Το κείμενο της Σύμβασης για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στις 9 Δεκεμβρίου 1948, στο Παρίσι. Μετά την εξασφάλιση των είκοσι απαιτούμενων επικυρώσεων, που προβλέπονται από το άρθρο 13, η Σύμβαση τέθηκε σε ισχύ από τις 12 Ιανουαρίου 1951.
Στο άρθρο ΙΙ της Σύμβασης αναφέρεται:
«Στην παρούσα Σύμβαση, γενοκτονία σημαίνει οποιαδήποτε από τις ακόλουθες πράξεις που διαπράττονται με πρόθεση την καταστροφή, εν όλω ή έν μέρει, μιας εθνικής, εθνοτικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, όπως:
Α) Δολοφονώντας μέλη της ομάδας.
Β) Προκαλώντας σοβαρές σωματικές ή διανοητικές βλάβες στα μέλη της ομάδας.
Γ) Επιβάλλοντας στην ομάδα ανελεύθερες συνθήκες διαβίωσης, με τέτοιο τρόπο ώστε να προκαλέσουν τη φυσική της καταστροφή εν όλω ή εν μέρει.
Δ) Επιβάλλοντας μέτρα με πρόθεση να εμποδίσουν τις γεννήσεις μέσα στην ομάδα.
Ε) Μεταφέροντας με τη βία παιδιά της ομάδας σε μία άλλη ομάδα.
Σύμφωνα με το άρθρο ΙΙΙ της Σύμβασης, τιμωρητέες πράξεις είναι οι ακόλουθες: Γενοκτονία, συνωμοσία για διάπραξη γενοκτονίας, άμεση και δημόσια υποκίνηση για διάπραξη γενοκτονίας, απόπειρα διάπραξης γενοκτονίας, συνενοχή σε γενοκτονία.
Μία από τις πλέον τεκμηριωμένες γενοκτονίες σε βάρος του ελληνισμού ήταν η μεθοδευμένη και συστηματική προσπάθεια της Βουλγαρίας, να αλλάξει τον εθνολογικό χάρτη της ανατολικής Μακεδονίας, παρά τη συντριπτική ήττα της από τον ελληνικό στρατό στον β΄ βαλκανικό πόλεμο το καλοκαίρι του 1913. Από πολύ νωρίς, σε πραγματικό χρόνο, υπήρξε ένα ικανό διεθνές νομικό και διπλωματικό υπόβαθρο για την καταδίκη της Βουλγαρίας και την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της γενοκτονίας των γηγενών Ελλήνων της ανατολικής Μακεδονίας, οι οποίοι είχαν επιβιώσει 5 αιώνων τουρκικής επικυριαρχίας.
Ήδη από το 1919, λίγους μήνες μετά τη συνθηκολόγηση της Βουλγαρίας στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1918, είχαν όχι μόνο συνταχθεί, αλλά και εκδοθεί τρία σημαντικά διεθνούς νομικού κύρους ντοκουμέντα, που περιέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια τα αποτελέσματα της βάρβαρης και απάνθρωπης βουλγαρικής κατοχής 1916-1918, που δυστυχώς ήταν προάγγελος της τρίτης δολοφονικής βουλγαρικής κατοχής 1941-1944. Πρόκειται για την έκθεση της Πανεπιστημιακής Επιτροπής, την έκθεση της Διασυμμαχικής Επιτροπής και την έκθεση του Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού.
Η έκθεση της Διασυμμαχικής Επιτροπής του 1919 «RapportsetenquêtesdelacommissioninteralliéesurlesviolationsdudroitdesgenscommisesenMacédoineOrientaleparlesarméesbulgares», (Αναφορές και έρευνες της διασυμμαχικής επιτροπής για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ανατολική Μακεδονία από τον βουλγαρικό στρατό), καλύπτει από μόνη της, με τις 620 συγκλονιστικές σελίδες της, όλες τις φάσεις των περίφημων «οκτώ σταδίων της γενοκτονίας» της GenocideWatch (κατάταξη, συμβολισμός, απανθρωποίηση, οργάνωση, πόλωση, προετοιμασία, εξόντωση και άρνηση).
Εκτός όμως από τα τρία αυτά συγκλονιστικά ντοκουμέντα, στο Διπλωματικό και Ιστορικό Αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών υπάρχουν ογκωδέστατοι φάκελοι με τηλεγραφήματα, αναφορές, έγγραφα, προσωπικές μαρτυρίες και καταστάσεις με χιλιάδες ονόματα εκτοπισθέντων, πολλές από τις οποίες είναι αναλυτικότατες για την αιτία και τον τόπο θανάτου των δύστυχων Μακεδόνων: «εκ δαρμού, βαρείας εργασίας, κακουχιών και τύφου». Επίσης, μπορεί κανείς να μελετήσει το σχετικό υλικό από τις διαβουλεύσεις κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνθήκης του Neuilly, που αποτέλεσε μία από τις συνθήκες ειρήνευσης στο λεγόμενο «σύστημα των Παρισίων» 1919-1920 και αφορούσε στη συνθηκολόγηση της ηττημένης Βουλγαρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου