Έτσι, όπως σημειώνει η  ισπανική εφημερίδα El Pais, κλείνει το «Κοραλίτο», η μεγαλύτερη θεσμική κρίση στη χώρα μετά τη δικτατορία, που είχε αρχίσει στις 3 Δεκεμβρίου του 2001, όταν εκατομμύρια Αργεντίνοι βρήκαν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών και δεν μπορούσαν να σηκώσουν τις αποταμιεύσεις τους, οι οποίες συνολικά ανέρχονταν σε 66 δισ. δολάρια.  Πολλοί τότε κατέφυγαν στα δικαστήρια και κατόρθωσαν να ανακτήσουν τα χρήματά τους ή μέρος αυτών. Άλλοι επέλεξαν να δεχθούν τα «προαιρετικά ομόλογα», γνωστά ως Μπόντεν, που εξέδωσε η κυβέρνηση το 2002 αξίας 19,6 δισ. δολαρίων (15,831 δισ. ευρώ). Αυτό ήταν το τεράστιο χρέος που κληρονόμησε το 2003 ο πρόεδρος Νέστορ Κίρσνερ και το 2007 η σύζυγός του και πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντεζ. Ένα φορτίο που ρυθμίζει την πολιτική ζωή της Αργεντινής ακόμα και σήμερα. Ο λαός το ονόμασε «κοραλίτο», δηλαδή «μικρό μαντρί», για να δείξει την αίσθηση
της στενότητας και στέρησης των δικαιωμάτων τους, που δημιούργησαν στους πολίτες τα μέτρα που είχαν ληφθεί τότε.  

Η Φερνάντεθ εξηγεί διαρκώς τους τελευταίους μήνες τη σημασία αυτού που θα συμβεί την Παρασκευή. «Φέτος αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τις πληρωμές του Μπόντεν 12» είχε δηλώσει η πρόεδρος τον προηγούμενο Μάρτιο μιλώντας στο Κογκρέσο. Το Μπόντεν 12 έγινε προκειμένου να πληρώσουν οι Αργεντίνοι όσες αποταμιεύσεις τους δεν τους επέστρεψαν οι τράπεζες αυτής της χώρας. «Ήταν οι υπόλοιποι Αργεντίνοι, εκείνοι που δεν είδαν ποτέ στη ζωή τους ένα δολάριο, εκείνοι που έπρεπε να συνεισφέρουν τα 19,641 δισ. δολάρια που πληρώσαμε από το 2005 μέχρι σήμερα. Φαντάζομαι όλα τα πράγματα που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει με αυτά τα χρήματα για όλους εκείνους που έχουν τα λιγότερα, για όσους ποτέ δεν είχαν την τύχη να κατέχουν μια κατάθεση σε δολάρια», τόνισε η Φερνάντεθ.
«Από μια κρίση όπως αυτή μπορεί κάποιος να βγει χωρίς να επιβάλει το κόστος και τις θυσίες μόνο στις χαμηλές οικονομικά τάξεις. Υπάρχει μια διέξοδος που δεν έχει τίποτα να κάνει με τις συνταγές που θέλουν να επιβάλουν σε χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως τα δικά μας», δήλωσε στην εφημερίδα Tiempo υπουργός Οικονομικών Ερνάν Λορενζίνο.

Η οικονομία της Αργεντινής αντέχει παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις δεκάδων οικονομολόγων, που εμφανίζονται κάθε βράδυ σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια και συζητούν τις αδυναμίες του συστήματος: η ανεργία αυξήθηκε για πρώτη φορά μετά την παγκόσμια κρίση του 2008-2009, το ΑΕΠ έχει εγκαταλείψει την ανοδική του πορεία, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10% τον Ιούνιο. Οι περισσότεροι μάλιστα θεωρούν ότι η κυβέρνηση στρεβλώνει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που εμφανίζεται στο 10% και πιστεύουν ότι ήδη έχει ξεπεράσει το 20%.
«Από τότε που ήρθαν οι Κίρτσνερ», εξηγεί ο διευθυντής μεγάλης ισπανικής εταιρείας με έδρα στην Αργεντινή, «υπήρξαν δεκάδες οικονομολόγοι και πολιτικοί που προέβλεπαν ότι δεν θα βγάλουμε τη χρονιά. Και η μόνη αλήθεια ήταν ότι οι επενδυτές που δεν τους άκουσαν ήταν οι μόνοι που είχαν κέρδος».

Σχόλιο: Η Αργεντινή, μέσα από ένα μακρόχρονο και επίπονο αγώνα τα κατάφερε και αποπληρώνει τα χρέη της! Έχοντας ως θεμελιώδη στόχο να εμποδίσει τους υπεύθυνους για την καταστροφή του 2001-2002 να αναμιχθούν ξανά στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας και επανακτώντας την κυριαρχία της, κατάφερε να ανακάμψει θεαματικά, σε σημείο που το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της τριπλασιάστηκε μεταξύ 2003 και 2011. Μήπως η Αθήνα θα έπρεπε να αντλήσει διδάγματα από το εμβληματικό παράδειγμα της Αργεντινής και να αφήσει στην άκρη τις λογικές και τις πρακτικές που οδηγούν στην καταστροφή; Η πολιτική της συνεχούς  συμμόρφωσης στις επιταγές των αγορών και της «άνευ όρων» υποταγής στις απαιτήσεις των δανειστών δεν είναι μονόδρομος. Η Αθήνα οφείλει άμεσα να αναζητήσει εκείνους τους μηχανισμούς που θα της επιτρέψουν να σπάσει τον ασφυκτικό κλοιό του χρέους.
ΠΥΓΜΗ.gr