Σελίδες

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΟ, ποιός περιμένεις να το κάνει αν όχι εσύ;

Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022

Τα βιο – όπλα του Πενταγώνου (Μέρος Πρώτο: Γεωργία, Αφγανιστάν, Αφρική)

γράφει η Dilyana Gaytandzhieva


Ο αμερικανικός στρατός παράγει τακτικά θανατηφόρους ιούς, βακτήρια και τοξίνες κατά άμεση παραβίαση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την απαγόρευση των βιολογικών όπλων. Εκατοντάδες χιλιάδες ανυποψίαστοι άνθρωποι εκτίθενται συστηματικά σε επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς και άλλες ανίατες ασθένειες. Οι επιστήμονες βιοπολέμου που χρησιμοποιούν διπλωματική κάλυψη δοκιμάζουν τεχνητούς ιούς σε βιολογικά εργαστήρια του Πενταγώνου σε 25 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα αμερικανικά βιοεργαστήρια χρηματοδοτούνται από την Υπηρεσία Μείωσης των Αμυντικών Απειλών (DTRA) στο πλαίσιο ενός στρατιωτικού προγράμματος ύψους 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων– Cooperative Biological Engagement Program (CBEP), και βρίσκονται σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία, στη Μέση Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική.

Η Γεωργία ως πεδίο δοκιμών

Το Κέντρο Λούγκαρ είναι το βιολογικό εργαστήριο του Πενταγώνου στη Γεωργία. Βρίσκεται μόλις 17 χλμ. από τη

στρατιωτική αεροπορική βάση Vaziani των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα Τιφλίδα. Επιφορτισμένοι με το στρατιωτικό πρόγραμμα είναι βιολόγοι από τη Μονάδα Ιατρικών Ερευνών του Στρατού των ΗΠΑ στη Γεωργία (USAMRU-G) μαζί με ιδιώτες εργολάβους. Το εργαστήριο βιοασφάλειας επιπέδου 3 είναι προσβάσιμο μόνο σε Αμερικανούς πολίτες με εξουσιοδότηση ασφαλείας. Τους παρέχεται διπλωματική ασυλία βάσει της συμφωνίας ΗΠΑ-Γεωργίας του 2002 για την αμυντική συνεργασία.

Το Lugar Center, Δημοκρατία της Γεωργίας
Ο αμερικανικός στρατός έχει αναπτυχθεί στη στρατιωτική αεροπορική βάση Βαζιανή, σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από το βιοεργαστήριο του Πενταγώνου στο The Lugar Center.
Η συμφωνία ΗΠΑ-Γεωργίας παρέχει διπλωματικό καθεστώς στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένων των διπλωματικών οχημάτων), που εργάζεται στο πρόγραμμα του Πενταγώνου στη Γεωργία.

Οι πληροφορίες που ελήφθησαν από το μητρώο ομοσπονδιακών συμβάσεων των ΗΠΑ διευκρινίζουν ορισμένες στρατιωτικές δραστηριότητες στο Κέντρο Lugar – μεταξύ των οποίων η έρευνα για βιολογικούς παράγοντες (άνθρακας, τουλαραιμία) και ιογενείς ασθένειες (π.χ. αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό), καθώς και η συλλογή βιολογικών δειγμάτων για μελλοντικά πειράματα.

Οι εργολάβοι του Πενταγώνου παράγουν βιολογικούς παράγοντες υπό διπλωματική κάλυψη

Η Υπηρεσία Μείωσης Απειλών Άμυνας (DTRA) έχει αναθέσει μεγάλο μέρος των εργασιών στο πλαίσιο του στρατιωτικού προγράμματος σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες δεν λογοδοτούν στο Κογκρέσο και οι οποίες μπορούν να λειτουργούν πιο ελεύθερα και να κινούνται γύρω από το κράτος δικαίου. Το αμερικανικό πολιτικό προσωπικό που εκτελεί εργασίες στο Κέντρο Λούγκαρ έχει επίσης λάβει διπλωματική ασυλία, αν και δεν είναι διπλωμάτες. Ως εκ τούτου, οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να εκτελούν εργασίες, υπό διπλωματική κάλυψη, για την κυβέρνηση των ΗΠΑ χωρίς να βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους υποδοχής – στην προκειμένη περίπτωση της Δημοκρατίας της Γεωργίας. Η πρακτική αυτή χρησιμοποιείται συχνά από τη CIA για την κάλυψη των πρακτόρων της. Τρεις ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες εργάζονται στο αμερικανικό βιοεργαστήριο στην Τιφλίδα – η CH2M Hill, η Battelle και η Metabiota. Εκτός από το Πεντάγωνο, αυτοί οι ιδιώτες εργολάβοι διεξάγουν έρευνες για τη CIA και διάφορες άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η CH2M Hill έχει συνάψει συμβάσεις ύψους 341,5 εκατομμυρίων δολαρίων με την DTRA στο πλαίσιο του προγράμματος του Πενταγώνου για βιολογικά εργαστήρια στη Γεωργία, την Ουγκάντα, την Τανζανία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Νοτιοανατολική Ασία. Το ήμισυ του ποσού αυτού (161,1 εκατ. δολάρια), διατίθεται στο The Lugar Center, στο πλαίσιο της σύμβασης για τη Γεωργία. Σύμφωνα με την CH2M Hill, η αμερικανική εταιρεία έχει εξασφαλίσει βιολογικούς παράγοντες και έχει απασχολήσει πρώην επιστήμονες βιολογικού πολέμου στο The Lugar Center. Πρόκειται για επιστήμονες που εργάζονται για μια άλλη αμερικανική εταιρεία που εμπλέκεται στο στρατιωτικό πρόγραμμα στη Γεωργία – το Ινστιτούτο Battelle Memorial.

Η Battelle ως υπεργολάβος του Lugar Center ύψους 59 εκατομμυρίων δολαρίων έχει μεγάλη εμπειρία στην έρευνα πάνω σε βιολογικούς παράγοντες, καθώς η εταιρεία έχει ήδη εργαστεί στο πρόγραμμα βιολογικών όπλων των ΗΠΑ στο πλαίσιο 11 προηγούμενων συμβάσεων με τον αμερικανικό στρατό (1952-1966).

Πηγή: US Army Activities in the US, Biological Warfare Programs, τόμος II, 1977, σελ. 82

Η ιδιωτική εταιρεία εκτελεί εργασίες για τα βιολογικά εργαστήρια DTRA του Πενταγώνου στο Αφγανιστάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, την Ουγκάντα, την Τανζανία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Βιετνάμ. Η Battelle διεξάγει έρευνα, ανάπτυξη, δοκιμές και αξιολόγηση χρησιμοποιώντας τόσο εξαιρετικά τοξικές χημικές ουσίες όσο και εξαιρετικά παθογόνους βιολογικούς παράγοντες για ένα ευρύ φάσμα κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Έχει συνάψει ομοσπονδιακά συμβόλαια συνολικού ύψους περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατατάσσεται στην 23η θέση στον κατάλογο των 100 κορυφαίων κυβερνητικών εργολάβων των ΗΠΑ.

Το έργο CIA-Battelle Clear Vision

Το Project Clear Vision (1997 και 2000), μια κοινή έρευνα της CIA και του Battelle Memorial Institute, στο πλαίσιο σύμβασης που είχε ανατεθεί από την Υπηρεσία, ανακατασκεύασε και δοκίμασε ένα βομβίδιο άνθρακα σοβιετικής εποχής με σκοπό να δοκιμάσει τα χαρακτηριστικά διάδοσής του. Ο δηλωμένος στόχος του έργου ήταν να εκτιμηθούν τα χαρακτηριστικά διάδοσης των βιολογικών παραγόντων από τα βομβίδια. Η μυστική επιχείρηση CIA-Battelle παραλείφθηκε από τις δηλώσεις της Σύμβασης για τα βιολογικά όπλα που υπέβαλαν οι ΗΠΑ στον ΟΗΕ.

Άκρως απόρρητα πειράματα

Η Battelle έχει λειτουργήσει ένα άκρως απόρρητο βιολογικό εργαστήριο (National Biodefense Analysis and Countermeasures Center – NBACC) στο Fort Detrick του Maryland στο πλαίσιο σύμβασης του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) την τελευταία δεκαετία. Η εταιρεία έχει συνάψει ομοσπονδιακή σύμβαση ύψους 344,4 εκατομμυρίων δολαρίων (2006 – 2016) και άλλη μια σύμβαση ύψους 17,3 εκατομμυρίων δολαρίων (2015 -2026) από το DHS.

Το NBACC έχει χαρακτηριστεί ως άκρως απόρρητη εγκατάσταση των ΗΠΑ. Πίστωση φωτογραφίας: DHS

Μεταξύ των μυστικών πειραμάτων, που πραγματοποιήθηκαν από τον Battelle στο NBACC, είναι: Αξιολόγηση της τεχνολογίας διάδοσης σκόνης. Εκτίμηση του κινδύνου που ενέχουν οι τοξίνες σε αεροζόλ και Εκτίμηση της λοιμογόνου δράσης του B. Pseudomallei (Meliodosis) ως συνάρτηση του σωματιδίου αερολύματος σε πρωτεύοντα πλην του ανθρώπου. Η μελιόδωση έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ως βιολογικό όπλο, ως εκ τούτου, κατατάσσεται στην κατηγορία Β. Βιοτρομοκρατικός παράγοντας. Το B. Pseudomallei μελετήθηκε από τις ΗΠΑ ως πιθανό βιοόπλο στο παρελθόν.

Εκτός από τα στρατιωτικά πειράματα στο Κέντρο Lugar στη Γεωργία, η Battelle έχει ήδη παράγει βιοτρομοκρατικούς παράγοντες στο άκρως απόρρητο εργαστήριο βιοασφάλειας επιπέδου 4 NBACC στο Fort Detrick στις ΗΠΑ. Μια παρουσίαση του NBACC απαριθμεί 16 ερευνητικές προτεραιότητες για το εργαστήριο. Μεταξύ αυτών ο χαρακτηρισμός κλασικών, αναδυόμενων και γενετικά τροποποιημένων παθογόνων παραγόντων για το δυναμικό τους ως βιολογικών απειλών- η αξιολόγηση της φύσης της μη παραδοσιακής, νέας και μη ενδημικής πρόκλησης νόσου από δυνητικούς ΒΤΑ και η επέκταση της ικανότητας δοκιμών αερολύματος για πρωτεύοντα θηλαστικά εκτός του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες κατασκευάζουν παθογόνους μικροοργανισμούς στο εργαστήριο NBACC. Πίστωση φωτογραφίας: NBACC

Στην αμερικανική εταιρεία Metabiota Inc. ανατέθηκαν ομοσπονδιακά συμβόλαια ύψους 18,4 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του προγράμματος DTRA του Πενταγώνου στη Γεωργία και την Ουκρανία για επιστημονικές και τεχνικές συμβουλευτικές υπηρεσίες. Οι υπηρεσίες της Metabiota περιλαμβάνουν την παγκόσμια έρευνα βιολογικών απειλών στο πεδίο, την ανακάλυψη παθογόνων παραγόντων, την αντιμετώπιση επιδημιών και τις κλινικές δοκιμές. Η Metabiota Inc. είχε συμβληθεί από το Πεντάγωνο να εκτελέσει εργασίες για την DTRA πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης Έμπολα στη Δυτική Αφρική και της ανατέθηκε έργο ύψους 3,1 εκατομμυρίων δολαρίων (2012-2015) για εργασίες στη Σιέρα Λεόνε – μία από τις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας του Έμπολα.

Η Metabiota εργάστηκε σε ένα έργο του Πενταγώνου στο επίκεντρο της κρίσης Έμπολα, όπου βρίσκονται τρία αμερικανικά βιοεργαστήρια.

Μια έκθεση της 17ης Ιουλίου 2014 που συντάχθηκε από την κοινοπραξία για τον ιογενή αιμορραγικό πυρετό, κατηγόρησε την Metabiota Inc. ότι δεν τήρησε την υπάρχουσα συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αναφοράς των αποτελεσμάτων των δοκιμών και ότι παρέκαμψε τους επιστήμονες της Σιέρα Λεόνε που εργάζονταν εκεί. Η έκθεση έθεσε επίσης το ενδεχόμενο η Metabiota να καλλιεργούσε κύτταρα αίματος στο εργαστήριο, κάτι που σύμφωνα με την έκθεση ήταν επικίνδυνο, καθώς και να διαγνώσει λανθασμένα υγιείς ασθενείς. Όλοι αυτοί οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν από τη Metabiota.

2011,The Lugar Center, Ο Andrew C. Weber (στα δεξιά) – αναπληρωτής υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ (2009-2014), αναπληρωτής συντονιστής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του Έμπολα (2014-2015), είναι σήμερα υπάλληλος της Metabiota (εργολάβος των ΗΠΑ).

Στρατιωτικά πειράματα σε έντομα που δαγκώνουν

Ο εντομολογικός πόλεμος είναι ένα είδος βιολογικού πολέμου που χρησιμοποιεί έντομα για τη μετάδοση ασθενειών. Το Πεντάγωνο φέρεται να έχει πραγματοποιήσει τέτοιες εντομολογικές δοκιμές στη Γεωργία και τη Ρωσία. Το 2014 το The Lugar Center εξοπλίστηκε με μια εγκατάσταση εντόμων και ξεκίνησε ένα πρόγραμμα «Ευαισθητοποίηση σχετικά με τη γραμμωτή κωδικοποίηση των μυγών της άμμου στη Γεωργία και τον Καύκασο». Το έργο κάλυψε μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή εκτός της Γεωργίας – Καύκασος. Το 2014-2015 συλλέχθηκαν είδη μύγας της άμμου Phlebotomine στο πλαίσιο ενός άλλου έργου «Εργασίες επιτήρησης της οξείας εμπύρετης νόσου» και όλες οι (θηλυκές) μύγες της άμμου εξετάστηκαν για να προσδιοριστεί το ποσοστό μολυσματικότητάς τους. Σε ένα τρίτο έργο, που επίσης περιλάμβανε συλλογή μύγας άμμου, μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά των σιελογόνων αδένων τους.

Ως αποτέλεσμα, η Τιφλίδα έχει προσβληθεί από μύγες που τσιμπάνε από το 2015. Αυτά τα δαγκωτικά έντομα ζουν σε εσωτερικούς χώρους, στα μπάνια, όλο το χρόνο, κάτι που δεν ήταν η τυπική συμπεριφορά αυτών των ειδών στη Γεωργία προηγουμένως (κανονικά η εποχή της μύγας Phlebotomine στη Γεωργία είναι εξαιρετικά σύντομη – από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο). Οι κάτοικοι της περιοχής παραπονιούνται ότι δέχονται τσιμπήματα από αυτές τις νεοεμφανιζόμενες μύγες ενώ είναι γυμνοί στα μπάνια τους. Έχουν επίσης μεγάλη αντοχή στο κρύο και μπορούν να επιβιώσουν ακόμη και σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός στα βουνά.

Μύγες που δαγκώνουν στο Νταγκεστάν, Ρωσία

Από την έναρξη του προγράμματος του Πενταγώνου το 2014 μύγες παρόμοιες με αυτές της Γεωργίας εμφανίστηκαν στο γειτονικό Νταγκεστάν (Ρωσία). Σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους, δαγκώνουν και προκαλούν εξανθήματα. Τα ενδιαιτήματά τους για την αναπαραγωγή τους είναι οι αποχετεύσεις των σπιτιών.

Οι μύγες της οικογένειας Phlebotomine μεταφέρουν επικίνδυνα παράσιτα στο σάλιο τους, τα οποία μεταδίδουν μέσω τσιμπήματος στον άνθρωπο. Η ασθένεια, την οποία μεταφέρουν αυτές οι μύγες, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για το Πεντάγωνο. Το 2003, κατά τη διάρκεια της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ, Αμερικανοί στρατιώτες δαγκώθηκαν σοβαρά από μύγες της άμμου και προσβλήθηκαν από λεϊσμονίαση. Η ασθένεια είναι ενδημική στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και αν δεν αντιμετωπιστεί η οξεία μορφή της λεϊσμονιάσης μπορεί να αποβεί θανατηφόρα.

Μια έκθεση του αμερικανικού στρατού του 1967 με τίτλο «Arthropods of medical importance in Asia and the European USSR» (Αρθρόποδα ιατρικής σημασίας στην Ασία και την Ευρωπαϊκή ΕΣΣΔ) απαριθμεί όλα τα τοπικά έντομα, την κατανομή τους και τις ασθένειες που μεταφέρουν. Στο έγγραφο αναφέρονται επίσης οι μύγες που δαγκώνουν, οι οποίες ζουν στις αποχετεύσεις. Τα φυσικά τους ενδιαιτήματα, ωστόσο, είναι οι Φιλιππίνες και όχι η Γεωργία ή η Ρωσία.

Πηγή: “Arthropods of medical importance in Asia and the European USSR”, US Army report, 1967

Επιχείρηση Whitecoat: Μύγες που έχουν μολυνθεί δοκιμάζονται για να δαγκώσουν τον άνθρωπο

Μύγα της άμμου

Το 1970 και το 1972 πραγματοποιήθηκαν δοκιμές του πυρετού της μύγας της άμμου σε ανθρώπους σύμφωνα με μια αποχαρακτηρισμένη έκθεση του αμερικανικού στρατού – US Army Activities in the US, Biological Warfare Programs, 1977, τόμος II, σ. 203. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Whitecoat εθελοντές εκτέθηκαν σε τσιμπήματα από μολυσμένες μύγες της άμμου. Η επιχείρηση Whitecoat ήταν ένα ιατρικό ερευνητικό πρόγραμμα βιολογικής άμυνας που διεξήχθη από τον αμερικανικό στρατό στο Fort Detrick του Maryland μεταξύ 1954 και 1973.

Παρά τον επίσημο τερματισμό του αμερικανικού προγράμματος βιολογικών όπλων, το 1982 το USAMRIID πραγματοποίησε ένα πείραμα για το αν οι μύγες της άμμου και τα κουνούπια θα μπορούσαν να είναι φορείς του ιού Rift Valley Virus, του Dengue, του Chikungunya και της Ανατολικής Εγκεφαλίτιδας των Ιπποειδών – ιών, τους οποίους ο αμερικανικός στρατός ερευνούσε για τις δυνατότητές τους ως βιολογικά όπλα.

Εντομα δολοφόνοι

A. Aegupti (κουνούπι τίγρης)

Το Πεντάγωνο έχει μακρά ιστορία στη χρήση εντόμων ως φορέων ασθενειών. Σύμφωνα με μια μερικώς αποχαρακτηρισμένη έκθεση του αμερικανικού στρατού του 1981, οι Αμερικανοί επιστήμονες βιοπολέμου πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα σε έντομα. Οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούσαν μέρος του Εντομολογικού Πολέμου των ΗΠΑ στο πλαίσιο του Προγράμματος για τα Βιολογικά Όπλα των ΗΠΑ.

Πεντάγωνο ΗΠΑ: Πώς να σκοτώσετε 625.000 ανθρώπους με κόστος μόλις 0,29 δολάρια ανά θάνατο

Μια έκθεση του αμερικανικού στρατού το 1981 συνέκρινε δύο σενάρια – 16 ταυτόχρονες επιθέσεις σε μια πόλη από κουνούπια A. Aegupti (κουνούπι τίγρης), μολυσμένα με κίτρινο πυρετό, και επίθεση με αεροζόλ τουλαραιμίας, και αξιολογεί την αποτελεσματικότητά τους ως προς το κόστος και τις απώλειες.

Επιχείρηση Big Itch: Πραγματοποιήθηκαν δοκιμές πεδίου για τον προσδιορισμό των μοτίβων κάλυψης και της επιβίωσης του τροπικού ψύλλου αρουραίου Xenopsylla cheopis για χρήση ως φορέας ασθένειας σε βιολογικό πόλεμο.

Επιχείρηση Big Buzz: Παράχθηκαν 1 εκατομμύριο κουνούπια A. Aeugupti (κουνούπι τίγρης), το 1/3 των οποίων τοποθετήθηκε σε πυρομαχικά και έπεσε από αεροσκάφη ή διασκορπίστηκε στο έδαφος. Τα κουνούπια επέζησαν από τη ρίψη από αέρος και αναζήτησαν ενεργά ανθρώπινο αίμα.

Πηγή: Evaluation of Entomological Warfare ως δυνητικός κίνδυνος για τα έθνη του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, Στρατός των ΗΠΑ, Έκθεση Μαρτίου 1981

Επιχείρηση May Day: Aedes Aegupti (κουνούπια τίγρης) διασκορπίστηκαν με επίγειες μεθόδους στη Γεωργία των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης του αμερικανικού στρατού με την κωδική ονομασία May Day.

Τμήματα της έκθεσης του αμερικανικού στρατού του 1981, όπως η «Μαζική παραγωγή του Aedes Aegypti», δεν έχουν αποχαρακτηριστεί, πράγμα που ενδεχομένως σημαίνει ότι το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Τα κουνούπια Aedes Aegypti, γνωστά και ως κουνούπια κίτρινου πυρετού, έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως σε στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Το ίδιο είδος κουνουπιών φέρεται να είναι ο φορέας του δάγκειου πυρετού, του chikungunya και του ιού Zika, ο οποίος προκαλεί γενετικές δυσμορφίες στα νεογέννητα.

Επιχείρηση Bellweather

Η Διοίκηση Χημικής Έρευνας και Ανάπτυξης του Στρατού των ΗΠΑ, Κλάδος Βιολογικών Όπλων, μελέτησε τη δραστηριότητα τσιμπήματος των κουνουπιών σε εξωτερικούς χώρους σε μια σειρά από δοκιμές πεδίου στο Dugway Proving Ground, Γιούτα, το 1960. Παρθένα θηλυκά κουνούπια Aedes aegypti, τα οποία είχαν λιμοκτονήσει, δοκιμάστηκαν σε στρατιώτες στην ύπαιθρο

Στρατιωτικά πειράματα με τροπικά κουνούπια και τσιμπούρια στη Γεωργία

Τέτοια είδη κουνουπιών και ψύλλων (που μελετήθηκαν στο παρελθόν στο πλαίσιο του προγράμματος εντομολογικού πολέμου των ΗΠΑ) έχουν επίσης συλλεχθεί στη Γεωργία και έχουν δοκιμαστεί στο Κέντρο Lugar.

Στο πλαίσιο του προγράμματος DTRA «Virus and Other Arboviruses in Georgia» το 2014 εντοπίστηκε για πρώτη φορά το πρωτόγνωρο τροπικό κουνούπι Aedes albopictus και μετά από δεκαετίες (60 χρόνια) επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του κουνουπιού Aedes Aegypti στη Δυτική Γεωργία.

Αυτά τα τροπικά κουνούπια Aedes Albopictus που δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ πριν στη Γεωργία, έχουν επίσης εντοπιστεί στη γειτονική Ρωσία (Κρασνοντάρ) και την Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Η εξάπλωσή τους είναι ασυνήθιστη για αυτό το μέρος του κόσμου.

Τα κουνούπια Aedes Aegupti έχουν εξαπλωθεί μόνο στη Γεωργία, τη Νότια Ρωσία και τη Βόρεια Τουρκία. Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά το 2014 μετά την έναρξη του προγράμματος του Πενταγώνου στο The Lugar Center.

Στο πλαίσιο ενός άλλου προγράμματος DTRA «Επιδημιολογία και οικολογία της τουλαραιμίας στη Γεωργία» (2013-2016) συλλέχθηκαν 6.148 κρότωνες εδάφους- 5.871 συλλέχθηκαν από τα βοοειδή και πιάστηκαν 1.310 ψύλλοι και 731 κρότωνες. Το 2016 συλλέχθηκαν άλλα 21.590 τσιμπούρια και μελετήθηκαν στο Κέντρο Lugar.

Επιδημία άνθρακα στη Γεωργία και δοκιμές του ΝΑΤΟ σε ανθρώπους

Το 2007 η Γεωργία τερμάτισε την πολιτική της για τον υποχρεωτικό ετήσιο εμβολιασμό των ζώων κατά του άνθρακα. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό νοσηρότητας της νόσου έφθασε στο αποκορύφωμά του το 2013. Την ίδια χρονιά το ΝΑΤΟ ξεκίνησε δοκιμές εμβολίου κατά του άνθρακα σε ανθρώπους στο Κέντρο Lugar στη Γεωργία.

Το 2007, παρά το ξέσπασμα του άνθρακα, η γεωργιανή κυβέρνηση διέκοψε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για 7 χρόνια, το 2013 είδε το ΝΑΤΟ να ξεκινά δοκιμές σε ανθρώπους για ένα νέο εμβόλιο κατά του άνθρακα στη Γεωργία.

Έρευνα του Πενταγώνου για τον ρωσικό άνθρακα

Ο άνθρακας είναι ένας από τους βιολογικούς παράγοντες που χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα από τον αμερικανικό στρατό στο παρελθόν. Παρά τους ισχυρισμούς του Πενταγώνου ότι το πρόγραμμά του είναι μόνο αμυντικό, υπάρχουν γεγονότα που αποδεικνύουν το αντίθετο. Το 2016 στο The Lugar Center Αμερικανοί επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με την «αλληλουχία του γονιδιώματος του σοβιετικού/ρωσικού εμβολιακού στελέχους Bacillus anthracis 55-VNIIVViM», η οποία χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Cooperative Biological Engagement Program της Υπηρεσίας Μείωσης Αμυντικών Απειλών των ΗΠΑ (DTRA) στην Τιφλίδα και διαχειρίστηκε από τη Metabiota (τον εργολάβο των ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος του Πενταγώνου στη Γεωργία).

Το 2017 η DTRA χρηματοδότησε περαιτέρω έρευνα – Δέκα αλληλουχίες γονιδιώματος απομονωμένων ατόμων του Bacillus anthracis από ανθρώπους και ζώα από τη χώρα της Γεωργίας, η οποία διεξήχθη από το USAMRU-G στο The Lugar Center.

34 άτομα μολύνθηκαν από τον αιμορραγικό πυρετό της Κριμαίας-Κόνγκο (CCHF) στη Γεωργία

Ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κόνγκο (CCHF) προκαλείται από μόλυνση μέσω ενός ιού που μεταδίδεται από τσιμπούρια (Nairovirus). Η ασθένεια χαρακτηρίστηκε για πρώτη φορά στην Κριμαία το 1944 και της δόθηκε η ονομασία αιμορραγικός πυρετός της Κριμαίας. Στη συνέχεια, αναγνωρίστηκε αργότερα το 1969 ως αιτία της ασθένειας στο Κονγκό, με αποτέλεσμα την τρέχουσα ονομασία της νόσου. Το 2014 μολύνθηκαν 34 άτομα (μεταξύ των οποίων ένα παιδί 4 ετών) με CCHF. Οι 3 από αυτούς πέθαναν. Την ίδια χρονιά βιολόγοι του Πενταγώνου μελέτησαν τον ιό στη Γεωργία στο πλαίσιο του προγράμματος DTRA «Επιδημιολογία των εμπύρετων ασθενειών που προκαλούνται από ιούς του δάγκειου πυρετού και άλλους αρμποϊούς στη Γεωργία». Το έργο περιελάμβανε εξετάσεις σε ασθενείς με συμπτώματα πυρετού και τη συλλογή κροτώνων, ως πιθανών φορέων του CCHV, για εργαστηριακή ανάλυση.

34 άνθρωποι μολύνθηκαν από CCHF, 3 από αυτούς πέθαναν στη Γεωργία. Πηγή: NCDC-Georgia

Η αιτία της επιδημίας CCHF στη Γεωργία είναι ακόμη άγνωστη. Σύμφωνα με την έκθεση της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας, μόνο ένα τσιμπούρι από όλα τα είδη που συλλέχθηκαν από τα μολυσμένα χωριά βρέθηκε θετικό για τη νόσο. Παρά τους ισχυρισμούς των τοπικών αρχών ότι ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο από τα ζώα, όλα τα δείγματα αίματος των ζώων ήταν επίσης αρνητικά. Η έλλειψη μολυσμένων κροτώνων και ζώων είναι ανεξήγητη δεδομένης της απότομης αύξησης των ανθρώπινων κρουσμάτων CCHF το 2014, γεγονός που σημαίνει ότι η επιδημία δεν ήταν φυσική και ο ιός μεταδόθηκε σκόπιμα.

Το 2016 συλλέχθηκαν άλλα 21 590 τσιμπούρια για τη δημιουργία βάσης δεδομένων DNA για μελλοντικές μελέτες στο Κέντρο Lugar στο πλαίσιο του προγράμματος του Πενταγώνου «Αξιολόγηση του ορολογικού επιπολασμού και της γενετικής ποικιλότητας του ιού του αιμορραγικού πυρετού του Κριμαία-Κόνγκο (CCHFV) και των χανταϊών στη Γεωργία».

Συμπτώματα του CCHF

Στρατιωτικό βιολογικό εργαστήριο ενοχοποιείται για θανατηφόρο ξέσπασμα CCHF στο Αφγανιστάν

237 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού Κριμαίας-Κόνγκο (CCHF) έχουν επίσης αναφερθεί σε όλο το Αφγανιστάν, 41 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρα από τον Δεκέμβριο του 2017. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας του Αφγανιστάν, τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην πρωτεύουσα Καμπούλ, όπου έχουν αναφερθεί 71 κρούσματα με 13 θανάτους, και στην επαρχία Χεράτ κοντά στα σύνορα με το Ιράν (67 κρούσματα).

Το Αφγανιστάν είναι μία από τις 25 χώρες σε όλο τον κόσμο με βιολογικά εργαστήρια του Πενταγώνου στο έδαφός τους. Το έργο στο Αφγανιστάν αποτελεί μέρος του προγράμματος βιολογικής άμυνας των ΗΠΑ – Cooperative Biological Engagement Program (CBEP), το οποίο χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Μείωσης Απειλών Άμυνας (DTRA). Οι εργολάβοι της DTRA, που εργάζονται στο The Lugar Center στη Γεωργία, η CH2M Hill και η Battelle έχουν επίσης συμβληθεί για το πρόγραμμα στο Αφγανιστάν. Στην CH2M Hill έχει ανατεθεί σύμβαση ύψους 10,4 εκατομμυρίων δολαρίων (2013-2017). Οι εργολάβοι του Πενταγώνου στο Αφγανιστάν και στη Γεωργία είναι οι ίδιοι, το ίδιο και οι ασθένειες που εξαπλώνονται στον τοπικό πληθυσμό και στις δύο χώρες.

Γιατί το Πεντάγωνο συλλέγει και μελετά τις νυχτερίδες

Οι νυχτερίδες φέρονται να είναι οι ξενιστές δεξαμενής του ιού Έμπολα , του Αναπνευστικού Συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS) και άλλων θανατηφόρων ασθενειών. Ωστόσο, οι ακριβείς τρόποι με τους οποίους οι ιοί αυτοί μεταδίδονται στον άνθρωπο είναι προς το παρόν άγνωστοι. Πολυάριθμες μελέτες έχουν διεξαχθεί στο πλαίσιο του προγράμματος DTRA Cooperative Biological Engagement Program (CBEP) για την αναζήτηση θανατηφόρων παθογόνων παραγόντων στρατιωτικής σημασίας στις νυχτερίδες.

221 νυχτερίδες υποβλήθηκαν σε ευθανασία στο Κέντρο Λούγκαρ για ερευνητικούς σκοπούς το 2014.

Οι νυχτερίδες έχουν κατηγορηθεί για το θανατηφόρο ξέσπασμα του Έμπολα στην Αφρική (2014-2016). Ωστόσο, δεν έχουν ποτέ παρασχεθεί πειστικά στοιχεία για το πώς ακριβώς ο ιός «μεταπήδησε» στον άνθρωπο, γεγονός που εγείρει υποψίες για σκόπιμη και όχι φυσική μόλυνση.

Η μηχανική ανάπτυξη θανατηφόρων ιών είναι νόμιμη στις ΗΠΑ

Ο ιός MERS-CoV πιστεύεται ότι προέρχεται από νυχτερίδες και μεταδίδεται απευθείας σε ανθρώπους ή/και καμήλες. Ωστόσο, όπως και ο Έμπολα, οι ακριβείς τρόποι εξάπλωσης του ιού είναι άγνωστοι. Αναφέρθηκαν 1.980 κρούσματα με 699 θανάτους σε 15 χώρες σε όλο τον κόσμο (από τον Ιούνιο του 2017) που προκλήθηκαν από τον MERS-CoV.

3 έως 4 στους 10 ασθενείς που αναφέρθηκαν με MERS έχουν πεθάνει (Πηγή: ΠΟΥ)

Ο MERS-CoV είναι ένας από τους ιούς που έχουν κατασκευαστεί από τις ΗΠΑ και έχουν μελετηθεί από το Πεντάγωνο, όπως και η γρίπη και ο SARS. Επιβεβαίωση αυτής της πρακτικής είναι η προσωρινή απαγόρευση από τον Ομπάμα το 2014 της κρατικής χρηματοδότησης για τέτοιου είδους έρευνα «διπλής χρήσης». Το μορατόριουμ άρθηκε το 2017 και τα πειράματα συνεχίστηκαν. Τα πειράματα με ενισχυμένα δυνητικά παθογόνα πανδημίας (PPPs) είναι νόμιμα στις ΗΠΑ. Τα εν λόγω πειράματα αποσκοπούν στην αύξηση της μεταδοτικότητας ή/και της ιογένεσης των παθογόνων μικροοργανισμών.

Η τουλαραιμία ως βιολογικό όπλο

Το F. Tularensis είναι ένα εξαιρετικά μολυσματικό βακτήριο και έχει τη δυνατότητα να οπλιστεί για χρήση μέσω επιθέσεων αεροζόλ.

Η τουλαραιμία, επίσης γνωστή ως πυρετός του κουνελιού, ταξινομείται ως παράγοντας βιοτρομοκρατίας και αναπτύχθηκε στο παρελθόν ως τέτοιος από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, η έρευνα του Πενταγώνου για την τουλαραιμία συνεχίζεται, καθώς και για τους πιθανούς φορείς των βακτηρίων, όπως τα τσιμπούρια και τα τρωκτικά που προκαλούν την ασθένεια. Το DTRA έχει ξεκινήσει μια σειρά από έργα σχετικά με την τουλαραιμία μαζί με άλλα ιδιαίτερα επικίνδυνα παθογόνα στη Γεωργία. Οι ιδιαίτερα επικίνδυνοι παθογόνοι παράγοντες (EDPs), ή επιλεγμένοι παράγοντες, αποτελούν μείζονα ανησυχία για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτοί οι ιδιαίτερα παθογόνοι παράγοντες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως όπλα, με απόδειξη της στρατιωτικής τους σημασίας τα ακόλουθα έργα του Πενταγώνου: Επιδημιολογία και οικολογία της τουλαραιμίας στη Γεωργία (2013-2016) (συλλέχθηκαν 60 000 φορείς για την απομόνωση στελεχών και την έρευνα του γονιδιώματος)- Επιδημιολογία της ανθρώπινης τουλαραιμίας στη Γεωργία και Επιδημιολογία ανθρώπινων ασθενειών και επιτήρηση ιδιαίτερα επικίνδυνων παθογόνων στη Γεωργία (μελέτη επιλεγμένων παραγόντων μεταξύ ασθενών με αδιαφοροποίητο πυρετό και αιμορραγικό πυρετό/σηπτικό σοκ).

Η τουλαραιμία είναι ένα από τα βιο-όπλα που ανέπτυξε ο στρατός των ΗΠΑ στο παρελθόν. Πηγή: Έκθεση Στρατού των ΗΠΑ 1981

Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

Ακολουθεί το δεύτερο μέρος.

Η πηγή του άρθρου θα δοθεί στο τελευταίο μέρος.


 https://kanenazori.com 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΔΙΑΔΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ. ΜΗΝ ΜΕΝΕΙΣ ΘΕΑΤΗΣ, ΓΙΝΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ. 

Οι άνθρωποι βασικά χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες (οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα). Στα γουρούνια σε εμφανείς και αφανείς θέσεις ισχύος, και στους αποβλακωμένους σε παθολογικό βαθμό. Οι πρώτοι διαρκώς ψεύδονται και εξαπατούν ασυστόλως τους δεύτερους, σε  σημείο που είναι για γέλια και για κλάματα. Οι παθολογικά αποβλακωμένοι απλώς... "κοιτάνε την δουλειά τους". Αυτές οι δύο κατηγορίες καθορίζουν πλήρως τις εξελίξεις, ενεργητικά και παθητικά αντιστοίχως.


Η εναλλακτική ενημέρωση είναι σταγόνα στον ωκεανό της συστημικής ενημέρωσης, ενώ η πρώτη λογοκρίνεται και αποκλείεται και από τις μηχανές αναζήτησης-google, κοινωνικά δίκτυα κλπ, και είναι σαν να μην υπάρχει, πράγμα του γίνεται σταθερά πολύ χειρότερο.  Η ωμή αλήθεια είναι ότι όταν δεν προωθείς σε άλλους την εναλλακτική ενημέρωση που γνωρίζεις, πράξη που έχει μεγάλη προστιθέμενη αξία διότι δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να προωθηθεί, τότε χωρίς να το καταλαβαίνεις, μέσω αυτής της παράλειψης γίνεσαι συνυπεύθυνος και συνένοχος της εγκληματικής συμμορίας και του ελληνικού παραρτήματος της με τις μαριονέτες που χάριν συνεννόησης τους λέμε πολιτικούς, που χωρίς εντολή δεν επιτρέπεται ούτε να φτερνιστούν.

Ο μέσος άνθρωπος κοιμάται όρθιος (λόγω άγνοιας και παραπληροφόρησης). Η τηλεόραση και το επιφανειακό σερφάρισμα στο συστημικό διαδίκτυο τον κοιμίζουν ακόμα βαθύτερα. Μόνο εσύ και άλλοι σαν εσένα, στον βαθμό που είστε αφυπνισμένοι, μπορείτε να ξυπνήσετε άλλους. Μην το ξεχνάς αυτό. Συνέχεια »