέρωση τους  και τον  συντονισμό των κινήσεων ,  για   να  μην  γίνει  αυτό το  έγκλημα σε  βάρος της Σαλαμίνας  και της ιστορίας   μας.


Έχουμε   υποχρέωση  να είμαστε  όλοι  εκεί. 


Όχι  άλλη   υποβάθμιση  του νησιού μας.


Όχι   διαλυτήριο   πλοίων στη  Σαλαμίνα.


Όλη     η  Ευρώπη  λέει  όχι στα   διαλυτήρια    πλοίων,  εμείς  θα   τα   δεχτούμε   και   μάλιστα  στον  ιστορικό  αρχαιολογικό μας   χώρο?


Τόπος    συνάντησης    ο αρχαίος    λιμένας   (μνημείο). 


τηλ   επικοινωνίας  :   6977587724  ,  6979043984
 http://salamina-press.blogspot.gr/






 ΕΜΕΙΣ EYXOMAΣΤΕ, ΣΑΝ ΕΥΡΥΝΟΜΗ,ΤΟ ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ ,ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ,ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ,ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ...ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΨΗΦΩΝ..ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΕΠΩΝΥΜΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΑΧΗΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ,ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ..



Πηγές : http://esalamina.blogspot.gr/ και http://salamina-press.blogspot.gr/


Άρθρο : Λίνα Αλβενιώτη.


http://eyrynomi.blogspot.gr/2014/03/blog-post_8.html


το είδα




 Ο Τύμβος των Σαλαμινομάχων 




Από Ομάδα Φρυκτωριών


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό.