Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών, του Ανδρέα Μπανούτσου


Την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011 η Βουλή των Ελλήνων με μεγάλη πλειοψηφία 198 βουλευτών υπερψήφισε τη τροπολογία που ουσιαστικά δίνει οριστικά το πράσινο φως για την κατασκευή του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών στη περιοχή του Βοτανικού.

Το Ισλαμικό Τέμενος θα φιλοξενηθεί σε έκταση που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό με συνολικό εμβαδόν 850 τ.μ αφού μετασκευασθούν υφιστάμενα κτίρια και υπολογίζεται ότι θα έχει χωρητικότητα 350 ατόμων αντί αρχικού σχεδίου 500 ατόμων και δεν θα διαθέτει μιναρέ.
Το αίτημα για την ανέγερση Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα έχει μακρά ιστορία. Ουσιαστικά ξεκινάει από τα τέλη του 19ου αιώνα και καταλήγει με το επίσημο αίτημα της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος το 2006 προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.(ΥΕΠΘ) Η τότε Υπουργός Παιδείας κα Μαριέττα Γιαννάκου ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα και περί τα τέλη του 2006 έφερε σχέδιο νόμου στη Βουλή που υπερψηφίστηκε και πλέον αποτελεί Νόμο του Κράτους (Ν.3512/2006).

Ο συγκεκριμένος νόμος μεταξύ άλλων προβλέπει την ίδρυση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών». Σκοπός του
ΝΠΙΔ είναι η διοίκηση, διαχείριση και συντήρηση του Ισλαμικού Τεμένους που θα ανεγερθεί στα όρια του Δήμου Αθηναίων για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των Μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική. Το ιδρυόμενο από το Ν.3512/2006 ΝΠΙΔ διοικείται από επταμελές(7 μέλη) Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ) στο οποίο πέρα από Έλληνες κρατικούς λειτουργούς( 4 μέλη) συμμετέχουν και ένας εμπειρογνώμονας με γνωστικό αντικείμενο σχετικό με την Ισλαμική θρησκεία και δύο(2) εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων που διαβιούν στην Αττική που επιλέγονται από τον Υπουργό Παιδείας μεταξύ των προτεινόμενων από δύο νομίμως συγκροτημένα και πλέον αντιπροσωπευτικά σωματεία Μουσουλμάνων της Αττικής. Οι πόροι του ΝΠΙΔ διακρίνονται σε τακτικούς που προέρχονται από επιχορηγήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού του ΥΕΠΘ για τη λειτουργία και συντήρηση του Τεμένους και έκτακτους που προέρχονται από επιχορηγήσεις, δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες και κάθε είδους εισφορές φυσικών ή νομικών προσώπων κλπ.

Η ανέγερση του Ισλαμικού Τεμένους πάντα σύμφωνα με το Ν.3512/2006 θα πραγματοποιηθεί με δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Τέλος στο ιδρυόμενο Τέμενος τοποθετείται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Μουσουλμάνος θρησκευτικός λειτουργός (ιμάμης) μετά από εισήγηση του Δ.Σ του ΝΠΙΔ, με θητεία δύο ετών, που μπορεί να ανανεωθεί. Με την πρόσφατη ψήφιση της τροπολογίας στη Βουλή για την κατασκευή του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, ουσιαστικά επικυρώθηκε η αρχική πρόβλεψη του Ν.3512/2006 με την συμπλήρωση βέβαια ( δεν υπήρχε συγκεκριμένη πρόβλεψη στο Ν.3512/2006) ότι το Τέμενος θα κατασκευασθεί στο συγκεκριμένο χώρο που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό στη περιοχή του Βοτανικού.

Η Αθήνα σύμφωνα με πολλούς αναλυτές και τους εκπροσώπους Μουσουλμανικών οργανώσεων είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα στην οποία δεν λειτουργεί επίσημο Ισλαμικό Τέμενος. Είναι όμως ακριβής αυτός ο ισχυρισμός; Στην Αθήνα ήδη από τον Ιούνιο του 2007 λειτουργεί λατρευτικός χώρος χωρητικότητας περίπου 3.000 ατόμων( σύμφωνα με την κα Χάλα Ακάρι εκπρόσωπο του Ελληνο-Αραβικού Μορφωτικού και Πολιτιστικού Κεντρου) μέσα στο κτίριο που στεγάζει το Ελληνο-Αραβικό Μορφωτικό και Πολιτιστικό κέντρο στο Μοσχάτο. Το Ελληνο-Αραβικό Μορφωτικό και Πολιτιστικό Κέντρο λειτουργεί νόμιμα από το 2001 και το 2007 μετεγκαταστάθηκε από τους Αμπελόκηπους στο Μοσχάτο σε κτίριο που αγόρασε και ανακαίνισε έναντι 2,5 εκατ. Ευρώ Σαουδάραβας επιχειρηματίας. Επομένως αναρωτιέται κανείς γιατί όλη αυτή η προπαγάνδα ότι δεν υπάρχει στην Αθήνα νόμιμος χώρος λατρείας για τους Μουσουλμάνους. Εξυπηρετούνται κάποιες σκοπιμότητες ή απλά επικρατεί άγνοια;

Εκτός αυτού λειτουργούν περισσότερα από 100 άτυπα τζαμιά σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Τα τζαμιά αυτά βέβαια λειτουργούν ημι-παράνομα και αυτό είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματα που επικαλούνται όσοι προκρίνουν την κατασκευή του επίσημου Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών. Όμως θα μπορούσαν οι ελληνικές αρχές εφόσον τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας να νομιμοποιήσουν ένα μεγάλο μέρος αυτών των άτυπων τζαμιών και να μην χρειαστεί να κατασκευαστεί ένα μεγάλο Τέμενος που μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία Ισλαμικού γκέτο, όπως η εμπειρία από άλλα ευρωπαϊκά κράτη μας έχει διδάξει.
Η Αθήνα σύμφωνα με άρθρο της κας Ελευθερίας Κόλλια στο Βήμα έχει περισσότερους από 500.000 Μουσουλμάνους. Αν και ο αριθμός ελέγχεται για την ορθότητά του(συνήθως γίνεται το λάθος να συνυπολογίζονται στους Μουσουλμάνους και οι Αλβανοί οι οποίοι δεν θεωρούνται πραγματικοί Μουσουλμάνοι ακόμα και από τους ίδιους τους Άραβες), δεν μας εξηγεί η κα Κόλλια πόσοι από αυτούς τους Μουσουλμάνους που κατοικούν στην Αθήνα είναι Έλληνες πολίτες, πόσοι νόμιμοι μετανάστες και πόσοι παράνομοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τα ευρήματα της εν εξελίξει διδακτορικής μου έρευνας για το Πανεπιστήμιο του Buckingham με θέμα «Το Ισλάμ στην Ελλάδα και η Ισλαμιστική απειλή», οι Μουσουλμάνοι το θρήσκευμα Έλληνες πολίτες και οι νόμιμοι μετανάστες που κατοικούν στην Αττική δεν υπερβαίνουν τα 40.000 άτομα. Επομένως γιατί γίνεται όλη αυτή η «φασαρία»; Μήπως γίνεται για τους λαθρομετανάστες Μουσουλμάνους;

Δεδομένου ότι όπως εξήγησα υπάρχει ήδη νόμιμος λατρευτικός χώρος στην Αθήνα που μπορεί να εξυπηρετήσει τις θρησκευτικές ανάγκες των Μουσουλμάνων γεννάται το ερώτημα για ποιον λόγο και ποιοι πίεσαν και κατάφεραν τελικά να πείσουν την πλειοψηφία των μελών του Ελληνικού κοινοβουλίου να εγκρίνουν τη κατασκευή ενός Τεμένους που σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία θα επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες με το ποσό των 12 εκατ. Ευρώ περίπου.

Η απάντηση στο ερώτημα είναι σχετικά απλή. Ο κ.Ναίμ Ελγαντούρ Πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος για τους δικούς του ενδο-Μουσουλμανικούς πολιτικούς λόγους φιλοδοξεί να παρουσιάσει ως προσωπική του επιτυχία την ανέγερση του πρώτου επίσημου Ισλαμικού Τεμένους. Ο κ. Ελγαντούρ όπως δήλωσε πρόσφατα στο Βήμα θα προτείνει στο Υπουργείο Παιδείας ονόματα ιμάμηδων ώστε να επιλέξει τελικά ο αρμόδιος Υπουργός ( αρμόδια εν προκειμένω) ποιος θα διοριστεί. Ο κ. Ελγαντούρ βέβαια προφανώς ήταν και είναι πιο προσεκτικός και «πονηρός» από την αρμόδια Υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου η οποία σύμφωνα με εμπιστευτικό έγγραφο-τηλεγράφημα της Αμερικανικής Πρεσβείας ( 09ATHENS1723) στην Αθήνα (17 Δεκεμβρίου 2009) που διέρρευσε στον ιστότοπο WikiLeaks δήλωσε ότι «υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή διαφόρων τζαμιών στην Αθήνα, όχι μόνο ενός, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι Μουσουλμάνοι που προέρχονται από διαφορετικές σέκτες».

Ο κ. Ελγαντούρ ακολουθεί τη πολιτική που εδώ και δεκαετίες ακολουθεί η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Ευρώπη. Προσεκτικές κινήσεις με γνώμονα τη βαθμιαία προώθηση μιας Ισλαμιστικής πολιτικής ατζέντας που σαν τελικό στόχο έχει την Ισλαμοποίηση της Ευρώπης. Ήδη από το 2001 έχει διαρρεύσει το μυστικό σχέδιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την Ισλαμοποίηση της Δύσης, γνωστό στους κύκλους των Δυτικών μυστικών υπηρεσιών ως «The Project». Το σχέδιο αυτό χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980.
Όπως επισήμανα σε προηγούμενα άρθρα μου στο RIMSE « The Muslim Brotherhood and Greece» και το « The Muslim Association of Greece and the Turkish NGO IHH» ο κ.Ελγαντούρ έχει σχέσεις τόσο με την Ισλαμιστική οργάνωση των Αδελφών Μουσουλμάνων όσο και με την Ισλαμιστική Τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) ΙΗΗ η οποία ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό για τη γεωπολιτική αστάθεια που επικρατεί σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ΙΗΗ ήταν εκείνη που οργάνωσε την αποστολή του « Στόλου της Ελευθερίας» τον Μάιο του 2010 στη Γάζα δήθεν για τη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστινίους, ουσιαστικά όμως ήταν μια κίνηση που έγινε με στόχο την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς ( που διοικεί πραξικοπηματικά τη Λωρίδα της Γάζας από τον Ιούνιο του 2007), η οποία αποτελεί παρακλάδι του μη τρομοκρατικού αλλά εξτρεμιστικού Ισλαμιστικού κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Πως μπορεί λοιπόν ο κ.Ελγαντούρ ένας άνθρωπος που συνδέεται με τις οργανώσεις αυτές (έστω και έμμεσα) να αποτελεί το βασικό συνομιλητή της Ελληνικής Πολιτείας για θέματα Ισλάμ στην Ελλάδα;
Οι Έλληνες πολιτικοί που υπερψήφισαν την τροπολογία για την κατασκευή του Ισλαμικού Τεμένους άραγε γνώριζαν το ρόλο και τις διασυνδέσεις του κ.Ελγαντούρ; Η εκτίμηση μου είναι ότι προφανώς δεν γνώριζαν και πήραν μια απόφαση η οποία ενδεχομένως μελλοντικά να έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην εσωτερική αλλά και στην εθνική μας ασφάλεια.

Αυτό που μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα είναι να αποφευχθεί να περάσει υπό τον έλεγχο της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδος το υπό ανέγερση Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών. Πως μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτό; Η λύση είναι εξαιρετικά απλή. Θα πρέπει να μην οριστεί στο Ισλαμικό Τέμενος ιμάμης που θα προταθεί από τη Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδος, καθώς επίσης και να μην οριστεί εκπρόσωπός της στο Δ.Σ του ΝΠΙΔ που είναι αρμόδιο για τη λειτουργία του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλιστεί ότι το Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των θρησκευτικών αναγκών των Μουσουλμάνων και όχι για την αύξηση της επιρροής ατόμων και οργανισμών που συνδέονται με εξτρεμιστικές Ισλαμιστικές οργανώσεις όπως η Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Πηγές
http://www.islam.gr/cgi-bin/pages/page3.pl?arlang=Greek&arcode=090415145833&argenkat=%C1%F1%E8%F1%E1
http://archive.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=22.06.2007,id=45124756
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=418241
http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/77363/tzami-sto-botaniko-kai-me-thn-ypografh-ths-boylhs
http://wikileaks.org/cable/2009/12/09ATHENS1723.html
http://archive.frontpagemag.com/readArticle.aspx?ARTID=4476


το είδα





<<<     Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΑ ΓΤΟ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ   



 Έκτακτη ενημέρωση: Νόμος 3984/2011, προϋποθέσεις αφαίρεσης οργάνων, ιστών & κυττάρων    >>>



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ